500
  Εκτύπωση  Decrease font size Increase font size

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχόλια Χρηστών

Κ. Φ. 26/01/2015 19:47

αυτή η κίνηση μπορεί και να σώσει την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. η ΔΕΗ ούτως ή άλλως δεν πληρώνεται από αυτά τα 300χιλ σπίτια, τουλάχιστον η κατανάλωση θα αυξηθεί όπως και η ΟΤΣ ...

Κ. Φ. 26/01/2015 13:09

Το πετρέλαιο δεν θα μείνει για πάντα στα 50 δολάρια. μπορεί να πάει ποιό κάτω, ή και λίγο ποιο πάνω σε βάθος 10ετίας. Όμως οι ΑΠΕ έχουν καιρό που σταμάτησαν να ανταγωνίζονται το πετρέλαιο, και πλέον ανταγωνίζονται τα δίκτυα που περιλαμβάνουν κυρίως παραγωγή από Φυσικό Αέριο αλλά και λιγνίτη και φυσικά την πυρηνική ενέργεια. Οπότε θα έλεγα ακόμα και στα χαμηλά 20ετίας να πάει το πετρέλαιο ... δεν θα πρέπει να απασχολεί τις ΑΠΕ, υπό φυσιολογικές πολιτικές συνθήκες!

Nikos Papadopoulos 26/01/2015 10:41

Αλοίμονο εάν οι οικονομικοί αναλυτές που ενδιαφέρονται για τα βραχυπρόθεσμα κέρδη και γράφουν εκθέσεις με ορίζοντα το έτος καθόριζαν την ενεργειακή πολιτική του κόσμου. Μόνο ένας τρελός δεν θα ανέπτυσσε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιστεύοντας ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει για πάντα στα 50 δολλάρια.

patou donzi 26/01/2015 08:05

Θα πρότεινα στην νέα κυβέρνηση να κρατήσουν τον Μάκη Παπαγεωργίου ,που ξέρει απο κούρεμα!!! Συμβάσεων, τιμολογίων, ανατροπή υπογεγραμένων συμφωνιών ταιριαζει στον Συριζα!!

Κωστας Βουλγαρης 25/01/2015 00:14

Μία σύγχυση την βγάζει ο αρθρογράφος. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους για την βιομηχανία, ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση των δανειακών δόσεων αγαπητέ. Μεθοδευμένη αύξηση ενεργειακού κόστους εν μέσω εντεινόμενης ύφεσης. Αν δεν ξέρετε τι σημαίνει αυτό ...ρωτήστε.

Αλ Καλαθάς 23/01/2015 10:10

Το άρθρο 143β του ν. 4001 επιβάλλει την απόδοση του ΜΜΚ ΜΔΝ στον ΕΛΑΠΕ. Επί αυτού ο Κώδικας Συναλλαγών άρθρο 72, 2Γ αλλα και ο Κώδικας Διαχείρισης σε επίσης ειδικό άρθρο επιτάσσει στον Διαχειριστή ΜΔΝ να αποδίδει τον πόρο αυτό (ΜΜΚ ΜΔΝ) στον ΕΛΑΠΕ. Όλο το πλαίσιο αυτό δένει με την ερμηνεία του Κώδικα ΜΔΝ που σας έδωσα και γνωρίζουν και οι πέτρες. Εσείς βέβαια επιλέγετε ως συνήθως αυθαίρετα να βαφτίζετε... το κρέας ψάρι, πιστέψετε όμως πως θα ξυπνήσετε απότομα και άσχημα, όπως και στο new deal. Πάψτε να προκαλείτε!

G. Giatrakos 22/01/2015 19:55

Και πιστεύψτε με, αν υπήρχε ίχνος παρανομίας στην πρακτική του ΔΕΔΔΗΕ να πληρώνει νωρίτερα τα ΜΔΝ απότι ο ΛΑΓΗΕ τους παραγωγούς, πιστεύψτε με, η ΔΕΗ προθύμως θα παρακρατούσε τα ποσά από τους παραγωγούς, χωρίς φυσικά να αποδίδει κάτι τις παραπάνω στον ειδικό λογαριασμό.

G. Giatrakos 22/01/2015 19:51

Κύριε Καλαθά,

Δεν νομίζω να χρειάζεται να ευχαριστείτε κανέναν για αυτά που μάθατε, διότι είναι λανθασμένα. Σας παρακαλώ υποδείξτε/παραθέστε αναλυτικά που αναφέρεται ο 4001 περί συμμετρίας πληρωμών και με ποιό τρόπο μονοσήμαντα ερμηνεύεται η εν λόγω συμμετρία ως καταστρατήγηση του αρθρου 143 του ίδιου νόμου που επιβάλλει ο ΔΕΔΔΗΕ να πληρώνει από τη ρευστότητά του και να ανακτά μετά.

τραμπουκος energy 21/01/2015 18:09

Α, και πριν τα κλείσουμε τα εργοστάσια, τσεπώνουμε και μια γενναιόδωρη επιδοτησουλα με τα όλα της. Για να πάμε διακοπές βρε παιδί μου!

Nikos Papadopoulos 21/01/2015 16:16

Όσο αφορά την άδεια εγκατάστασης δεν βλέπω σε κανένα νόμο ότι λήγει εάν δεν δοθεί εγγυητική. Σημειώνω ότι εάν βγάλει κάποιος εγγυητική, θα πρέπει μέχρι τη λήξη των όρων σύνδεσης να έχει πάρει άδεια εγκατάστασης και υπογράψει σύμβαση σύνδεσης, διαφορετικά η εγγυητική εκπίπτει. Άρα εάν σε κάποια έργα λήγουν οι όροι σύνδεσης σε λίγους μήνες προφανώς δεν πρόκειται να βγάλουν εγγυητική.

τραμπουκος energy 21/01/2015 15:32

restart λοιπόν. Ποιος τρελός και ποια τράπεζα θα βγάλει εγγυητική σε αυτήν την τρελή κατάσταση που επικρατεί με πιλότους που δεν ξέρουν που πετάνε και κομήτες που θα φέρουν την ολική καταστροφή!

τραμπουκος energy 21/01/2015 15:27

Το θέμα είναι ένα και μοναδικό: η βιομηχανική παραγωγή είναι αυτή που προσφέρει βιώσιμες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στην οικονομία και όχι η κατασκευή και ανάπτυξη έργων. Δεν έχεις κανένα όφελος από την εισαγωγή κινέζικου και γερμανικού εξοπλισμού που τον εγκαθιστούν αλλοδαποί εργάτες που δεν πληρώνουν καν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. ΜΟΝΟ η βιομηχανική παραγωγή μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος! Αυτό είναι το κόλπο με τις ΑΠΕ. Δεν έχουν μεγάλο κόστος συντήρησης αλλά βιομηχανικής κατασκευής! Αλλά σε αυτήν την χώρα μόνο να κλείνουμε εργοστάσια ξέρουμε, όχι να ανοίγουμε ....

Stav Not 21/01/2015 14:27

Δυστυχώς αφορά όλους και κακώς το άρθρο αναφέρει μόνο τους ‘’αιολικούς''. Περάν τούτου, αυτό που δεν αναφέρει (σκόπιμα ή μη) είναι ότι σε περίπτωση που το έργο έχει άδεια εγκατάστασης, η μη καταβολή της εγγυητικής σημαίνει λήξη των οριστικών όρων σύνδεσης και ταυτόχρονη λήξη της άδειας εγκατάστασης η οποία υπενθυμίζω ότι βάση του 4203/13 χορηγείται άπαξ (μια μόνο φορά) οπότε εάν δεν πληρώσεις δεν πας απλώς κάποιους μήνες πίσω αδειοδοτικά αλλά χάνεις οριστικά το έργο. Πείτε μου τώρα ποιος έχοντας σώας τας φρένας του, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, θα βάλει το χέρι στην τσέπη να πληρώσει τα πόσα που ζητανε …

rebel a 21/01/2015 13:52

Οι οποιες συναντήσεις θα έπρεπε να γίνονται μόνο εκτός προεκλογικής περιόδου και όχι προεκλογική περίοδο μόνο για επικοινωνιακούς-ψηφοθηρικούς λόγους.

Κατά τα λοιπά αρχή θα πρέπει να είναι να μην διαπραγματεύται κανείς ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ με αυτόν που τον έβλαψε για μια εξωδικαστική λύση, (πέρα από μια δικαστική διαδικασία που πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος), ώστε τότε να μετράει κανείς τις παραγματικές προθέσεις του καθενός και να μην διανωνίζει (τουλάχιστον από την πλευρά του) την πελατεικαή σχέση εξάρτησης με τους πολιτικούς αλλά να υπηρετεί το δίκαιο και τη νομιμότητα.

rebel a 21/01/2015 13:46

Αξιέπαινη η προσπάθειά σας και η εκμετάλλευση της προεκλογικής περιόδου ένθεν και ένθεν.

Αλλά λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, οι όποιες προεκλογικές ανακοινωσεις δεν αποτελούν και δεσμεύσεις όπως έχει αποδειχθεί επανειλημένα στην πράξη.
Πλείστες οι κωλοτούμπες του Μανιάτη και των συν αυτώ...

Η διαιώνιση ενός πελατειακού κράτους πρώτα εκπορεύεται από εμάς τους ιδίους και αν αυτό δεν το αλλάξουμε ΕΜΕΙΣ δυστυχώς δεν θα αλλάξει τίποτε.

Nikos Papadopoulos 21/01/2015 11:55

Η πίεση αφορά κυρίως τους επενδυτές που έχουν όρους σύνδεσης στη Μέση Τάση (ΔΕΔΔΗΕ). Όσο αφορά τα μεγαλύτερα έργα (ΑΔΜΗΕ) δεν νομίζω ότι υπάρχει ουσιαστικό θέμα πίεσης διότι θα απελευθερωθεί αρκετή ισχύς από μη ώριμα έργα τα οποία δεν είναι κοντά στην υλοποίηση. Μην ξεχνάμε ότι οι εγγυητικές αυτές δεν επιστρέφονται, οπότε εγγυητική βγάζει όποιος είναι σίγουρος ότι πάει για υλοποίηση του έργου, έχει εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση κ.λ.π.

rebel a 21/01/2015 11:34

Ας κοιτάξουμε λίγο όλες τις περιπτώσεις και ας ξεφύγουμε λίγο από το να κινούμαστε μόνο με βάση το δικό μας όφελος ή το όφελος των πολλών παραβλεποντας ή αγνοώντας το δίκαιο για όλους ακόμη και για την τελευταία περίπτωση συναδέλφου που αποδεδειγμένα έχει υποστεί αδικία.

Απλά θέληση θέλει και ανιδιοτέλεια... Διαφορετικά η ψαλίδα των αδικιών αντί να μικραίνει θα μεγαλώνει.

ΚΡΙΜΑ. Αν δεν αποτινάξουμε αυτόν τον ΜΙΚΡΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ (των σκοπιμοτητων και του ιδίου όφελους) που κρύβουμε μέσα μας δεν θα αλλάξει τίποτε στην πραγματικότητα αυτής της χώρας ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ.

rebel a 21/01/2015 11:21

Και μετά θέλεις να πεις που υπέστησαν μειώσεις από 30% και άνω...

Μα γιατί ο καθένας κοιτάει τον ευατό του τελικά?
Επίσης κάποιοι που είναι συμμέτοχοι σε έργο από 101kW - 500 kW ή και ως 1 ΜW, όπως π.χ Δανία, (μπορεί λίγοι αλλά υπάρχουν) θα υποστούν άδικα μειώσεις αναντίστοιχες με αυτές που έχει κάποιος που είναι ο μοναδικός μέτοχος Φ/Β 100 kW.

Η' αυτός που έβαλε όλα τα λεφτά του χωρίς να πάρει δάνειο σε μια μάυρη τρύπα τελικά να πάει να πεθάνει από ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων και άρα τοκοχρεωλυσίου?

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και ας μην βλέπουμε μόνο ψήφους (κε Πετράκο)

Αλ Καλαθάς 21/01/2015 08:50

Κε Γιατράκο καταρχήν δεν σχολίαζω τον εμπαιγμό με το όνομα μου που παραμένει όσο και αν δεν σας αρέσει Αλέξανδρος Καλαθάς. Το αν αυτά που γράφω τα έμαθα από τον κο Λουμάκη, προφανώς του οφείλω ένα ευχαριστώ αλλά όχι και το όνομα μου!
Στο δια ταύτα τώρα, μην χάιρεστε τόσο για τον φρέσκο Κωδικα ΜΔΝ και διαβάστε τον σωστά. Η δυνατότητα χρεωπιστώσεων που δίνει, δεν αφορά την καταστρατήγηση της συμμετρίας ούτε και της απόδοσης του ΜΜΚ ΜΔΝ στον ΕΛΑΠΕ που επιβάλλει ο ανώτερος θεσμικά ν. 4001. Αυτό που λέει ειναι πως αν μετά από την τήρηση του ν. 4001 περισσεύουν ή λείπουν λεφτά για να εφαρμοστούν συμμετρως οι πληρωμές σας ως προς εμάς, τότε και γίνονται οι μεταγγίσεις που διαβάζετε στραβά...

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 21/01/2015 02:02

Με τα κέρδη από τις μειωμένες τιμές καυσίμων πρώτα πρέπει να καλυφθούν οι ζημίες από τα φέσια των καταναλωτών στη ΔΕΗ και μετά να αρχίσουμε να μίλάμε για μετακυλίσεις σε χαμηλότερες τιμές.

Αν δεν γίνει έτσι, τότε θα συνεχίσουμε οι παραγωγοί να πληρώνουμε τα φέσια μεσω καθηστερήσεων στις πληρωμές μας. Τα πράγματα ειναι απλά!!

G. Giatrakos 21/01/2015 00:39

Για έως 100kW?? Θα οφεληθούν κιάλλο αυτοί με τα 100kW??? Που δεν έχουν ΚΑΝ κούρεμα μέχρι Γ' 2011??? Που έχουν σκανδαλωδώς ευνοηθεί στο Β-Γ-Δ τρίμηνο του 12, έχοντας 10 cents (!!!) παραπάνω ταρίφα από τα έργα των... 101kW???

Κύριε Πετράκο... Έχετε στα χέρια σας στοιχεία για το ποιοί είναι οι πραγματικά αδικημένοι του New Deal... Έργα στα ΜΔΝ. Έργα με Αναπτυξιακό. Και τα έργα άνω των 100kW, ειδικά όσα έχουν υλοποιηθεί από το Α' 2012 και πριν, που έχουν ολοσχερώς απαξιωθεί.

G. Giatrakos 21/01/2015 00:34

2) Κώδικας Διαχειρησης ΜΔΝ (304Β' 11-2-14), άρθρο 178:
"Ο λογαριασμός Λ-Ζ (σ.σ. αυτός των ΑΠΕ ΜΔΝ) χρεoπιστώνεται κατά περίπτωση [...] Στην περίπτωση που εμφανίζει χρεωστικό υπόλοιπο πιστώνεται με κεφάλαια από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΗΓΕ ώστε να ισοσκελιστεί, ενώ στην αντίθετη περίπτωση χρεώνεται, μεταφέροντας πλεονάζοντα κεφάλαια προς τον λογαριασμό που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς".

G. Giatrakos 21/01/2015 00:33

Κύριε Λουμ... εεε. Καλαθά, μιας και παραπέμπτε στους νόμους, προτείνω να πρώτα μελετήσετε καλύτερα και εν συνεχεία να εισηγηθείτε στο ΥΠΕΚΑ να τους αλλάξουν...

1) Άρθρο 143 του Ν. 4001/2011:
"η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ανακτά πλήρως τα ποσά που καταβάλλει στους αντισυμβαλλόμενους κατά τις διατάξεις της περίπτωσης η΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 129" (σ.σ. πρώτα καταβάλλει, μετά ανακτά)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 20/01/2015 21:05

Ωραίες αναλύσεις!!!!!!!!!!!
Τα οφέλη από τα φθηνα καύσιμα θα τα κερδίσει η ΔΕΗ;;;;;;;;;;;
Δεν θα μετακυληθούν στο καταναλωτή με μείωση της τιμής του ρεύματος;;;;;;;;;;;;;;;;;

τραμπουκος energy 20/01/2015 19:36

Ακόμα μία ψηφοθηρική μπούρδα. Αλλά όπως λέει και ο κ. Παπαδόπουλος μάλλον δείχνει το πόσο άσχετοι είναι αυτοί που διαχειρίζονται τα ενεργειακά μας. Όχι πως αυτοί που έρχονται είναι καλύτεροι βέβαια. Αλλά ήμαρτον αν δεν είστε ικανοί να κάνετε ένα risk managment και να προβλέψετε ένα risk response, τι στο ζητάτε υπουργεία!

Nikos Papadopoulos 20/01/2015 15:32

Από τα στοιχεία του ρεπορτάζ, το μόνο "απρόβλεπτο" γεγονός θα πρέπει να ήταν η καθυστέρηση του καραβιού με το LNG. Όλα τα υπόλοιπα φαντάζομαι ότι ήταν γνωστά εγκαίρως. Κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε να υπάρξει πανικός αλλά μία ορθολογική διαχείριση του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής όπως πρέπει να γίνεται κάθε ημέρα, ίσως όχι με πρώτο στόχο τη μείωση του κόστους όσο την κάλυψη της ζήτησης. Δεν ήταν δα και τόσο τρομερό ότι πήραν φορτίο τα υδροηλεκτρικά ή ότι συνεννοήθηκε ο ΑΔΜΗΕ με το ΔΕΣΦΑ. Αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα. Τώρα εάν το "σύστημα" δεν είναι έτοιμο για τέτοιους φυσιολογικούς χειρισμούς αυτό είναι άλλο θέμα.

MAIK SKOR 20/01/2015 15:30

ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΛΕΤΕ Η ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ.... ΤΑΜΕΙΟ ΤΙ ΕΧΕΙ? Η ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΥΓΕΙΗΣ" ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ....

Γιώργος Κανελόπουλος 20/01/2015 13:30

Κε MAI SOR αυτά που αναφέρεις αφορούν το ταμειακό κομμάτι και όχι την λογιστική εικόνα. Λογιστικά δηλαδή η εικόνα είναι μια χαρά, απλα θα πρέπει ο ΛΑΓΗΕ να τα εισπράττει κιόλας. Η είσπραξη δεν αφορά μόνο τις ΑΠΕ αλλα κανονικά όλη την αγορά. Ταμειακά όπως όλοι γνωρίζουν οι πόροι ΑΠΕ μέχρι να αποδοθούν στον Λαγηε εξυπηρετούν και αλλες ανάγκες ταμειακά του συστήματος... δυστυχώς. Εκεί ακριβώς ερχονται τα ασφαλιστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Γιώργος Κανελόπουλος 20/01/2015 13:22

Απο ότι βλέπω στο δελτίο, ενσωματώθηκε και το κόστος της αντιστάθμισης.

Ο λογαριασμός σε τρέχοντες όρους παραμένει λογιστικά απολύτως ισοσκελισμένος μετά το 2015, παρότι δεν θα μπάινουν δικαιώματα ρύπων. Κοιτώντας λοιπόν το 2016, όσες θα είναι οι προβλεπόμενες εισροές, τόσες θα ειναι και οι προβλεπόμενες εκροές (λείπει ο Δεκ του 2016 στον πίνακα αλλά ας τον υποθέσουμε ιδιο σε εισροές-εκροές με αυτόν του 2015).

Συνεπώς, λογιστικά όλα καλά! Και
Αιτήματα λογής ρουσφετιών Τέλος!

MAIK SKOR 20/01/2015 13:11

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ... ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 12/01/2015 Ο κ.ΓΚΑΡΗΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΚΥΝΔΗΝΕΥΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΕ ΝΑ ΤΗΝΑΧΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ...

rebel a 20/01/2015 10:55

Να που η Γαλλία κάνει την έκπληξη.

Thanasis Thanasis 20/01/2015 09:26

Ρίχνεις τη μπάλα στην εξέδρα και με αναγκάζεις, αν και είχα σκοπό να σταματήσω να ασχολούμαι γιατί θεωρώ ότι τρολάρεις και τίποτα άλλο, να σου πω κάτι τελευταίο. Οι ΑΠΕ και ως προς την ανάπτυξή τους και ως προς την λειτουργία τους αντιμετωπίζονται ενιαία από τον ΔΕΔΔΗΕ (φυσικά και από το ΛΑΓΗΕ) Μια επιπλέον διαφορά μεταξύ ΜΔΝ και ΔΣ είναι ότι στα ΜΔΝ κρατήθηκε μια λελογισμένη αναλογία μεταξύ φ/β και αιολικών που κράτησε τις πληρωμές ΑΠΕ χαμηλότερες από το ΜΜΚ ΜΔΝ. Σε αντίθεση, στην αγορά του ΔΣ, μέσα στη γενικότερη ασυδοσία και αναρχία ούτε κάτι τέτοιο τηρήθηκε και αποτελεί μια επιπλέον αιτία που το σκάφος του ΔΣ, όπως λέει και ο φίλος Στέλιος, οδηγήθηκε ακυβέρνητο στα βράχια.

Αλ Καλαθάς 20/01/2015 08:43

Όσο για το ΕΤΜΕΑΡ που εισπράτεται στο ΜΔΝ η κατάσταση έχει ως εξής:
- Η ανεισπραξιμότητα λογαριασμών ΔΕΗ στην Κρήτη είναι από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά. Συνεπώς δεν εισπράτεται όσο ΕΤΜΕΑΡ εισπράττεται από αλλού καν.
-Τα φβ στο ΜΔΝ χρειάζονται απαραιτήτως ΕΤΜΕΑΡ για να πληρωθούν, αφού το ΜΜΚ ΜΔΒ είναι πολύ χαμηλότερο των ταριφών.
Συνεπώς δεν δικαιολογείται με τίποτα και για έναν ακόμα λόγο να πληρώνεστε προνομιακά μόνο Εσείς στην ώρα σας

Αλ Καλαθάς 20/01/2015 08:33

Thanasis καλά θα κάνεις να ξαναδιαβάσεις τον ν. 4001, άρθρο 143, καθώς και τον Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος. Ο ΔΕΔΔΗΕ υποχρεούται να αποδίδει το ΜΜΚ ΜΔΝ στον ΕΛΑΠΕ και όχι να πληρώνει με αυτό αυθαίρετα εσάς. Το ΜΜΚ ΜΔΝ μάλιστα δεν είναι καν δικό σας αφού πληρώνεται κατά τα 2/3 από τα ΥΚΩ που πληρώνουμε εμείς του ηπειρωτικού για να έχετε εσείς φθηνό ρεύμα, Αν και με κουράζει να σου κάνω μάταια φροντιστήριο (μάταια αφού αυτά έχουν ειπωθεί και στο παρελθόν), ειναι χρήσιμο να ξανακούγονται, ώστε αμεσα να ξηλωθεί με κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση και αυτό το προπύργιο σας. Βλέπεις όποιος παρανομεί και από πάνω προκαλεί, στο τέλος την.παθαίνει!

Ν Μ 19/01/2015 22:51

Ο Συριζα πρέπει να αναλογιστεί και που πάνε τα χρήματα. Για εισαγωγές καυσίμων πάνε όλα έξω ενώ το project της διασύνδεσης θα αφήσει χρήματα και εδώ (δηλαδή θα δημιουργήσει δουλειές). Επιπλέον προσφέρει ευστάθεια και ευελιξία στο σύστημα στα οποία επίσης αντιστοιχεί χρηματικό όφελος.

Αλέξανδρος Αμβαζάς 19/01/2015 21:44

Μπορεί να βρεθούν πολύ περισσότερα από 3 δισ, στα καύσιμα. Επίσης με σωστά μέτρα, οι περισσότεροι καταναλωτές θα αγοράζουν με τα ίδια χρήματα, 10-20% περισσότερα καύσιμα, από ότι σήμερα. Διότι σήμερα, πάρα πολλοί βενζινάδες, σε συνεργασία με το άχρηστο σύστημα εισροών-εκροών που έχουν εγκαταστήσει, συνεχίζουν να κατακλέβουν τους ανυποψίαστους καταναλωτές.

Thanasis Thanasis 19/01/2015 20:01

Ακόμη όμως και αν υπήρχε υποχρέωση (που δεν υπάρχει) να αποδίδει και το ΜΜΚ ΜΔΝ, είναι υποχρεωμένος να πληρώνει έγκαιρα τους παραγωγούς ΑΠΕ στα ΜΔΝ και να ανακτά κατόπιν τα αντίστοιχα ποσά.
φροντιστήριο τέλος.

Thanasis Thanasis 19/01/2015 20:01

Κύριε Καλαθά,
σε παραπέμπω στον νόμο 4001/2011 και στον κώδικα διαχείρισης ΜΔΝ για να καταλάβεις επιτέλους ότι η μόνη παρανομία που κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως άλλωστε και ο ΛΑΓΗΕ, έγκειται στο γεγονός ότι δεν τηρεί συμβατικές του υποχρεώσεις. Δεν έχει ούτε το δικαίωμα αλλά ούτε και την υποχρέωση να ακολουθεί τον ρυθμό πληρωμής του ΛΑΓΗΕ. Επειδή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις προκειμένου να δημιουργείς εντυπώσεις, το γεγονός ότι το ΕΤΜΕΑΡ που εισπράττεται από τα ΜΔΝ δεν πιστώνεται πιθανόν έγκαιρα στον ΕΛΑΠΕ ουδόλως επηρεάζει/βελτιώνει τις πληρωμές στα ΜΔΝ δεδομένου ότι είναι ποσό πλεονάζων που δεν χρησιμοποιείται για τις εν λόγω πληρωμές.

Κ. Φ. 19/01/2015 16:02

Εμείς όμως στην Ελλάδα κάνουμε το ακριβώς αντίθετο, αδικώντας τους επενδυτές ΦΒ στα νησιά του αιγαίου οι οποίοι με τις επενδύσεις τους αντικαθιστούν 100% εισαγόμενο μαζούτ που καταναλώνουν οι μονάδες τις ΔΕΗ.

Μάθε περισσότερα στο:
http://bit.ly/MDN-solar

Manolis Safos 19/01/2015 14:19

Το μεγαλύτερο κακούργημα είναι έτοιμη να το κάνει η ίδια η Δικαιοσύνη που ετοιμάζεται να τους ρίξει στα μαλακά.

(με την αγαστή υποστήριξη του υπουργού Υγείας & συνήγορου υπεράσπισης κ. Βορίδη - Μόνο σε μπανάνα republics γίνονται αυτά).

Κ. Φ. 19/01/2015 12:49

Το INFOGRAPHIC εξηγεί απλά για ποιο λόγο τα ΜΔΝ έχουν αδικηθεί από το νόμο 4254/2014. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση ή νοημοσύνη για να διαπιστωθεί αυτό που υποστηρίζει ο ΣΠΗΕΦ-ΜΔΝ.

http://bit.ly/MDN-solar

Αλ Καλαθάς 19/01/2015 12:16

Φαίνεται πως η λοβοτομή στα ΜΔΝ επηρεάζει και την ανάγνωση πέρα από την αντίληψη... Για μια φορά λοιπόν ακόμα: Τα λεφτά με τα οποία πληρωθήκατε νωρίτερα, παράνομα αποστερήθηκαν από τον ΛΑΓΗΕ και τις δικές μας ισότιμες πληρωμές!

Nikos Papadopoulos 19/01/2015 10:56

Προτείνω να μην μπούμε στο θέμα επί της ουσίας, δηλαδή ποίο είναι το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας διότι οι περισσότεροι πολιτικοί δεν σκέφτονται με βάση αυτό. Αντίθετα ας αναρωτηθούμε : ποίος οφελείται από την ακύρωση της διασύνδεσης ? ποίος δεν θέλει τη διασύνδεση ? Νόμιζα πως ήταν ένα από τα λίγα έργα που όλοι τα ήθελαν ! Α το σκέφτηκα : οι πετρελαιάδες ! μην χαλάμε τώρα τέτοια αιωνόβια λόμπι... κάποιος πρέπει να μας ταϊζει αφού θα έχουμε διώξει όλους τους άλλους ! Έτσι σκέφτονται οι νέοι και αμόλυντοι πολιτικοί της χώρας.

Thanasis Thanasis 19/01/2015 10:41

Κύριε Καλαθά κάτι ακόμα,
είναι δυνατόν να στοχοποιείτε συναδέλφους σας των ΜΔΝ μόνο και μόνο επειδή τυγχάνει ο ΔΕΔΔΗΕ να παρανομεί λιγότερο από τον ΛΑΓΗΕ;
Είναι πιστεύετε κανείς χαρούμενος στα ΜΔΝ που ο ΛΑΓΗΕ καθυστερεί τις πληρωμές περισσότερο;
Γιατί πρέπει να πυροδοτείται και να υποδαυλίζεται μια κόντρα άνευ περιεχομένου;
Αν κοστολογήσετε τα αιτήματα των ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ θα διαπιστώσετε ότι δεν άξιζε τον κόπο να εκδιωχθούν, στην ουσία, από τον ΣΠΕΦ και να οδηγηθούν στην ίδρυση νέων συλλόγων. Η πολυεκπροσώπηση δεν ωφελεί τον κλάδο.
Ας αναζητήσουμε λοιπόν χωρίς προκαταλήψεις τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου και ας αποφεύγουμε περαιτέρω διασπαστικές συμπεριφορές.

jimakos jimakos 19/01/2015 08:17

τα 103 τα δεσμευμενα ? χαχαχαχαχα

odysseas chasapis 18/01/2015 13:43

ακομη μια φορα μας υποσχονται και μας δουλευουν ...και εμεις απλως τρωγομαστε μεταξυ μας.
Δεν υπαρχουν μεγαλυτερες τιμες κυριοι .. ξυπνηστε....
μαλλον μικροτερες θα υπαρξουν στο μελλον και πιθανως πληρωτεες σε δραχμες... με τα δανεια σε σκληρο ευρω...
Τωρα εσεις συνεχιστε να δανγκωνεστε....

Thanasis Thanasis 17/01/2015 16:15

Κύριε Καλαθά,
δυστυχώς η τέλεια λοβοτομή επέρχεται με το βόλεμα και την εύνοια που παρέχει σε κάποιους το new deal και τον τρόμο που τους δημιουργεί οποιαδήποτε αναφορά σε πραγματικές αδικίες.
Όποιο κριτήριο κι αν χρησιμοποιήσει κανείς, είτε τα project irr, είτε τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, είτε το βαθμό αιτιώδους συνάφειας με το έλλειμμα, προκύπτει ότι κάποιοι αδικούνται και κάποιοι ευνοούνται υπέρμετρα. Αποδεικνύεται εύκολα τόσο επιστημονικά όσο και με την κοινή λογική ότι ο συνδυασμός ΜΔΝ και ΜΕ είναι πράγματι εξοντωτικός. Όποιος δεν το βλέπει ή δεν την διαθέτει κοινή λογική ή δεν ξέρει να χρησιμοποιήσει μολύβι και χαρτί για στοιχειώδεις υπολογισμούς.

G. Giatrakos 17/01/2015 12:55

Τι να μάθουμε τόσο καιρό κύριε Καλαθά; Να αποδεχθούμε την ήττα μας συνειδητοποιώντας ότι το παιχνίδι παίζεται με διαφορετικό, υπόγειο τρόπο και να τα παρατήσουμε;;;

Νομίζετε ότι ξαφνικά μια μύγα τσίμπησε μόνο τους παραγωγούς των ΜΔΝ και ξεσηκώθηκαν ιδρύοντας συλλόγους χωρίς να έχουν στην πραγματικότητα αδικηθεί;

Όσον αφορά την τέλεια λοβοτομή, είναι αυτή που έχει υποβάλει ο ΣΠΕΦ τα "μέλη" του. Να πιστεύουν στο θέσφατο New Deal.

τραμπουκος energy 17/01/2015 10:55

Η αναγγελία είναι προφανές πως είναι ψηφοθηρική και τα παρακάτω σχόλια προκλητικότατα. Ντροπή και αίσχος!

Αλ Καλαθάς 16/01/2015 19:46

Μια από τα ίδια δυστυχώς... Τόσο καιρό δεν μάθατε απλώς τίποτα... Η τέλεια λοβοτομή!!

Κ. Φ. 16/01/2015 18:04

Για τον λόγο που περιγράφει το link http://bit.ly/MDN-solar

Αλ Καλαθάς 16/01/2015 15:53

Αλήθεια το ΜΔΝ γιατί έχει πληρωθεί τον Αύγουστο εδώ και δύο μήνες και εμείς οι υπόλοιποι πασχίζουμε μόλις για Ιούλιο??

Ρωτάω έτσι για να βγουν στην επιφάνεια οι συντεχνιακές φωνούλες...που κάνουν δήθεν πως δεν καταλαβαίνουν περί ΥΚΩ και πως δεν διαφέρουν από τους ηπειρωτικούς!!

Αλ Καλαθάς 16/01/2015 15:50

Ποτέ!! Γιατί απλά δεν υπάρχουν ΜΔΝ αδικίες!!
Εκτός καν αν κάποιοι νομίζουν πως με το να φωνάζουν ή να συκοφαντούν τους υπολοίπους, με το έτσι θέλω θα αποκτήσουν από το πουθενά δίκιο...
Καταντήσατε χορωδία (συντεχνο-μικροσυλλόγων) ηχορύπανσης κύριοι. Απλά δεν σας παρατηρεί κανείς πλέον!

Κ. Φ. 16/01/2015 14:09

Τις αδικίες όμως στα ΜΔΝ πότε σκέφτεστε να τις διορθώσετε?

τραμπουκος energy 16/01/2015 11:30

Απόδειξη οτι ο ΣΕΦ έχει υψηλές διασυνδέσεις! :D

Αλ Καλαθάς 16/01/2015 10:50

Μάλλον η κα Μέρκελ απαντάει... στον κο Ψωμά του ΣΕΦ!!

Stavros Alexandris 16/01/2015 09:08

Η κινδυνολογία και η χειραγώγηση καλά κρατεί
Η έκταση πάγων στην Ανταρκτική ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 38 ετών για το 2014 περνώντας τη μέση τιμή 35ετιας, και δίνοντας την μέγιστη τιμή στις 22/9/ 14 (20.106 εκ.τετρ.μίλια). Ήδη η πρόσφατη καταγραφή του δορυφόρου (προχθές, 13/1/15, σημείωσε νέο μέγιστο. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πάγοι της Ανταρκτικής κατέχουν το 91.49% του συνολικού όγκου πάγων του πλανήτη. Στην Αρκτική η επέκταση των πάγων το 2013 και το 2014 παρέμεινε αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την μικρότερη τιμή που παρατηρήθηκε το Σεπτέμβριο του έτους 2012. Επισημαίνεται ότι οι Αρκτικοί πάγοι συμπεριλαμβανομένης και της Γροιλανδίαs είναι μόνο το 7.9% !!!

KOSTAS KIROU 15/01/2015 09:39

Αφού και ο κος Ψωμάς ζητάει απο την επόμενη κυβέρνηση να πάρει μέτρα γιά τις ΑΠΕ, περιλαμβανομενων και των εγκαιρων εξωφλησεων μας, φαντάζομαι να εξομαλυνθεί το πρόβλημα μας παράλληλα με το νέο άνοιγμα στις νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

KOSTAS KIROU 13/01/2015 15:37

Ελπίζω η Τριτη και 13 σήμερα να φέρει γούρι καί λεφτά.

Νίκος Κανάκης 13/01/2015 10:45

Βίντεο της ομιλίας Πετράκου στην Γ.Σ. του ΣΠΕΦ:

https://www.youtube.com/watch?v=0p04T-JlWZY

Νίκος Κανάκης 13/01/2015 10:42

Το θέμα της διακοψιμότητας συνάδελφοι είναι πολύ σοβαρό!! Δείτε στην παρουσίαση για το τι υπερβολικό χαράτσι και μάλιστα άδικα ετοιμάζουν στα φωτοβολταϊκά!!! Οι βιομηχανίες πληρώνουν 2 ευρώ/MWh ΕΤΜΕΑΡ και επωφελούνται λόγω ΑΠΕ τουλάχιστον 10 ευρώ την μεγαβατώρα. Δεν τους φτάνουν λοιπόν τα 8 ευρώ όφελος που ήδη έχουν από τις ΑΠΕ, αλλά πρέπει να τους πληρώσουμε και άλλα πόσα εκατομμύρια επιπλέον! Έλεος!
Το φυσικό αέριο πάλι ΔΕΝ θα πληρώσει!!

Αλέξανδρος Αμβαζάς 13/01/2015 09:34

Η μελέτη της ΠΟΠΕΚ και του κ Μάρδα για την λαθρεμπορία καυσίμων, δεν δίνει καμία καινούργια πληροφορία. Είναι μελέτη αρχαίας ιστορίας. Απλά, αναρωτιέμαι εάν η ΠΟΠΕΚ ή η ΟΒΕ, τα επίσημα δηλαδή σωματεία των βενζινοπωλών, έκαναν τόσα χρόνια τίποτε για να πατάξουν οι ίδιοι, την λαθρεμπορία ή το κλέψιμο του πελάτη στα βενζινάδικα;

KOSTAS KIROU 13/01/2015 09:33

Τους τωρινούς κυβερνήτες τους ξέρουμε και τους έχουμε συνηθίσει, έχουμε κάτι σαν...... γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης. Αν ψάχνουμε για εξωγαμιαια σχέση καλά θα είναι, να τους δοκιμασουμε αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα δοκιμής.Καλη χρονιά σε όλους και καλά μυαλά μπροστά στην κάλπη.

τραμπουκος energy 12/01/2015 12:00

όνειρα θερινή νυκτός. ιδικά μετά το net-metering, δεν υπάρχει περίπτωση να μηδενιστεί το έλλειμμα ποτέ!

Nikos Papadopoulos 12/01/2015 11:31

Οι καταναλωτές ξέρουν πολύ καλά ότι η φετινή μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι προσωρινή και οφείλεται σε εξωγενείς γεωπολιτικούς παράγοντες.Δεν είναι κορόιδα να μπουν στον κόπο επαναφοράς στο πετρέλαιο όταν ξέρουν ότι του χρόνου τα πράγματα θα επανέλθουν στη φυσιολογική κατάσταση, αν όχι και παραπάνω για να βγουν τα σπασμένα. Εξάλλου, από τη στιγμή που υπάρχουν άλλοι τρόποι θέρμανσης που είναι πιο οικονομικοί ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα (π.χ. αντλίες θερμότητας), γιατί να επιστρέψουν ; Με το ζόρι δηλαδή να αγοράσουν πετρέλαιο ;

Nikos Triantafyllou 09/01/2015 20:12

Τι να πει κανείς για αυτή την ανακοίνωση όταν σχεδόν σε όλη την χώρα το δίκτυο είναι κορεσμένο ……

τραμπουκος energy 07/01/2015 14:13

Η λύση είναι μία ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΕΚΑ! Όπως και πέρσι, αλλά τώρα ας τολμήσει κάποιος να φέρει τα ΜΑΤ. Ποιο μεγάλη σημασία θα δώσουν τα κόμματα σε αυτήν την κίνηση παρά στις υποσχέσεις!!!

Nikos Papadopoulos 07/01/2015 11:53

Μα καλά ακόμα δεν έχουν μάθει οι έλληνες ότι πριν τις εκλογές μπορεί ο καθένας να τάζει λαγούς με πετραχίλια για να τον ψηφίσουν ? Έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση. Κατά συνέπεια ποίος να τάξει και τί γραπτώς κιόλας ? Άσε που και οι πολιτικοί δεν ξέρουν τί τους γίνεται. Όμως αυτά τα "ερωτήματα" δείχνουν ότι ακόμα δεν έχουμε καταλάβει κι εμείς τι μας γίνεται.

akis venieris 07/01/2015 10:59

ΣΩΣΤΟΙ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΠΕΦ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗ ΓΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

akis venieris 06/01/2015 12:48

Καλο ειναι να ξερουμε τις αποψεις τους για τον κλαδο μας για να ξερουμε τι θα ψηφισουμε.....

Sartorius Sartorius 05/01/2015 15:14

Μακάρι , αλλα δε βλέπω φως. Ο Σαμ στη Λάρισα μίλησε για ..νέες τιμές , οι άλλοι δεν δεσμεύονται για τίποτα..Μήπως εσείς οι Σύνδεσμοι ζητήσετε αναλυτικές δεσμεύσειςαπο τα κόμματα , έτσι να τους πάρουμε χαμπάρι μια ώρα αρχύτερα ;

τραμπουκος energy 05/01/2015 14:06

Η ΜΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στην Ελληνική αγορά είναι οριζόντια πλέων σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς. Αφού τροποποίησαν με τον αλήτικο τρόπο μία σύμβαση, θα μπορέσουν να το κάνουν και σε άλλες! Άλλωστε στο καλύτερο "φιλέτο" της Μεσογείου το Ελληνικό κατέβηκε μόνο ένας στο διαγωνισμό. Για ποιόν λόγο νομίζεται? Αν ήταν φερέγγυο το κράτος θα γινόταν χαμός από προσφορές! Αγαπητοί, η μονομερής τροποποίηση θα επαναληφθεί και με αυτόν τον τρόπο ενημερώνουν κάποιοι οτι οι πόρτες είναι κλειστές για business στην Ελλάδα καθώς αυτοί ελέγχουν το κουκλοθέατρο του παραλόγου και μόνο αν συμπράξει κάποιος με αυτούς έχει τύχει!

KOSTAS KIROU 05/01/2015 13:30

Μια πρόσκληση του κου Πρωθυπουργού στην ΓΣ του ΣΠΕΦ στην Γενέτειρα του Καλαμάτα, στις 11/1, ίσως να του έδινε την ευκαιρία να μάθει από κοντά τι εννοούμε, όταν λέμε, να προσέχει τα λόγια του. Βολευόμαστε και με τον Υπουργό του βέβαια,σε περίπτωση κωλύματός του.

τραμπουκος energy 04/01/2015 14:22

και γιατί βάζουν 2ο μετρητή? Μήπως για να έρθουν να τον φορολογήσουν μετά? Πολύ πιθανόν! Εδώ έκαναν το παράνομο να αλλάξουν τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, δεν θα κάνουν το νόμιμο να φορολογήσουν κάτι που δεν θα έχει σύμβαση!? Στην χώρα της αλητείας τι άλλο μπορείς να περιμένεις!?

Αλέξανδρος Αμβαζάς 02/01/2015 22:34

Τόσο η ΠΟΠΕΚ όσο και η ΟΒΕ καλά θα κάνουν αντί να ασχολούνται με τα "μεγάλα θέματα Ευρωπαϊκού επιπέδου", να ασχοληθούν με την τοπική κατάντια των βενζινοπωλών τους οποίους υποτίθεται αντιπροσωπεύουν.

Πανος Νακου 02/01/2015 14:30

Επίσης προκύπτει οτι όποιος καρπώνεται και την επιδότηση παιρνει την δεύτερη φθηνότερη Τίμη στην ευρωπη

odysseas chasapis 01/01/2015 21:02

εχω μια ερωτηση...
Αν το 100 φωτοβολταικο συστημα ανοικει σε μια ΟΕ που εχει εταιρους αγροτες κατα κυριο επαγγελμα φορολογειται με 13% η με 26 % + 55% προκαταβολη σαν εταιρια ?
Αν καποιος γνωριζει .. αν απαντησει..

τραμπουκος energy 30/12/2014 12:15

Όπως αναμενόταν άλλωστε, λίγο πριν τις εκλογές, για τα μάτια του κόσμου. Είναι όμως η ταφοπλακα της αγοράς ενέργειας και των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Γιατί όπως είναι γνωστό, στα ΜΔΝ δεν χρειάζεται το ΕΤΜΕΑΡ για να καλύψει τις πληρωμές των ΑΠΕ!

rebel a 30/12/2014 11:56

Μαυρίστε και καταψηφίστε αυτές τις απαρχαιωμένεςλογικές...
"Χθες" τροπολογία για τα Φ/Β 1 ΜW "σήμερα" για τα Αγροτικά!
Ας δώσουμε ένα μάθημα σε αυτούς που επιμένουν στη λογική του προσωρινού ρουσφετιού και του διαχωρισμού με βάση τα κεφάλια-ψήφους! Ας αλλάξουμε αντιλήψεις για να αλλάξει αυτή η χώρα κάποια στιγμή...
Η' ΤΩΡΑ Η' ΠΟΤΕ!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 30/12/2014 09:25

Με την συγκεκριμένη τροπολογία που έγινε αποδεκτή, δόθηκε οριστική λύση σε ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας για τους αγρότες που επένδυσαν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κινδύνευαν να υπερφορολογηθούν.
Οι υπόλοιποι ας υπερφορολογούνται, δεν πειράζει. Τα ψηφαλάκια να είναι καλά!!!!!!!!!!!!!
Ας καταψηφίσουμε αυτούς που έχουν τέτοιες λογικές.

rebel a 29/12/2014 11:49

Σε αυτό το κράτος όσο βάζουμε το προσωπικό συμφέρον πάνω από το γενικό πάντα θα τρώμε φωτογραφικές-ρουσφετολογικές τροπολογίες και θα βλέπουμε το δέντρο και θα χάνουμε το δάσος, θα δίνουμε δε ισχύ και θα συντηρούμε ένα κράτος διεκπεραιωτή βραχυπρθεσμων μικροσκοπιμοτήτων.
Διότι οι κύριοι υπεύθυνοι που συντηρείται μια τέτοια κατάσταση είμαστε εμείς και μόνο εμείς.
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΓΝΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΡΩΝ.

Γιώργος Κανελόπουλος 23/12/2014 08:56

Αν ήμουν στη θέση της βιομηχανίας θα κρατούσα τον τρέχον status τιμολογίων και δεν θα πίεζα για τα παραπάνω (διακοψιμότητα), αφού ούτε σίγουρα τα λεφτά της θα είναι (θα υπάρχουν διαγωνισμοί προσφορών διακοπής σε περιόδους αιχμής που όμως δεν υπάρχουν), θα φέρει αναστάτωση στη λειτουργία των εργοστασίων λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης που θα επιβάλλει και εν τέλει το όποιο οικονομικό όφελος υπάρξει θα αντισταθμιστεί από λιγότερη έκπτωση στα τιμολόγια.

panagiotis dervenis 22/12/2014 15:17

H τροπολογία-προσθήκη περί φβ σταθμών του άρθρου 20 κλπ ήταν αυτό που τους μάρανε και με μιάς λύθηκαν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι νομοθετώντας ΒΙΑΣΤΙΚΑ επί των παραγωγών ΑΠΕ. Συνεχίζουν να δείχνουν τις προθέσεις τους και την ικανότητά τους. Να τους χαιρόμαστε είναι λίγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 22/12/2014 15:14

Συγχαρητήρια στους 15 Συλλόγους. Εύχομαι στην επόμενη συνάντηση να είναι παρόντες και όλοι οι υπόλοιποι Σύλλογοι και όλοι μαζί σύντομα να βρεθούμε έξω από το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΟΙΚ και να διεκδικήσουμε τα χρωστούμενα . Ας είναι αυτά τα τελευταία μαύρα Χριστούγεννα των Φ/Β

pani 3 22/12/2014 12:56

Αδίκως εξανίσθασθαι...
Το "γιατί;"είναι απλό:

Όποιος Ζει, Σκέφτεται, Πράττει, Ψηφίζει κλπ, ΕΝΑΝΤΙΑ στα συμφέροντά του, δεν θα το καταλάβει ποτέ...

A votre sante...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 22/12/2014 12:29

Πρόκειται για σκανδαλώδη χαριστική ντροπολογία. Σαν ειδικοί μπορείτε να μας ενημερώσετε ποιούς και πόσους αφορά;Υπάρχει κανένα μικρό Φ/Β που συνδέθηκε στο Δίκτυο χωρίς καθυστέρηση; Γιατί ευνοούνται μόνο τα μεγάλα; Πόσο θα επιβαρύνουν οι παραπάνω "μικροαλλαγές της ταρίφας το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ , για το οποίο ματώσανε τα Φ/Β;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 22/12/2014 12:23

κύριε τραμπουκος energy εμείς είμαστε ο Πανελλήνιος Συνδεσμος Μελετητών Εγκαστατών Οικιακών & Κτιριακών Φ/Β "ΗΛΙΟΣ".
Οι προηγούμενες ανακοινώσεις μας έχουν ως εξής:

Σε Αναμονή Για Τις Τελικές Ρυθμίσεις - 29/10/2014
http://syndesmosilios.blogspot.gr/2014/10/blog-post_29.html

Αυτοπαραγωγή: Το Μαρτύριο Της Σταγόνας - 10/10/2014
http://syndesmosilios.blogspot.gr/2014/10/blog-post_10.html

Μάλλον μας μπερδεύετε με ανακοινώσεις του Σύνδεσμου "Στέγη":
03-12-2014 ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ NET METERING ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΕΤΜΕΑΡ
http://www.oikiakistegi.gr/news_more.php?id=33701417614149

τραμπουκος energy 22/12/2014 12:07

αυτό λέγεται τροπολογία "για τους φίλους και γνωστούς μας" .

kostas kriti 22/12/2014 10:38

Καλημερα! Το δικαιο θα ηταν κυριοι που κανατε αυτη την τροποποιηση,ολα τα παρκα να περνουν ταριφα με βαση τη ΔΗΛΩΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ και οχι την ενεργοποιηση της συνδεσης! Προσωπικα εγω εχασα ενα τριμηνο,λογω καθυστερησης των αρμοδιων του ΔΕΔΔΗΕ,να με συνδεσουν.αφηστε λοιπον τις φωτογραφικες ρυθμισεις,και δειτε την ουσια του προβληματος.ειμαστε σε απογνωση.μικρα παρκα κατω απο 100Kw τα καταστρεψατε με τις πολιτικες σας.

Χαρης Ιωαννου 22/12/2014 09:24

Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι σκάνδαλο εφόσον αφορά μόνο τα έργα άνω του 1 MW και δεν λαμβάνει υπόψη παρόμοιες περιπτώσεις καθυστερήσεων σε μικρότερα εργα

τραμπουκος energy 19/12/2014 15:25

θα μείνει όμως στην ιστορία ως ο "μανατζερ" που κατέστρεψε την αγορά (και θριαμβολογούσε για το αντίθετο), στο όνομα της τρόικας και προς όφελος των γνωστών, αν μη τι άλλο, που συζητήθηκαν προ 10ετίας στον Μπαϊρακτάρη! Και φυσικά θα τον έχουμε μπροστά μας σε κάποια θέση "μάνατζερ" και πάλι ... για να τα κάνει και πάλι κουλουβαχατα και να ανακοινώνει πόσο καλή δουλειά έκανε. Αλήθεια, με την ΔΕΣΦΑ τι έγινε? Όταν ανέλαβε ήταν ήδη πουλημένη και κλεισμένη υπόθεση ...

τραμπουκος energy 19/12/2014 15:20

εσείς δεν μας λέγατε πριν λίγες εβδομάδες πόσο εξυπηρετικοί ήταν στο υπουργείο και πόσο πολύ υπεύθυνα αντιμετωπίζουν το θέμα του net meetering και οτι σας έδωσαν το λόγο τους οτι θα το περάσουν στην βουλή αρχές Νοεμβρίου? Τι μας λέτε τώρα? Οτι σας κορόιδευαν? Εμ, τί νομίζατε? Η ατζέντα έχει άλλες προτεραιότητες αγαπητοί ....

rebel a 19/12/2014 14:35

Πολλές ωφέλειες και βαρυστομαχιάσαμε Υπουργέ μου...

Να σας ητήσω και μια άλλη ωφέλεια? Κόψτε ή μειώστε τα ΑΔΙ όπως σας ζητά η τρόϊκα έτσι για να ξεστρεβλωθεί λίγο το στομάχι μου μπας και χωρέσ' και καμιά πραγματική ωεφέλεια και χορτάσ'...

Έτσ' γιατί είμ' και απου χουριό...

akis venieris 19/12/2014 12:33

Ο μεγαλυτερος εχθρος της ελλαδας ειναι ο λαικισμος.Ειναι σαρακι που την κατατρωει τα τελευταια 40 χρονια.Με τετοιους πολιτικους και τετοιον λαο δεν υπαρχει ελπιδα σωτηριας.

KOSTAS KIROU 19/12/2014 09:44

Οι συνήθειες των πολιτικών δεν αλλάζουν τελικά. Κανουν την αναδιανομή του πλούτου μεταφέροντας το βαρος σε άλλους. Ας επιδοτησουν απο τους μισθούς τους τις 600 οικογένειες των Ναυπηγειων ώστε να πληρώνουν τις καταναλώσεις τους. Δεν ξέρω για την ΔΕΗ, αλλά εγώ και κάποιοι συνάδελφοι μου θα θέλαμε να τους χαρισουμε την αξία του ρεύματος τους ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Πρέπει να πληρώνουμε κι εμείς το δικο μας ρεύμα, το δάνειο, το ενοίκιο, και το φαγητο μας.

archaeo pteryx 19/12/2014 06:57

ασπίδα, ξε-ασπίδα, εξακολουθούν να μην ηλεκτροδοτούν, να μην εξασφαλίζουν καμία "ενεργειακή επάρκεια" και να υπάρχουν ΜΟΝΟ με παρασιτικές και μη ανταποδοτικές επιδοτήσεις. Πεταμένα κεφάλαια σε καιρό έλλειψης κεφαλαίων

energy paribus 19/12/2014 02:51

Αν οι τιμές των πλαισίων ανέβαιναν αντί να πέσουν, τώρα θα μίλαγε για αύξηση τιμών στα Φ/Β για να έχουμε κέρδη ή θα έλεγε δικιά σας η επιλογή να επενδύσετε;
Τα δικά σου δικά μας και τα δικά μας δικά μας...
Υπάρχει ενημέρωση για το πόσο ήταν επιτυχής η διαπραγμάτευση με Ρώσους για τη μείωση Φ.Α. κατά 15% ενώ αποδείχθηκε ότι όλοι ήξεραν για την κατρακύλα των τιμών πετρελαίου/αερίου τουλάχιστον ένα χρόνο πριν;
Το έλλειμα δε μηδενίστηκε τέλη του 2014, τα τέλη ΑΠΕ δεν αυξήθηκαν όπως έπρεπε, φόροι στο νερό μεγάλων υδροηλεκτρκών δε μπήκαν και συνεχίζουν να παρακρατούν έσοδα του ΛΑΓΗΕ...

omakis omynxaouzen 18/12/2014 18:57

και εδώ ο ΛΑΓΗΕ παρακαλάει την ΔΕΗ.. !!! Κλαίω ..!!!!

Θανάσης ναυρόζογλου 18/12/2014 16:21

Μας κοροιδεύουν;

από 6375 πληρώνουν όσους είχαν 6390 ; Σε μία εβδομάδα μάζεψαν μόλις 5 εκατομμύρια ; Με αυτή την εξέλιξη θα αποπληρωθεί ο Ιούλιος τον Ιανουάριο. Δηλαδή πάμε πάλι στα περυσινά επίπεδα

Thanasis Thanasis 18/12/2014 14:10

Το δύσκολο της υπόθεσης είναι να βρεις σοφία και σύνεση για την ορθή διαχείριση των κινήτρων και πάνω απ’ όλα θάρρος βούληση και εξυπνάδα να τα μειώνεις ή να τα αποσύρεις όταν οι στόχοι επιτυγχάνονται ώστε να αποφεύγονται οι εκτροχιασμοί και τα ελλείμματα. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ διαχρονικά (με ελάχιστες εξαιρέσεις) δεν διέθετε τίποτα απ’ αυτά.

Thanasis Thanasis 18/12/2014 14:09

Κύριε Υπουργέ
Δεν υπάρχει ωρίμανση μιας τεχνολογίας χωρίς κίνητρα. Είναι αντιαναπτυξιακός ο ισχυρισμός ότι τα κίνητρα λειτουργούν στις πλάτες του καταναλωτή. Η όποια οικονομική επιβάρυνση είναι προσωρινή και άκρως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η ωρίμανση. Έτσι εκτός από τα περιβαλλοντικά ανταποδοτικά οφέλη τα οποία συνήθως ξεχνάμε ή υποβαθμίζουμε με τα οποία αποζημιώνεται ο καταναλωτής, υπάρχει σήμερα προοπτική και για οικονομικά οφέλη χάριν στη δυνατότητα υγιούς και οικονομικά βιώσιμης ανάπτυξης που χαρίζει η ωρίμανση των τεχνολογιών.

MAIK SKOR 18/12/2014 13:51

Το θέμα είναι οτι δεν εκανε κατι το επιτελειο του υπουργειου...ουτε ο υπουργοσ η ο υφυπουργος.... αλλα οι παραγωγοι που δεχτηκαν τις μειωσεις και παρολα τα μετρα παλι το ελλειμα ειναι μεγαλο για τα δεδομενα.... Μηπως μας εμπαιζουν?

τραμπουκος energy 18/12/2014 11:27

Η δικιά σας πολιτική δημιούργησε και εκτοξευσε το έλλειμμα κ. υφυπουργέ!

OFFshore PV 17/12/2014 16:22

Αχ, αυτοι οι Μεγαλοαγροτες, και τα δεινα που φερνουν στους Μικροεπαγγελματιες!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ 17/12/2014 15:40

ΝΤΡΟΠΗ!!!!

Athansios Pitatzis 17/12/2014 14:22

Κύριε Σταύρο Π,
Μπορείτε να βρείτε την απάντηση στο ερώτημα σας σε παλιό μου άρθρο Τουρκία και Συρία: Μία διαφορετική προσέγγιση
http://energypress.gr/news/gnomi/Toyrkia-kai-Syria:-Mia-diaforetikh-proseggish
Όσον αφορά το shale gas, η χώρα μας επειδή έχει μικρές εκτάσεις δεν μπορώ να ξέρω αν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα είναι μεγάλο και μη αναστρέψιμο, άρα θα έλεγα καλύτερα να ασχοληθούμε πρώτα με συμβατικά κοιτάσματα.

Nikos Papadopoulos 17/12/2014 11:24

Πελαααάτες μου αγρότες, ελάτε στην αγκαλιά μου φωνάζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Χαμπάρι δεν έχουν πάρει ότι αυτά τα παιχνίδια ανήκουν σε άλλες εποχές κι όποιος υπόσχεται δωράκια όχι μόνο δεν θα μπορέσει να τα δώσει αλλά θα φάει και ξύλο. Η πλάκα είναι ότι ένα από τα επιχειρήματα τους είναι ότι δεν θα κάνουν τα ίδια που έκαναν και οι προηγούμενοι !

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 17/12/2014 10:20

Συνεχίζετε να στηρίζετε για μικροπολιτίκους λόγους συμφέροντα μειοψηφιών , δυνητικών ψηφοφόρων σας , εις βάρος του συμφέροντος των πολλών και της κοινωνίας.Είστε μια από τα ίδια με αυτούς που θέλετε να αντικαταστήσετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 17/12/2014 10:20

κ.κ. Βουλευτές,
θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ισχύος μέχρι 100 kw στη χώρα μας, πέραν των 2000-2500 μεγαλοαγροτών, που διαγκωνιζεστε για την υπεράσπισή τους , έχουν και άλλοι 10000 -12000 μικροεπαγγελματίες που έχουν υποστεί την τελευταία διετία τα πάνδεινα και έχουν μετανιώσει για την επένδυσή τους. Δυστυχώς με την παρέμβασή σας αντί να ζητάτε την υπαγωγή όλων στη φορολόγηση του 13% , εσείς ζητάτε την διακριτική μεταχείριση των μεγαλοαγροτών έναντι των υπολοίπων.

MAIK SKOR 16/12/2014 12:47

ΑΥΡΙΟ ΕΙΧΑΑΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΟΥ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 17/12/2014?
ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

pani 3 15/12/2014 21:16

Βλέπω τον Υβριστάκο μου σούμπιτο εις τον Σύριζα.
Τρισμέγιστος της υποκριτικής Τέχνης...

Άσε που και τα Ραδίκια στο κήπο μας, έχουν αρχίσει και ροδοψήνονται άγρια...

Ε ρε νταούλια 10.000 Βατ με ρεύμα από Λιγνίτη και μόνον...

pani 3 15/12/2014 21:10

Άρχισαν τα Όργανα...

Και επειδή βαριακούω και λιγάκι, λαούτα θες, αρμόνια, αλλά θα σας γελάσω...

Σταύρος Π 15/12/2014 17:20

κ Πίταζη,

Ρίξτε μιά ματιά το τι συντελείται με τον οργασμό των "μη συμβατικών" εξορύξεων φυσικού αερίου στην Λεκάνη της Θράκης εκείθεν του Εβρου.......τό ίδιο ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβαίνει και εντέυθεν, μιάς και η γεωλογία δεν σταματά σε εθνικά σύνορα. Με πολλαπλά οφέλη γιά τις τοπικές κοινωνίες (θέσεις εργασίας,φορολογικά έσοδα, αμεσες πηγές ενέργειας, κτλ) που ούτε στο όνειρό τους δεν θα δούν να προέρχονται από τους αγωγούς.

Thessaloniki PV 100kw 15/12/2014 13:07

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2013- ΧΟΡΗΓΟΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Nikos Papadopoulos 15/12/2014 11:30

Μα αυτά τα χρωστούμενα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα ! άμα το πληρώσουν στη ΔΕΗ μετά τί θα έχει να μοιράσει η νέα κυβέρνηση στα πλήθη ?

KOSTAS KIROU 15/12/2014 09:44

Θα πρέπει όλοι μας να αποδεχτουμε ότι η διαμαρτυρία προς τον ΥΠ. ΟΙΚ ηταν πολύ σικ, όπως αρμόζει στον ΛΑΓΗΕ. Πολύ καλη κίνηση θα πρέπει να ομολογήσω.....

Thessaloniki PV 100kw 14/12/2014 17:25

Τα ΜΔΝ και οι αγρότες οργανώθηκαν και διεκδικούν, δίκαια ή άδικα, λογικά ή παράλογα. Ο ΠΟΣΠΗΕΦ ασχολείται με γεύματα για παιδιά και άλλα άσχετα, αφού πρώτα φρόντισε τα μέλη του ΔΣ με τα παλια παρκα και τον προεδρο τον αγρότη.. Στην τελευταιά συνάντηση στη θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της θεσσαλονικης μας είπε ότι λείπει λέει συχνα στο εξωτερικό και δεν μπορεί να ασχοληθεί αλλο. Δεν εχουμε ελπιδες...

τραμπουκος energy 13/12/2014 10:26

Φέξε μου και γλίστρησα. Το μόνο που είναι ικανός να κάνει ο Υφ. για να διαλύσει εντελώς το σύστημα είναι να εκδώσει την απόφαση με μεγαλύτερη ταρίφα από αυτήν στα φ/β!! Κάτι σαν να πετάει χειροβομβίδα λίγο πριν φύγει άρον-άρον ....

odysseas chasapis 13/12/2014 07:53

συναδελφοι..
Οι αγροτες ειχαν και εχουν απο τους δυνατοτερους συνδεσμους και γνωριζουν να απαιτουν και να περνουν σε καθε περιπτωση. Φυσικα και ειχαν μαθει οτι υπαρχουν επιδοτισεις και παντα πριν και μετα απο εκλογες παντα θα περνουν κατι απο την κυβερνηση..
γιατι ζηλευετε? Αν δν ζητας δεν περνεις ποτε. Εμεις η μη αγροτες πως δεχτηκαμε στην πλειοψηφια μας New Deal ? γιατι δεν πηγαμε σαν γροθια εναντιων του στα δικαστηρια ?

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 12/12/2014 14:09

Το 13 % ισχύει ήδη για τα εισοδήματα απο αγροτικά Φ/Β του 2014.
Δεν είδα να αντιδρούν οι υπόλοιποι Σύλλογοι και παραγωγοί!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δήμητρα Αναστασίου 12/12/2014 11:49

Η μόνη σωστή λύση είναι όλους είναι οι αγροτικές ΦΒ ταρίφες να ενσωματωθούν με ότι ισχύει στα επαγγελματικά ΦΒ. Καμία διαφορά δεν είχαν, ούτε και έχουν και έτσι θα προκύψουν και κάποια επιπλέον εκατομμύρια για τον Λογαριασμό ΑΠΕ που τους χαρίστηκαν.
Όσο για την φορολογία 13% επιλεκτικά στα αγροτικά, αν ποτέ ψηφιστεί..., ας ετοιμάζονται οι σύλλογοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για διακριτή μεταχείριση και αντισυνταγματικότητα.

G. Giatrakos 12/12/2014 11:38

Όχι περιέργως κε. No New Deal...

Μεθοδευμένα, βρώμικα, ανήθικα, αλήτικα εξολοθρεύτηκαν οι επενδύσεις στα ΜΔΝ και εκμηδενίστηκε η αξία τους.

Αντίθετα, τα έργα του 2012 και 2013 ΧΕ στο ΔΣ, ειδικά όσα είναι μικρής ισχύος (παρανόμως κατατμημένα MW σε 100άρια ή 20άρια) βρέθηκαν από το πουθενά με τεράστιες υπεραξίες.

Το πιο ανησυχητικό βέβαια στην Ελλαδάρα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να συντηρηθεί μια αδικία παρά να διορθωθεί...

Nikos Papadopoulos 12/12/2014 11:24

Είναι να τρελαίνεσαι. Και μετά λέμε ποίος ενισχύσει τις πελατειακές σχέσεις ενόψει εκλογών. Οι αγρότες που ευνοήθηκαν ως πολίτες ανώτερης κατηγορίας με ελάχιστη μείωση της τιμής στο "new deal" διαμαρτύρονται κι από πάνω και ζητούν ισονομία ! Πολύ θα ήθελα να τολμήσουν να πάνε στα ελληνικά και ευρωπαικά δικαστήρια και να βγει απόφαση λόγω ισονομίας να ενταχθούν στο καθεστώς των μεγάλων περικοπών όπως όλοι οι άλλοι "θνητοί".

Στέφανος Μίτμαν 12/12/2014 11:01

Τα πράγματα είναι πολύ απλά...
Κάθε Φ/Β στα ΜΔΝ κόβει πετρέλαιο...
Ένα Φ/Β 150kW στα νησιά θα εξοικονομήσει 1.000.000 λίτρα πετρέλαιο σε βάθος 20ετίας... και είναι πολλά τα λεφτά...
Να δούμε πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διασυνδέσεις (ειδικά της Κρήτης...)

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 12/12/2014 08:45

Αυτό θα πει διοίκηση και όχι λαμογιά του στύλ Τσοβόλα δώστα όλα... για να πουλάνε οι Γερμανοί πανέλα... και να βουλιάξουν ύστερα οι παραγωγοί!

NO New Deal 12/12/2014 01:11

Δημητριε,

εγω ξερω οτι το Δ´τριμ.του 2012 στ ΔΣ εχει 0,34
Και το αντιστοιχο Δ´ του 2012 στο ΜΔΝ εχει 0,29

Τωρα τι μας λες εσυ για μεσοσταθμικα τα ακουω βερεσε!

Και αυτα για ηλιοφανιες, η Χιος δεν εχει περισοτερο ηλιο απο την πελοπονησσο! Θες επισης να ξανακουσεις τους ορους συνδεσης που πληρωσαμε ή το αυξημενο κοστος κατασκευης;;; Το ΜΔΝ σφαγιαστηκε περιεργως...

Κ. Φ. 12/12/2014 00:59

Αγαπητέ Δημήτριε,
Μην μπερδεύεις την ηλιοφάνεια που χρειάζεται το φωτοβολταϊκό πάρκο με την ηλιοφάνεια που αισθάνεσαι στην παραλία ενός νησιού!
Είναι μύθος οτι η απόδοση στα ΜΔΝ είναι μεγαλύτερη από το διασυνδεδεμένο. Στην Πελοπόννησο και κεντρική Ελλάδα τα φ/β πάρκα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τα περισσότερα νησιά, ενώ επίσης αναλογικά τα έργα στο διασυνδεδεμένο είχαν πολύ χαμηλότερο κόστος κατασκευής και έχουν χαμηλότερο κόστος συντήρησης!
Επίσης, τα φ/β στα νησιά μειώνουν το κόστος ενέργειας, ενώ στο διασυνδεδεμένο το αυξάνουν!

Thanasis Thanasis 12/12/2014 00:56

συνέχεια
Εξάλλου κάποτε δεν υποστηρίζαμε σαν ΣΠΕΦ την εξίσωση των πηλίκων και τώρα με το new deal την εξίσωση των IRR; Υπολόγισε σωστά τα IRR ακόμη και αυτών που κουρεύονται με 19% και θα δεις πόσο υστερούν από τα αντίστοιχα του ΔΣ.

Thanasis Thanasis 12/12/2014 00:55

Αγαπητέ Δημήτριε γιατί τόσο μένος κατά των ΜΔΝ; Έχεις αναλογιστεί πως το μέχρι πρότινος κούρεμα του 36% έχει κατέβει στο 19%; Πρόσεξες πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των ΠΧΕ; (πάνω από 25% του συνόλου και πάνω από το 55% των ΜΕ). Αν λάβεις υπόψη σου ότι κάποιοι ΜΕ δεν κουρεύονται καθόλου ή κουρεύονται ελάχιστα (δικαίως), θα καταλάβεις πόσο ισοπεδωτικό είναι το κούρεμα για τον συνδυασμό ΜΔΝ και ΜΕ. Θα καταλάβεις ότι δεν τρελάθηκαν ξαφνικά κάποιοι επιχειρηματίες που ζητάνε να επιστρέψουν χρήματα της επιχορήγησης στο κράτος.

G. Giatrakos 12/12/2014 00:47

Επίσης κε. Δημήτριε, παραλείπετε να αναφέρετε ότι το ποσοστό κουρέματος του ΔΣ περιλαμβάνει και τα έργα MW τα οποία ποσοστιαία κουρεύτηκανν περισσότερο.

Αν απομονώσετε τα 100άρια ΧΕ του ΔΣ, τους πραγματικά ευνοημένους από το New Deal, έχουν κουρέματα:

0% (-) έως Γ΄ 2011 (διατήρησαν το 0,45)

3-15% έως το Δ'2012 (αστείες μειώσεις όπως 0,44 - 0,37 ή 0,39 - 0,34)

Αντίθετα, τα ΜΔΝ κουρεύονται από το Γ' τρίμηνο του 2010, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, σε ποσοστά που ακόμα και στην ΧΕ φτάνουν το 30%.

Εν τέλει, οι αγρότες με το 12% αδικήθηκαν, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματικών 100αριών ΧΕ έχουν μικρότερο κούρεμα από 12%!!!

KOSTAS KIROU 11/12/2014 19:45

Αγαπητέ ΔΗΜΗΤΡΙΕ Συμφωνώ με τους ΠΟΣΠΗΕΦ ΜΔΝ. Οι άνθρωποι πολύ σωστά θέλουν περαιτέρω περικοπή (μεσοσταθμικα), γιατί δεν τους αφήνεις να επιδιώξουν νεο άνοιγμα νέου NEW DEAL.....?????? Και ας ευθυγραμμιστούν οι αρχικές ταριφες τους μ' αυτές του ΔΣ. Γιατί όχι..... !!!! Λέω να βάλουμε και κανά μεγαλο ανεμιστήρα να διώχνει τα σύννεφα πρός το νοτιά ώστε να έχουμε και ίδια ηλιοφάνεια. Ίσια στα ίσια.... Και να τους επιτραπεί και μια επέκταση απο το όριο των 80Kw στα 100 μέ τις τρέχουσες ταριφες...... Δεν σου φαίνεται δίκαια η πρότασή μου...????

G. Giatrakos 11/12/2014 16:32

Στα ΜΔΝ το ποσοστό των έργων "Προσωρινά ΧΕ" (δηλαδή που δικαιούνται αλλά δεν έχουν εισπράξει) είναι πάνω από 50%, ενώ στο διασυνδεδεμένο δεν ξεπερνά το 15%.

Όταν και εφόσον όλοι εισπράξουν τις επιδοτήσεις, το μεσοσταθμικό κούρεμα θα είναι 35%, σύμφωνα και με τον ΛΑΓΗΕ και με τις μελέτες των ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ, και συνεπώς θα είναι παρασάγγας οι πιο αδικημένοι παραγωγοί ΑΠΕ από το New Deal.

Επίσης, σας παρακαλώ μην συνεχίζετε άλλο την διαστροφή με τις ηλιοφάνειες. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας, η Ελλάδα είναι μία, και τα νησιά δεν υπερτερούν σε σχέση με την κεντρική και νότια Ελλάδα.

G. Giatrakos 11/12/2014 16:30

Κύριε Δημητρίου.

Δεν είστε καλά ενημερωμένος.

Το μεσοσταθμικό κούρεμα για τα ΜΔΝ είναι 35,88%, σύμφωνα με την σελίδα 16 του κάτωθι report.

http://www.rae.gr/site/file/system/docs/electricity/lagie/0914

Ο λόγος που εμφανίζεται στο καινούριο δελτίο το ποσοστό 19% είναι ότι το 75% των έργων δεν έχουν ακόμα εισπράξει την επιδότηση και πληρώνονται με την τιμή ΧΕ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 11/12/2014 16:19

Όσο και για τα υπόλοιπα παράλογα που θέτετε,να ξέρετε πως και οι τοίχοι έχουν αυτιά, εννοώντας πρωτίστως την ΕΕ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η Τρόικα ζητάει ευθέως πλέον την κατάργηση της ρήτρας νησιωτικότητας και των προνομίων της (φορολογικών και άλλων), την οποία ρήτρα εσείς καταντήσατε κουρελού με τις παράλογες απαιτήσεις σας ακόμη και στα φωτοβολταϊκά!. Δηλαδή έλεος πλέον!, αλλά ο καιρός γαρ εγγύς...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 11/12/2014 16:14

Στο πρόσφατο δελτίο ΛΑΓΗΕ για τον ΕΛΑΠΕ αναφέρονται τα τελικά μεσοσταθμικά ποσοστά κουρέματος στα ΦΒ του διασυνδεδεμένου (ΔΣ) και του ΜΔΝ στο new deal σύμφωνα με τις υπεύθυνες δηλώσεις των παραγωγών.
Στο ΔΣ λοιπόν το μεσοσταθμικό ποσοστό κουρέματος είναι 25% και αν ληφθεί υπόψη πως οι αγρότες κουρεύτηκαν 12%, τότε στα επαγγελματικά ΦΒ του ΔΣ αντιστοιχεί μεσοσταθμικό κούρεμα 27%!
Αντίθετα στο ΜΔΝ το μεσοσταθμικό κούρεμα είναι μόλις 19%! Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη πως ξεκινάγατε από υψηλότερες ταρίφες, αλλά έχετε και υψηλότερες ηλιοφάνειες, είστε πολύ πιο ωφελημένοι τελικά!!!

Γιώργος Κανελόπουλος 10/12/2014 08:45

Κριτική και μάλιστα έντονη υπήρξε πέρυσι για την αντλησιοταμίευση, τουλάχιστον από φορείς που καταλαβαίνουν. Πρακτικά ζητείται να οδηγήσουμε την υπερδυναμικότητα με ΑΠΕ στα άκρα σε σημείο που να μην απορροφάται το 30% της παραγωγής, για να "σώζεται" με τον ταμιευτήρα μόλις το 10% και να συνεχίσουμε να πετάμε πάλι το 20%. Και για το μόλις 10% που θα αποθηκεύεται, να δίνουν οι ΑΠΕ το 70% της αποζημίωσης τους.

KOSTAS KIROU 09/12/2014 23:37

Τα καφενεία της περιοχης Ηρακλείου είναι γεμάτα απο προθυμα υποψήφια νέα δυναμικά μέλη των συλλόγων φωτοβολταϊκών. Ε.... κι δεν έχουν ακόμη φωτοβολταϊκά .... δεν χάθηκε ο κόσμος..... θα αποκτήσουν κάποια στιγμή. Γιατί υπαρχουν οι σύλλογοι .... για να τους βοηθήσουν να φτιάξουν βέβαια.

Ν Μ 09/12/2014 21:26

Προβληματίζει λίγο η φρασεολογία σας. "απώλεια" για την ΟΤΣ, λες και πρόκειται για αρνητικό γεγονός το να έχουμε φτηνή ενέργεια. Μου θυμίζει ανάλογες φρασεολογίες για τις τιμές του πετρελαίου που φυσικά από την Ελληνική οπτική γωνία είναι απλά λάθος.
Η χαμηλή ΟΤΣ δεν είναι απώλεια, και αναρωτιέμαι ποιος έχει προσδοκίες για υψηλή ΟΤΣ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 09/12/2014 17:17

Η Συνομοσπονδία του Μελαμπιανάκη κε Κανάκη δεν θα είναι Παγκρήτια αλλά τουλάχιστον Πανελλήνια ή ακόμα και Παγκόσμια! Για το δίκιο και τις συμβάσεις μας δεν σηκώνουμε εκπτώσεις!

Νίκος Κανάκης 09/12/2014 17:01

Μαθαίνω ότι οι υπόλοιποι σύλλογοι Κρήτης (με τους οποίους συγκρούστηκε ο Μελαμπιανάκης), θα ιδρύσουν... Ομοσπονδία Κρητικών Φωτοβολταϊκών...
Οπότε προτείνω στον Μελαμπιανάκη να κάνει το ίδιο και περισσότερο, δηλαδή να εμφανίσει τα όποια μέλη του ως... Συλλόγους, να μετατραπεί έτσι σε... Πανηράκλεια Ομοσπονδία και μαζί με όποιον άλλο βρει μπροστά του και τον μετατρέψει αντίστοιχα σε Ομοσπονδία να ιδρύσει την Πανκρήτια Συνομοσπονδία...
Και μετά βρίσκουν (αν) τα μέλη τους...

rebel a 09/12/2014 12:57

Συμφωνώ με τον κ. Μελαμπιανάκη.
Ο ΣΠΗΕΦ Α.Κ. Κρήτης υπό το βάρος των εξελίξεων και του μπαμπούλα ΣΠΕΦ κάπου έχασε το δρόμο και ξεστράτησε ανεξάρτητα από την αληθοφάνεια των όποιων μελετών από τη στιγμή που αυτές "λίγο μετράνε" και "πολύ βοηθάνε" τις επιδιώξεις αυτών (ΥΠΕΚΑ) που επιβουλέυονται την ολική καταστροφή των παραγωγών.

rebel a 09/12/2014 12:41

Συγχαρητήρια και Καλή Δύναμη. Τώρα είναι η ώρα. Κλιμάκωση των ενεργειών μας.

rebel a 09/12/2014 12:39

Συγχαρητήρια. Αυτή ειναι η κατεύθυνση που θα πρέπει να κινηθούμε όλοι!
Τα καλά να αναγνωρίζονται

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 08/12/2014 17:33

Συγχαρητήρια στην ΠΟΣΠΗΕΦ για την ενέργειά της που εκφράζει όχι μόνο τα μέλη της αλλά και όλους τους παραγωγούς. Συγζαρητήρια και σε όσους δούλεψαν για τη συγκέντρωση των στοιχείων.
Αναμένουμε και την κατάθεση αγωγής ΄για παράβαση καθήκοντος και απιστία κατά του προέδρου του ΛΑΓΗΕ για την μη είσπραξη των εσόδων του ΕΛΑΠΕ και την καθυστέρηση των πληρωμών

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 08/12/2014 17:22

Συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία και τους άλλους Συλλόγους για την πρωτοβουλία τους που απηχεί όλους τους παραγωγούς. Εύχομαι αυτή η πρωτοβούλια να αποτελέσει την απαρχή για την ενοποίηση όλων των πρωτοβάθμιων Συλλόγων στην Ομοσπονδία και την ισχυροποίηση μας. Εύχομαι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας να υπάρξει μαζική και δυναμική αντίδραση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 08/12/2014 11:01

Βρε τους σύντεκνους του Σπηεφ Κρήτης πλην... Ηρακλείου, τροπολογία ζητάνε για να παίρνουν την επιδότηση μέχρι το 20% ώστε να κρατάνε την ψηλή τιμή ΧΕ!! και να αφήνουν την υπόλοιπη. Όχι λοιπόν κύριοι να την δώσετε όλη πίσω αν είναι έτσι!! Όσο για τον λογαριασμό, δεν μασάει! Το έλλειμμα μηδενίζει ακόμα και με τους περισσότερους σε ΧΕ όπως είναι δηλωμένοι τώρα.
Εγώ λοιπόν βλέπω να καταργείται το όριο του 20% και όσοι πήραν και ένα ευρώ επιδότηση να πηγαίνουν αυτόματα στην τιμή ΜΕ.

Νίκος Κανάκης 08/12/2014 10:40

Εγώ θα πρότεινα να κάνει ο κάθε κρητικός και από ένα σύλλογο... π.χ. άνω, κάτω, δώθε, πέρα, βόρειου, νότιου βορειονανατολικού, νοτιοδυτικού κλπ, κλπ Ηρακλείου!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ 08/12/2014 09:43

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα κύριε Μεταξά για τη ομοιότητα του κειμένου σας με αυτό της Ε.Π.Η.Ε. που δημοσιεύθηκε στις
4/4/2014
http://www.energypress.gr/news/EPHE:-Tokoglyfikes-praktikes-apo-tis-trapezes-pros-toys-ependytes-stis-APE

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 07/12/2014 17:26

ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:http://www.forin.gr/articles/article/13277/g-d-o-p-0001413-eks-12-11-2014-ruthmish-epitokiwn-daneiwn-epixeirhsewn-kai-epaggelmatiwn-pou-exoun-entaxthei-stis-upourgikes-apofaseis-arith-15075-b657-5-4-2006-447-b-12-4-2006-15077-b658-5-4-2 ΤΗΝ ΑΠΟ 12/11/2014 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ (ΕΠΙΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΑ) ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΣ .
ΑΡΑΓΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 07/12/2014 17:18

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ;;;;;;;;; ΓΙΑΤΙ ΑΡΚΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΙΛΟΤΙΜΗΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ;;;;;;;;;
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΓΗΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ;;;;;; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΤΡΟΪΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗ ΔΕΗ;;;;;;;;;; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ;;;;;;;;;;; ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ , ΤΟ ΝΕΟ NEW DEAL;;;;;;;;;; ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΠΑΛΙ ΚΑΛΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΑΓΩΓΕΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 07/12/2014 17:17

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ η ΠΟΣΠΗΕΦ, ο ΑΦΟ, ο ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑΣ, οι ΣΠΗΕΦ, ο ΣΠΕΦ και η νεόκοπη ΕΠΗΕ που ιδρύθηκε για να καλϋψει το κενό των υπολοϊπων;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; (συνεχίζεται)

Στέφανος Μίτμαν 05/12/2014 17:36

... ΜΟΝΟ οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, αλλά ωφελούνται και από τις καθυστερήσεις πληρωμών του ΛΑΓΗΕ εισπράττοντας ακόμα περισσότερους τόκους για τα δάνεια σε καθυστέρηση... Και το ΚΡΑΤΟΣ βέβαια παρακολουθεί ατάραχο και εισπράττει και αυτό ΦΠΑ από τους παραγωγούς, που το ίδιο δεν έχει ακόμα πληρώσει... Με αυτή τη νοοτροπία περιμένουμε να γίνουν και άλλες επενδύσεις...;

Στέφανος Μίτμαν 05/12/2014 17:36

Εδώ είναι λοιπόν όλο το ζουμί...
1. Οι παραγωγοί ΑΠΕ έχουν ματώσει με τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών και με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές...
2. Οι καταναλωτές έχουν ματώσει με το ΕΤΜΕΑΡ που έχει φτάσει σε απίστευτα ύψη...
3. Αρκετοί εργολάβοι και προμηθευτές ακόμα περιμένουν να πληρωθούν για τα έργα που έκαναν πριν από χρόνια
...

Κ. Φ. 05/12/2014 13:35

Το net meetering θα είναι ο "τάφος" της οποιασδήποτε αγοράς ενέργειας υπάρχει πιθανότητα κάποτε να στηθεί στην Ελλάδα. Με την ελεύθερη πτώση του πετρελαίου θα πέσει και η κατανάλωση ρεύματος φέτος το χειμώνα η οποία πλασματικά είχε ανεβεί λόγο της αυξημένης τιμής και των φόρων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν υπάρχει περιθώριο περεταίρω εξοικονόμησης αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις μονάδες παραγωγής των ιδιωτών με Φ.Α. και αυτές με τον φθηνό λιθάνθρακα.

KOSTAS KIROU 05/12/2014 09:33

Δεν καταλαβαίνω το "προειδοποιεί" και όχι "έκανε". Εκτός κι εδώ εαν ισχύει το "κόρακας ... Κορακου μάτι δεν βγάζει" πάντως όσοι απο εμας έκαναν νομικές ενέργειες εναντίον του ΛΑΓΗΕ βρήκαμε τοίχο (δικαιοσύνης) μπροστά μας.

Στέφανος Μίτμαν 05/12/2014 09:13

Η άποψή μου για το net metering όπως πάει να υλοποιηθεί είναι ότι δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό, είναι ακριβό και κρύβει πολλούς κινδύνους... είναι δώρο άδωρο...

Καλύτερα μία απλή δυνατότητα αυτοκατανάλωσης χωρίς συμψηφισμούς και πολλά-πολλά με αυτό το κράτος. Εκεί που έχουν πάει οι τιμές του ρεύματος (και έχουμε ακόμα δρόμο) πιστεύω ότι για πολλούς καταναλωτές είναι καλύτερα να παράγουν μόνοι τους όση περισσότερη ενέργεια μπορούν να καταναλώσουν άμεσα... Θέλει μία προσεκτική μελέτη για κάθε περίπτωση, αλλά με την ηλιοφάνεια που έχουμε στην Ελλάδα ξεκινάμε "με γκολ από τα αποδυτήρια"...

akis venieris 05/12/2014 09:08

Εχω βαρεθει την υποκρισια του ΛΑΓΗΕ για τα δηθεν νομικα μετρα απεναντι στην ΔΕΗ.Οποιος δεν θελει να ζημωσει................Να μας οργανωσουν οι συλλογοι και να αρχισουμε νομικες μαχες εμεις κατα ΛΑΓΗΕ.

KOSTAS KIROU 04/12/2014 17:09

Κάτι πρέπει να γίνει συνάδελφοι για το θέμα αυτό μην θρηνισουμε κάνα τραπεζικό υπάλληλο η διευθυντή υποκαταστήματος τράπεζας. Είμαστε όλοι μέχρι το λαιμό χωμενοι στην άδικη μεταχείρηση μας απο τις τραπεζες, λες και εμεις ζητησαμε να μας κουρεψουν και ν απαρνηθουμε τον αναπτυξιακο (οσοι υπολογιζαν σ αυτον) ενω το ΥΠΕΚΑ σφυρίζει αδιάφορα και τηρεί σιγή ιχθύος για τις συνεχιζόμενες υπερημεριες. Μήπως πρέπει να αρχίσουμε πάλι τα ίδια....??????

Αλ Καλαθάς 04/12/2014 11:22

Απ' ότι μαθαίνω θα δείτε net metering αλλά όχι με ετήσιο συμψηφισμό που αποτελεί υπερβολική επιδότηση. Ο συμψηφισμός ενέργειας θα είναι αποκλειστικά ανά περίοδο καταμέτρησης και έτσι δίκαια θα γλιτώνετε τις χρεώσεις για όσα πραγματικά δεν τραβάτε από το δίκτυο σε πραγματικό επίσης χρόνο. Βλέπεις δεν γίνεται να επιδοτείται από παντού τo net metering ως δήθεν αυτοπαραγωγή (αφού όπως κατέληξε στο σχέδιο ούτε αυτοπαραγωγή ούτε ιδιοκατανάλωση είναι) και παράλληλα να βγάλετε τα μάτια σε όλους τους υπόλοιπους (ΔΕΗ, ανεξάρτητους παραγωγούς, ΑΠΕ, δίκτυο κλπ).

rebel a 04/12/2014 11:05

Περιβαλλοντική Διαύγεια, Πράσινη Ανάπτυξη, Γαλάζια, Ανάπτυξη και success story κλπ..!!!

Πόσα "νέα πράγματα" μαθαίνουμε σε αυτή τη χώρα!

Στέφανος Μίτμαν 04/12/2014 09:48

Περιμένει κανείς να δει NET METERING το 2015 ;

Nikos Triantafyllou 03/12/2014 17:07

Πώς αλλιώς θα εξηγηθεί ότι μια συγκεκριμένη, και όχι μόνο, επένδυση του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού μετά από οκτώ (8) χρόνια Γολγοθά αδειοδοτικής διαδικασίας έφτασε στο να πάρει επιτέλους την άδεια εγκατάστασης, έχοντας κατατεθεί πριν πέντε (5) χρόνια δικαιολογητικά για την σύνδεση στο δίκτυο και λόγο του επειδή πρόσφατα βγήκε η ΑΕΠΟ αναγκάζοντας να ξανακάνει αίτηση για σύνδεση στο δίκτυο το οποίο ώμος κατάντησε κορεσμένο και έτσι κόβεται αυτόματος η επένδυση χωρίς να έχει καν δικαίωμα στην σειρά σύνδεσης σε περίπτωση που θα γίνει η επέκταση των δικτύων.

Nikos Triantafyllou 03/12/2014 17:07

Το κράτος με τους αρμόδιους που μερική ούτε διευθυντικές θέσης στο ιδιωτικό τομέα δεν θα είχαν είναι αυτοί που είναι υπεύθυνη για την στασιμότητα.
Επένδυσης θέλουν – δίκτυα δεν έχουν

τραμπουκος energy 03/12/2014 16:17

Η αστοχία οφείλεται σε αυτούς που πήραν τα μέτρα. Αυτοί κυκλοφορούν και κάνουν δημόσιες σχέσεις ανά τον κόσμο με τα χρήματα του Ελληνικού λαού και διαφημίζουν οτι "έλυσαν το πρόβλημα". Στην ουσία το πρόβλημα είναι οι ίδιοι και πρέπει να φύγουν!!!!

A. Smyr 03/12/2014 14:48

Μπράβο στην Sunlight.

Τι κάνουν οι άλλες μεγάλες εταιρείες της Ελλάδος που μιλάνε συνέχεια για επενδύσεις;! Μάλλον μόνο λόγια....

τραμπουκος energy 03/12/2014 11:43

η ανάπτυξη έρχεται και η SHELL φεύγει άρον άρον ... Κάτι μας κρύβουν στο ΥΠΕΚΑ ή κάτι δεν καταλαβαίνουν καλά.

pani 3 02/12/2014 17:01

Δηλαδή, από τα 300 στα 135 η ΔΕΗ καταρρέει ενώ από τα 150 στα 135 οι ιδώτες κλείνουν;...

Και δε βάζουμε όλοι από ένα Φ/Β στέγης μισό τετραγωνικό, να κλείσουν μια ώρα αρχύτερα;!!! Σε λίγο το πετρέλαιο θα συμφέρει περισσότερο...

"Ανταγωνισμό" (στην πλάτη ανέργων και λοιπών όλων ημών) δεν έχουμε;...

super agro deal 01/12/2014 18:32

επιτελους να φανει η καταφορη αδικια που εκρυβαν επιμελως συγκεκριμενα συμφεροντα βαρια αρρωστα απο συντεχνιακες αντιληψεις και νοοτροπιες που μας οδηγησαν στην κατασταση που ειμαστε σημερα

archaeo pteryx 01/12/2014 17:20

και που να χτυπήσουν τα "κόκκινα δάνεια" εταιρίες που για την ώρα πληρώνουν λογαριασμούς ΔΕΗ...

archaeo pteryx 01/12/2014 17:18

πρόβλημα επάρκειας ισχύος ΚΑΙ πρόβλημα επάρκεια κεφαλαίων ΚΑΙ πρόβλημα επιβίωσης της βιομηχανίας. Κοινό;ς παρονομαστής; Μα τα 7-8 δις ευρώ που έχουμε πετάξει σε ΑΠΕ. Πραγματικά δις ευρώ που δεν αντιστοιχουν σε ισχύ και που είναι χαριστική βολή στους καταναλωτές και την βιομηχανία. Και δεν τα λέω μόνο εγώ... Τα έχει πει η ΡΑΕ από το 2012 και ο ΑΔΜΗΕ από το 2013. Εγώ τα λέω από το 2009. Δεν είναι ότι δεν μ΄αρέσουν οι ΑΠΕ... Μ' αρέσουν πολύ. Αλλά δεν ηλεκτροδοτούν και τρώνε και ένα σκασμό ζεστά κεφάλαια.

rebel a 01/12/2014 15:53

Διότι ένα πρόβλημα για να το δεις στη πραγματική του διάσταση χρειάζεται ανασύνθεση. Δηλ. αποδόμηση από τους εξωτερικούς παράγοντες που το επηρεάζουν και κατόπιν ανασύνθεση συντίθοντας τα κομμάτια του παζλ ένα, ένα ώστε να δεις πιο είναι αυτό που παραγματικά σε επηρέασε και σου προξένησε τη ζημιά ώστε να το πολεμήσεις στη ρίζα του και όχι με λύσεις ημίμετρα και παρακάλια του στυλ ας την βγάλω εγώ καθαρή και έχει ο Θεός για τους υπόλοιπους (για να το πω ευγενικά..)

rebel a 01/12/2014 15:52

Και δεν μέμφω τους ανθρώπους αυτούς που επλήγησαν χωρίς να ευθύνονται από τον εξωτερικό εχθρό (ΥΠΕΚΑ) αλλά αυτούς τους εσωτερικούς εχθρούς της προάσπισης ίδιοτελών συμφερόντων όπως συμβαίνει κατά κόρον με τους περισσότερους Φ/Β συλλόγους

rebel a 01/12/2014 15:47

Εμ.. Αυτά παθαίνει όποιος κοιτάει μόνο το συμφέρον του και δεν βρίσκεται η μίνιμουμ βάση συνεννόησης μεταξύ των συλλόγων η οποία είναι η τήρηση της νομιμότητας επί των αρχικών υπογεγραμμένων συμβάσεων.

Οτιδήποτε άλλο είναι εκπτώσεις από το προφανές!

GUS LIO 01/12/2014 12:03

ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ MSc IN OIL AND GAS TECHNOLOGY KAI TO ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΦΕΤΟΣ Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ 01/12/2014 07:34

Φάσκει και αντιφάσκει το παρακάτω.Σε στιγμή που σου επιτρέπει να ενταχθείς στην Ρ2 (12 δόσεις) ,είναι βεβαιωμένη οφειλή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ 01/12/2014 07:33

"δεν έχουν ακόμα βεβαιωθεί από τις εφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά μόνον να πληρωθούν εφάπαξ ή να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων."
Φάσκει και αντιφάσκει το παρακάτω.Σε στιγμή που σου επιτρέπει να ενταχθείς στην Ρ2 (12 δόσεις)

Σπύρος Μ. 30/11/2014 12:45

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ 18/11/2014 Πρόεδρος ΡΑΕ κ. Βασιλάκος
¨Η άποψη, γενικά –μιλάω, αν θέλετε, ως ενεργειακός, αλλά νομίζω ότι μιλάω και σαν άποψη της ΡΑΕ- είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόταξη των εγχώριων πηγών κάτω από τους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και άλλους περιορισμούς που το πλαίσιο της απελευθέρωσης θέτει. Οι πηγές μας είναι δεδομένες ποιες είναι, δηλαδή, είναι ο λιγνίτης, τα νερά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας¨. Συνάδελφοι δεν τα λέμε μόνο εμέις αλλά και η ΡΑΕ.

Στέφανος Μίτμαν 29/11/2014 12:29

Net metering στην Ελλάδα: don't hold your breath...

rebel a 28/11/2014 12:06

Καλά τα λέει ο Στάυρος...

Κατά τα άλλα δώσε "ελπίδα" και "υποσχέσεις" στον έρμο το λαό. ΔΩΡΕΑΝ είναι αλλά δυστυχώς δεν μασάμε πλέον "κουτόχορτο".

rebel a 28/11/2014 12:06

http://www.energypress.gr/news/Synnefa-gia-tis-ellhnikes-ereynes-ydrogonanthrakwn-meta-thn-apofash-toy-OPEK

Πολιτική παράγεις με τη στήριξη του προϊόντος που αποδεδειγμένα έχεις σε αφθονία σε σχέση με άλλους (π.χ. ηλικαή ενέργεια, γεωθερμία κλπ.) και όχι με ότι "προσδοκάς" ή "επιθυμείς" και μάλιστα όταν αυτό που δυνητικά έχεις αποτελεί προϊόν "διαπραγμάτευσης" (λέγε με και αφαίμαξη) από την τρόϊκα και τους δανειστές σου.

ΘΕΜΗΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ 27/11/2014 10:11

υπάρχει «αν» ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ τενάγη ΦΙΛΙΠΠΩΝ" Το ξέρουν στην κοινοπραξία πολύ καλά

Σταύρος Π 25/11/2014 20:19

......δύο χώρες που προσφέρουν για πρώτη φορά μία νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο......

Δεν υπάρχει καμμία πηγή. Προσδοκίες μόνο. Καλά το λένε οι Αγγλώφωνοι..."Don;t count your chickens before they hatch"

Νίκος Κανάκης 21/11/2014 13:51

Ο ετήσιος συμψηφισμός δεν έχει καμία απολύτως λογική συνάφεια με την ταμπέλα του αυτοπαραγωγού ή ιδιοκαταναλωτή που φορέθηκε για "ομορφιά" στο net metering. Ο πραγματικός αυτοπαραγωγός παράγει κάθε στιγμή αυτό που μόνο χρειάζεται να ιδιοκαταναλώσει και δεν υποχρεώνει κανέναν αλλο σε υποχρεωτικούς συμψηφισμούς και μάλιστα μεταχρονολογημένους, ασταθέστατους και επιζήμιους για τον άλλο. Προκειται για χατήρι στους εγκαταστάτες και εισαγωγείς εξοπλισμού (κάτι μας θυμίζει αυτό όσους καήκαμε), που μόλις κάποιοι αφελείς τσιμπήσουν θα το καταργήσουν... και θα βουλιάξουν οικονομικά όσους έφτιαξαν!

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 21/11/2014 13:22

Όσο για κάποιους θερμοκέφαλους net meterάδες που δήθεν απειλούν πως θα τα εγκαθιστούσαν παράνομα, ας το ξανασκεφτούν πριν το ξαναπούν. Παράνομο net metering σημαίνει όχι ετήσιος συμψηφισμός, οπότε η οικονομική απόδοση της εγκατάστασης θα πέσει στο μηδέν!! Άσε που αν ο μετρητής κατανάλωσης δεν μετράει καν ανάποδα, όχι μόνο μηδενική αλλά αρνητική οικονομική απόδοση θα έχουν!!!

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 21/11/2014 13:18

Καλά κάνουν και δεν το θέλουν!!
Άσε που το γέμισαν επιδοτήσεις και δεκανίκια για να σταθεί... Το net metering δεν είναι ούτε αυτοπαραγωγή ούτε ιδιοκατανάλωση. Θα ήταν, μόνο αν ο ενεργειακός συμψηφισμός και οι χρεώσεις αφορούσαν καταμέτρηση αποκλειστικά σε πραγματικό χρόνο. Ο ετήσιος συμψηφισμός που τους δόθηκε είναι ξεκάθαρη επιδότηση, αφού χωρίς αυτόν θα χρειαζόντουσαν τριπλάσια εγκατάσταση για να επιτύχουν το ίδιο λογιστικό αποτέλεσμα. Άρα επιδοτούνται, οπότε επειδή δεν χρειαζόμαστε καν άλλα ΦΒ μιας και ο στόχος καλύφθηκε, δεν βλέπω λόγο ανάπτυξης τους. Ας ασχοληθούμε με κάτι άλλο...

energy paribus 21/11/2014 13:07

Σύμφωνα με US Εnergy Information Assosiation οι ΗΠΑ το 2012 είχαν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανά τεχνολογία ως εξής: 42%κάρβουνο, 19% πυρηνικά, 26% φυσικό αέριο, 12% ΑΠΕ και 1% πετρέλαιο ή άλλη μορφή. Μεγάλο ποσό του φυσικού αερίου είναι shale gas άρα εγχώριο προϊόν και όχι εισαγόμενο και στο κόστος του δεν έχουν συμπεριληφθεί τα περιβαλλοντικά προβλήματα από το shale gas. Επίσης εκεί οι ΑΠΕ έχουν ως επιδότηση τη φοροαπαλλαγή ώστε να μην επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Άρα μήπως το φθηνό αέριο που αναφέρει το άρθρο δεν έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα στο κόστος ρεύματος (26%) στις ΗΠΑ και δεν είναι το εισαγόμενο αέριο που προσπαθούν να προωθήσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;

Nikos Papadopoulos 21/11/2014 12:14

Προφανώς και δεν το θέλει πολύς κόσμος και ακόμα κι εγώ δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει σώνει και καλά να γίνει αυτή τη στιγμή. Ο στόχος των Φ/Β για το 2020 έχει επιτευχθεί (έτσι όπως επιτεύχθει λόγω κακοδιαχείρισης). Με το ζόρι δηλαδή να βάλουμε κι άλλα ? Ας κοιτάξουμε τις άλλες ΑΠΕ και την ΕΞΕ που είναι μίλια πίσω.

Στέφανος Μίτμαν 21/11/2014 09:43

Δεν το θέλουν...

D A 20/11/2014 16:46

Επειδή το καυτό αυτό ζήτημα παρασύρει πολλούς "υπευθύνους", ουσιαστικά τρία χρόνια μετά, να εκφέρουν την όποια άποψή τους για την άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών και της πολιτείας, καλό είναι να θυμηθούν αυτοί τουλάχιστον που γνωρίζουν καλά την υπόθεση ότι ουσιαστικά η έρευνα για τις δύο αυτές εταιρείες προμήθειας δεν ξεκίνησε ούτε με πρωτοβουλία του Ρυθμιστή αλλά και ούτε του ΔΕΣΜΗΕ (τότε) αλλά μετά από καταγγελία άλλης εταιρείας συμμετέχουσας στην αγορά.

Manolis Safos 19/11/2014 19:28

Μα το Desertec επί της ουσίας εγκαταλείφτηκε. Το λέτε και εσείς σε άλλο σημείο του energypress.

http://www.energypress.gr/news/hlios-hliothermika/Telos-stis-filodoxies-toy-Desertec-sto-exhs-tha-parehei-mono-yphresies-stoys-ependytes

τραμπουκος energy 19/11/2014 15:15

Μα, ακριβώς πριν 10 εργάσιμες μέρες υποσχέθηκε (για πολλοστή φορά) ο Υφ. ενώπιον όλως των "αναπτυξιακών" παραγόντων οτι εντός 10 ημερών ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ θα το υπογράψει! Το έχει έτοιμο στο γραφείο του .. μας είπε!

pani 3 13/11/2014 13:37

Το ...1990 η κυβέρνηση καλωσόριζε τον αγωγό Φ/Α που "θα τροφοδοτήσει την ηπειρωτική επικράτεια με το νέο και φθηνότερο καύσιμο", όπως εκατομμύρια άλλους ..."εξαρτημένους" στην Ευρώπη...

Μπορεί οι "άτυχοι πολίτες" να μην γνώριζαν τότε τις κερδοσκοπικές απολήξεις του Φ/Α και τα 20(!) ευρώ Καταναγκαστικό "Τέλος ΑΠΕ", σίγουρα όπως τα ραδίκια παραμένουν πάμφθηνο και υγιεινό μαγειρευτό για όλους...

Σε τι καλλιέργειες να ανήκαν άραγε τότε τα Ραδίκια του κήπου μας;... Ως "επιδοτούμενοι-κουρεμένοι" σήμερα, τότε θα πρέπει να ήταν πολλά Φ/Β έτη φωτός μπροστά...

S. Pap 13/11/2014 11:46

Η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς και στον φύσικο της χώρο, έρευνας - εξερεύνησης διαστήματος.
Για μαζική παραγωγή ενέργειας με την λογική βραστήρα εντός του πλανήτη μας, μόνο καταστροφές μπορεί να προσφέρει και σε κόστη υπέρμετρα σε σχέση πλέων με συνδυασμένες ΑΠΕ.

akis venieris 12/11/2014 19:37

"Τα ζωα μου αργα".Αντε μας σκασατε.Και δεν ειναι κανενας "βαρυς" μηνας ο Ιουνιος....

panagiotis dervenis 12/11/2014 16:32

Η προηγούμενη πληρωμή συγκεκριμμένου φβ πάρκου έγινε την 02 10 2014. Τώρα γίνεται την 12 11 2014.
Αντί να μειώνεται ο χρόνος πληρωμής από μήνα σε μήνα μεγαλώνει.
Ωραίο new deal κατέβασε ο κος Παπαγεωργίου!!!!!
Να τον πάρουν και στα ποιό δυσκολα!!!!!!1

Dimitrios Papoutsis 11/11/2014 20:50

" Για την χορήγηση της επιδότησης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο καταναλωτής κατά την προμήθεια και κατασκευή της νέας εγκατάστασης φυσικού αερίου, καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή. Το επιδοτούμενο ποσό θα αποδοθεί στον εγκαταστάτη ή και προμηθευτή του νέου εξοπλισμού μέσω της ΕΠΑ Αττικής μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου."
Η απόδοση του ποσού θα γίνει στα πρότυπα του "Εξοικονόμηση κατ'οίκον" ? Δηλαδή πάλι εμείς οι εγκαταστάτες θα χρηματοδοτήσουμε και αυτό το πρόγραμμα ?

rebel a 11/11/2014 11:24

Πολύ καλό σχόλιο κε Νίκο. Αλλά κάποιοι δυστυχώς έχουν κοντή μνήμη.

Nikos Papadopoulos 11/11/2014 10:40

Αίσχος και ντροπή. Τι στιγμή που το "εξοικονομώ κατ' οίκον" έχει παραλήσει από την έλειψη κονδυλίων, εμείς δεσμεύουμε πόρους για να ενισχύσουμε τα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο). Αντί να εξοικονομούμε ενέργεια επιδοτούμε το lobby του φυσικού αερίου και τη νέα ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Όταν θα ανακαλύψουν οι άτυχοι πολίτες σε τί νέα παγίδα έπεσαν με το φυσικό αέριο θα είναι πολύ αργά.

Σπύρος Μ. 09/11/2014 12:45

Παρακολουθώντας τις ημερίδες για το ΝΟΜΕ και το TARGET MODEL δεν αντιλήφθηκα ότι το ζητούμενο είναι η μείωση του κόστους ενέργειας για τον καταναλωτή (το αντίθετο είναι πιθανότερο κατά τους ομιλητές) αλλά η παροχή ¨καλύτερων¨υπηρεσιών. Η εκτεταμένη χρήση του λιγνίτη δεν συμφέρει τους νέους παίκτες, τα φ/β τους χαλάνε την ΟΤΣ (μηδέν τιμή εισόδου), λόγω προτεραιότητας δεσμεύουν μέρος της αγοράς και επειδή ¨Η ΧΩΡΑ ΘΕΛΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ¨ ποιός θα πληρώσει; Οι παρατηρητές που κόπτωνται για τον καταναλωτή τώρα ποιά είναι η άποψη τους; Να μην αναφερθω στο χρηματιστηριο ενεργειας και τα παραγωγα που θα ¨παιζονται¨!!!.

pani 3 08/11/2014 13:36

Προβαίνετε σε παρατεταμένες και lumpen υποκειμενικές κρίσεις, ευρισκόμενος σε σύγχυση και δυσφορία.

Είστε εύκολος στόχος... έτσι για να ακούνε και οι μουλωχτοί, κύριε akis μου...

Επί των Αντικειμενικών έχετε να πείτε κάτι;

(1) 150 μισθούς το χρόνο εσείς, 16 οι 1000 συνάδελφοί σας στη Βουλή, δηλαδή καμιά 50ριά δικούς σας...

(2) Το κράτος είναι Ουδέτερο και κοιτάζει τα συμφέροντά του με τον ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ τρόπο, άρα, ψάξτε για τους δικούς σας Άκηδες...

(3) Καλή σας διασκέδαση κ. Γέλτσιν. Πιείτε τους μέχρι σταγόνας!!!

pani 3 08/11/2014 13:10

Να πληροφορήσουμε τον κύριο rebel ότι πολλή ισότητα ονειρεύεται στο ελληνικό σοβιέτ και να το κοιτάξει αυτό...

Και μια και είμαστε σε ανταγωνισμό, να περιμένει και αυτός και όλοι οι πράσινοι ...Radical (που λέει και η γάτα μου) πολλές ταχύτητες, όχι μόνο 2.

Τα καινούρια εξατάχυτα τα είδατε;! Σύντομα θα έχετε την ευκαιρία για πολλά test-drive, με αφετηρία το Σύνταγμα...

akis venieris 06/11/2014 18:53

rebel μην κουραζεσαι.Οι ανθρωποι καταλαβαινουν μονο οτι θελουν να καταλαβουν(η οτι μπορουν,αναλογα με την διανοητικη τους κατασταση).

rebel a 06/11/2014 15:31

Αναζητήστε λοιπόν τις ΑΙΤΙΕΣ στους ΗΓΕΤΕΣ που σας αξίζουν. Εγώ και κάποιοι άλλοι ουδόλως το παίξαμε ηγέτες αλλά ούτε και κακόμοιρα ανθρωπάκια για να βγάζετε το μένος σας σε λάθος αποδέκτες...!!!
Και επειδή ο τρόμος που σας κυριεύει δεν σας αφήνει να "αγγίξετε" τους "ΗΓΕΤΕΣ σας" τους παραγματικούς φταίχτες για "ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ" που κρύβεται μέσα σας, "υμνείστε τους γονιπετείς" μπροστά τους.

rebel a 06/11/2014 15:20

Αν η Θεια Νέμεσις δεν σας καλύπτει "κε παρατηρητή" pani3 αναζητήστε την αλήθεια σας σε πραγματικές φιλοσοφίες και όχι αμπελοσοφίες. Παραδείγματα αξιόλογων ανθρώπων υπάρχουν πολλά. Διαβάστε τους και κυρίως αγαπήστε τον ίδιο σας τον εαυτό και επιδείξτε αυτοσεβασμό. Μόνον έτσι θα μάθετε να "κρίνεται" τους άλλους....

Εμένα δεν μου φταίτε εσείς αν καταλάβατε σωστά μου φταίει το ίδιο μου το κράτος και αυτοί που λαμβάνουν τις τις αποφάσεις για εμένα χωρίς εμένα.

rebel a 06/11/2014 15:01

Ενώ αυτοί που έχουν 151 kW - 500 kW ή και ως 1 MW αλλά είναι πολλοί (με μικρότερα μερίδια) γεννήθηκαν στο πηγάδι.

Πολύ ωραία! Το "διαίρει και βασίλευε"... Έτσι θα πάει αυτή η χώρα μπροστά.

Αν ισχύσει για τους αγρότες να σιχύσει για ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα Φ/Β 13% από τη στιγμή που υπέστησαν ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ μειώσεις στις συμβάσεις τους. Έτσι απλά για να διορθωθεί όσο είναι εφικτό αυτο η αδικία! ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ...

pani 3 05/11/2014 22:50

Ο συσχετισμός ισχύος πλέον είναι συντριπτικός...
Όταν αρχίζουν τα παρακάλια, αντιλαμβάνονται όλοι τι έχει να γίνει...

Όσο για την ορθότητα ή μη των ισχυρισμών, πρόκειται για την απόλυτη διαστρέβλωση. Αν δεν υπήρχαν οι πράσινοι ...Radical (που λέει και η γάτα μου) του 2009, ίσως να μιλούσαμε τώρα για ελεγχόμενη έκρηξη στην (οικιακή βεβαίως, βεβαίως) αυτοπαραγωγή...

Πρόλαβαν τα σαϊνια...
Όσο για τα ηθικο-νομικά μας πιάσαν...!
(βλ. προηγούμενη πρόταση εις το τετράγωνο...)

pani 3 05/11/2014 22:39

Ορθώς προστατεύθηκε η ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια από τα Φ/Β. Χάρη στις άοκνες θυσίες των 10.000 Radical των οικιακών κήπων (όπως λέει και η γάτα μου...) σώθηκε η ΔΕΗ αφού οι ίδιοι ανέλαβαν αγόγγυστα για 1/4 του αιώνα να πληρώσουν όλο το ρίσκο.

Η θυσία αυτή όμως, των φανατικών της κλειστής οικονομίας του ελληνικού σοβιέτ, που υπήρξαν πραγματικοί Ριζοσπάσται, για το καλό του έθνους, δεν είναι πλέον αρκετή!...

Θα χρειαστεί σύντομα, νέα Κάθοδος των Μυρίων, υπέρ της ΔΕΗ Φ/Β...

pani 3 05/11/2014 22:13

Πολύ στη θεολογία το ρίξατε και στον Aνορθολογισμό.

Δεν μπορεί ένας "ορθολογιστής" του κέρδους και των Φ/Β αλλά και "επαναστάτης"/rebel να ρέπει εις Ανορθολογισμόν.
Κουρελιάζεστε έτσι, κύριε Lumpen "rebel a", αν πιστεύετε εις Νέμεσιν και Τροχογυρίσματα...

Πισογυρίσματα... να σκέφτεστε! Και ερωτώ: Αν γύριζε ο χρόνος Πίσω, θα κάνατε τα ίδια;! Σιγά να μην μας πείτε...

Μάλλον έχετε φτάσει στο Αμήν, σε Αδιέξοδο... και φταίνε ΜΟΝΟ οι Άλλοι και τα σπίτια τους.

Ουδόλως λυπούνται για την κατάντια σας, εκείνοι οι "Άλλοι" που την έχουν Ακριβοπληρώσει...

Τι ζητάμε λοιπόν!;
"Λίγο Αιματάκι" που έλεγε και η διαφήμιση...!

Χρήστος 05/11/2014 22:13

Τουλαχιστόν σε αυτό μπορούν να συμφωνήσουν όλοι οι σύλλογοι ώστε επιτέλους να μην υπάρχουν πολίτες 2 κατηγοριών σε αυτή τη χώρα! Να το στηρίξει και ο ΣΠΕΦ.

τραμπουκος energy 05/11/2014 18:46

κάποιο σπουργίτι μου είπε οτι ο Υφ. δήλωσε σήμερα (5 Νοεμβρίου) και οτι το αργότερο σε ΔΕΚΑ (10) ημέρες (μάλλον εργάσιμες!) θα υπογράψει και το net metering.
1) σιγά μην το κάνει!
2) αν το κάνει όμως ... λυπάμαι τον επόμενο!

MAIK SKOR 05/11/2014 15:12

ΜΑΛΛΟΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΚΑΡΗΣ ΕΙΠΕ ΟΣΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.... ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΦΛΕΓΩΝ ΖΗΤΗΜΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ... ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΕ, ΕΝΩ Ο ΛΑΓΗΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ 87% ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΗΣΥΧΟΙ? ΜΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 13% ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΤΡΙΜΗΝΟΥ... ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΑ 500 KW ΚΑΙ ΠΑΝΩ....ΑΡΑ ΤΙ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ?

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 05/11/2014 08:31

Άντε με το καλό!, μπάς και επανέλθει το ήθος και η ειλικρίνεια στην έκφραση του ΜΔΝ.

τραμπουκος energy 03/11/2014 19:12

Τις στρεβλώσεις γιατί να τις πληρώνουν οι επενδυτές στα νησιά οπού με τις επενδύσεις τους μειώνουν το κόστος παραγωγής στα ΜΔΝ και τα ΥΚΟ?? Θα έλεγε οτι με τον τρόπο σας νομιμοποιήσατε τις στρεβλώσεις που υπήρχαν και πέραν των αλλεπάλληλων λαθών που έγιναν στο παρελθόν και των αντισυνταγματικών αποφάσεων που πάρθηκαν, υπάρχει και ο σημαντικότατος παράγοντας του παραλόγου! Για τον λόγο αυτόν ΔΕΝ θα δημιουργηθεί ποτέ αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, απλά επειδή ΔΕΝ θα εμπιστεύεται κανείς να επενδύσει σε αυτήν! Μακάρι εγώ να βγω ο ψεύτης!

Σπύρος Μ. 03/11/2014 09:52

O κ. Κάπρος ανέφερε επίσης τα διμερή συμβόλαια μεταξύ ΔΕΗ Παραγωγή και ΔΕΗ Εμπορία με ¨ευνοϊκές¨ τιμές πώλησης και στη συνέχεια τα διμερή συμβόλαια μεταξύ ΔΕΗ Εμπορία και καταναλωτή με σταθερή τιμή ανεξαρτήτως ΟΤΣ. Για να μην ξεχνάμε πως χειραγωγείται η ΟΤΣ και ποιός στο τέλος την ¨πληρώνει¨. Όλοι κόπτονται για τον καταναλωτή, τόσο καιρό που του έχουν διπλοφορτώσει το έλλειμμα των ΑΠΕ μάλλον ήταν κατά λάθος. Να μην αναφερθώ στο παρελθόν 2xΑΔΙ, το cost recovery 10% επι του αερίου και τον κανόνα 30%!!

τραμπουκος energy 02/11/2014 16:11

Με διαφορά, η καλύτερη τοποθέτηση ήταν του κ. Κάπρου. Με την ένταση και το τρόπο που αρμόζει σε μία κατάσταση σαν αυτήν που αντιμετωπίζει η Ελληνική "αγορά" ενέργειας!

pani 3 01/11/2014 22:36

Ευχόμαστε κάποτε ο ..."επίτιμος" να γράψει -ως είθισται- απομνημονεύματα μήπως ειπωθεί και καμιά αλήθεια...

pani 3 01/11/2014 22:22

Ε μα βέβαια. Με 50 ευρώ ΟΤΣ πως να δουλέψει ο "ανταγωνισμός"...

"Εμείς θέλουμε 150 και βάλε" θα ήταν μια πιστή και ακριβής μετάφραση, των πραγματικών προθέσεων...

Μόνο που τώρα στέρεψαν τα νοικοκυριά από ρευστό, οπότε ο πληθυσμός κινδυνεύει θανάσιμα από τραγική έλλειψη "ανταγωνισμού"...

kostas kriti 01/11/2014 12:32

καλημέρα! γιατι δεν πληρωνονται οι παραγωγοι ουτε ΤΩΡΑ στην ωρα τους? δωστε μια απαντηση σε αυτό..

rebel a 31/10/2014 15:55

Παντως ένα πουλάκι Euroactive λέει ότι άλλα υποστήριξε ο αξιότιμος κ. Μανιάτης στης διάσκεψη στις Βρυξέλλες...
Κατι για Non Binding 30% στην Εξοικονόμηση και Binding 27% στις ΑΠΕ.

Scripta manent...

Για να μη μας θεωρούν πρόβατα...

akis venieris 31/10/2014 12:14

Μου φαινεται οτι οι γατες των ψυχακηδων ειναι ιδιαιτερα εξυπνες.

pani 3 31/10/2014 11:39

«Νυν υπέρ «φράγκων» ο αγών» λοιπόν, για να ξεκινήσω από κάτω προς τα πάνω...

Μερικοί «συναδελφοί» σας θα ήταν ικανοί ακόμα και να σας «τηγανίσουν» για λίγη ταρίφα παραπάνω...

Ακολουθεί το «Ο ρυπαίνων και ΑΜΟΙΦΘΗΣΕΤΑΙ». Αλλάζουν τα πράγματα βλέπετε. Σκληρό «Χρηματιστήριο ΛΑΓΗΕ» και ο λογαριασμός θα είναι όλος δικός σας.

«μην παριστανετε τους αθωους και τους ανηξερους.»
Θα συμφωνήσω απόλυτα.

Αθρόες προσλήψεις Κρατικοδίαιτων εισοδηματιών, προφανώς από άλλον πλανήτη...

Κάθε σπίτι και ηλιακός! (ΔΩΡΕΑΝ ζεστό νερό).
Κάθε στέγη και Φ/Β! (ΔΩΡΕΑΝ ρεύμα, άνευ «Τελών ΑΠΕ»).

OFFshore PV 31/10/2014 01:25

Δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη ο Σαμαράς, από επενδύσεις… η χώρα είναι αυτή που χρειάζεται… για να μην γίνουμε ένα απέραντο γηροκομείο… αποτρέποντας φαινόμενα Κοσοβοποιησης… σε ευαίσθητες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

super agro deal 30/10/2014 21:59

αγροτικο εισοδημα η παραγωγη ηλεκτρικου ρευματος. προφανως το ρευμα που προερχεται απο παρκα αγροτων εχει περισσοτερα''οκτανια'' απο τα παρκα των υπολοιπων κοινων θνητων.δεν θα αλλαξει τιποτα σε αυτον τον τοπο,παντα οι συντεχνιες θα κυβερνουν.μετα ο ΣΑΜΑΡΑΣ περιμενει επενδυσεις.ντροπη στους πολιτικους μας,τελικα αυτοι μας αξιζουν.

Βαγγέλης Βασιλείου 30/10/2014 18:16

Από εκεί κε Ιμπραήμ να καταλάβεις πόση ανάγκη θα... έχουμε τα προσεχή χρόνια για αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής... Ξεκάθαρα ΑΡΝΗΤΙΚΗ!!!
Αλήθεια για ποιο λόγο φωνάζουν κάποιοι να χτίσουμε και άλλη εγκατεστημένη ισχύ??? Μήπως απλά για να πουλήσουν εξοπλισμό στην πλάτη μας ?? και που δεν θα χρειαστούμε ποτέ?

Δημήτρης Ιμπραήμ 30/10/2014 17:00

30% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι το 2030 με βάση αναφοράς το 1990;

Δεν φαίνεται σωστό αυτό.

pani 3 30/10/2014 13:22

Ψιλά γράμματα οι από κοινού αγώνες και η οργανωμένη αγροτική συνείδηση για τους σκόρπιους, περιφερόμενους (προσεχώς και εις το ...εξωτερικόν;) "επενδυτές"...

Κάποτε είδαν ομόλογο τύπου junk, δεν πρόσεξαν καλά (όπως π.χ. η γάτα μου) και τράβηξαν περνώντας το για Λαχείο. "Λίγα θα βάλεις, πολλά θα πάρεις"...

Αμ δε. Πολλά βάζεις, (ούτε) λίγα (δεν) θα πάρεις...
Οργανωμένοι οι κολίγοι, ανοργάνωτοι αυτοί, μεμονωμένοι, απλοί "παρατηρητές". Είναι και αυτό μια κάποια δικαιοσύνη.

akis venieris 30/10/2014 11:28

Ντροπη.Αυτες οι νοοτροπιες κατεστρεψαν τη χωρα.Ζουμε στο ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ της νοτιας Ευρωπης.

MAIK SKOR 30/10/2014 10:21

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ... ΦΟΒΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ....

KOSTAS KIROU 30/10/2014 08:53

Είναι πολλά τα ψηφαλακια Ari.......!!!!!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ 29/10/2014 22:37

Το πιο κατατοπιστικό άρθρο που έχει βγει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων προέλευσης.
Τα συγχαρητήρια μου κύριε Κουμούση.

OFFshore PV 29/10/2014 21:57

Εφόσον υπάρχουν ήδη βιβλία για τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος… φυσικό επακόλουθο είναι να ενταχτούν και τα αγροτικά φωτοβολταικα, στη συγκεκριμένη κλίμακα.
Συγχαρητήρια, σε αυτή τη χούφτα αγροτών, που από το μηδέν, κατάφεραν να χαράξουν τη δική τους πορεία, συσπειρώνοντας τους παραγωγούς, δημιουργώντας ένα δυναμικό σύνδεσμο.

Πανος Νακου 29/10/2014 21:07

ευτυχώς που κράτησα κάτι λεφτάκια για να ξεκινήσω μια δουλίτσα...στο εξωτερικό..(μιας και εκεί τουλάχιστον υπάρχει μια σχετική ισονομία)

Aris Peir 29/10/2014 15:50

Tέλεια...Ειδικό καθεστώς-προτεραιότητα στα αγροτικά κατά την αίτηση, διαφοροποίηση ταρίφας στα αγροτικά στο new deal, 13% φόρος μόνο στα κέρδη από το ρεύμα...γιατί ως γνωστόν το ρεύμα είναι αγροτική απασχόληση...
Έ ρε ξύλο που θέλουν οι πολιτικοί...αλλά καλά μας κάνουνε αφού πάντα οι αγρότες παίρνανε αυτό που θέλανε. Εμείς να δούμε τι θα κάνουμε...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 29/10/2014 11:48

Ενώνω και εγώ την φωνή μου με τους επιφυλακτικούς συναδέλφους!! Η ανικανότητα των Διοικούντων να τηρούν τα όρια είναι απαράμιλλη! Αλίμονο αν αρχίσουμε πάλι τα συνθήματα του τύπου "μακάρι να βάλουν όλοι Φ/Β και ας βρει η Πολιτεία τον τρόπο να μην γεννιούνται ελλείμματα", γιατί τότε σίγουρα θα μας καταστρέψουν και πάλι. Αλίμονο αν εμείς οι κατεστραμμένοι τους δίνουμε άλλοθι με τέτοια συνθήματα να κάνουν ξανά ότι θέλουν. Οι ευθύνες είναι τεράστιες!!! Δεν πρόκειται να βρουν κανένα τρόπο για να μην δημιουργούνται ελλείμματα. Εδώ χρειάστηκαν 5 χρόνια να μαζέψουν τη στρέβλωση της ΟΤΣ που την φώναζαν και οι πέτρες... Τι συζητάμε τώρα κύριοι...

Σπύρος Μ. 29/10/2014 10:04

Συναδελφοι περασαμε προ πολλου το σταδιο των προβλεψεων, απο τον 9/2011 οταν ειχαν συμβολαιοποιηθει εργα πανω απο τους στοχους, το 2009 ειχε προβλεφθει οτι η αναπτυξη των ΑΠΕ δεν επρεπε να επιβαρυνει υπερμετρα τον καταναλωτη. Πλεον βαση των γεγονοτων μιλαμε για εγκληματικη αμελια των Διοικουντων που δεν εκαναν εγκαιρα τιποτα για να μην φτασουμε στο παρον χαλι οποτε φοβαμαι οτι και η προαναφερομενη διαδικασια για τις ΑΠΕ θα καταληξει σε φιασκο που θα το πληρωσουμε ολοι. Κυριοι δεν εχουμε μνημη χρυσοψαρου και δεν δικαιολογειται πλεον το " δεν το ειχαμε προβλεψει" ειχατε και εχετε ολα τα στοιχεια μην παριστανετε τους αθωους και τους ανηξερους.

KOSTAS KIROU 28/10/2014 09:40

Αγαπητέ rebel a, δεν θα είχες καθόλου άδικο εαν ειχαμε κράτος που σχεδιάζει - προβλέπει - αποφασίζει λαμβάνοντας υπ όψιν του τι έχει γίνει στο μεσοδιάστημα. Να θυμισω σε ολους μας ότι ποτε δεν σχεδίασε την αναπτυξη των ΑΠΕ και το σημερινο ΕΤΜΕΑΡ, δεν προέβλεψε το Χάλι που θα προέκυπτε απο τη αθρόα είσοδο επενδυτών ΑΠΕ και βέβαια εκ των εστέρων αποφάσισε κούρεμα κάνοντάς μας να τρεχουμε να καλύψουμε τις τράπεζες. Δεν ξέρω για τις συντεχνίες που αναφέρεται, απλα εγώ ψυσαω και το γιαούρτι που λέει και η παροιμία.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 27/10/2014 18:43

Τι εννοεί ο κος Χασελχοφ όταν λέει πως έχουν πολλά έργα ΑΠΕ, πολύ παραγωγή και πως η παραγώμενη ενέργεια από ΑΠΕ αυτή χάνεται με μεγάλο μάλιστα κόστος?? Για ποιούς??Αποσυνδέουν τους παραγωγούς λογω υπερφόρτωσης και ύστερα τους αποζημιώνουν για τη χασούρα?? ή το κόστος αφορά την ζημιά των παραγωγών από τις αποσυνδέσεις??

Νίκος Κανάκης 27/10/2014 18:18

Στην ουσία τώρα, συμμερίζομαι τον προβληματισμό για το πως θα προχωρήσει η κατάσταση χωρίς ελλείμματα λόγω net metering. Μαθηματικά τουλάχιστον προκύπτει προβληματισμός. Εκτός και αν αλλάξει ολόκληρη η λογική της αγοράς, του ειδικού λογαριασμού, του ΕΤΜΕΑΡ κλπ που δεν το βλέπω όμως... με όσα έχουν δει τα μάτια μου. Σε κάθε περίπτωση αν δεν το κριτικάρουν κάποιοι και προχωρήσουμε μόνο με αγαθές προθέσεις τη βάψαμε!!

Νίκος Κανάκης 27/10/2014 18:16

Στην ουσία τώρα, συμμερίζομαι τον προβληματισμό για το πως θα προχωρήσει η κατάσταση χωρίς ελλείμματα λόγω net metering. Μαθηματικά τουλάχιστον προκύπτει σοβαρός μάλιστα προβληματισμός. Εκτός και αν αλλάξει ολόκληρη η λογική της αγοράς, του ειδικού λογαριασμού, του ΕΤΜΕΑΡ κλπ που δεν το βλέπω όμως... με όσα έχουν δει τα μάτια μου. Σε κάθε περίπτωση αν δεν το κριτικάρουν κάποιοι και προχωρήσουμε πάλι μόνο με συνθήματα, τη βάψαμε!!

Νίκος Κανάκης 27/10/2014 18:13

Το πρόβλημα δεν είναι σε αυτά που λέει ο ΘΕΣΙΦ, που άλλωστε είναι δίκαια πολύ επικριτικός με τον Υπουργό Μανιάτη και την για δεύτερη φορά απουσία σχεδιασμού τώρα στο net metering όπως και το 2010 που οι ίδιος άνθρωπος ήταν Υφυπουργός. Ο τίτλος του δελτίου τύπου νομίζω είναι άστοχος, αφού δεν προϊδεάζει καθόλου για την κριτική που ακολουθεί.

Νίκος Κανάκης 27/10/2014 18:12

Το πρόβλημα δεν είναι σε αυτά που λέει ο ΘΕΣΙΦ, που άλλωστε είναι δίκαια πολύ επικριτικός με τον Υπουργό Μανιάτη και την για δεύτερη φορά απουσία σχεδιασμού τώρα στο met metering όπως και το 2010 που οι ίδιος άνθρωπος ήταν Υφυπουργός. Ο τίτλος του δελτίου τύπου νομίζω είναι άστοχος, αφού δεν προϊδεάζει καθόλου για την κριτική που ακολουθεί.
Στην ουσία τώρα, συμμερίζομαι τον προβληματισμό για το πως θα προχωρήσει η κατάσταση χωρίς ελλείμματα λόγω net metering. Μαθηματικά τουλάχιστον αυτό προκύπτει. Εκτός και αν αλλάξει ολόκληρη η λογική της αγοράς, του ειδικού λογαριασμού, του ΕΤΜΕΑΡ κλπ που δεν το βλέπω όμως...

Νίκος Κανάκης 27/10/2014 17:23

Η ανάπτυξη τρόπου σκέψης είναι μάλλον άπιαστο όνειρο αγαπητέ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Μνήμη χρυσόψαρου πολιτικοί και λαός να μην είχαν και οι επιτήδειοι θα είχαν πάει οριστικά σπίτι τους! Αλλά βλέπεις η μνήμη των πολιτικών "συζητείται", του δε λαού απλά δεν υπάρχει. Έτσι οι ίδιοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία από τις ιίδιες καρέκλες να ξανακάνουν τα ίδια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 27/10/2014 15:40

Παντού το ίδιο συμβαίνει, γιαυτό και οι φούσκες πάνε σύννεφο στον πλανήτη...! 'Αλλωστε αυτοί που "στήνουν" τις αγορές, εκεί ακριβώς βασίζονται για να ξεπουλήσουν την πραμμάτια γρήγορα-γρήγορα και ύστερα μην τους είδατε...

Όσο για τους μίμους που μένουν πάντα πίσω με τη σαμπρέλα της σκασμένης φούσκας στα χέρια, δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει ότι το μόνο που δεν μπορεί η μίμηση να καλύψει είναι το να μάθουν κάποια στιγμή έστω να σκέφτονται!!

rebel a 27/10/2014 11:55

Και προς επίρρωση των ανωτέρω μια νέα Νορβηγική μελέτη για το ανθρακικό αποτύπωμα όλων των τεχνολογιών σε όλο τον κύκλο ζωής τους (LCA).

http://theenergycollective.com/roman-kilisek/2142526/life-cycle-study-confirms-global-environmental-benefit-low-carbon-energy-techn
http://www.pnas.org/content/early/2014/10/02/1312753111.full.pdf+html

Πολύ σωστά τα λέει ο ΘΕΣΙΦ για σωστό σχεδιασμό. Που βλέπετε το παράλογο?

rebel a 27/10/2014 11:53

Το θέμα είναι να βλέπουμε κε Κύρου πιο είναι το ΣΩΣΤΟ και όχι το στενό συντεχνιακό όφελος. Και η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι αυτή. Ο ρυπαίνων ΠΛΗΡΩΝΕΙ. Αυτό άλλωστε είναι και το αναταγωνιστικό πλεονέκτημα των ΑΠΕ και όποιος δεν θέλει να το καταλάβει ακυρώνει το ίδιο τους το πλεονέκτημα.
Ναι να βάλουν όλοι Φ/Β αν είναι δυνατόν. Ευθύνη του κράτους είναι να διαμορφώσει τις σωστές συνθήκες και τον τρόπο που θα γίνει. Διότι η πρόοδος δεν μπορεί να ανασχεθεί με οπισθοδρομικά μέτρα και κραυγές. Οι συνετεχνίες κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν το κοντόφθαλμο συμφέρον τους.
Από ένα παραγωγό Φ/Β επί εδάφους.

ΘΕΜΗΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ 25/10/2014 23:17

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΕΝΙΚΑ, ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΡ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗΣ ΓΗΣ.
ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΤΑΡ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΟΧΛΕΙ.
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΕΥΣΗ.

Δημήτρης Μακρής 25/10/2014 22:35

Και πέρα από τη διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων, είναι πραγματικά σκάνδαλο να προχωρά η κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής στο Πρασονήσι της Ρόδου, αντί να προωθείται η παράλληλη κατασκευή διασύνδεσης της Ρόδου με την Κρήτη... Τα business plan εκεί δείχνουν άλλα;

Ιωαννης Τζανακακης 25/10/2014 10:32

Σωστα τα γραφει ο συντακτης.
Χαθηκαν 8 χρονια για μιαν υποθεση που ενας υπουργος μπορουσε να αναθεσει μετα απο απλη ακροαση των ενδιαφερομενων.

Αξιζει να αποτελεσει θεμα case study για να αποδειχθει η καταντια της ελληνικης γραφειοκρατιας για να αποφευγεται το τυπικο να υπερτερει του ουσιαστικου.

KOSTAS KIROU 24/10/2014 15:49

πολυ γαλαντομους τους βρισκω τους συναδελφους απο την Θεσσαλια. Εαν αρχισει το βιολι των εξαιρεσεων στην καταβολη του ΕΤΜΕΑΡ να δουμε απο που θα πληρωνονται σε 5 χρονια τα μελη του ΘΕΣΙΦ. Λεω συναδελφοι καλυτερα να τρωτε και να πινετε αντι να μιλατε, να γραφετε η να παιρνετε θεση σε τοσο λεπτα ζητηματα που εχουν σχεση με την υπαρξη μας σαν κλαδος και σαν επιχειρησεις.

rebel a 23/10/2014 11:52

Γιατί μακάρι να μην γυρίσει ο τροχός και οι σημερινοί "ξύπνιοι" φωστήρες εμφανισθούν ως "αδαείς" στη θέση των σημερινών "αδαών Φ/Β παραγωγών".
Διότι, δεν πιστεύω να πιστεύει κανείς από δαύτους τους "παρατηρητές" που ευκόλως σήμερα κρίνουν τα αλλότρια ότι την όποια τρύπα στα οικονομικά του κράτους από τις μακακίες του θα κληθούν να τα πληρώσουν άλλοι πέραν από τους πολίτες.
Διότι υπάρχει και η ΘΕΙΑ ΝΕΜΕΣΙΣ...

rebel a 23/10/2014 11:46

Ως γνωστόν οι "απλοί παρατηρητές" γνωρίζουν καλύτερα και παπαγαλίζουν ανατρέχοντας και ξεθάβωντας χειλιοεεμπεδομένες "ατάκες" που παραπέμπουν σε κάτι άσχετες γάτες και ραδίκια. Δεν γνωρίζουν όμως πως ίσως και να γυρίσει ο τροχός και γι αυτούς και όταν θα χάνουν τα σπίτια τους για να συνεισφέρουν στην αποζημίωση των αδίκως ζημιωθέντων παραγωγών από τις οφειλές του κράτους που θα τους επιβληθούν καπέλο με το προκάλυμα της φορολόγησης γαι να καλύψουν τρύπες στον προϋπολογισμό τότε να δω κατά πόσο θα κάνουν σχόλια αφ' υψηλού.

Στέφανος Μίτμαν 23/10/2014 09:04

Η διασύνδεση των νησιών (Κρήτη, Κυκλάδες) είναι ίσως ένα από τα λίγα "μεγάλα" έργα με υγιές business plan και δεδομένο πολύ σύντομο χρόνο απόσβεσης.
Ποτέ το κόστος χρήματος από την κεντρική τράπεζα δεν ήταν τόσο χαμηλό, σχεδόν μηδενικό. Πως είναι δυνατόν να μην έχει ήδη ξεκινήσει η διασύνδεση... Έχουμε την πολυτέλεια να πληρώνουμε ως καταναλωτές και ως χώρα πετρέλαιο και τη μεταφορά του στα νησιά επειδή κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν τα σίγουρα έσοδά τους...;

Yannis Tav 23/10/2014 00:47

Στη Βραζιλία το αποθηκεύουν σε μπανάνες και στο Πήλιο σε μήλα. Στην Αυστραλία δοκίμασαν σε πρόβατα, αλλά είχαν εκρηκτικά προβλήματα

Yannis Tav 23/10/2014 00:43

Είναι κατόρθωμα εκ μέρους του κράτους να είναι πιο συμφέρουσα η παράνομη εγκατάσταση Φ/Β!

pani 3 22/10/2014 15:40

Αφού λοιπόν βλέπω ότι εξαντλείστε, μένοντας από δυνάμεις και επιχειρήματα, αναγκάζεστε να το ρίξετε στην τρομοκρατία και τις απειλές για τα κόκκινα δάνεια...

Και πάλι, δε σώζεστε. Θα καταντήσετε και μισητοί στον μέσο καταναλωτή. Καλά τα πάτε, έτσι...!

Μέχρι να συμβουλευθείτε άλλους συναδέλφους σας για μια απάντηση σταπροηγούμενα, να σας υπενθυμίσω την ιστορία με τη γάτα μου...

Ως γνωστόν, όταν πριν μερικά χρόνια πρότειναν στη γάτα μου(!) να κάνει πάρκο αρνήθηκε ευγενικά και τους παρέπεμψε στα Ραδίκια του κήπου μας: «Αυτά είναι τα καταλληλότερα για τη «δουλειά» που θέλετε», τους είπε...

pani 3 22/10/2014 14:48

"Με έκπληξη" θα διαπιστώσουν σύντομα, οι όψιμοι υποστηρικτές του (υπαρκτού) Σοβιετικού μοντέλου κλειστής και επιδοτούμενης οικονομίας, την ...αποδόμησή τους.

Συμφωνώ με τον πρώτο λαλήσαντα, όπως και με τον "αινιγματικό" κύριο Hank τις προάλλες...

Αναφέρεστε και εσείς στους 10.000 Προνοιούχους των 150 μισθών το χρόνο. Όπου και να τα δώσουμε, θα μας τα πάρουν πάλι. Όχι στους ίδιους όμως και αυτό (τους) καίει...

Όσο για το άνοιγμα των οφθαλμών που (μάταια) επικαλείσθε, τα έχουμε πει. Απληστίαν γαρ Τετύφλωκεν αυτών τους οφθαλούς...

ΔΗΜΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 22/10/2014 14:11

Ένας αυτοπαραγωγός που θα καταναλώνει π.χ. 1000 Kwh και θα παράγει 600 Kwh άρα θα παίρνει από το δίκτυο 400 Kwh, σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα πληρώνει ΕΤΜΕΑΡ για τις 400 Kwh που παίρνει από το δίκτυο.
Και έρχονται οι κύριοι του ΣΠΕΦ να ζητούν ο αυτοπαραγωγός να πληρώνει ΕΤΜΕΑΡ και για τις 1000 Kwh. Κύριοι η πλεονεξία καθώς και η κοινωνική αναλγησία είναι κακοί σύμβουλοι.

Στέφανος Μίτμαν 22/10/2014 10:43

Θα επαναλάβω και ας γίνομαι κουραστικός:
Το net metering, έτσι όπως σχεδιάζεται με δύο μετρητές είναι πολύ ακριβό στην εγκατάσταση και κυρίως είναι επικίνδυνο... αυτό το αναξιόπιστο κράτος θα μπορεί να κάνει ότι θέλει για να εισπράξει περισσότερα χρήματα αργότερα... Ο δεύτερος μετρητής (που μετράει ολόκληρη την παραγωγή του Φ/Β) είναι μία θηλιά στο λαιμό του ιδιοκτήτη του Φ/Β που το κράτος θα μπορεί να σφίγγει όποτε αυτό θέλει... μακριά...
Δύο είναι οι ουσιαστικές επιλογές:
1. Πραγματικό net metering με μόνο ένα μετρητή
2. Ιδιοκατανάλωση και μεγάλη οικονομία στο λογαριασμό ρεύματος
Διαλέγουμε και παίρνουμε...

Σπύρος Μ. 22/10/2014 09:44

Αν όντως αναζητάτε την ειλικρίνεια τότε θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ¨πληρωνόμαστε λόγω των τραπεζών που έχουν δανειοδοτήσει τα έργα μας¨ αν δεν ήταν οι τράπεζες στη μέση θα μας είχαν ¨εκτελέσει¨ καιρό τώρα. Σίγουρα δεν θα ήθελε κανένας να φορτωθούν τα τραπεζικά ιδρύματα περί των 3δις ευρώ ¨κατακόκκινα¨δάνεια¨ γιατί ξέρετε ποιοι και με ποιο τρόπο θα τα πληρώσουν!!! Καλό είναι να βλέπουμε όλοι την πραγματικότητα σε ευρύτερο πλαίσιο και όχι όπως μας βολεύει.

energy paribus 22/10/2014 01:50

Υπάρχει μελέτη για την ευστάθεια του δικτύου και ποιο είναι το ενεργειακό μίγμα? Μήπως τα υπολόγισαν έτσι ώστε να καταναλώνουμε μόνο φυσικό αέριο και ο λιγνήτης να σταματήσει να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα? Μήπως σε χώρες με πλεονασματικό λογαριασμό ΑΠΕ πληρώνουν και οι αυτοπαραγωγοί τέλη ΑΠΕ? Ο δευτερος μετρητής βρωμάει πολύ. Τι τους νοιάζει τι καταναλώνεις αν το παράγεις μόνος σου?

pani 3 21/10/2014 18:28

Βεβαίως!
Το επόμενο βήμα θα είναι η πλήρης κατάργηση του "Ειδικού Τέλους ΑΠΕ" (διότι ήδη το ξερογλύφονται αι Ειδικαί Διασυνέσεις) ώστε να συνεχίσεις να κόφτεις το 20αράκι από τη σύνταξη των 300 ευρώ...
Όλα αυτά στη Μεγάλη Πορεία προς το Πεκίνο, δηλαδή το net-metering και στο βάθος grid parity με εκκατομύρια νέα GW...
Και πράγματι, εις τους 100ρηδες Φ/Β θα αξίζει εύσημο ...πενταδάκτυλο για την (άκριτη και επιπόλαια) συμβολή τους στην οικοδόμηση του Σοσιαλισμού, με τα τραγικά λάθη κερδοσκοίας εις Οποίαν και επασύρθησαν...

pani 3 21/10/2014 18:21

Να μη φοβούνται καθόλου (για να γυρίσουμε στον αρχικό τίτλο) είναι πλέον βέβαιο ότι θα τα χάσουν και επιπλέον θα συνεισφέρουν και αυτοί με τους 150 (!!!) μισθούς που παίρνουν το χρόνο...

Εμ βέβαια, το 2006 ήταν όλα ωραία. Μετά, φταίνε οι 300... Λίγο κλουβιο-αυγίτικο δε νομίζετε;

Ελάχιστοι εξαπατήθηκαν. Μόλις 10.000, ανίκανοι κριτικής σκέψης! Ναι αλλά εδώ μιλάμε για ...1.500.000 μισθούς το χρόνο!!! Ξέρετε τι λουκουμάκι είναι αυτό για την καταπολέμηση της ανεργίας;;;!

Σας βλέπω σύντομα στοχοποιημένους "ΠΡΟΝΟΜΟΥΧΟΥΣ" με 90Ε/MW και πολύ είναι, με 50 ΟΤΣ... Μεταξύ κυνισμών λοιπόν, ειλικρίνεια...

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 21/10/2014 16:41

Ενώ κε DiVa εσύ νομίζεις πως..., τάχα θα πάει μπροστά η Ελλάδα όταν μονίμως υποσκάπτει αυτούς που επένδυσαν προς χάριν των εργολάβων όσων καλούνται να επενδύσουν στο μέλλον... Κούνια που σε κούναγε...

Αν υποστηρίζεις πράγματι αυτή τη ζούγκλα, τότε πες από τώρα στον πελάτη σου, πως μόλις του φτιάξεις το net-metering σε λίγο το κράτος θα του βάλει κάποιο νέο χαράτσι να πληρώνει, έτσι για να βρει χρήματα για κάποια νέα κορόιδα...!!

Di. Va. 21/10/2014 16:04

"Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι ...θέλετε να εξορθολογήσετε την αγορά των Φ/Β και να επιλέξετε ένα βιώσιμο σύστημα για το μέλλον, με πολλαπλά οφέλη για την Ελληνική αγορά ενώ κανονικά θα έπρεπε όλοι εσείς οι "άλλοι" που δεν έχετε εγκαταστήσει Φ/Β να κόψετε το κεφάλι σας και να εξασφαλίσετε πρώτα τις δικές μας ταρίφες γιατί πρέπει να κάνουμε απόσβεση σε 4 χρόνια και όχι σε 5 ή 6!! Εμείς είμαστε οι έξυπνοι ενώ οι άλλοι να πάνε να πνιγούνε..." Ωραία αντίληψη! Εύγε! Έτσι ακριβώς θα πάει η Ελλάδα μπροστά. Ανοίξτε τα μάτια σας και τα μυαλά σας κύριοι να δείτε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο!!

pani 3 21/10/2014 15:38

Αν μείνει πάντως το 80 στο πετρελαιάκι και μέχρι να περάσει η τελική μείωση στη λιανική, από Γενάρη και βάλε, νομίζω ότι θα αντιστραφούν τα δεδομένα διότι -πιθανόν- ο κύκλος μακροπρόθεσμης προμήθειας του Φ/Α είναι πολύ μακρύτερος από αυτόν του πετρελαίου.

Θυμηθείτε τι έγινε πριν λίγα χρόνια στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης/Θεσσαλίας...

Και φανταστείτε η αυτονόμηση στην Πολυκατοικία να είναι μη αντιστρέψιμη... Αλήθεια αν κάποιος θελήσει να γυρίσει τι γίνεται;...

pani 3 21/10/2014 15:23

Ψυλλιάζεστε που πάει το πράγμα αλλά πως να την πείτε τώρα στον Άγιο... Κομμάτι δύσκολο.

Τώρα για τους "μικροεπενδυτές" του Εκατομμυρίου λέτε να μην το ξέρει; Απλά δεν το λέει, οπότε μιλήστε του και εσείς δια την μουσικήν "Ροκ" και πόσον τα ώτα βλάπτειν...

Αμ δια τους οθφαλμούς δεν θα του ειπείτε τίποτις;!
Απληστίαν γαρ Τετύφλωκεν αυτών τους οφθαλμούς...

Να μην τα ξαναλέμε ε...

rebel a 20/10/2014 14:35

Ακόμη και έτσι λέγονται τα αυτονόητα...

Dimitris civil 20/10/2014 11:38

Καλή η παρέμβαση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμου, αν και καλό θα ήταν να αναφερόταν σε όλα τα φωτοβολταϊκά (ΦΒ) που πλήττονται και αυτά εξίσου και ανήκουν σε μικροεπενδυτές. Για να μην εμφανιστεί το φαινόμενο λόγο εκλογών να γίνει ρύθμιση υπέρ των οικιακών ΦΒ σε βάρος των αγροτικών και των επαγγελματικών ΦΒ.

archaeo pteryx 18/10/2014 11:07

H "καμπύλη κατανομής" είναι αμείλικη, "Εκτοπίζω" σημαίνει "καθιστώ ασύμφορο και αναγκάζω σε κλείσιμο". Χωρίς φυσικά να υποκαθιστώ. Το DRAX εφεξής θα εισπραττει ΑΔΙ. Θα επιδοτούμε ΚΑΙ τον κάρβουνο χάρη στα επιδοτούμενα αιολικά. Η Γερμανία αύξησε την χρηση καρβουνου, χάρη στα αιολικά (και τα φ/β) που εκτόπισαν το αέριο. Η Γερμανία έχει ακριβότερο ρεύμα από την (πετρελαιοκίνητη) Κύπρο, χάρης στις ΑΠΕ, αλλά μας τις εξάγει (το λέει η Γιουροστατ).

Δημήτρης Μακρής 17/10/2014 17:26

Αυτό που αγνοεί η μελέτη είναι ότι το grid parity δεν προκύπτει μόνο από τη σύγκριση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο λιανικής με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μιας τεχνολογίας, αλλά επηρεάζεται και από το θεσμικό πλαίσιο. Π.χ. για τα φ/β ένα καθαρό σχήμα net metering (όπως στην California) σημαίνει χαμηλότερο κόστος παραγωγής για τους τελικούς καταναλωτές επειδή δεν χρειάζεται σύστημα αποθήκευσησ, ενώ ένα σχήμα self consumption οδηγεί σε υψηλότερο κόστος.

Σπύρος Μ. 17/10/2014 12:58

Αρκετά χρήσιμο θα ήταν η ΡΑΕ να μας ενημερώσει πόσο ήταν και το κέρδος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ απο την κατάργηση των προαναφερομένων στρεβλώσεων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρουσιασθεί πόσα έσοδα στερούνταν ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ απο αυτές τις στρεβώσεις απο την αρχή της ισχύς τους. Θα ήταν κάλο και για τους καταναλωτές να καταλάβουν πόσα χρήματα επιβαρύνθηκαν μέσο ΕΤΜΕΑΡ για ποιό λόγο και ποιοί εισέπραξαν το όφελος. Αναμένουμε με ιδιαίτερη προσμονή την ανάλογη αποτίμηση απο τη ΡΑΕ.!!

Σπύρος Μ. 17/10/2014 11:45

Οι τιμές δεν ορίσθηκαν απο τους παραγωγούς. Οι συμβάσεις αγοροπωλησίας και οι πίνακες εγγυημένων τιμών πέρασαν από την Βουλή το 2006, το 2010 έγινε και η αναπροσαρμογή τον Γενάρη του 2012 στα νέα έργα. Από εκεί και πέρα αν δεν σας αρέσουν τα περιεχόμενα των υφιστάμενων νόμων είναι διαφορετικό θέμα από την αθέτηση σύμβασης εκ μέρους του Κράτους. Αν έχετε πρόβλημα με τους μισθούς, αποζημιώσεις κ.τ.λ να έρθετε μαζί μας σε αυτούς τους 300 που τα οικονομάνε, ψηφίζουν ότι να ΄ναι και εξαπατούν την κοινωνία. Σας περιμένουμε!!!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 17/10/2014 06:11

Πολύ σωστή και κοινωνικά δίκαιη η τοποθέτηση της ΠΟΜΙΔΑ.
Αλίμονο αν για να τα οικονομίσουν οι εγκαταστάτες-εισαγωγείς καυστήρων, διαλύσουμε τον κοινωνικό ιστό εντός των πολυκατοικιών και κάνει ο καθένας ότι του καπνίσει. Δεν θα μπορούμε να σταθούμε από τις οχλήσεις και την ασχήμια που θα καταστρέψει τις περιουσίες μας,
Να τα βλέπουν αυτά και κάποιοι άλλοι εγκαταστάτες, που για να πουλάνε πανέλα οι ίδιοι, θέλουν να διαλύσουν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με τις υπερβολές στο net-metering.

pani 3 16/10/2014 23:57

Νομίζω ότι ο "αινιγματικός" κύριος Hank σας προβοκάρει εύστοχα στη γλώσσα που -μόνο- καταλαβαίνετε. Στην τιμή...

Θα πρέπει να στηθείτε όξω απ΄ του Μάξιμου με πλακάτ "150 μισθοί το χρόνο για 10.000 ανυποχώρητους και καταϊδρωμένους Εισοδηματίες: Επιτέλους τελειώστε αυτή την ανωμαλία!"...

Οι 1000 περίπου συνάδελφοί σας στη Βουλή λαμβάνουν 16 μισθούς, δηλαδή (μόνον!) καμιά 50αριά δικούς σας...

Εύστοχος ο "αινιγματικός" κύριος Hank. Σας δείχνει το μέλλον. Μόνοι σας στοχοποιείστε...

Dimitris civil 16/10/2014 18:51

Να συμβάλλουμε στις ΑΠΕ για να πετύχει το κράτος τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μη πληρώνει πρόστιμα όπως έγινε με τα σκουπίδια και να βάλουμε και από τη τσέπη μας. Επιτέλους να πέσουν οι μάσκες και ο κύριος Hank και ο κάθε κύριος Hank που μπαίνει εδώ μέσα και στα διάφορα forum για να τρολάρει και να δημιουργήσει εντυπώσεις εξυπηρετώντας ιδίους σκοπούς, καλό θα κάνει να μας πει ποιοι είναι αυτοί. Σίγουρα όχι τις συντάξεις που επικαλείται….

Dimitris civil 16/10/2014 18:51

Έχουμε και λέμε για πάρκο 100Kw η ετήσια παραγωγή είναι περίπου 150.000 Kwh. Τα 50€/Mwh=0,05€/Kwh. Άρα απλά μαθηματικά δημοτικού 150.000Χ0,05=7.500€ ετησίως. Άρα στα 20 έτη που προβλέπεται η λειτουργιά των φωτοβολταϊκών πάρκων 7.500Χ20=150.000€. Να μας πει ο κύριος Hank αν το 2010 που συμβασιοποιήθηκαν οι τιμές 500€/Mwh αν μπορούσες να κατασκευάσεις 100Kw με λιγότερο από 300.000€ πλέον ΦΠΑ και έξοδα διασύνδεσης δικτύου. Σε αυτά να προσθέσουμε λειτουργικά έξοδα, εφορία, ασφάλεια, συντήρηση κλπ. Δηλαδή να βάλουμε χρήματα και να πάρουμε ούτε τα μισά μετά από 20 χρόνια.

Dimitris civil 16/10/2014 18:50

Επειδή δεν είναι συνηθισμένο σε διάφορα forum και δει τεχνικού χαρακτήρα να συμμετάσχουν και να αναλώνουν το χρόνο τους άτομα που δεν είναι συναφή με το αντικείμενο να μας πει ο κύριος Hank Rearden ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Ότι είναι παντελώς άσχετος αυτός που κρύβεται πίσω από αυτό το όνομα, φαίνεται από τις εκτιμήσεις του για το κόστος της MWh από ΑΠΕ.

Αλ Καλαθάς 16/10/2014 18:46

@ Hank

Εμείς τουλάχιστον παράγουμε MWh και τις δίνουμε στο σύστημα.

Αλίμονο από αυτούς που υπερασπίζεσαι και που αν μπουν ξέφραγα, θα τρώνε MWh και δεν θα δίνουν φράγκο!!!

Θα σου ευχόμουν καλή όρεξη..., αλλά μάλλον ξύπνησαν οι ιθύνοντες και το πάρτι που περιμένεις δεν πρόκειται να ξαναγίνει!!!

pani 3 16/10/2014 13:59

Νομίζω ότι λαθεύετε στα περί "ζούγκλας" και "κρατισμού". Αστειεύεστε;;;

Διότι το κρίσιμο έτος ήταν πράγματι το 9 (τι 1989 τι 2009...) όπου οι Σοβιετολάτρες φίλοι μας επένδυσαν εις ΑΠΕ, γδύνοντας τους συμπολίτες τους (Τέλη ΑΠΕ)...

Που να φανταστούν οι φουκαράδες όμως ότι θα έρθει το ...1989 και θα αλλάξουν τα πράγματα, με ...50ετή "σχέδια ανοικοδόμησης" (MoU) και ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά χωρίς Ονόματα...

Τους έβαλαν να πνίξουν ΔΕΗ και Λιγνίτη εις Υγείαν Φ/Α και Φόρων και αυτοί το δέχτηκαν...!!!

Καλή σας διασκέδαση κ. Γέλτσιν.
Πιείτε τους μέχρι σταγόνας!!!

T. D 16/10/2014 13:53

Κύριε Βενιερη δεν διαφωνώ σε τίποτα από αυτά που λέτε αλλά από που προκύπτει ότι ο ΣΠΕΦ θέλει να τηρούνται οι συμβάσεις. Αυτός δεν ήταν ο πρώτος που είπε να κουρευτούν οι συμβάσεις για να πληρωνόμαστε, αυτός δεν ήταν που έκανε πλάτες στο υπουργείο με τις μελέτες του. Μην ξεχνάμε της πράξεις του καθένα. Και το χειρότερο ότι μετά το κούρεμα συνεχίζουμε να μην πληρωνόμαστε και όλοι οι σύλλογοι είναι άφαντοι. Οπότε μην μιλάμε για συμβάσεις γιατί έγιναν κουρέλια και αυτό θα το δούμε και στην συνέχεια. Όποιος πιστεύει ότι έχει ακόμα σύμβαση είναι πολύ μακριά νυχτωμένος, το μονό που δεν έχει αλλάξει είναι ότι μας παίρνουν όλη την ενέργεια.

akis venieris 16/10/2014 12:15

Για μερικους μαλιστα βλεποντας το υφος αυτων που γραφουν ειμαι σιγουρος οτι ειναι ΔΕΗτζηδες.

akis venieris 16/10/2014 12:13

Η χωρα δεν μπορει να πληρωσει συνταξεις γιατι οι πολιτικοι μας αφου διορισαν στο δημοσιο και τις γατες τους,στη συνεχεια τους εβγαζαν στην συνταξη απο τα 45 τους.Για καθε εναν συνταξιουχο υπαρχει ενας εργαζομενος ενω επρεπε να υπαρχουν 4-5.Να αρθει επιτελους η μονιμοτητα και να γινουν οι απολυσεις στο κηφηναριο που μαζευτηκε στο δημοσιο.Μετα να δεις πως θα μπορει το δημοσιο να πληρωνει τα παντα.Αλλα εσεις που να καταλαβετε απο αυτα.Ειμαι σιγουρος οτι εκει ανηκετε και γιαυτο σταζετε χολη σε καθε post για τους φβ ιδιωτες. συνεχιζω

pani 3 16/10/2014 11:53

Νομίζω ότι λαθεύετε στα περί "ζούγκλας" και "κρατισμού". Αστειεύεστε;;;

Διότι το κρίσιμο έτος ήταν πράγματι το 9 (τι 1989 τι 2009...) όπου οι Σοβιετολάτρες φίλοι μας επένδυσαν εις ΑΠΕ, γδύνοντας τους συμπολίτες τους (Τέλη ΑΠΕ)...

Που να φανταστούν οι φουκαράδες όμως ότι θα έρθει το ...1989 και θα αλλάξουν τα πράγματα, με ...50ετή "σχέδια ανοικοδόμησης" (MoU) και ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά χωρίς Ονόματα...

Τους έβαλαν να πνίξουν ΔΕΗ και Λιγνίτη εις Υγείαν Φ/Α και Φόρων και αυτοί το δέχτηκαν...!!!

Καλή σας διασκέδαση κ. Γέλτσιν.
Πιείτε τους μέχρι σταγόνας!!!

Μους Καλ 16/10/2014 11:16

Οταν βγήκε στο σύστημα του ΛΑΓΗΕ η φόρμα για την ΥΔ για το κόστος της επένδυσης, ο ΠΟΣΠΗΕΦ είχε παρακινήσει τους παραγωγούς να μην προχωρήσουν στις δηλώσεις ακόμα, μέχρι να δωθούν διευκρινήσεις. Τι γίνεται με αυτό το θέμα; Η πλειοψηφία των παραγωγών έχει κάνει τις δηλώσεις; Από αυτούς που δεν έχουν επιχορήγηση η πλειοψηφία έχει κάνει τις δηλώσεις; Και αυτοί που δεν τις έχουν κάνει χάνουν πλέον τη διαφορά των χρημάτων τους οριστικά;

akis venieris 15/10/2014 19:43

Ο ΣΠΕΦ θελει να υπαρχει καλο κουμαντο στην αγορα για να μην γινει ξεφραγο αμπελι.Ετσι θα μπορουμε να πληρωνομαστε κανονικα και θα τηρουνται οι συμβασεις μας.Τωρα αν τα αυτονοητα σε αυτη την χωρα ειναι παραλογα και τα ψαχνουμε ειναι και ο βασικος λογος που παει κατα διαολου και θα σηκωσει κεφαλι του αγιου.......ποτε ανημερα.Αντε να φυγουμε και οι τελευταιοι ιδιωτες απο τη χωρα και να μεινουν μονο οι ΔΥ και οι συνταξιουχοι για να κανουν κουμαντο στο...........(δεν γραφω την λεξη για να μην το κοψουν)

Hank Rearden 15/10/2014 18:12

@Αλ Καλαθάς

Υποθέτω, με τη δική σας λογική, πως κάποιος που "επένδυσε" σε μια "εγγυημένη τιμή" 500 ευρώ/MWh για 20 χρόνια (!!!) όταν ένα λογικό κόστος παραγωγής είναι κάτω από 50 ευρώ και μάλιστα σε μια χώρα που δεν έχει να πληρώσει συντάξεις, πρέπει να λογίζεται σα σοβαρός επενδυτής, που δεν "μπήκε για να φάει"...

Ή μήπως ο τίτλος του "μικρού" τον απαλλάσσει και από κάθε ευθύνη και επιχειρηματικό ρίσκο?

Σοβαρευτείτε λίγο, που θέλετε ένα βασικό μισθό για κάθε MWh....

Σπύρος Μ. 15/10/2014 13:12

Τα σχόλια περί των επιχειρήσεων ΑΠΕ θα ήταν καλό να συνοδεύονται και με γεγονότα. Μην ξεχνάτε ότι το 1δις για το 2014 (ΕΤΜΕΑΡ) δεν το έχουν λάβει οι ΑΠΕ καθώς χάρισαν απο 4-6μήνες, τους επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά απο 25%-42% και βρίσκονται σε υπερημερίες 4μηνών. Οπότε δεν πληρωνόμαστε τα χρήματα που καταβάλλει ο καταναλωτής. Θα ήταν υπεύθυνο απο μέρους όλων να αναζητήσουν ποιοί λαμβάνουν αυτά τα χρήματα και αυτούς να λοιδορείσουν! Καλό θα ήταν να δείτε μέ πόσα λέφτά επιδότείται το Φ.Α για να κάθεται (ΑΔΙ).!!!

Αλ Καλαθάς 15/10/2014 12:08

Κάθε λογικός άνθρωπος νομίζω θέλει:

α. Να μην ξαναμπούν τσαμπατζήδες στην λιανική αλλά μόνο σοβαροί παίκτες που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
β. Να υπάρξει μηχανισμός που να τους υποχρεώνει να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και όχι να τους αφήνει στην καλή τους διάθεση.
γ. Το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί κόστος ρεύματος όπως είναι και ο ΗΕΠ, άρα κόστος της Προμήθειας.

Τα υπόλοιπα περί ανοίγματος της αγοράς λιανικής ξέφραγα χωρίς προυποθέσεις υποκρύπτουν σκοπιμότητες, από όσους προφανώς θέλουν να μπουν για να τα φάνε...!!!

Hank Rearden 15/10/2014 10:40

Είναι μια καθαρά αντικοινωνική αντίληψη που φεύγει από τα όρια της οικονομίας και αποκαλύπτει μια εμπεδωμένη στάση ζωής που παραπέμπει σε ζούγκλα.

Μπορεί το greenwashing να έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια αλλά ας μην θεωρείτε πως απευθύνεστε συνεχώς σε κρετίνους!

Hank Rearden 15/10/2014 10:40

Κάτσε για να καταλάβω, δηλαδή ο ΣΠΕΦ θέλει:

1. Να μην ανοίξει ποτέ αγορά ρεύματος, να μείνουμε με το μονοπώλιο της ΔΕΗ

2. Να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις των ανεξάρτητων παραγωγών που φτάνουν το 1 δισ. το χρόνο για να κάθονται.

3. Να διατηρηθεί το μοντέλο του ραντιέρη στις ΑΠΕ σε βάρος μιας κοινωνίας που έχει φτωχυνει δραματικά.

Φοβάμαι ότι οι εκπρόσωποι των "επενδυτών" ΑΠΕ αποτελούν την πιο σκληρή μορφή κρατισμού, συνδικαλιστικής νοοτροπίας και οπισθοδρομικότητας.

MAIK SKOR 15/10/2014 10:25

ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ... ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΟΤΚΩΒΡΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΜΑΪΟΣ.. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΪΟΥ( ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΕΙΘΕΤΑΙ ΕΞΟΦΛΗΘΗΣΑΝ)...
ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ... ΟΤΑΝ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΣΟΥΜΕ Φ.Π.Α. ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΙΔΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΘΑ ΓΛΕΝΤΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ....ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΝΕΟΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΗ ΚΑΙ ΛΑΓΗΕ... Ο ΕΝΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΜΕ 2 ΔΙΣ ΚΑΙ Ο ΔΕ ΛΑΓΗΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΗΣ Α.Ε. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2015....ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΡΩΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ?

MAIK SKOR 15/10/2014 10:17

ΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ... ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΑΜΕ ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΜΑΪΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΣΟΥΜΕ ΤΟ Φ.Π.Α. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ.... ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ Η ΔΕΗ ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑ 2 ΔΙΣ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΛΑΓΗΕ ΥΠΟΤΕΙΘΕΤΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΣ....ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ... ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΓΙΝΑΜΕ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ... ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ...

Στέφανος Μίτμαν 15/10/2014 09:11

Το Desertec ήταν project από άλλες εποχές, όταν το κόστος των Φ/Β ήταν 5.000 ευρώ / kWp και η καλύτερη απόδοση (ηλιοφάνεια) έπαιζε σημαντικό ρόλο και υπερκάλυπτε το κόστος μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ και χρόνια, με το κόστος να έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τόσο σύντομα, το Desertec δεν έχει λόγο ύπαρξης... Η δουλειά όμως έγινε, και έχουμε νέα δεδομένα για τα Φ/Β: αυτοκατανάλωση ακόμα και με την χαμηλή ηλιοφάνεια της Γερμανίας, πόσο μάλλον στην Ελλάδα...

pani 3 15/10/2014 01:17

Που να γνωρίζει ο αυτο-εργαζόμενος "νέος" (που νόμιζε ότι εκτελώντας ΔΕΗ και Λιγνίτη θα πλουτίσει ο ίδιος και όχι το Φ/Α και οι Φόροι) ότι ο "παππούς" κουβαλάει έναν αιώνα τώρα την Ψυχή και τη Φωνή χιλιάδων εκτελεσμένων και αδικοχαμένων...

Αυτά παθαίνει όποιος διαβάζει από μικρός Μαρίνο...
Ως "ετοιμοθάνατο'' πάντως, τον βλέπω με πολλά πλεονεκτήματα. Άσε που θα γλυτώσει και το Ξύλο-μα...

pani 3 15/10/2014 00:58

Μπράβο σας!
Διακρίνω στα σχόλια πλήρη επίγνωση της Σοβιετικού τύπου Οικονομίας στην οποία ζείτε...

Τώρα αυτά περί ισοπολιτείας αφήστε τα, διότι αμφισβητώ την Πολιτειολογική σας δεινότητα... Εκτός εάν έχετε συνειδητά εγκαταλείψει Ορθοδοξία, ρέπετε δηλαδή προς Ρεβιζιονισμό... Τι σημαίνει τώρα αυτό;

Ότι για τη οικοδόμηση του Σοσιαλισμού εργάζεστε και μόνο, απλά δεν το έχετε πάρει χαμπάρι...

Του Σοσιαλισμού αυτών που θα σας πάρουν τα πάρκα, οπότε περιμένουμε Πόρισμα αλλά και (όλα τα) Ονόματα...

Nikos Panayotopoulos 14/10/2014 19:25

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειξει οτι δεν ειναι ελεφαντας ρε Αντε τελειωνετε και βγαλτε τα στοιχειά σας στην φορα Αηντε Ονοματα τοπο καιο χρονο Δημοσιογραφοι...

τραμπουκος energy 14/10/2014 17:53

ω, τι κρίμα, και το project ΗΛΙΟΣ που ήταν η επέκταση του Desertec τι θα απογίνει τώρα!

Μιχάλης Φωτιάδης 13/10/2014 20:56

Καλή αρχή στη νέα στήλη κ. Καθηγητά!

Κ. Φ. 13/10/2014 16:25

Αν οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν εντελώς μη επιδοτούμενες (άμεσα ή έμμεσα) και η χρηματοδότηση των έργων αυτών ήταν σε επίπεδα προ 2008, τότε το grid parity για τα αιολικά και φωτοβολταϊκά στις χώρες της μεσογείου θα ήταν ήδη πραγματικότητα. Ιδικά αν υπολογίσεις στο κόστος δικτύου και την ενέργεια που χάνεται από την μεταφορά!

CONSTANTIN YANNSON 13/10/2014 15:26

Επιτέλους μία ορθολογική τοποθέτηση, αλλά η λογική για μας είναι μάλλον υπέρβαση!

Σπύρος Μ. 13/10/2014 14:51

Βεβαιώς κύριοι, οι ¨φωτοβολταϊκοι¨ είναι κερδοσκόποι και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες στην Ελλάδα ¨χασοσκόποι¨! Για το τέλος εφοδιασμού στο αέριο αν και όποτε χρειαστεί δεν υπάρχει επιβάρυνση της βιομηχανίας και των καταναλωτών?? Δεν βλέπω κανένα σχόλιο όμως!!! Oι επενδυτές στην λιανική ξέρουν να απαιτούν και να κερδίζουν τις επισφάλιες του ΕΤΜΕΑΡ (θα τις φορτωθεί ο ΛΑΓΗΕ), αυτοί δεν ξέρουν που επενδύουν και τι ρίσκα υπάρχουν ή τους στρώνουμε το χαλί μην και χάσουν κανένα ευρώ! Ισότιμη και ισόνομη Πολιτεία!!!!!!!!!

rebel a 13/10/2014 13:50

Τα υπόλοιπα για μετοχοδάνεια, λιγνίτες κλπ. άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Διότι, οι Συμβάσεις στις προηγμένες χώρες (όπου πάντως δεν ανήκετε εσείς και εγώ και η Ελλάδα) υπάρχουν για να τηρούνται.

Καλή συνέχεια στην "ΑΠΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ" (και αναμένουμε το πόρισμα).

rebel a 13/10/2014 13:46

Πολύ καλά τα λέτε.
Εμείς και κάποιοι άλλοι (φούσκηδες, ή αφελείς) επιχειρούν, προσπαθούν και τρώνε τα μούτρα τους. Εσείς ως απλοί παρατηρητές-κηφήνες γιατί δεν γίνεστε πιο "ενεργοί πολίτες" για να αλλάξετε τα "πράγματα" από το να παπαγαλίζετε τα ίδια και τα ίδια?
Πάντως συμφωνώ μαζί σας (εν μέρει) ότι όταν επιχειρείς το κάνεις και με ιδιοτέλεια (εξάλλου με δικά σου λεφτά το κάνεις όχι με δικά σας). Θα ήταν λοιπόν παράλογο να μην επιχειρείς και για ίδιον όφελος. Από την άλλη όταν επιχειρείς στη χώρα σου το κάνεις μάλλον από ανιδιοτέλια έστω και αν στο ταμείο τελικά προκύπτει από βλακεία. Αλλιώς θα πήγαινες να επενδύσεις σε μια πιο σοβαρή χώρα.

KOSTAS KIROU 13/10/2014 09:48

Πολύ σωστός ο Γιάννης Παπακυριακού …..!!!! βαρύς !!!!… άρα χορτάτος….. κάνε του ένα ακόμη κουρεματάκι στις ταρίφες του θα πουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Που να γνωρίζει ο λαλίστατος ‘παππούς’ ότι υπάρχουν και αδύνατοι έως ετοιμοθάνατοι στον κλάδο μας. Εξ άλλου αυτός τα έχει βάλει με την Μέρκελ που μας πούλησε τα Πανέλλα. Τι θα δούμε άλλο….!!!!! από όσους που μας εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θελουν να κυβερνήσουν......

KOSTAS KIROU 12/10/2014 01:21

Γιατί να μην υποσχεθεί.... Μήπως πρόκειται να πραγματοποιήσει τίποτα απο τα υποσχεθεντα....????? Αφού θα βρει κι αυτός καμμένη γή οπώς όλοι οι προηγούμενοι για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του. Πως θα συνεχισει τα ταξιδακια του στη θεσσαλονικη με φιλικό ελικόπτερο εαν δεν πει και κάτι στη βουλή έτσι για τις αναγκες της αντιπολίτευσης.

pani 3 11/10/2014 21:43

Σας ευχαριστώ θερμά! Διότι οι Φούσκηδες δεν μπορεί να διαθέτουν ανιδιοτελή στάση ζωής και να τζογάρουν κιόλας...

Διότι μάλλον είναι σε δεινή θέση όπως και οι παραφουσκωμένοι από αφέλεια συνάδελφοί τους που παίξαν μετοχοδάνεια το '99...

Σας έβαλαν να σκοτώσετε το Λιγνίτη εις υγείαν του Φ/Α και εσείς τσιμπήσατε. Για το οποίο όμως, κανένα σχολιάκι δε βλέπω. Σιγά μην το παραδεχτείτε...

Σπύρος Μ. 11/10/2014 13:41

Εαν το παραπάνω θεσμοθετηθεί χωρίς τον κατάλληλο μηχανισμό διασφάλισης εσόδων μέσο ΕΤΜΕΑΡ στον ΛΑΓΗΕ( λόγω πρότερης εμπειρίας ENERGA HELLAS POWER) ο ειδικός λογαριασμός θα τιναχτεί στον αέρα καθώς όλη η ανεισπραξιμότητα των λογαριασμών της ΔΕΗ αρά και του ΕΤΜΕΑΡ θα φορτωθεί στον ΛΑΓΗΕ. Εκτός του ότι θα αποδείξει ποιά είναι η πολιτική βούληση για της ΑΠΕ, αν επίσης λάβουμε υπόψη ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι το 50% των εσόδων του ειδικού λογαριασμού μπορούν όλοι να καταλάβουν που θα οδηγηθούμε!!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ 11/10/2014 11:08

Για να κάνουμε και κανένα αστείο...Πέτρο προτείνω να σταματήσεις τις επαφές με πολιτικούς φορείς!Αν σε δούνε θα φάμε κι άλλο κούρεμα,δεν το γλυτώνουμε!

Ελευθέριος Πατρινός 10/10/2014 18:43

...τον γλέζο τον ρώτησες;
...το λαφαζάνη τον ρώτησες;
...μην υπόσχεσαι τόσο απλόχερα...

Nikos Papadopoulos 10/10/2014 15:52

Ήθελα να ' ξερα τί κύρος έχει ένα άρθρο που δεν αναφέρει καν την οικονομικότερη μέθοδο θέρμανσης σύμφωνα με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, τα πλεονεκτήματα και τις επιδοτήσεις που την αφορούν. Και μετά γκρινιάζουμε γιατί σε αυτή τη χώρα δεν πάμε μπροστά.

Πανος Νακου 10/10/2014 14:35

τα 750 λιτρα πετρέλαιο ,αν αφαιρέσεις την επιδότηση,κοστίζουν περίπου 540 ευρώ!!αρα για ποιό λογο να κάνεις μετατροπή σε φυσικό αεριο?για 20 ευρώ το έτος?και το κόστος της μετατροπής??ένας ατομικός λέβητας αερίου κοστίζει 1800 ευρώ και επιδοτείτεαι με 60%,τα 720 ευρώ δλδ ο καταναλωτης θα τα βάλει απο την τσέπη του!!Αρα απόσβεση σε 36 χρόνια!!

ΤΣΙΚΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ 10/10/2014 13:50

Aγαπητέ Κώστα Κύρου ,
Σε παρακαλώ να δείς οτι το άρθρο είναι ενυπόγραφο , αρα δεν το έγγραψα εγώ , αρα δεν αυτοαποκαλούμε Βαρύ Πυροβολικό .
Πέρα όμως απο αυτό , δεν είναι ψέματα . Είμαι 124 κιλά ο βαρύτερος απο όλα τα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας .

Yannis Tav 10/10/2014 13:49

Εγώ τον βρίσκω σωστό τον παππού. Η εγκατάσταση σε καλλιεργήσιμη γη, και μάλιστα από αγρότες με προτεραιότητα ήταν λάθος.

KOSTAS KIROU 10/10/2014 12:14

Ταξιδακι εις Βρυξελλας...... Οτι ακριβώς χρειαζόταν ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, ή ο φίλος μας Πέτρος ( το βαρύ πυροβολικό του ΠΟΣΗΕΦ οπώς αυτοαποκαλείται). Αγαπητέ Πέτρο ο παππούς είναι αγυριστο κεφάλι.... Τζάμπα προσπαθείς. Καλά θα είναι να μην προλάβει να κυβερνήσει... γιατί μάλλον θα τα θερισεις τα φωτοβολταϊκά σου, μαζί με το σιτάρι της χρονιας σου όταν ερθει ο Παπούς στα πράγματα.

rebel a 09/10/2014 15:15

ΑΚΡΙΒΩΣ! Αυτό είναι το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ δυστύχημα και η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ κατάντια κε πανι.
Ότι είστε απλοί παρατηρητές των πεπραγμένων.
Κρίμα πρωτίστως στις οικογένειες σας (αλλά και δευτερευόντως το κοινωνικό σύνολο) που σας ανέχονται καθέ μέρα ως απλούς παρατηρητές και μαϊντανοσχολιαστές των πεπραγμένων της ζωής... Γι' αυτό άλλωστε αυτοί οι χώροι δεν πήγε μπροστά.

Τουλάχιστον όμως έχετε το θάρρος και το γνώθεις εαυτόν να το παραδεχθείτε!

Σας δίδω ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για τη "στάση ζωής" που πρεσβεύεται..!!!

Yannis Tav 09/10/2014 13:09

Επενδύση 25.000€ για 20kWp. Παραγωγή 25.000kWh/έτος. Μέση τιμή kWh 8-9 λεπτά (αφού πληρώνουμε ουσιαστικά επιβαρύνσεις και επί της παραγωγής). Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση της τάξης των 2000€/έτος. Κάθε 5 χρόνια, αλλαγή του/των inverter με κόστος της τάξης των 5000€. Εάν υπολογίσουμε ετήσιο επιτόκιο καταθέσεων 2%, η απόσβεση της επένδυσης με ίδια κεφάλαια 100% γίνεται σε 20-25 έτη . ΕΥΚΑΙΡΙΑ

pani 3 09/10/2014 13:07

Αυτά παθαίνει όποιος βλέπει τη Δημοκρατία με Φ/Β κρύσταλλα...

Ο λογικός άνθρωπος οφείλει να βλέπει χωρίς παρωπίδες και ουχί επιλεκτικά. Αλλέως, η νοημοσύνη αυτού θα ημπορούσε να συναγωνισθεί (και) μετά των νηπίων.

Εκτός εάν... συμβαίνει τίποτα άλλο...
Βουλιμία γαρ τετύφλωκεν αυτών τους οφθαλμούς...

(Υ.Γ. Αφιερωμένο εξαιρετικά:) Εγώ πάντως, δεν έχω ακούσει κανένα κόμμα να ομιλεί για "ξύλωμα" με Ύψιλον. Αλλού πάει μάλλον το μυαλό σας και δικαίως, διότι πάντοτε το ξήλωμα έχει ένα χαρακτήρα λίγο βίαιο...!

Yannis Tav 09/10/2014 12:58

Εκ των υστέρων προφήτες και σωτήρες κ. Σιούφα δεν χρειαζόμαστε.

pani 3 09/10/2014 12:43

Λέω να σου απαντήξω εγώ αυτοβούλως, αν δε σε πειράζει βέβαια...

Προς απάντησίν σου λοιπόν (και για να το ξέρεις εφεξής) το 3% των αγροτικών εκτάσεων με Φ/Β έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια ένα τζίρο αναλογικά πολλαπλάσιο του τζίρου του υπόλοιπου 97%...

Ποιός λοιπόν πληρώνει αυτό τον τζίρο, υποχρεωτικά;...
Άλλο πατάτες χωρίς μεσάζοντες και άλλο ΕΤΜΕΑΡ...

Όσο για τον Μανώλη που λες (και για να το ξέρεις και αυτό εφεξής) μέχρι το 1974 βόλταρε ακούσια (ΜΤΦ: χωρίς τη θέλησή του) σε φυλακές και εξορίες. Από το 1974 και μετά η Αθήνα είναι πάνω-κάτω όπως την ξέρεις...

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 09/10/2014 12:21

Θα πρότεινα στην ΔΕΗ να μιλήσει με ΟΤΕ, COSMOTE, VODFONE κλπ και να τους ρωτήσει πως άραγε γίνεται αυτοί να μην έχουν ληξιπρόθεσμα.
Για μένα είναι σίγουρο, πως δεν έχουν ληξιπρόθεσμα επειδή κανένας πολιτικάντης λαικιστής δεν επεμβαίνει με δημόσιες δηλώσεις περί χαρίσματος του προιόντος τους και μάλιστα χωρίς διακοπή του!!!
Στον ιδιωτικό τομέα το Τσοβόλα δώστα όλα δεν έπαιξε ποτέ!!!

pani 3 09/10/2014 11:49

Ας μιλήσουμε ανοιχτά... Πρόκειται για χιλιάδες Μεταλλαγμένους που "εξαπατήθηκαν" μεν, με ΠΛΗΡΗ γνώση τους δε... "Πράσινος" με το ζόρι δε γίνεται. Διότι οι περισσότεροι από αυτούς τυγχάνουν άσσοι της λογιστικής και των υπολογισμών.

Αλλά... ένας "μικροαστός λογιστάκος" πέφτει ΠΑΝΤΟΤΕ έξω διότι (εκ των πραγματων) την κρίσιμη στιγμή πριν την απόφαση, δεν διαθέτει και το απαιτούμενο socio-economic feeling της περιρρέουσας ατμόσφαιρας...

Απληστίαν γαρ τετύφλωκεν αυτών τους οφθαλμούς...

τραμπουκος energy 09/10/2014 11:11

Αγαπητέ κ. τέως Υπουργέ, είχες επίσης βάλει το cost recovery να αντλεί τα χρήματά του από τον ιδικό λογαριασμό ΑΠΕ με αποτέλεσμα αυτός να αδειάσει από τους παραγωγούς με Φ.Α. και η αγορά των ΑΠΕ να μείνει χωρίς σταγόνα ....

ΣΩΤΗΡΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ 08/10/2014 19:10

ΜΗΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ, ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΓΚΑΦΑ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΛΕΖΟΣ, ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ?
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΡΙΕ ΓΛΕΖΟ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΕΦΕΡΑΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΤΕ? ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ?
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

pani 3 08/10/2014 15:43

Τώρα πού' στε στριμωγμένοι δε σας παίρνει μια...
Εμείς απλοί παρατηρητές του κλάδου είμαστε.
Αυτή είναι η διαφορά μας...
Τώρα σας πήρε ο πόνος για τα ανείσπρακτα τη ΔΕΗ μπας και πληρωθείτε κανένα ψιχουλάκι γιατί σας έρχεται κρύος ιδρώτας από τα νέα GW...
Αν τους πιστέψατε -και σοφά- τους στηρίξατε για να σας γδάρουν, δικό σας Λαϊκισμός σε βάρος των άλλων...
Εμάς λοιπόν (τα κορόιδα) που θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε ΔΕΗ ξέροντας ότι κάποιοι δεν πληρώνουν/ κλέβουν, μας διασκεδάζετε με τα παθήματά σας...!
Ο δικός μας Λαϊκισμός είναι η ΧΛΕΥΗ απέναντί σας...

τραμπουκος energy 08/10/2014 13:29

ακόμα μία καλοστημένη απάτη ετοιμάζεται. Η τεχνολογία που θα έλυνε το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας έχει καταλήξει το μαύρο πρόβατο, και όσοι ασχολήθηκαν με αυτήν, ψεύτες και απατεώνες ... Αυτοί που επένδυσαν δε, κλαίνε την ώρα και την στιγμή που πήραν τούτη την απόφαση!

Στέφανος Μίτμαν 08/10/2014 09:27

Net metering με δύο μετρητές για χρέωση όλων των επιβαρύνσεων στο σύνολο της κατανάλωσης δεν είναι net metering, είναι άλλη μία εκκολαπτόμενη απάτη από αυτό το αναξιόπιστο κράτος...
Μακριά...

τραμπουκος energy 07/10/2014 18:03

κύριε Μανώλη, 2 πράγματα έχω να σας πω:
1) κακός φωνάζεται, το έχουν κάνει και άλλοι στο παρελθόν, και έλαβαν μόνο υποσχέσεις!
2) η Ελλάδα (η αρχαία) δημιούργησε το δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο (έχουμε την ψευδαίσθηση) μας κυβερνά. Στις επόμενες εκλογές λοιπόν μην ξεχάσετε λοιπόν να υπερασπιστείτε το δικαίωμα σας! Και μην πιστέψετε καμία προεκλογική υπόσχεση αν δεν την δείτε σε ΦΕΚ!

KOSTAS KIROU 07/10/2014 15:28

Ποιος απο ολους εμάς τους φωτοβολταικους πιστεύει ότι κάποιο άλλο κόμμα κι αν κυβερνούσε δεν θα μας πετσοκοβε. Ακόμη και τώρα που κάπως η κατασταση έχει εξομαλυνθεί υπαρχουν φωνές στην αντιπολίτευση που μιλάνε για ξύλωμα των ηδη υπαρχόντων φωτοβολταϊκών (ακομη και μετα το πετσοκομα που εχουμε υποστει) που έσπειρε η Μέρκελ στα ελληνικά χωράφια. Δεν είμαστε καλοί ανθρώποι εμείς οι Ελληνες..... να το αποδεχτουμε και να δουμε τι θα κάνουμε εξω απο τα κόμματα και τις κυβερνήσεις μας. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ...??????

Γεράσιμος Φλώρος 07/10/2014 13:27

Και μετά απορούν γιατί η ΝΔ κατρακύλησε στο 17% και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ στο 4%.Καθώς, επίσης, γιατί η χρυση αυγη ανέβηκε στο 10%.........................

pani 3 07/10/2014 11:48

Με ΟΤΣ ακόμα και κάτω από 50Ε/MW, όπως γνωρίζεις καλύτερα από μένα, αγαπητέ Αρχαιοπτέρυξ, ανοίγει ο δρόμος για τη σκύλευση -ceteris paribus- της Φούσκας των διάσπαρτων Φ/Β...

Με βάση τους απλήρωτους λογαριασμούς 2 ΔΙΣ. που (αν ακριβαίνει το ρεύμα) θα βαίνουν αυξανόμενοι, το θέμα είναι:
Η σκύλευση στα κατοστάρια (90Ε/MW και όλα συγκεντρωμένα σε 2-3 μεγάλους) θα πάρει 4-5 χρόνια ή θα γίνει νωρίτερα;

Διότι όπως καταλαβαίνεις, με 45% και 45% (Λιγνίτης/μηδενική προσφορά) κουτσά-στραβά μέχρι το 2020, μόνο οι προβλέψεις 2020-30 έχουν σημασία πλέον...

pani 3 07/10/2014 10:38

Πάντα ο Βίκτωρας, "Με Ανοιχτά Χαρτιά" μιλούσε...

Εσύ μάλλον κάνεις (εκ των υστέρων...) πως ήρθες από τον Άρη να φεσωθείς Φ/Β χωρίς να ρωτήσεις κανέναν σοβαρό άνθρωπο πρώτα, που ζει στην Ελλάδα και όχι σε άλλο πλανήτη...

Αυτό που είναι 1000% σίγουρο όμως, είναι ότι αν ανοίξω τα δικά σου Κλειστά Χαρτιά, πουθενά δε θα βρω να γράφεις μέσα "πρόσεξε, πάνε να σε βάλουν δόλωμα να σκοτώσεις το Λιγνίτη και να αναστήσεις το Αέριο, για πάρτη τους. ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ!!!"...

ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ;;;

pani 3 07/10/2014 10:16

Α ρε περήφανη Κρήτη!
100 φορές έγραψες ότι χρεωκόπησες, μας είπες τι ψήφισες και τι δεν θα ξαναψηφίσεις. Και τελαλείς ακόμα...

Δεν ξέρω τι απέγινε με το 80αράκι σου αλλά μάλλον δεν κατάλαβες ποτέ αυτό που χρόνια λέει ο Αρχαιοπτέρυξ: Ότι σας βάλαν δόλωμα για να σκοτώσετε το λιγνίτη και να αναστήσετε το αέριο. Και εσείς τσιμήσατε...

Ο προηγούμενος τελάλησε "κομψά" ("σοβαρό πρόβλημα υπερδυναμικότητας"). Εσύ τελαλείς σε απόγνωση ("ρευστότητα") γιατί τα βλέπεις τα GW να έρχονται...

Χάσατε και οι ΔΥΟ...
ΟΥΤΕ το αέριο θα τη βγάλει, ΟΥΤΕ και εσείς...

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 06/10/2014 21:15

Πολύ σωστά κε Κανάκη !!! Το ότι η τηλεφωνία δεν έχει ληξιπρόθεσμα αποδεικνύει την παρασιτολογία του λαϊκισμού των τεμπελχανάδων τσαμπατζήδων πολιτικών και του κινήματος "δεν πληρώνω" που σπέρνουν, καταστρέφοντας την ΔΕΗ και όχι μόνο. Οι λογαριασμοί ΔΕΗ μπορούν να εισπράττονται σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό!! Απλά ο πολιτικός λαϊκισμός έχει παραλύσει την ΔΕΗ και κάποιοι αρχιλαικιστές ακόμα και εδώ μέσα (pani, pteryx) πετάνε τη σκούφια τους... που φεσώνουν την επιχείρηση που κατά τα άλλα δήθεν υπερασπίζονται... Από εκεί να καταλάβει κανείς τον εγκεφαλικό ξεπεσμό...

kostas kriti 06/10/2014 21:08

Καλησπερα! Ειναι δυνατον με το προβλημα ρευστοτητας που υπαρχει στα υπαρχοντα φωτοβολταικα,να επιτραπουν άπο το ΥΠΕΚΑ να μπουν και αλλα στο συστημα; Θα ερθει η ωρα που η παρουσα κυβερνηση,θα πληρωσει ακριβα,γενικα την πολιτικη της στα φωτοβολταικα..αλλα τοτε θα ειναι αργα...εχει ηδη καταστρεψει ανθρωπους και οικογενειες με αυτη την πολιτικη της στα φωτοβολταικα εξυπηρετωντας μονο σκοπιμοτητες..κυριοι του ΥΠΕΚΑ βαζοντας και αλλα φωτοβολταικα στο συστημα,επιβαρυνοντας και αλλο τον λογαριασμο ΑΠΕ θελετε να καταστρεψετε και οσους λιγους δεν εχουν καταστραφει ακομα;;;

Kostas Papakostopoulos 06/10/2014 20:33

Πρώτον κύριε Νέτα Βίκτωρα δεν γνωρίζω την ιδιότητά σας αλλά μάλλον δεν διαβάσατε σωστά τις συμβάσεις και τα ΦΕΚ και εκ παραδρομής ίσως παρουσιάζετε υπαίτιους τους οικιακούς φωτοβολταϊκούς ότι δήθεν δεν διάβασαν τη σύμβαση.
Την διάβασαν και πολύ καλά μάλιστα.
Η σταθερή τιμή αναφοράς δεν είναι αυτή που γράφεται μετά το NEW DEAL στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά για την κάθε σύμβαση ήταν αυτή που αναγράφοταν στην εκάστοτε σύμβαση συμψηφισμού.
Όσο για την αναπροσαρμογή μόνο προς τα πάνω έπρεπε να είναι και σας παραθέτω την παράγραφο 4 του άρθρου 3 της κοινής υπουργικής απόφασης ΦΕΚ1079/Β/04.06.2009

Kostas Papakostopoulos 06/10/2014 20:33

4. Η τιμή στην οποία συνομολογείται η Σύμβαση Συμψηφισμού αναπροσαρμόζεται κάθε έτος,
κατά ποσοστό 25% του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, όπως αυτός
καθορίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος ή τον εκάστοτε αρμόδιο φορέα.
Αν η τιμή που προκύπτει με την ανωτέρω αναπροσαρμογή, είναι μικρότερη της μέσης Οριακής
Τιμής του Συστήματος, όπως αυτή διαμορφώνεται κατά το προηγούμενο έτος, προσαυξημένης
κατά 40%, η τιμολόγηση γίνεται με βάση τη μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος του
προηγούμενου έτους, προσαυξημένη κατά τον αντίστοιχο ως άνω συντελεστή.

Kostas Papakostopoulos 06/10/2014 20:32

Δεν θα σχολιάσω άλλα λάθη του άρθρου που είναι πολλά γι αυτούς που έχουν γνώση.
Το καλύτερο άρθρο που θα μπορούσατε να γράψετε είναι ότι με μια κυβέρνηση που σπάει συμβάσεις, καταστρέφει νοικοκύριδες και με δικαστήρια που δικαιώνουν μόνο τους δικούς τους μισθούς εμάς τους πολίτες δεν μας σώζει τιποτα.

archaeo pteryx 06/10/2014 16:41

Η παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά είναι ΑΣΗΜΑΝΤΗ. Ούτε που φαίνεται στα στατιστικά. Τα πυρηνικά είναι σταθερά. Τα υδροηλεκτικά είναι λίγο μεγαλύτερο ποσοστό από τα πυρηνικά, και ο κόσμος ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, κάρβουνο, κάρβουνο, λιγνίτη και αέριο. Η "εγκατεστημένξη ονομαστική ισχύς αιολικών και φωτοβολταϊκών" είναι πολλά πεταμένα λεφτά, αλλά δεν ηλεκτροδοτεί. Το λέει ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ! Και η ΡΑΕ. Όποιος δεν το καταλαβαίνει να βρει νοσοκομείο ηλεκτροδοτούμενο από αιολικά και φωτοβολταϊκά για την οικογένεια του.

archaeo pteryx 06/10/2014 16:32

ίδεες της δεκαετίας του 70 σε νέα έκδοση. Το ρεύμα από τα κτηνοτροφικά απόβλητα δεν φτάνει για ...λίπασμα. Πολύ πιο φτηνή και αποτελεσματική η χρήση τους σαν λίπασμα.

archaeo pteryx 06/10/2014 16:30

τα φ/β είναι πανάκριβη ημερήσια ισχύς αιχμής για 200 περιπου μέρες το χρόνο. Παρασιτολογία του σκοτωμού. Τα αιολικά είναι άχρηστα και βλαπτικά για την ηλεκτροπραγωγή. Κλοπή. Αν η απάτη και η κλοπή κάνουν καλό, τότε θέλουμε κι άλλες, πολλές ΑΠΕ. Να δω τι θα κάνουμε για ρεύμα... Θα παρακαλάμε την Τουρκία να μας δίνει...

pani 3 06/10/2014 11:30

Πάντως να ξέρεις, άμα μπουν τα GW μέσα, εισαγωγείς/εγκαταστάτες και κατοστάρηδες και Σια πάνε χαμένοι...

Ενώ για τα κορόιδα (απλοί καταναλωτές) το ίδιο θα είναι, μην πω και καλύτερα. Πως είναι οι πατάτες χωρίς μεσάζοντες...

Πάντως απ' ότι ξέρω, στην κατοχή οι τότε κρατούντες τα λιβανιστήρια τους τα "βόλευαν" στο τέλος με μια σφαίρα... Έτσι δεν είναι;

Έτσι για να λέμε όλη την αλήθεια και όχι ότι μας συμφέρει, μια και το "σοβαρό πρόβλημα" τελάλησε...

pani 3 06/10/2014 10:46

...Αυτά παθαίνει όποιος συ-σχολιαστής συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια...

Εύκολες (αντι-διαλεκτικές) αναγωγές, εύκολα συμπεράσματα και στο τέλος αναγκαστικές φαντασιώσεις...

Άμα τα βλέπεις όλα "εταιρείες'' και "αγορά" πως να καταλάβεις τι είναι να χάνεις έναν άνθρωπο από καταχρηστική αναλγησία.

Μα κι εσύ κατά βάθος δε σιγόνταρες σε αυτή την αναλγησία; Απλά για να μη σε ξεβολέψει η αλήθεια των 2 ΔΙΣ, το λες "λαϊκισμό". Πάνε εσύ να τα μαζέψεις να σε δούμε, αφού σε γαργαλάει...

Λες να έχει πολύ οξύτητα το φετινό λάδι;
Θα το μάθουμε άραγε ποτέ;

Νίκος Κανάκης 06/10/2014 08:34

Η ΔΕΗ καλά θα κάνει να βγει στη γύρα με δικηγόρους και να εισπράξει τα ληξηπρόθεσμα. Η κλάψα πως ανεβαίνουν οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί μαζί με το λαϊκισμό των πολιτικών για μη διακοπή ρεύματος στους κακοπληρωτές, την οδηγούν στο γκρεμό. Δηλαδή πως γίνεται οι εταιρείες π.χ. τηλεφωνίας, που παρέχουν λιγότερο κρίσιμο προϊόν μάλιστα, να μην έχουν ανείσπρακτα και να έχει μόνο η ΔΕΗ;;;
Απλά στην τηλεφωνία όποιος δεν πληρώσει του κόβουν το τηλέφωνο τελεία και παύλα. Γιαυτό και πληρώνουν όλοι!!!
Με την ΔΕΗ δυστυχώς οι λαικιστές έκαναν το εύκολο δύσκολο και θα διαλύσουν την εταιρεία και την αγορά μαζί!!!! Αναγκαστικές εισπράξεις λοιπόν τώρα!!!!

Νίκος Κανάκης 06/10/2014 08:27

Λοιπόν, για να μην ξανασυμβούν τα ίδια... και αρχίσουν ύστερα οι υπεύθυνοι τα δεν ξέρω, δεν είδα, θα πρεπει να ισχύσει κανονικά το καθεστώς ΟΤΣ Χ 1,1 από 1/1/15. Θα είναι εγκληματικό σε τόσο μεγάλα έργα να δοθεί ταρίφα σαν να μην συμβαίνει τίποτα!!
Ακόμη και η ΕΕ απαγορεύει πλέον το καθεστώς ταρίφας για νέα έργα πάνω από 500 kW. Η Γερμανία το εφάρμοσε ήδη και μάλιστα από από 1/1/16 δεν θα δίνει ταρίφα σε νέα έργα άνω των 100kw!!
Συν τοις άλλοις στην Ελλάδα έχουμε και σοβαρό πρόβλημα υπερδυναμικότητας.

T. D 04/10/2014 19:32

Κύριοι λογιστές της Αχαΐας εκτίθεστε. Δεν έχουν την ίδια παραγωγή τα 5Χ20 με τα 100kw, μέχρι 20 kw έχουν +10% στην τιμή. Επίσης αν θέλουν να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος να ζητήσουν πρώτα να τους ενοποιήσουν την ισχυη και μετά ας τα υπολογίσουν σαν ένα πάρκο αλλά έτσι δεν συμφέρει γιατί θα χάσουν από την τιμή. Και για όσους δεν ξέρουν στην Αχαΐα υπάρχουν 3 εταιρείες με 40 και 80 εικοσάρια. Για να υπολογίσουν την τιμή 1,6mw κανονικό και την τιμή 1,6 mw αλλά με την τιμή που έχει ένα εικοσάρη να δούμε ποιος είναι ο αδικημένος.

pani 3 04/10/2014 19:23

Ο ταξιτζής που αποφάσισε ότι δεν θα ξαναδεί τα ξύλινα έδρανα, η πεταλουδίτσα που έχει μείνει άστεγη, ελλείψει ανθών, φαίνεται ότι συγκινεί κάποιους και μάλιστα σοβαρά...!...

Αλλά θα έχει πολύ πλάκα τελικά να τον λυπηθούν οι Κουρείς και να τον φιλοξενήσουν στα Κουρεία τους, μια και ο ίδιος ...ντρέπεται να κάνει τέτοιο άλμα...

Εσείς τι λέτε;

pani 3 04/10/2014 16:03

Καλά, περιττό να μιλήσω για κοινωνική αναλγησία εις ώτα από καιρού λοβοτομημένων... Το παιχνίδι είναι -γι' αυτούς- χαμένο προ πολλού...

Για να δούμε όμως ποιανών "δικών μας" τα λεφτά, είναι αυτά τα "λεφτά τα δικά μας", γιατί αυτό είναι ένα άλλο χαμένο παιχνίδι για το οποίο όμως υπάρχει ακόμα καιρός...

Ποιανών λοιπόν είναι τα "λεφτά τα δικά μας"; Αυτών που εκτελούν ΕΚΟΥΣΙΩΣ Δημόσια Μονοπωλιακή Υπηρεσία, διότι η ΔΕΗ -παράνομα και καταχρηστικά- εξαιρέθηκε από τα Φ/Β;

Αν έχουν ακόμα τέτοια εντύπωση, τα διάφορα νεο-ΔΕΚΟ αλάνια θα καταλάβουν σύντομα ότι αυτή η Υπηρεσία (Φ/Β) είτε θα έχει ΜΗΔΕΝΙΚΟ κέρδος είτε θα αρθεί υπέρ του ανταγωνισμού...

pani 3 04/10/2014 15:49

Δεν βλέπω τους λαλίστατους Φ/Β συ-σχολιαστές να έρχονται προς τα δω να σχολιάσουν...

Δε νομίζω να τους παίρνει και πολύ...
Ασχολούνται με τα εύκολα, τι είπε ο ένας και ο άλλος...

Νομίζω άλλωστε πως είναι πολύ απασχολημένοι.
Κάνουν ακόμα ηλιοθεραπεία, αλλά με το κεφάλι χωμένο στην άμμο...

Για να δούμε, θα φανεί κανείς...

pani 3 04/10/2014 15:17

Μου φαίνονται πολύ αστείες αλλά και ένοχες οι αντιδράσεις...

Η "πρασινο-δεξιά" έριξε το δόλωμα, η "μαυρο-δεξιά" κούρεψε. Αλλά οι ψηφοφόροι αμφοτέρων προσπαθούν να πιαστούν με τα ...τέσσερα από τα μαλλιά τους, μάλλον γιατί πνίγονται...

Όχι από το χείμαρρο που θα έρθει (αυτό είναι βέβαιο, θα συμφωνήσω, εκτός κι αν "ΑΠΕ στην πρώτη γραμμή" σημαίνει "αλογομούρηδες" τύπους...) αλλά από το θολό ποτάμι που ήδη πνίγονται μέσα, με τη ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ θέληση...

pani 3 04/10/2014 15:00

Το ΛΑΘΟΣ: - Τα διαδοχικά κουρέματα και όσοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν μένοντας ακόμα στις "συμβάσεις"... Το σιγοψήσιμο είναι πάντα καλύτερο από το "μια και έξω"...

- Όσοι βρήκαν νέα καραμέλα περί ΥΚΩ νομίζοντας πως θα σωθούν, πίσω από τις νησιωτικές διασυνδέσεις και τα ΔΙΣ. που ετοιμάζονται φορτωθούν στις πλάτες της οικιακής τάσης, ρίχνοντας κανένα Φ/Β MW στα νησιά του "πανάκριβου πετρελαίου"...

Αν νομίζετε ότι στα νησιά το 100Ε/MW θα γίνει 400Ε/MW που θα πληρώνουν τα κορόιδα από το ΔΣ, προσγειωθείτε στην πραγματικότητα των 2 ΔΙΣ. ανεξόφλητων λογαριασμών ΔΕΗ και θα καταλάβετε...

pani 3 04/10/2014 14:46

Το ΟΡΘΟ: Να επιστρέψουν όλες οι συμβάσεις στην πραγματικότητα. Οριακή Τιμή Συστήματος για ΟΛΑ τα Φ/Β και όσοι έχουν δάνεια, διαχείριση όπως και τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια.

Αιτιολόγηση: Οι idiot-ες που τζογάραν Φ/Β αγνόησαν ότι η ΔΕΗ -παράνομα και καταχρηστικά- εξαιρέθηκε από τα Φ/Β και διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει για την Αναδρομική θεραπεία του αποκλεισμού (βλέπε COSMOTE 1998).

Κατά συνέπεια, όλα τα Φ/Β εκτελούν ΕΚΟΥΣΙΩΣ Δημόσια Μονοπωλιακή Υπηρεσία, η οποία είτε θα έχει ΜΗΔΕΝΙΚΟ κέρδος είτε θα αρθεί υπέρ του ανταγωνισμού...

Ελευθέριος Πατρινός 03/10/2014 11:20

Ο Πετράκος τάζει και απλώνει χρήμα με το κλασσικό "λεφτά υπάρχουν".

Ο αρχηγός τους ο Τσίπρας λέει ότι οι ΑΠΕ είναι στην πρώτη γραμμή του τσύριζα.

Ο παππούς - η σημαία τους - τους αναιρεί και ξεσκεπάζει την κρυφή ατζέντα τους.

Ερώτηση: Ο Έλληνας τόσα χρόνια που ψήφιζε όσους του τάζανε και μετά μουτζονώτανε, δεν έχει βάλει μυαλό;

Πότε θα βάλει; Πάλι στο "λεφτά υπάρχουν";

Αυτοί θα βάλουν κούρεμα άλλο 50% σε όλες τις ΑΠΕ για να βρουν λεφτά σε όσους έχουν υποσχεθεί προεκλογικά...

thanos THANOS 03/10/2014 09:01

Αυτά για να καταλαβαίνουμε που πάμε.
Και ο ΣΠΕΦ δεν θέλει να πάει στα δικαστήρια για το new deal.
Το επόμενο κούρεμα έρχεται αφού οι καθυστερήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται αντί να μειώνονται.

KOSTAS KIROU 02/10/2014 23:13

Να τον χαίρονται και να τον καμαρωνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον κύριο Μανωλάκη Γλέζο. Να τον καμαρωνουν και οι συνάδελφοι φωτοβολταικοι παλαιοί και μελλοντικοί ψηφοφόροι του. Με πιο απλα λόγια οι συνάδελφοι ΣΥΡΙΖΕΟΙ ψηφοφόροι έχουν οτι τους αξίζει στην Ευρωβουλή. Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε απο τ' αστέρια της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάποιοι αρχισαν με κούρεμα και κος Μανωλάκης μιλάει για βαθύ ξύρισμα που φτάνει τα όρια της αποτριχωσης που το ονόμασε ξερίζωμα. Λεώ να τον ψηφίσω με τα τέσσερα.

Χρήστος 02/10/2014 22:50

Λεγετε παρακαμψη την νομοθεσιας! Καλα να παθουν!

Χρήστος 02/10/2014 22:48

Οποιος γνωριζει την Ελληνικη υπαιθρο ξερει οτι η μιση γη υψηλης παραγωγικοτητας στην Ελλαδα ειναι ακαλλιεργητη. Παντου γυρω απο το παρκο μου τα χωραφια ειναι παρατημενα. Αν το παρκο μου ειναι αυτο που εμποδιζει να το ξεριζωσουμε !
Ποσο τραγικη αγνοια εχουν οι πολιτικοι μας της πραγματικοτητας!!!!!!!!!!!!!!

Πανος Νακου 02/10/2014 22:37

αφού τους στείλαμε στην ευρωβουλή καλά να πάθουμε...

ΣΩΤΗΡΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ 02/10/2014 19:57

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!! ΟΚ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ Μ. ΓΛΕΖΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΤΕ, ΑΛΛΑ... ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΕΒΛΕΠΕ ΜΙΝΙΦΟΡΟΥΣΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΕΣΚΥΒΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΤΟΥΣ!!!!
ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΓΛΕΖΟ, ΑΠΟΣΥΡΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ !!!!

mike nodeal 02/10/2014 19:02

Ναι ρε Γλεζο,τα φωτοβολταικα σε μαραναν και σενα. Λεγαμε για το new deal. Ο θεος να μας φυλαει απο κυβερνηση Συριζα δλδ. Ελεος!! Καμια περιβαλλοντικη συνειδηση βλεπω..

OFFshore PV 02/10/2014 18:25

Εεε, ρε ΓΛΕΖΙΑ!

old climber 02/10/2014 17:00

ενδεικτικό για την ρευστότητα δεν είναι το ποσοστό των τιμολογίων (πρώτα τα μικρά γαρ) αλλά το ποσοστό των πληρωμών (ποσά) που έχει εξοφληθεί.
Θα ήταν χρησιμότατο να συμπληρωθεί το σχετικό νούμερο στην είδηση.

Yannis Tav 02/10/2014 10:47

Και όλο το '14 να ξοφλήσει, από'μας θα πάρει 3%

Yannis Tav 02/10/2014 10:07

"Τεχνικοί λόγοι αδειοδότησης" ή κουτοπονηριά το 5x20??

MAIK SKOR 02/10/2014 09:52

ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΟΕΜΒΡΗ ΜΕ ΔΕΚΕΜΒΡΗ??? ΓΙ' ΑΥΤΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΞΟΦΛΕΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ.... ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ?

Βαγγέλης Βασιλείου 01/10/2014 16:20

Όποιος πάντως διάβασε την μελέτη που δημοσίευσε η ΔΕΗ στα πλαίσια της διαβούλευσης για τα ΑΔΙ, θα αντελήφθη πως οι μεγάλες (πικρές για τους αεριάδες) αλήθειες εκεί βρίσκονται. Ελάχιστη ευελιξία παρείχε το αέριο τα προηγούμενα χρόνια, λιγότερη μάλιστα και από του λιγνίτη... Για τα νερά πρωταθλητές τι να δώσεις... τριπλά ΑΔΙ;;
Το άλλο συμπέρασμα είναι πως σίγουρα περισσεύουν κάποιες θερμικές μονάδες!! Υπερδυναμικότητα ισχύος στα σίγουρα μέχρι και το 2020, χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νέα ισχύ αλλά μάλλον επιβάλλεται να αποσύρουμε.

KOSTAS KIROU 01/10/2014 12:15

Υπαρχουν ευτυχώς και κάποιοι πολιτικοί που ΔΕΝ μασανε τα λογια τους. Οι υπόλοιποι μάλλον είναι για τα μπάζα περιλαμβανομενων και αυτών που αποφάσισαν και νομίζουν οτι εφαρμόζεται αυτό που ψηφίστηκε.

Γεράσιμος Φλώρος 30/09/2014 14:56

ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!κ. Ψαριανέ, βρέθηκε και ένας βουλευτής να υποστηρίξει τα απόλυτα βεβαιωμένα δίκαια μας.

Γεράσιμος Φλώρος 30/09/2014 09:58

Οταν γνωρίζει κάποιος οτι δεν θα του κόψουν το ρεύμα, τότε γιατί να το πληρώσει; Θα καλύψει άλλες ανάγκες του. Πάντως οι πιό πολλοί απο αυτούς που δεν πληρώνουν, δεν το κάνουν επειδή δεν έχουν, αλλά επειδή ελπίζουν σε κάποια χαριστική ρύθμιση, εν καιρώ βέβαια, που θα τους ωφελήσει.Κι έτσι καλούμαστε οι φωτ/κοί παραγωγοί να πληρώσουμε πάλι τη νύφη, να δείτε που θα μας ξανακουρέψουν για να καλύψουν τα ελλείμματα της ΔΕΗ. Κάνουν δηλ. κοινωνική πολιτική με τα λεφτά τα δικά μας.

Στέφανος Μίτμαν 30/09/2014 09:07

Συγκοινωνούντα δοχεία, ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ, χρέη προς και από το δημόσιο... Φαίνεται ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολα... Τα χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ είναι σήμερα ίσως ο πιο καλός δείκτης για το εάν έχουμε σταθεροποίηση (ανάπτυξη...;) ή εάν συνεχίζουμε να πέφτουμε... απλά πράγματα, κατανοητά από όλους...

Yannis Tav 29/09/2014 18:21

Εξασφαλίσαμε την ουσιαστική διατήρηση των FIT για λίγους και εκλεκτούς, και τώρα κυνηγάμε τις υπερημερίες και "την πρόοδο των διαδικασιών για έργα που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό".

rebel a 29/09/2014 12:00

ΤΟ ΣΩΣΤΟ. Να επιστρέψουν οι τιμές όλων των φ/β εκεί που ήταν διότι απλούστατα δεν είναι ευθύνη των επενδυτών οι συμβάσεις που υπογράφθηκαν.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ. Είναι αυτό που λέτε εσείς κε τραμπούκο. Διότι θα σας απαντήσω και εγώ διαφορετικά για κάτι που ήδη γωρίζεται και ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ επιμελώς. Για τις ΥΚΩ μιλάω που επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός για να έχετε ρεύμα μέσω ακριβών πετρελαϊκών μονάδων και για τις οποίες αναμένεται αύξηση 25% από Οκτώβρη.

Vassilios Kelessidis 27/09/2014 19:17

Καιρός ήταν, επί Χριστοδούλου Διευθύνοντος Συμβούλου ο ίδιος έλεγε ότι ο Ελλαδικός χώρος αλλά και το upstream δεν ήταν στις προτεραιότητες του ομίλου - έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά με τι κόστος για την πατρίδα????

τραμπουκος energy 27/09/2014 01:49

Και στα ΜΔΝ να επανέλθουν οι τιμές εκεί που ήταν πριν. Πέρα του οτι ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ το ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, είναι και σιγουράκι 1700 ψήφοι!

Κ. Φ. 27/09/2014 01:46

Μήπως πρώτα πρέπει να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός ΑΠΕ για τα ΜΔΝ μόνο, όπως υπάρχει και ξεχωριστός Κώδικας για τα ΜΔΝ?

Γεράσιμος Φλώρος 26/09/2014 15:04

Mήπως πρώτα πρέπει να διασφαλίσει τις εισπράξεις απο τη ΔΕΗ και μετά να σκεφθεί για τα υπόλοιπα;

akis venieris 26/09/2014 10:53

Οτι να"ναι.

Σπύρος Μ. 26/09/2014 10:15

O ΛΑΓΗΕ έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ τα οποία συζητήθηκαν στην Ευελπίδων στις 28/2/2014 (είμουν παρόν) και η απόφαση τον δικαιώσε στο θέμα των παράνομων συμψηφισμών (6022/30/5). Τώρα γιατί απο την στιγμή που συνεχίζεται η ανομία των εν λόγω προμηθευτών ο ΛΑΓΗΕ δεν προχωράει στο επόμενο βήμα βάση της απόφασης είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω

pani 3 25/09/2014 21:06

Ως αυτοκριτική, το σχόλιο γίνεται απόλυτα δεκτόν...!
Διότι αν πάει σε αυτούς, τότε αυτόματα πάει και στους απέναντι, μια και τώρα είναι μαζί, αν δεν έχεις καταλάβει...
Επίσης, είναι και αναγνωριστικό παιδείας να ακούς μια λέξη ιερή και το μυαλό σου να τρέχει φοβισμένα να κρυφτεί... Γιατί άραγε;...
Παρελθόντα πολιτικά βιώματα στα οποία δεν μπορώ να υπεισέλθω χωρίς να γνωρίζω. Ευκαιρία λοιπόν τώρα να τα ξεπεράσετε. Μαζί...!
Οι γραφές σας αφήνουν "πολύτιμες" ουρές...

pani 3 25/09/2014 20:43

Επειδή δεν σχολιάζετε με ειλικρινή θέληση αποκάλυψης όλης της αλήθειας, επειδή μάλλον σκόπιμα την αποκρύπτετε, να σας πληροφορήσω τα εξής:
Ο ΛΑΓΗΕ δεν πρόκειται ουδέποτε να προσφύγει εναντίον της ΔΕΗ επειδή όπως είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ούτε καν οι σηματοδότες κυκλοφορίας δεν εξοφλούνται από το κράτος...
Τα πραγματικά θύματα λοιπόν είναι οι απλοί καταναλωτές ρεύματος που πλήρωσαν χρυσάφι ιδιωτικά Φ/Β με ημερομηνία λήξης και όχι τα παράπλευρα θύματα ("νυμφευμένοι") που δεν απαλλάσσονται ούτε άγνοιας του νόμου ούτε, κυρίως κυρίως, άγνοιας της πραγματικότητας.
Απεναντίας...
Πολύ καλά γνώριζαν και ήξεραν.
Βουλιμία γαρ τετύφλωκεν...

Γεράσιμος Φλώρος 25/09/2014 13:03

Επειδή δεν λέτε όλη την Αλήθεια, επειδή μάλλον δεν τη γνωρίζετε, να σας πληροφορήσω τα εξής: Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΛΚ, διατείνεται ή νομίζει οτι Φορείς του Δημοσίου της οφείλουν 200εκ.€, όσα οφείλει και η ίδια στον ΛΑΓΗΕ. Το Δημόσιο ζητάει απο τη ΔΕΗ να του προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά για τις οφειλές αυτές των φορέων του Δημοσίου προς Αυτή.Η ΔΕΗ, όμως δεν τα προσκομίζει ή προσκομίζει μή επαρκή δικαιολογητικά. Ετσι ξέσπασε ένας καυγάς άνευ προηγουμένου μεταξύ τους και τη "νύφη" την πληρώνουν οι Παραγωγοί απο φωτ/κά.
Εκείνο, όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι γιατί ο ΛΑΓΗΕ δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της ΔΕΗ για παράνομη παρακράτηση χρημάτων των παραγωγών.

Στέφανος Μίτμαν 25/09/2014 09:36

Ιδιαίτερα σεβαστός ο κ. Γλέζος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φταίνε τα Φ/Β και η πολύ καλή ηλιοφάνειά μας στην Ελλάδα εάν δεν είναι ανταγωνιστικά τα γεωργικά μας προϊόντα...

Στέφανος Μίτμαν 25/09/2014 09:31

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο σημαίνει: Αντί να πληρώνω 300 ευρώ το μήνα για βενζίνη θα πληρώνω 30 ευρώ για ρεύμα, τόσο απλά... Προφανώς τα χρήματα είναι πολλά και τα συμφέροντα τεράστια...

OFFshore PV 23/09/2014 17:38

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει τα ρέστα του για αυτοδυναμία (και καλά κάνει).
Βαδίζει, την πεπατημένη του Ανδρέα Παπανδρέου, και οπού βγει.
Κρίμα στην κατάντια της ΝΔ, που κινδυνεύει να μετετράπη σε ΠΟΛΑΝ!!!

akis venieris 23/09/2014 11:44

Κριτικαρω τους ανευθυνους.Δεν ειναι τυχαιο το οτι και οι δυο φρασεις προερχονται απο την ιδια"δημοκρατικη παραταξη".Αυτην που ετρεφε ενα σωρο συνδικαληστες λαμογια που μιλανε σαν και σενα με ξυλινη γλωσσα.Οταν ακουω την λεξη δημοκρατης το μυαλο μου παει σε αυτους.

pani 3 23/09/2014 10:45

*Περαιτέρω...

Ωστόσο ...παραταίρως, ξεχάστε τα Δίκτυα. Πρώτα-πρώτα δεν φαίνεται να συμφέρει το ίδιο το establishment...

pani 3 23/09/2014 10:33

Υπάρχουν και Πεφωτισμένοι σε αυτή τη χώρα που κάνουν μέχρι και 1000 χλμ. το μήνα για να φροντίσουν την "επένδυσή" τους.

Αυτοί είναι οι πρωτοπόροι της ανάκαμψης που οπωσδήποτε θα έχουν μια θέση στη νεότερη ιστορία, για την αυτοθυσία τους και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο!

Σπύρος Μ. 23/09/2014 09:18

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθει την πεπατημενη....... οταν βλεπει ο καθε ΣΥΡΙΖΑ οτι παροτι η κυβερνηση μας "ξευτιλησε", για να μην πω τιποτα αλλο χειροτερο, με συνεχομενες μονομερης ενεργειες, εμεις παμε και ζηταμε χαρες. Μην παραπονιεστε κυριοι δεν φταιει κανενας αλλος εκτος απο εμας. Ολοι γνωριζουμε οτι αλλα λενε και αλλα θα κανουν! Το θεμα ειναι τι κανουμε εμεις για να βαλουμε ενα τελος στην αναλγησια τους. Με χαρες και παρακαλια πιστευω να το καταλαβαμε ολοι οτι δεν υπαρχει κανενα αποτελεσμα.

pani 3 22/09/2014 23:48

Ναι ναι... πολύ σωστά τα λες...

Ο Akis είναι φυλακή ισόβια για τους γνωστούς λόγους, για αυτά που ο άλλος έλεγε ότι υπάρχουν, ενώ εσύ και οι άλλοι που καθόσασταν απέναντι (μια και κριτικάρεις μόνο τους από κει, διακρίνω...) όλα εντάξει...

Μπράβο σου!
Ακριβοδίκαιος και Δημοκράτης...
Ωραίος είσαι...

Δεν μου κάνει καμιά εντύπωση, που μαζί με τους άλλους διακρίνω και τον Υβριστάκο μου με τα υπονοούμενά του... Μόνο να του υπενθυμίσω ότι εδώ είναι Ευρώπη -Βαλκάνια έστω- και όχι Μέση Ανατολή... Οπότε θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα, ως ακριβοδίκαιος και δημοκράτης που είναι και αυτός...

Υ.Γ.: Για να είμαι και εγώ ακριβοδίκαιος και σωστός, όποιος και να βγεί, 80/MWh θα πάει... (Ογδόντα).

pani 3 22/09/2014 23:26

Άμα λες τώρα, εν έτει 2000 και βάλε... ότι η ΔΕΗ έχει διπλάσιο κέρδος, με τα Φ/Β στα 400 Ε/MWh εγώ το μεταφράζω ως εξής:
Αφού ψυλλιάζεσαι (αλλά δεν το λες, κατά το συμφέρον σου...) ότι τα "ληγμένα" της ΔΕΗ είναι ικανά να την κλείσουν και μόνο λόγω όγκου διατηρείται, για να επιδοτεί τους υπόλοιπους, πριν ακρωτηριαστεί και εκποιηθεί, εμείς οι απλοί καταναλωτές που δεν έχουμε συμφέρον να το κρύψουμε, σου λέμε:
Όταν αύριο, η χψ "ΔΕΗ" σου παίρνει την KWh για ένα κομμάτι ψωμί (διότι λόγω τύφλας προφανώς, δεν διείδες όταν στα Φ/Β την αφήκαν απόξω) τότε θα είναι πολύ αργά...

akis venieris 22/09/2014 12:48

Ο ελληνικος λαος πληρωσε πολυ ακριβα τις λογικες τυπου "λεφτα υπαρχουν" η "τσοβολα δωστα ολα" αλλα μυαλο δεν θα βαλει ποτε.Ανωριμος λαος σε συνδυασμο με ανεπαρκη πολιτικη ηγεσια ειναι συνταγη καταστροφης........

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ 19/09/2014 21:15

Όταν ένα 10kw/h θα εκχέει τζάμπα στο σύστημα γιατί δεν υπάρχει εκείνη τη στιγμή κατανάλωση στην οικία (π.χ. μεσημέρι που ο κόσμος δουλεύει) θα ρίξει την ΟΤΣ;Aν τη ρίξει δεν θα έχει λιγότερα έσοδα ο ειδικός λογαριασμός;
Aς μην ξεχνάμε οτι ακόμα λόγο κρίσης η κατανάλωση ενέργειας βρίσκεται στο ναδίρ,και δυστυχώς θα συνεχίσει έτσι....εκτός αν κάποιοι βλέπουν την ανάκαμψη να έρχεται.

Δημήτρης Μακρής 19/09/2014 13:25

Η ανακοίνωση βάλλει ξεκάθαρα κατά της πολιτείας.
Ο ΗΛΙΟΣ ήταν πάντα στο πλευρό των παραγωγών σε όλη τη διαδικασία του New Deal. Κάποιοι παραγωγοί όμως πιστεύουν ότι η αυτοπαραγωγή θα τους κόψει τα έσοδα, λόγω μείωσης της κατανάλωσης. Όμως η εμπειρία στο εξωτερικό δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Εκτός αυτού όμως η σταθερή δραστηριότητα στην αγορά π.χ. των φ/β θα κρατήσει εταιρείες στην αγορά που θα μπορούν να υποστηρίξουν τα εγκατεστημένα φ/β. Αν σταματήσει κάθε δραστηριότητα, όπως τώρα, θα είναι πολύ δύσκολο για τους παραγωγούς να κρατήσουν σε λειτουργία της μονάδες τους.

Νίκος Κανάκης 18/09/2014 08:56

Ο σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ βάλει πλέον ευθέως εναντίων των επαγγελματικών ΑΠΕ και του ΕΤΜΕΑΡ που αποτελεί πόρο αποζημίωσης τους. Βάλει ακόμα εναντίον και των επιδοτήσεων αναπτυξιακού σε όσα έργα δόθηκαν, παρά το βαθύ τιμωρητικό κούρεμα που ακολούθησε. Γενικευμένα πλέον ο ΗΛΙΟΣ υιοθετώντας λαϊκίστικη πολιτική προσπαθεί να σκυλεύσει και να γκρεμίσει ότι μεχρι σήμερα χτίστηκε με κόπο και το αίμα των παραγωγών στις ΑΠΕ, ίσα για να έχει μεροκάμματο στην κατεδάφιση χωρίς όρια που προτείνει...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ 17/09/2014 23:19

Και οι φωτοβολταικοί λέμε να πάρετε μια έκτακτη εισφορά από 25%--37%,ένα πιστωτικό 37% για ολόκληρο το τζίρο ενός έτους και μια μείωση τιμής 40% να στρώσετε..

archaeo pteryx 17/09/2014 22:20

και δεν ξέρω πόσα μπλακάουτ έχει το Λασίθι, αλλά εάν μειώθηκαν είναι επειδή δεν πατάνε πια τουρίστες. Σκουπιδότοπος μέχρι Βάϊ.

archaeo pteryx 17/09/2014 22:19

όλα τα αιολικά και όλα τα φ/β και όλα τα βιοαπετέτοια της Γερμανίας δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2. Καινε κάρβουνο για να έχουν ρεύμα,΄έχοτνας διπλασιάσει το κόστο ρεύματος. Το μεγλύτερο εργοστάσιο αποθήκευσης ενέργειας θα είναι ασήμαντο, άχρηστο και ακριβό, αλλά θα έχεις να λές "να αποθήκευση" τον χειμώνα που θα περιμένεις ανύπρακτο αέριο. ΟΛΑ τα αιολικά της Γερμανίας είναι 7% της ονομαστικής ηλεκτροδότητησης και εξάγεται με ζημιά στην Γαλλία και την Ελβετια. Με το εργοστάσιο θα εξάγουν το 6,99%.

archaeo pteryx 17/09/2014 22:15

Tους ακριβαίνουμε το ρεύμα 40-50%, τους κάνουμε τον τόπο τους σκουπιδότοπο και τους λαδώνουμε με 2%. Αυτή δεν είναι η συνταγή της Ελληνικής πολιτικής από τουλάχιστον την μεταπολίτευση και μετά?

Χρήστος Ασημακόπουλος 17/09/2014 12:40

archaeo pteryx πως σχολιάζετε το άρθρο « Το μεγαλύτερο εργοστάσιο αποθήκευσης ενέργειας εγκαινίασε η Γερμανία»; Με όλο τον σεβασμό προς το πρόσωπό σας αλλά μήπως το μέλλον είναι διαφορετικό από αυτό που νομίζετε;

rebel a 17/09/2014 11:48

You told us and that's it*

http://www.energypress.gr/news/Yperaktio-diktyo-3-45-GW-shediazei-h-Ollandia


* Από την ανάποδη (για ρώτα και στο Λασίθι πόσα black-out έχουν κάθε Καλοκαίρι με τα πολλά Αιολικά)

archaeo pteryx 16/09/2014 21:29

δανειζόμαστε λεφτά για να δανειστούμε λεφτά, για να εγχέουμε τυχαίο και μεταβλητό αιολικό ρεύμα που είναι κατά 90% άχρηστο έως βλαπτικό, θα πληρώνουμε τους Βούλγαρους και τους Ιταλούς να το απορρίπτουμε, θα ναρωτιόμαστε που είναι το αέριο και θα συλλαβίζουμε την λέξη b-l-a-c-k-o-u-t και θα ψάχνουμε τι φταίει. Και θα θυμάμαι, και θα λέω "I told you so" στους απολυμένους της ΡΑΕ (στις νέες τους θέσεις).

Fagris Thessalonikeas 16/09/2014 20:09

With the inteligens of the EKEFE Dimokritos (they mesure the air polution of the compresors at 2.500 m above the sealevel, but the station are at 10m above sealevel at the closure plain) the cytizens of Serres town will be have more and more canser, but who cares, they are aboriginals!!!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 16/09/2014 08:22

Ας έχουν κατά νου οι του ΕΣΜΥΕ με τις ξεκάρφωτες μπιχτές τους, πως πληρώνουν στην τοπική κοινωνία λεφτά όσοι χρησιμοποιούν δημόσια γήπεδα και δεν βρίσκονται αποκλειστικά στο δικό τους χωράφι, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα φωτοβολταϊκά.

Χρήστος 15/09/2014 17:02

Μεγαλη εξυπναδα μας ειπαν στην τελευταια παραγραφο! Ας ηταν μεγαλυτερες οι ταριφες στα φβ και ας μας βαζαν και 10%!

Δηλ δεν εχουν σχεση τα ακαθαριστα και ο βαθμος αποδοσης? εχουν τα υ/η χειροτερο και μετα το 3%? ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ Αλλα ο καθενας το μακρυ του και το κοντο του!

rebel a 15/09/2014 11:27

Και το παρακάτω link η επιβεβαίωση των αυτονόητων (ή άλλως όλοι οι άλλοι είναι "χαζοί" και εμείς οι "ξύπνιοι").

http://www.energypress.gr/news/Yperaktio-diktyo-3-45-GW-shediazei-h-Ollandia

Διότι η μετάθεση των προβλημάτων αλλά και των ευθυνών είναι η πιο εύκολη (ελληνική) μέθοδος.

rebel a 15/09/2014 11:21

Ακόμη και τα ΑΔΙ στους αεριάδες θα μπορούσαμε να ελαχιστοποιήσουμε αντικαθιστώντας μονάδες Φ.Α. με Γεωθερμικές μονάδες βάσης που η Ελλάδα έχει πλούσια γεωθερμικά πεδία ιδιαίτερα στα νησιά, στη Β. Ελλάδα αλλά και στα Μέθανα.
ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΜΩΣΕΙ ΔΕΚΑ (και 20 χρόνια) ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΣΚΙΝΙΝΙΖΕΙ (βλ. δίκτυα ΔΕΗ).
Τα ίδιο συμβαίνει και με το νερό στα νησιά (μονάδες αφαλάτωσης vs κόστη μεταφοράς νερού μέσω πλοίων).

rebel a 15/09/2014 11:16

Δηλαδή διπλάσιο κέρδος για τη ΔΕΗ που είναι ο κύριος προμηθευτής του ελληνικού ενεργειακού συστήματος πολύ περισσότερο δε από όταν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ στο σύστημα και η ΟΤΣ ήταν στα ύψη. Με απλά λόγια η ΔΕΗ πλέον αγοράζει φθηνότερο ρεύμα στην χονδρεμπορική και το ρεύμα δεν φθάνει φθηνότερο στον καταναλωτή δηλ. στη λιανική αλλά ακριβότερο και γι' αυτό ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ οι ΑΠΕ που έχουν ελάχιστο λειτουργικό κόστος. Όσο για το κόστος εγκατάτσασης. Και αυτό πλέον είναι ανταγωνίσιμο με τις συμβατικές μονάδες για να μην πω πλέον χαμηλότερο.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΛΛΑ...

rebel a 15/09/2014 11:07

Πάντα πληρώναμε ΥΚΩ γιατί πάντα πληρώναμε τις ακριβές μονάδες των νησιών λόγω έλλειψης δικτύων και πάντα πληρώναμε τις επιλογές των πολιτικών να πληρώνουμε τον κάθε επιχειρηματία.
Αυτό δεν αναιρεί το ΠΑΙΧΝΙΔΙ που παίζεται στις πλάτες των πολιτών τόσα χρόνια από τους πολιτικούς που τα πέρνουν από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Το ότι θάψανε τις φθηνές ΑΠΕ (ακόμη και αν χρειάσθηκαν να επιδοτηθούν για ένα διάστημα ας δεχθούμε περισσότερο από ότι έπρεπε) δεν αναιρεί το ότι αυτές είναι ΦΘΗΝΕΣ αφού αποδεδειγμένα και με στοιχεία έχουν μειώσει την ΟΤΣ στα 56 λεπτά την kWh όταν η ΔΕΗ πουλάει 120 λεπτά την kWh

Νίκος Κανάκης 15/09/2014 11:01

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μιά θα χαρίζει ρεύμα σε 300.000 και βάλε νοικοκυριά...

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη θα βάλει τα νοικοκυριά με... Net metering να παράγουν το ρεύμα μόνα τους...

Και από την τριτη ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τις συμβασεις των φβ...

Όποιος τα χάφτει αυτά είναι άξιος της μοίρας του... Λεφτά υπάρχουν νο 2!!!!

Χρήστος 15/09/2014 10:54

τι σου εκανε εσενα και του σπεφ ο Παπαγεωργιου κε Κυρου και μιλας? πλακα σπας?

Χρήστος 15/09/2014 10:53

τι σου εκανε εσενα και του σπεφ ο Παπαγεωργιου κε Κυρου? εχει ο καιρος γυρισματα. 20 χρονια ειναι πολλα!

Ελευθέριος Πατρινός 15/09/2014 10:45

Αυτό ορίζεται ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ.
Κάθομαι σε μία καρέκλα, τάζω, καφεδάκι, υπόσχομαι, fredo μέτριο, δωρίζω ελληνικό μονό πολλά βαρύ και λέω λέω λέω............με κόστος μηδέν.

Ο Έλληνας κάποτε ψήφιζε και μετά έκλαιγε.
Τώρα είναι ηλιθιότητα να ψηφίσεις κάποιους επειδή οι άλλοι δεν σου κάνουν.
Αδέλφια αυτοί που λένε πολλά λόγια να τους προσέχετε.
Ειδικά από συνδικαΛΗΣΤΕΣ

KOSTAS KIROU 15/09/2014 10:13

Τι περιμένουμε λοιπον....!!!!! Όλοι με τον κο Πετρακο και τον ΖΥΡΙΖΑ. Εδώ και τώρα.....!!!!!
Εαν όμως δεν το κάνει οπώς το λέει...... !!!!! Τι να του κάνουμε σ αυτόν και τον ΣΥΡΙΖΑ????? Οτι κάναμε και στον Παπαγεωργίου και την ΝΔ.......

oikiakos oikiakos1 15/09/2014 09:44

ainte re sirizara...doste ston lao iposxeseis...doste tsampa eine...otan ta kaname ta idia legane ...simvaseis k diaplatew ipografes me to kratos...makari nane alithina ta megala sas logia kyrie petrako....

archaeo pteryx 15/09/2014 06:49

Πάντα πληρώναμε ΥΚΩ, αλλά τώρα βγήκε σε ξεχωριστή γραμμή για να κουκουλώσουμε την έκρηξη στην τιμή του ρεύματος λόγω αερίου, ΑΠΕ και "πόσα μας λείπουν - απελευθέρωσης". Οι ΥΚΩ είναι πιο τίμιος τρόπος να πληρωθεί η διασύνδεση από το ΕΤΜΕΑΡ. Το ΕΤΜΕΑΡ είναι μη ανταποδοτικός φόρος, δεν μειώνει καν ρύπους και σίγουρα δεν μειώνει χρήση καυσίμων (αλλά μας αναγκάζει να πληρώνουμε και ΑΔΙ στους αεριάδες). Φυσικά και πάει για διάλυση όλο το ενεργειακό στην Ελλάδα, και μαζί του ότι έχει απομείνει από βιομηχανία. Επιστροφή στα 1950.

archaeo pteryx 15/09/2014 06:45

Η EREN είναι η "΄πράσινη" EDF με άλλο προσωπείο (για λόγους που δεν γνωρίζω, μάλλον επειδή οι ΑΠΕ έχουν γενικώς αποδειχθεί ενεργειακά μάπα, και είναι θέμα χρόνου να σκάσουν ΚΑΙ τα αιολικά. Τα δε "κεφάλαια" που έρχονται είναι αγορες αδειών. Σαν να λέμε ότι είναι "επένδυση" η είσπραξη κεφαλικού φόρου. Έχουμε 1700-1800 αιολικά μεγαβάτ. Κόστος 2,5-3 δις. Το 80% πήγε για εισαγωγή αιολικών. Πληρώνουμε φόρο στην κάθε εταιρεία για να τα λειτουργούν. Εξοικονομούν καύσιμα; Όχι. Ή να μας πει η ΡΑΕ "πόσα".

ilxas ilxas 14/09/2014 21:23

Τα λεφτά που θα βρεθούν για όλες αυτές τις παροχές δεν μας λέει

ilxas ilxas 14/09/2014 21:20

Μη μας δουλεύετε ρε παιδιά. Με 35% πιστωτικά τιμολόγια σε ισχύ και με μειωμένη παραγωγή λόγω Χειμώνα δεν μπορεί να μαζέψει λεφτά και να πληρώσει το Απρίλιο. Πότε θα πληρωθούν οι υπόλοιποι μήνες που είναι και οι πιό παραγωγικοί?
Πού είναι το αρχικό πλάνο πληρωμών.
Είναι όλοι άχρηστοι !

KOSTAS KIROU 13/09/2014 19:38

Το πήραμε το μήνυμα...... Πανέλα να πουλαμε ν' αγοράζει ο λαός κι αυτοί που τα έχουν αγοράσει και πληρώσει χρυσά ας πάνε να πουλήσουν το ρεύμα στα ψάρια. Εμείς ψηφαλακια θέλουμε και ξέρουμε που είναι κρυμμένα να τα ξετρυπωσουμε. Εαν δεν είναι ψηφοθηρικη κίνηση τότε είναι άγνοια κυνδινου για τους ήδη ταλαιπωρημένους επενδυτές ΑΠΕ.

giannis lei 12/09/2014 15:11

ola ta oikiaka ektos nomu epitelous auth h adikia na teleiosei

rebel a 12/09/2014 11:38

Ε.. όχι λοιπόν.

Εγώ αρνούμε να πληρώσω ΥΚΩ. Προτιμώ να πληρώσω ΕΤΜΕΑΡ, τη στιγμή μάλιστα που το κράτος όχι μόνο δεν σεβάστηκε τις επένδύσεις τόσων μικροεπενδυτών παραγωγών και πάει να τους καταστρέψει επιπλέον με τα πρόσθετα τέλη διακοψιμότητας που πάλι θα τα φορτωθούν οι ηλεκτροπαραγωγοί σε αντιδιαστολή με ότι συμβαίνει στο εξωτερικό.

Επομένως το τι είναι ουτοπία (ή όχι) έχει να κάνει από ποια σκοπιά το βλέπεις. Επομένως μην αποθαρύνεστε διόλου από τα σχόλια όψιμων "ειδικών".

rebel a 12/09/2014 11:32

Κε Μακρή,

Συνεχίστε. Τα λέτε πολύ καλά. Το ότι το κράτος διαχρονικά δεν φρόντισε να φτιάξει δίκτυα (ιδιαίτερα στα νησιά) για να ευνοήσει κάποιους ημετέρους δεν σημαίνει ότι οπισθοδρομικές αντιλήψεις που μεταθέτουν τις ευθύνες θα πρέπει να υιοθετηθούν. Βλέπετε τώρα με τις αυξήσεις στα ΥΚΩ (από την "αδράνεια" τόσων ετών). Προκειμένου να προστατεύουμε τάχατες τους καταναλωτές δεν τους επιβαρύνουμε με ΕΤΜΕΑΡ αλλά τους επιβαρύνουμε με ΥΚΩ (δηλ. επιδοτούμε την παραγωγή από ακριβά ορυκτά καύσιμα)!!!

Σπύρος Μ. 12/09/2014 09:40

Όταν θέλουν ....μπορούν να κάνουν αλλαγές στον ν.4254, 1) ν.4273 αρ.16 επιπλέον αυξήσεις στις ΣΗΘΥΑ με αγροτική δραστηριότητα.2) ν.4277 αρ.47 μείωση εσόδων του ειδικού λογαριασμού απο τα τέλη ρύπων.
Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι ΅δεν μπορείς να ζητάς και να ευελπιστείς σε ΅χάρες΅ απο αυτόν που όχι μόνο δεν τηρεί τις υποσχέσεις του αλλά παραβιάζει και τις νομοθετημένες βασικές αρχές του επιχειρήν΅. Η αναξιοπιστία της Πολιτείας είναι δεδομένη μην εθελοτυφλούμε άλλο........απο υποσχέσεις χορτάσαμε!!!!

Thanasis Thanasis 11/09/2014 17:59

Αμοραλισμός, Εμπαιγμός, και Αναλγησία στο μεγαλείο τους.
Δυστυχώς οι δημόσιες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για άρση των ακραίων αδικιών αφορούν σε όλους τους αδικημένους Έλληνες πλην αυτών που υπέρμετρα αδικούνται, με το new deal, στα φ/β.

Γιώργος Κανελόπουλος 11/09/2014 09:15

Κε Μακρή, από τις 15 γραμμές που γράψατε ως σχόλιο και από τις 100άδες που έχετε γράψει ως άρθρα, δυστυχώς μόνο στις τρεις τελευταίες γραμμούλες του σχολίου σας φάνηκε για πρώτη φορά να αντιλαμβάνεστε τον παράγοντα δίκτυο (ευστάθεια θα το πω εγώ) ως καθοριστικό παράγοντα των ονείρων σας. Είναι μάταιο να αναλώνεστε σε κατεβατά επαναλβάνοντας τα ίδια και τα ίδια ουτοπικά περί δίχως όρια γιαλαντζή-net metering αυτοπαραγωγής και από την άλλη μεριά σκληρές αλήθειες για τους τεχνικούς περιορισμούς που αναμφισβήτητα τίθενται, να αναβλύζουν μόνο από σχολιάκια σας σε blogs...

Δημήτρης Μακρής 11/09/2014 00:24

Πολλοί παραγωγοί ενέργειας (ανεξαρτήτως τεχνολογίας) πιστεύουν ότι αν επιτραπεί η αυτοπαραγωγή, θα χάσουν ένα μέρος των πωλήσεων τους . Όμως το 2013 η διείσδυση φβ και αιολικών μαζί ήταν μόλις 13%. Είναι ανάγκη να αυξηθεί για 3 λόγους: (α) περιβαλλοντικούς, (β) ασφάλειας (λόγω γεωγραφικής διασποράς) και (γ) γεωπολιτικούς (μεγαλύτερη αυτάρκεια = μικρότερη εξάρτηση της χώρας από τρίτους). Άρα η αύξηση των ΑΠΕ με το χαμηλότερο δυνατό κόστος είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος. Ο στόχος λοιπόν πρέπει να είναι η βελτίωση του Δικτύου και του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, ώστε αυτό να καταστεί εφικτό και όχι η διατήρηση της σημερινής κατάστασης.

Δημήτρης Μακρής 11/09/2014 00:24

Σημείωση: Σκοπός του άρθρου ήταν να δοθεί μια τεκμηριωμένη εικόνα της τάξης των μεγεθών και όχι η ακριβής ποσοτικοποίηση, γι' αυτό κι έχει περιορισθεί σε εύκολα κατανοητούς και απλούς υπολογισμούς

rebel a 10/09/2014 11:58

Και ως συνέχεια προηγούμενου σχολίου μου για τις αυξήσεις στα ΥΚΩ έρχεται και η επιβεβαίωση για τη φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια. Τελικά το μέλλον δεν είναι και τόσο μακρινό αλλά κάποιοι (αρχ..οπτέρυγες και νοσταλγοί του παρελθόντος) βλέπουν μόνο τα βραχυπρόθεσμα (κοντόφθαλμα) "οφέλη" από την κατακρεούργηση των ΑΠΕ και τον ευνουχισμο των επενδυτών ΑΠΕ από μεσο-μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινωνία.
Για κάντε λοιπόν μια σύγκριση. Πόσα (θα) πληρώνουμε για ΥΚΩ και πόσα για ΕΤΜΕΑΡ? Αλλά έτσι είμαστε σαν λαός το "τώρα" υπερισχύει του "αύριο" όσο ανέντιμο και καταστροφικό και αν είναι αυτό για την αξιοπιστία μας ως λαός.

rebel a 10/09/2014 11:48

Εθνική Πολιτική
1. Επιβάρυνση καταναλωτών με αυξήσεις στα ΥΚΩ - Επιδότηση ορυκτών καυσίμων
2. Αντί μη (προσωρινής) επιβάρυνσης καταναλωτών με ΕΤΜΕΑΡ και τέλη διακοψιμότητας (όπως γίνεται στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη) - θάψιμο ΑΠΕ και μελλοντικής απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα με φθηνή εγχώρια ενέργεια
Αυτά τα «ωραία» συμβαίνουν ΜΟΝΟ σε μια χώρα όπως η ψωροκώσταινα! Γιατί τόσα χρόνια δεν κάναμε τα αυτονόητα…
Δίκτυα και επενδύσεις σε σταθμούς φορτίου βάσης με βάση (και) τη γεωθερμία των νησιών (Μήλος, Νίσυρος, Σαντορίνη, Μέθανα).
Είμαστε άξιοι της μοίρας μας και των πολιτικών που ψηφίζουμε…

rebel a 10/09/2014 11:20

Καταλάβαμε... Η λυπητερή στις ΑΠΕ για μια ακόμη φορά!
Προτείνω να δωρίσουμε τα πάρκα στις ΑΠΕ αφού έχουν ήδη καταστεί ζημιογόνα. Από την άλλη που ξέρεις? Ίσως να μπούμε και στο πάνθεον των εθνικών ευεργετών! Λίγο το έχετε? Που τέτοια τιμή σε άλλο κράτος!

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 10/09/2014 10:19

Το όλο πακέτο διαβούλευσης της ΡΑΕ για τα ΑΔΙ εμφανίζει βέβαια τις μονάδες φυσικού αερίου υπερβολικά ως τους απόλυτους δήθεν "σωτήρες" ευελιξίας..., παραδόξως αμελώντας την ευελιξία που καθημερινά καλύπτουν τα νερά!! και που φαίνεται στα exceloφυλλα του ΗΕΠ!!!

Στέφανος Μίτμαν 10/09/2014 10:15

Αγαπάω ιδιαίτερα τη Κρήτη και τους ανθρώπους της και παρακαλώ να μη με παρεξηγήσετε, αλλά 400 εκατομμύρια σε πληθυσμό περίπου 600.000 μας κάνει 666,66 ευρώ το κεφάλι κάθε χρόνο... Είναι πάρα πολλά τα λεφτά για το πετρέλαιο για τις γεννήτριες...

Και μη πει κανένας, η διασύνδεση είναι πολύ δύσκολο έργο... και η γέφυρα Ρίο - Αντίρριο ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, αλλά έγινε (εκεί ήταν μικρές οι αντιστάσεις των αντίθετων συμφερόντων...)

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 10/09/2014 10:10

Το σχέδιο ΡΑΕ είναι η μόνη ορθολογική εκδοχή της διακοψιμότητας, απο όσα άλλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Το σχέδιο εν ολίγοις λέει πως αντί να πληρώνουμε σταθερά διπλά ΑΔΙ στις μονάδες φυσικού αερίου ώστε να έχουμε ευελιξία ανταπόκρισης σε ψηλό φορτίο -όταν και αν αυτό εμφανίζεται-, ίσως αν δίναμε τα λεφτά αυτά ή μέρος τους με δημοπρασίες στις βιομηχανίες για να περικόψουν την ζήτηση (αποφυγή ψηλού φορτίου δηλαδή) να είχαμε εξοικονόμηση. Δηλαδή από μέρος των κονδυλίων για τα ΑΔΙ να πληρώσουμε τη διακοψιμότητα και να μείνουν και ρέστα.

Γιώργος Κανελόπουλος 09/09/2014 19:12

Κολιός με κολιο απο το ιδιο βαρέλι κε Θεωδορόπουλε... και βέβαια μας πήξατε στα αν και εφ´οσον, ίσα για να υποστηρίξετε όπως όπως το επάγγελμα σας (δηλαδή του εγκαταστάτη ή εισαγωγέα εξοπλισμού κλπ) δια μέσω των απλοικών... συλλογισμών του κου Μακρή. Και βέβαια όλοι μας πολύ καλά ξέρουμε, πως όλοι εσείς τίποτα δεν εγγυάστε και φυσικά για τίποτα δεν θα πληρώσετε το ´οποιο μάρμαρο μιας νέας αστοχίας!!! Λόγια του αέρα λοιπόν και με πολύ ίδιον ´οφελος, χωρίς μάλιστα να ρισκάρετε τίποτα!! Και εις ανώτερα...

Πέτρος Θεοδωρόπουλος 09/09/2014 16:47

Συμφωνώ με τον κ. Μακρή.

Η ανάλυση που έκανε αν και απλουστευμένη για ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα καταλήγει σε πολύ σωστά συμπεράσματα. Όσων αφορά για τις ΥΚΩ είναι απόλυτα σωστό ότι κάθε χρόνο η ΔΕΗ έχει ζημίες από την παροχή πανάκριβης συμβατικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα νησιά.

Εκεί λύσεις με net-metering, έξυπνους μετρητές ενέργειας και ελεγχόμενα δευτερεύοντα φορτία (για τους καταναλωτές & μικρούς παραγωγούς) και παράλληλα υλοποίηση υβριδικών συστημάτων (για τους μεγάλους παραγωγούς & γιατί όχι από την ίδια τη ΔΕΗ) θα εκμηδένιζε τις ζημίες καθιστώντας την ηλεκτροδότηση των νησιών αειφόρο & βιώσιμη.

Στο σχόλιο του κ. Κανελόπουλου απαξιώ να απαντήσω...

Γιώργος Κανελόπουλος 09/09/2014 10:53

Δυστυχώς τα ίδια και τα ίδια από τους εγκαταστάτες χρόνια τώρα...
Βάζουν στο τραπέζι ένα κουτί της Πανδώρας, το οποίο με "λογιστικούς" υπολογισμούς "υπόσχονται" πως τάχα δεν θ' ανοίξει παραπάνω από μια μόλις χαραμάδα, η οποία χρειάζεται για να τραφούν. Αν πείσουν τους Κυβερνώντες (όπως π.χ. στο παρελθόν), στη συνέχεια ανοίγουν διάπλατα το κουτί για το μεγάλο φαγοπότι με αντίτιμο την καταστροφή όλων των υπολοίπων! Εκεί προσωρινά σιωπούν για να μην πληρώσουν και ύστερα επανέρχονται με ένα καλύτερο κουτάκι... και νέες υποσχέσεις!!

Energia Ftini 08/09/2014 23:28

Αγαπητέ arhaeo pteryx η απάντηση είναι τόσο απλή: Γιατί η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ δεν υπάρχει όταν εσύ χρειάζεσαι ηλεκτρική ενέργεια! Που θα βρεις ενέργεια από ΑΠΕ στις 21:00 που είσαι αραγμένος στον καναπέ, έχεις ανάψει τα φώτα, απολαμβάνεις τις ειδήσεις στον ΣΚΑΙ και έχεις παραγγείλει και pitsa για τον αγώνα μετά?
Μην ξεχνάμε: ο ηλεκτρισμός δεν είναι σοκολάτες, απορυπαντικά κτλ καταναλωτικά αγαθά. Αγαθό και βασικό είναι αλλά όχι κάτι σαν τα παραπάνω. Για να υπάρχει ηλεκτρισμός πρέπει να εφαρμοστεί σχεδόν το 50% της Φυσικής επιστήμης.

archaeo pteryx 08/09/2014 10:15

Μα, με συγχωρείτε... Γιατί δεν αγοράζουμε όλοι ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ? Καθαρή, φιλική, ανεξάντλητη και τσάμπα? (Μου ετέθη το ερώτημα και απλά το μεταφέρω)

archaeo pteryx 08/09/2014 07:23

Στην Γερμανία είπαν ότι δεν συμφέρουν οι "έξυπνοι" μετρητές. http://www.germanenergyblog.de/?p=13875#more-13875 Γιατί τότε βάζουμε στην Ελλάδα? Εχουμε πιο πολλά λεφτά ή είμαστε πιο έξυπνοι?

archaeo pteryx 08/09/2014 07:21

άντε... και το stiftung Roza Luxemburg να σπρώξει και αυτό λίγες ακόμα Γερμανικές εισαγωγές... Ποιά Κλιματική Αλλαγή? Αυτή που υπάρχει από το 4 δις π.Χ.? Η την μη θέρμανση εδώ και 18 χρόνια???

archaeo pteryx 08/09/2014 07:19

Πατέντες του 1969. Ή ήταν 1974? Πάντως πριν το 1980. Το πόση ενέργεια σπαταλάται περιμένοντας στα φανάρια δεν έχει καμία σχέση με το πόση ενεργεια καταναλώνει ένα σπίτι (εκτός εάν διασυνδέσουμε τα σπίτα με τα φανάρια με τηλεπάθεια). Οι πιο πρακτικοί Αμερικάνοι έλυσαν εν μέρει το θέμα, επιτρέποντας στροφή προς τα δεξιά από κόκκινο φανάρι, μετά από Στοπ. Το 1974. Right turn on red after stop. Τσάμπα και δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Απλά να κοιτάμε.

akis venieris 07/09/2014 20:00

Ζουμε σε ενα κρατος μπαταχτση.Οι πολιτικοι ολων των κομματων σκεφτονται μονο πως θα μπορεσουν να μην απολυσουν κανεναν πελατη τους δημοσιο υπαλληλο,ακομα και αν ειναι ανικανος η απατεωνας.Για να το πετυχουν θα κανουν τα παντα και θα στραγγιξουν την ιδιωτικη πρωτοβουλια.Δεν υπαρχει σεβασμος στους νομους και στους θεσμους.Ακομα και οι δικαστες κοιτανε μονο την παρτη τους και καναν κολητο πχ ενστολους.Ολους τους υπολοιπους στον ΚΑΙΑΔΑ...Μπεξαμε ασχημα σε αυτο το κρατος.

Στέφανος Μίτμαν 06/09/2014 11:37

Όσο αυτό το κράτος χρειάζεται περισσότερα λεφτά θα τα παίρνει αναγκαστικά από εκεί που μπορεί να τα πάρει πιο εύκολα... Είναι τόσο απλό... και κατά τα άλλα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα...

kons kost 05/09/2014 20:45

Δεν ξέρω τι προσπαθούν να κάνουν ή μάλλον ξέρω οπως όλοι μας άλλωστε.Το θέμα είναι στο τι πρέπει να κάνουμε για να τελειώσει όλη αυτή η κοροιδία.

τραμπουκος energy 05/09/2014 19:17

Η ".. νέα εκ του νόμου καθορισθείσα εγγυημένη τιμή ..." πώς μπορεί να είναι εγγυημένη όταν ένας νόμος μπορεί να " ... επανακαθορίζει τα στοιχεία για την τιμολόγηση της παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύει από τη δημοσίευσή του και έναντι όλων (erga omnes)." όποτε και όπως θέλει ο νομοθέτης!? οεο?

Αυτό το κράτος θα μας τρελάνει εντελώς!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ 05/09/2014 18:49

Μας υποχρεώσατε με τον πρόσφατο νόμο να κόψουμε πιστωτικά,τα κόψαμε.Στο υπόλοιπο μας ξαναβάλατε έκτακτη εισφορά.Κουρέψατε εγγυημένες τιμές...Κάναμε οτι μας είπατε και πάλι οι υπερημερίες αυξάνονται.Μετά από όλα αυτά που έχουμε περάσει αν νομίζετε οτι αντέχουμε να γίνουμε αβανταδόροι της ΔΕΗ είστε γελασμένοι.

Χρήστος 05/09/2014 10:57

Ποιος θα κανει συσκεψη? Η ΔΕΗ, το υΠΕΚΑ?????????? Η κυρα μάρω?

archaeo pteryx 04/09/2014 09:52

δεν υπήρξε ποτέ Πρασινη Ενέργεια. Υπήρξαν πολλά λεφτά που πετάχτηκαν και πετάγονται για πράγματα που αυτοδιαφημίζονται ότι ΘΑ παράγουν Πράσινη Ενέργεια.Και η Γερμανία έχει πολλά, αλλά δεν ηλεκτροδοτέιται από αυτά (αλλά μας τα εξάγει). Και η Αγγλία έχει πολλά, αλλά ψάχνει για ρεύμα. Κάθε ΑΠΕ που έχει μπει στν χώρα μας είναι μια "νομιμη" ενεργειακή και οικονομική απάτη. Πληρώνονται και δεν είναι διαθέσιμη ισχύς. Συστήνω την σελίδα 40 στην μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ, 10/13. Και τις τελευταίες ειδήσεις από τους FT

archaeo pteryx 04/09/2014 09:47

το euro2day σήμερα ή χτες αναμεταδίδει είδηση των FT, που είναι η ίδια είδηση από την Ισπανία, την Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία,τον ΑΔΜΗΕ του 2013 και την ΕΟΝ του : Τα αιολικά τα πληρώνουμε αλλά δεν ηλκετροδοτούν. Η τυχαία καιμεταβλητή ηλεκτροπαραγωγή δεν είναι ηλεκτοδότηση. Ειδα στα ραδιενεργά ότι βρεθηκαν αγοραστές για αιολικές άδειες. ΄Θα πληρώνουμε ξένους για να μην έχουμε ρεύμα. Ο ΑΔΜΗΕ το λέει, όχι εγώ. Οι ειδήσεις το λένε, όχι εγώ.

OFFshore PV 03/09/2014 10:22

Επίσης, αναφέρεται ότι "το γεγονός της σύναψης συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τίμημα καθορισμένο από το νόμο δεν συνεπάγονταν το αφορολόγητο τούτου και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι διατάξεις του νόμου 4093/2012 που προβλέπουν την εισφορά αυτή, αντίκεινται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος"
Σφάξε με αγά μου να αγιάσω!!!

Πανος Νακου 02/09/2014 21:37

το μέτρο αυτο πέρασε τον 8/2009.μετά απο πεντε έτη είναι πλέον σαφές οτι όποιος δεν το έχει εγκαταστήσει κλέβει!έχουν δοθει αμέτρητες παρατάσεις και αμέτρητες δικαιολογίες.πρέπει τώρα να αφαιρεθούν οι άδειες όσων δεν το έχουν τοποθετήσει!μιλάμε για όργιο!υπάρχουν πρατήρια με μια ταμειακή πάνω σε μία καρέκλα!είναι απαράδεκτο να μας έχουν πάρει και τα σώβρακα και να ανέχονται τέτοιες καταστάσεις στον σοβαρότερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό της χώρας!

OFFshore PV 02/09/2014 18:08

Το περιβαλλοντικο αποτύπωμα μπορεί να είναι το μικρότερο δυνατό... άλλα από την άλλη το αποτύπωμα σε θέσεις εργασίας, είναι πραγματικά απογοητευτικο.
Αφού καμιά εγχώρια βιομηχανία κατασκευής Φ/Β κατάφερε να σταθεί με προϋποθέσεις στο διεθνή ανταγωνισμό.

Σπύρος Μ. 02/09/2014 14:48

Αφού οι δύσκολες μέρες είναι πίσω μας, α) εξυγιάνθηκε ο ειδικός λογαριασμος χαρίζοντας οι παραγωγοί τα οφειλόμενα, β) έχοντας τα πρώτα στοιχεία για την αύξηση της ζήτησης για ενέργεια μέσο της ανάπτυξης, γ) εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μέσο του δείκτη IRR, δ) διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εισροή των εσόδων στον ΛΑΓΗΕ...κ.τ.λ. Μπορούμε πλέον να ασχολούμαστε με τη ΅νέα ανάπτυξη¨, να ΅κοιμόμαστε΅ τον ύπνο του δικαίου και να αφήσουμε να μας φροντίζουν οι ίδιοι που μας φρόντισαν τόσο καλά εως τώρα.

Toni Starosa 02/09/2014 13:50

Αφου εχουμε λυσει ολα τα αλλα πληρωμες, net mettering, new deal, fast truck, helios project ηρθε και η ωρα του απολογισμου

archaeo pteryx 01/09/2014 18:43

Το πάντρεμα Η/Υ και τηλεφώνου (το ιντερνετ) έγινε με το που έγινε το VLSI και όλα αυτά ήταν του 1960, τεχνολογικές εξελίξεις ανακαλύψεων προηγουμένων δεκαετιών. Ιντερνετ με ρεύμα 10-4 δεν υπάρχει (όχι διεθνές τουλάχιστον). Η αποθήκευση και η μεταφορά ρεύματος κολλάει σε πολύ βασική φυσική. Πρακτικά, τα φ/β είναι σχετικά ακριβή ημερήσια ισχύς αιχμής. Όχι "άχρηστα" αλλά όπως στο έγραψα. Τα αιολικά, αντιθέτως είναι και άχρηστα και βλαβερά, και τα πληρώνουν και οι φωτοβολταϊκοί αφου δεσμεύουν μοναδες ταχείας απόκκρισης. Σκέψου το.

odysseas chasapis 01/09/2014 07:36

Τεχνικα σημερα δεν ειναι δυνατον να γινει κατι τετοιο.
Ποιος ομως θα φανταζοτανε την αλλαγη της τεχνολογια στο διαδικτυο η στην ενεργεια η στις τηλεπικοινωνιες που συντελεστηκε τα τελευταια 20 χρονια πριν απο 20 χρονια ?
ποιος μπορει να φανταστει η να πει τι θα υπαρχει σε λειτουργια μετα απο 20 χρονια ? σιγουρα οχι τα αρχαιοπτερα τα οποία λογω της μη εξελιξης τους εξαφανιστηκαν πριν απο εκατομυρια χρονια. Ο ανθρωπος εξελιχτηκε και επεζησε διοτι εχει αντιχειρα στο χερι του και διοτι μπορει και ευεβρισκει. Ελπιζω να προλαβω τις εξελιξεις στο μελλον.

Βαγγέλης Βασιλείου 30/08/2014 11:30

Αυτά που λέει η Κομισιόν αφορούν τα νέα έργα. Τα φβ δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν αφού τα νέα έργα από 1/1/15 δεν θα έχουν ούτως ή άλλως σταθερή ταρίφα αλλά ΟΤΣ Χ 1,1. Πολύ περισσότερο δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα τα νέα μικρά φβ κάτω των 500 kW αν υπάρξουν, αφού η Κομισιόν δεν αντιμάχεται το σύστημα ταρίφας γιαυτά. Την ανησυχία λοιπόν την ´εχουν τα νέα αιολικά που θα γίνουν και μάλιστα τα μεγάλα άνω των 6 MW. Εδώ που τα λέμε δεν μπορεί η παραγωγή να αναπτύσσεται εσαεί με τους ίδιους όρους και χωρίς να δίνει μέσω των τιμών αποζημίωσης το σήμα επένδυσης ή μη επένδυσης στους επενδυτές αναλόγως της ζήτησης.

archaeo pteryx 30/08/2014 08:16

κύριε Καλαθά, θα σας "κλέψω" το σχόλιό σας και θα το κάνω ανάρτηση

archaeo pteryx 30/08/2014 08:15

Εχει γραφτεί στο σοβαρότατο germanenergyblog ότι οι "εξυπνοι" μετρητές δεν συμφέρουν (τον Γερμανό). http://www.germanenergyblog.de/?p=13875 "...It concludes that it is not advisable and not in the interest of German consumers to implement the EU targets which would require that at least 80 % of consumers shall be equipped with intelligent meter­ing systems by 2020..." Δεν χρειάζεται μετάφραση, ελπίζω.

archaeo pteryx 30/08/2014 08:12

Η βόμβα δεν είναι στην αγορά ενέργειας. Η αγορά εισαγωγής αμφιλεγόμενων πραγματων δεν είναι αγορά ενεργειας. Ειναι η αγορά στηριξης Γερμανικων εξαγωγών, όπου την στήριξη την πληρώνει ο Ελληνας καταναλωτής και η Ελληνική βιομηχανία. Δεν λέω, φίλοι μας οι Γερμανοί, έχουν αγοράει και το χρεός μας, αλλά νισάφι (γκρηλκλις του that's enough).

archaeo pteryx 30/08/2014 08:09

Τεχνικά, φυσικά και πρόκειται για μούφα. Το ρεύμα 3-5 ώρες την ημέρα, 200 μέρες τον χρόνο, που δεν αποθηκεύεται, και τσάμπα να είναι, δεν ηλεκτροδοτεί νοσοκομεία ή βιομηχανία, ή ...βραδινή τηλεόραση. Πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια (στιφτούνγκ, οικολόγοι, συνέδριο στην Σίφνο, ο Φούλχτελ παντού), να χρεωθούν ΚΑΙ οι Δήμοι ΚΑΙ οι Περιφέρειες, μπας και πουλήσουν κι άλλα. Σεφτείται. Υπερχρέωση στο Κράτος, στους ιδιώτες, στς εταιρίες ΚΑΙ στους Δήμους. Η αποθήκευση είναι ακριβή επιστημονική φαντασία.

OFFshore PV 28/08/2014 16:05

Χωρίς υπερβολές, και ειρωνείες, το χωρίς όριο, σημαίνει χωρίς σχέδιο...
Μια τέτοια κατάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, σε δημιουργία φούσκας, ιδιαίτερα επικίνδυνη σε καιρούς επερχόμενης ενεργειακής κρίσης!!!

OFFshore PV 28/08/2014 15:49

Ο σύνδεσμος με την επιστολή του αναπολεί της παλιές καλές στιγμές... όπου τα όρια ισχύος ανά κατηγορία, ήταν όνειρο θερινής νυκτός.
Βέβαια, θα μου πείτε ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζετε...
Εκεί έγκειται και η ύπαρξη του ΣΕΦ!!!

OFFshore PV 28/08/2014 15:34

Λογικό... αφού ένα νέο μπάχαλο... θα πλήξει ανεπανόρθωτα την βιωσιμότητα του κλάδου!!!

Νίκος Κανάκης 28/08/2014 13:57

Βρε καλώς τους κομμουνιστές του ΣΕΦ που τους ενόχλησαν οι πισίνες στα νησιά μας!! Δεν μου λέτε κύριοι γερμανοτραφείς εγκαταστάτες, έχετε καταλάβει ότι μόνο ο υψηλός τουρισμός μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και όχι τα πανέλα σας;;;; Μήπως νομίζετε οτι με σακίδιο και σουβλάκι θα κάναμε τάχαμου τουριστικό χαίρι;;; Κούνια που σας κούναγε που τα βάλατε και με τις τουριστικές υποδομές τώρα, για να στηρίξετε τον παραλογισμό σάς!!!

Αλ Καλαθάς 28/08/2014 13:08

Όποιος δεν θέλει να καταναλώνει βρώμικη ενέργεια, να αποσυνδεθεί από το δίκτυο και να βάλει -αν είναι τρελός- μπαταρίες. Οι κυριοι του net metering θα καταναλώνουν όλη μέρα και φουλ τα βράδια βρώμικη ισχύ από το δίκτυο και από ρεύμα που παράγουν άλλοι, οπότε σε καμία απεξάρτηση δεν συντελούν, άρα και πρέπει να πληρώνουν κανονικά τα συμπαραμαρτούμενα. Τα ψέμματα σε ιθαγενείς για να πουλάτε εξοπλισμό κυριοι του ΣΕΦ τέλειωσαν!! Με τον τρόπο μάλιστα που δείξατε και δείχνετε, καταφέρατε να έχετε τους πελάτες σας ΑΠΕΝΑΝΤΙ!!

pani 3 28/08/2014 00:24

Κάθε σπίτι και Ηλιακός.
Κάθε σπίτι και οικιακό Φ/Β.

Ο ήλιος είναι για Όλους και Δωρεάν...!
Δωρεάν ζεστό νερό, Δωρεάν ρεύμα.
Και η περίσσεια στη γειτονιά/τοπικό δίκτυο, Δ-Ω-Ρ-Ε-Α-Ν...!

(Σημ. Οι "μνημονιακοί" επαγγελματίες -αλλά και επαγγελματικά "εξαπατηθέντες"- Φ/Β, θα ενθουσιαστούν από τα επιτεύγματα των εν Ευρώποις παραγωγών Φ/Β εξοπλισμού, που μοναδικό στόχο έχουν τον κατακλυσμό πωλήσεων εξοπλισμού προσεχώς...)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 27/08/2014 18:27

Η ερμηνεία της σκέψης του ΣΕΦ κε Κωστόπουλε είναι η γνωστή, πως δηλαδή μπορούν να υποστηρίξουν το οποιοδήποτε καμουφλάζ, ψέμα, υπερβολή, ακόμη και καταστροφή, προκειμένου να πουλήσουν σήμερα πανέλα!! Το μεθαύριο ουδέποτε τους ενδιέφερε !!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 27/08/2014 17:16

Αφού υπάρχει τέτοιος παραλογισμός υπεραπαιτήσεων, το ΥΠΕΚΑ οφείλει να αποσύρει οριστικά το net metering. Στη θέση του, για όποιον επιμένει στην πραγματική αυτοπαραγωγή και όχι στη μασκαρεμένη του net metering, ας αποσυνδεθεί από το δίκτυο βάζοντας μπαταρίες... Και ας έρθει σε λίγο καιρό να μας πει πως τα περνάει και τι του κοστίζει... Στοιχηματίζω ότι θα ζητήσει επανασύνδεση τρέχοντας!!!

Νίκος Κανάκης 27/08/2014 16:42

Κε KIROU τσάμπα χαλαλίζεις σχολια με τη ΣΤΕΓΗ, οι άνθρωποι απλά είναι αλλού... Φαίνεται και από το κείμενο που είναι ξέφραγο, γεμάτο ´´μαργαριτάριά´´... Φοβούνται λέει μη γίνουμε Κίνα από την ατμοσφαιρική ρύπανση... Αλήθεια με ποια βιομηχανία και ποια παραγωγή θα γίνουμε Κίνα;;; Άσε το άλλο με τα νησιά που προτείνουν να τα γεμίσουμε πανέλα... για να έχουμε και το βράδυ ρεύμα...!!! Μήπως να διώξουμε και τους τουρίστες;;;;;;

Νίκος Κανάκης 27/08/2014 16:26

Κε KIROU τσάμπα χαλαλίζεις σχόλια με τη ΣΤΕΓΗ... Οι άνθρωποι είναι αλλού... Φαίνεται και από το κείμενο που ειναι ξέφραγο, γεμάτο μπούρδες... Φοβούνται λέει μη γίνουμε Κίνα από την ατμοσφαιρική ρύπανση... Αλήθεια με ποια βιομηχανία και ποια παραγωγή θα γίνουμε Κίνα;;;; Άσε το άλλο με τα νησιά, που προτείνουν να τα γεμίσουμε πανέλα... Μήπως να τα γεμίσουμε κσι μπαταρίες...;;;; Ρε άντε από δω, σας βαρεθήκαμε πια!!!!

KOSTAS KIROU 27/08/2014 16:06

Κομουνιστική χωρά είναι ...... Οποτε γουσταρει σταματάει και δεν πληρώνει κανέναν.......

KOSTAS KIROU 27/08/2014 16:02

Επειδή βλέπω οτι έχετε σκεφτεί όλα, ή σχεδόν όλα, τα ενδεχόμενα....... Μήπως μπορείτε να μας πείτε σε ποιους θα παραδίδουν ενέργεια αυτοί που πριν απο μερικά χρονια σας έδωσαν ψωμάκι να φάτε (και τους ξεσκισατε με τις τιμές που τους χρεωσατε) και μετα καβαλησατε το καλάμι του εγκαταστατη....τι σας νοιάζει .......εσείς πανελακια θέλετε να πουλατε κι οι άλλοι που σας εβγαλαν απο τον λακο με τα κακα, ας το φάνε το ρεύμα που παράγουν. Όχι κύριοι......πίσω στο λακο σας........

KOSTAS KIROU 27/08/2014 15:43

Να σας χρωνουμε οτι γουσταρουμε για τις εγκαταστάσεις που πιθανόν να αποφασισετε. Απο που αγοραζετε μυαλό αγαπητοί.??????

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 27/08/2014 15:36

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ!!!
ΣΤΟ ΣΕΦ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΖΗΤΑΝΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑΡΙΦΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΗΤΑΝΕ ΦΟΥΛ ΝΕΤ METERING ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ, ΩΣΤΕ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑΡΙΦΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΚΟΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!!! ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΕΙΣ...

KOSTAS KIROU 27/08/2014 15:34

Ο κος Τάκης Γρηγορίου μάλλον προτίθεται να πληρώσει αγαπητή κυρία Αναστασίου. Ας μας δηλώσει την οικονομική του κατάσταση και εάν είναι αρκετά εύπορος Συμφωνώ να αναλάβει τον συγκεκριμένο βαρος που θα προκύψει, σε διαφορετική περίπτωση ας το βουλωσει γιατί οι προθέσεις του φαίνονται οτι εμπεριέχουν 'ίδιον οφελος'. Όποιος δεν θέλει να πληρώνει τα ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ και τα ρέστα, ας βγει στην ίδια παραγωγη 100% και οτι του περισσεύει ας το βάζει στις μπαταρίες του για τον χειμωνα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 27/08/2014 15:27

Τα ίδια και τα ίδια ξύλινα λόγια... Δηλαδή κύριοι του ΣΕΦ μας λέτε να μην αλλάξει τίποτα και οι καινούργιοι να συνεχίσουν να επενδύουν αμέριμνοι... ελέω σταθερής ταρίφας και τα επόμενα χρόνια γιατί όχι και δεκαετίες. Μήπως σας προβλημάτισε ή μη δυνατότητα απορρόφησης όλης αυτής της μεταβλητής παραγωγής? Μήπως θα έπρεπε όλο αυτό το σοβαρό ρίσκο να περάσει στο μηχανισμό αποζημίωσης ώστε οι καινούργιοι κάθε φορά παίκτες να λαμβάνουν κάπως το σήμα κορεσμού και μη επένδυσης? Χαμπάρι για όλα αυτά... εσείς απλά το προτιμάτε τυφλό για να πουλάτε εξοπλισμό και ύστερα οτι βρέξει ας κατεβάσει...

Δήμητρα Αναστασίου 27/08/2014 14:03

Δηλαδή η Greenpeace ζητάει να... βάλουμε όλοι πανέλα net metering ακόμα και στο κεφάλι μας και να μην ξαναπληρώσομε ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, Τέλη δικτύου και Τέλη συστήματος. Να ρωτήσω εγώ τώρα, αν συμβούν τα όνειρα της Greenpeace, ποιος θα πληρώνει ύστερα τους φόρους αυτούς ώστε να υπάρχει ενιαίο και σταθερό ηλεκτρικό σύστημα στη χώρα;;

archaeo pteryx 26/08/2014 09:53

βεβαίως και αυξάνουν το ΑΕΠ. Της Γερμανίας. Θα μας πουλήσουν σαβούρες που δεν μπορούν πια να πουλάνε γιατί τους πήραν χαμπάρι, και μετά θα μας λένε ότι χρωστάμε κιόλας για αυτές. Οι Γερμανοί εξάγουν το 60-70% τών αιολικών και φωτοβολταϊκών κατασκευών τους και απασχολούν 300.000 άτομα με αυτά. Εμείς πληρωνουμε ΕΤΜΕΑΡ και ταρίφες για εν πολλοίς άχρηστο και προβληματικό ρεύμα. "Στοχαστικό" ρεύμα, όπως είπε ο ΑΔΜΗΕ στην σελίδα 40 της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος. Ο ΑΔΜΗΕ το είπε, όχι εγω!

archaeo pteryx 26/08/2014 09:49

Οι γελιογραφίες, είπαν "όχι αιολικά". Οσο για τους ομιλητές: 1) Αμφιλεγόμενη, παραπλανητική και μη βιώσιμη η ηλεκτροδότηση από αιολικά. 2) Δεν μειώνουν ρύπους αφου δεν υποκαθιστούν ρυπογόνα καύσιμα. 3) Αυξάνουν την εξάρτηση από ανύπαρκτο, ρίσκο, και πανάκριβο αέριο. 4) Ακριβαίνουν το ρεύμα. 5) Κοροϊδία οι αδειοδοτήσεις. 6) Διάτρητες οι "Μελέτες". 7) Ανεπιθύμητοι οι δήθεν επενδυτές και οι υπάλληλοί τους. 8) Υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες. 9) Δεν αξίζουν τον μπελά. 10) Μας κοροϊδεύουν οι Γερμανοι.Ακολουθει "πρες κιτ"

Αναστάσιος Καζίας 22/08/2014 19:06

Με το ρυθμό που εκτελεί τις πληρωμές ο ΛΑΓΗΕ εκτελεί μαζί και εμάς και μας ξαναφέρνει σε 4 μήνες υπερημερία παρά τα λεγόμενα για δήθεν μηδενισμό των χρεών. Βέβαια μας υπέβαλλε στη διαδικασία του εθελοντικού(υποχρεωτικού) κουρέματος πρώτα....και μας παραμυθιάζει και με τα πλεονάσματα που ΘΑ έχει, στη πλάτη μας. Ας περιμένουμε ΞΑΝΑ........

Βαγγέλης Βασιλείου 22/08/2014 17:09

Αντιπροπέρσινα ξυνά σταφύλια... αλά πρόγραμμα Ήλιος, το οποίο για όσους ξέρουν τα γεγονότα και δεν τσιμπάνε στην γερμανική προπαγάνδα, κατέρρευσε και λόγω αδυναμίας υλοποίησης διασυνδέσεων που θα δουλεύουν εξαγωγικά λίγες ώρες την ημέρα και τις υπόλοιπες θα κάθονται!!! Η προπαγάνδα γίνεται για να πουλήσουν εμπόρευμα οι Γερμανοί ως συνήθως και ύστερα θα μας γυρίσουν στο γνωστό τροπάρι "που σε είδα που σε ξέρω..." και στο τέλος το γνωστό "δεν αγοράζουμε αλλά μόνο πουλάμε" όπως μας είπαν και στο Ήλιος!!!

dim gip 22/08/2014 15:22

Μονο που η ψαλίδα αρχιζει και πάλι να ανοιγει!!!

Σπύρος Μ. 22/08/2014 11:52

Μπράβο στους εμπνευστές της εξυγίανσης του ειδικού λογαριασμού μέσο του new deal, αποδεικνύεται ότι όντως οι δύσκολες μέρες είναι πίσω μας. Έχω την απορία, αν δεν μπορούμε να πληρωθούμε τώρα έχοντας όλοι τιμή Μ.Ε, τι θα γίνει όταν πλέον θα πληρώνονται κανονικά οι Χ.Ε. Πριν 1μήνα πέρναγαν τροπολογίες και μοίραζαν αυξήσεις και επιστροφές γιατί ο λογαριασμός έχει λεφτά .Υπάρχει λογική σε αυτό καθώς εμείς πληρωνόμαστε σε υπερημερίες τι να τα κάνουμε τα λεφτα να πληρώνουμε φόρους!!! ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

KOSTAS KIROU 20/08/2014 16:36

Σήμερα 20/8 και ο Λαγηε συνεχίζει να εξωφλει το μικρά πάρκα. Αμάν πιά.... τοσα πολλά είναι αυτά..... ή αρχίσαμε πάλι τα ίδια με τις καθυστερήσεις. Δεν θέλω να πιστέψω οτι μας δουλεύουν ψιλό Γαζί.

Γιώργος Κανελόπουλος 20/08/2014 11:37

Μάλλον δεν κατάλαβες κε pteryx τι είπα. Επαναλαμβάνω λοιπόν πως το έτοιμο προιόν δηλαδή το ρεύμα το αγοράζουμε ~55 ευρώ/MWh από έξω. Για να το παράξουμε με φυσικό αέριο εδώ πρέπει να πάλι να εισάγουμε και να κάψουμε αέριο 70 ευρώ για κάθε MWh. Δηλαδή η εισαγόμενη πρώτη ύλη μας κοστίζει παραπάνω!! απ' ότι το εισαγόμενο έτοιμο προιόν. Εισαγωγές λοιπόν και στην μία και στη άλλη περίπτωση, με την διαφορά όμως ότι όταν εισάγουμε αέριο στέλνουμε ακόμα περισσότερα λεφτά έξω!!

archaeo pteryx 20/08/2014 08:33

Η διασύνδεση καθ εαυτή, δεν είναι κακή ιδέα. Αλλά δεν γίνεται για τα μπλακάουτ της Σαντορίνης η διασύνδεση. Γίνεται για να γίνουν και οι Κυκλάδες αποθετήριο αιολικών σκουπιδιών Ενερκον με ποσοστά σε "επιχειρηματίες" τύπου Φλώρινας. Η Χρύσα Λιάγγου έχει γράψει επ αυτού.

archaeo pteryx 20/08/2014 08:29

Δεν του πέρασε του Κανελόπουλου ότι υπάρχουν φτηνότερες ηλεκτροδοτικές επιλογές... Ανάπτυξη μέσω της κατάργησης της εγχώριας δραστηριότητας και της αναζήτησης φτηνότερων εισαγωγών. Θα εξάγουμε ...υπηρεσίες.

archaeo pteryx 20/08/2014 08:25

Αυτό είναι το πρόβλημα; Τι λέει η δικαιοσύνη για ιατρικό θέμα;; 1) Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. 2) Δεν εξοικονομούν καύσιμα. 3) Ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να ηλεκτροδοτούν. 4) Ρίχνουν αξίες ακινήτων. 5) Διώχνουν τουρισμό. 6) Αυξάνουν την ανεργία (πλην της χώρας που μας τις εξάγει. 7) Αποσταθεροποιούν τα δίκτυα. 8) Μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για επιδοτήσεις. 9) 1.800 διακοσμητικά αιολικά μεγαβάτ κόστους 2,9 δις. 10) 10% της ονομαστική ισχύος, λέει ο ΑΔΜΗΕ.

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 16/08/2014 13:59

Πολύ εύστοχο το σχόλιο σου κε Κανάκη, με λύση απλή για την Πολιτεία. Ας κάνουν λοιπόν και αυτοί οι επενδυτές (5 είναι όλοι κι όλοι) υπεύθυνες δηλώσεις για το αν έχουν λάβει επιδότηση κεφαλαίου και πόσο και ας δημιουργηθούν αντίστοιχα δύο υποκατηγορίες ΑΔΙ (στη θέση της κατηγορίας των σημερινών διπλών ΑΔΙ), ώστε να μην παίρνουν όλοι τους τα αυξημένα ΑΔΙ εκ του περισσού...

Γιώργος Κανελόπουλος 14/08/2014 12:52

Οι εισαγωγές ηλεκτρισμού αυξήθηκαν απλά επειδή εξαφανίστηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που είναι ακριβότερη των εισαγωγών.
Για όποιον έλυσε την άσκηση οικονομικά, θα είδε πως μπορεί μέσω των εισαγωγών ηλεκτρισμού να στέλνουμε κάποια χρήματα στο εξωτερικό (~55 ευρώ/MWh ηλεκτρικής ενέργειας), αλλά τα χρήματα αυτά είναι λιγότερα από αυτά που θα στέλναμε πάλι στο εξωτερικό για αγορές φυσικού αερίου για να παράξουμε την ίδια ενέργεια, αφού για να παραχθεί μία MWh ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να καεί αέριο αξίας 65 - 70 ευρώ. Σε επίπεδο ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών λοιπόν υπάρχει και ώφελος.

Αλ Καλαθάς 13/08/2014 15:08

Όποιος έχει τα κότσια και θέλει να γίνει πραγματικά αυτοπαραγωγός ας αποσυνδεθεί από το δίκτυο και ας καλύψει τα κενά της παραγωγής του με μπαταρίες για να δει τη γλύκα... Μέχρι τότε η γιαλαντζή αυτοπαραγωγή- υποτιθέμενη ιδιοκατανάλωση παραμένει απάτη. Αν μάλιστα σας απαλλασαν από ΥΚΩ, Τέλη δικτύου κλπ (...που δεν προκειται) θα ήταν απάτη με ξένα λεφτά, αφού ζητάτε οι άλλοι να πληρώνουν τη σταθερότητα / ύπαρξη δικτύου που εσείς χρησιμοποιείτε για να υπάρχετε!!! Κατά τα άλλα επιχειρείτε να ξεσηκώσετε τον κόσμο προς νέο γκρεμό!

Δήμητρα Αναστασίου 13/08/2014 13:24

Διαβάζω με απόγνωση τα ίδια και τα ίδια στα δημοσιεύματα των εγκαταστατών και κουράστηκα να βλέπω τα γνωστά πλαστικά δήθεν ερωτήματα τους... Γιατί δήθεν ο ένας περιορισμός, γιατί δήθεν ο άλλος, αφήστε τα όλα ελεύθερα κ.ο.κ.
Πολύ απλά λοιπόν κυριοι όταν χαλαρώνουν οι περιορισμοί γίνεται το μπάχαλο και η φούσκα που ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια! Δηλαδή τι δεν καταλάβατε? Πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη με τα ελλείμματα ίσα για να πουλάνε κάποιοι? Μετά θα βγείτε πάλι να πείτε δήθεν δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω...???

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 13/08/2014 12:56

Δυστυχώς η παρέα των εμπόρων εξοπλισμού-εγκαταστατών συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να κάνει αυτό που έχει μάθει πολύ καλά τόσα χρόνια...

Να γκρεμίζει τα σπίτια των πρώην πελατών της, για να χτίσει νέα σε άλλους!!! Έλα όμως που τελειώσανε οι απονήρευτοι νέοι πελάτες αφού όλοι μας έχουμε πλέον γκρεμισμένα σπίτια!!!

Αλλάξτε τροπάρι κύριοι, γιατί αυτό ξεπεράστηκε από τα αποτελέσματα της καταστροφής σας...

Νίκος Κανάκης 13/08/2014 12:24

Διαβάζοντας τις υπερβολές στις ορέξεις των εγκαταστατών νομίζω και γω πως η αναβολή του προγράμματος για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα ειναι το καλύτερο για όλους μας.
Για τους εγκαταστάτες αμετανόητα χρειάζονται κίνητρα φούσκας για να στήνονται νέες αγορές, που ύστερα όμως καταρρέουν. Δεν υπάρχει στα λεγόμενα τους ούτε μισό δράμι μέτρου και ευστάθειας!!! Ο μόνος τρόπος για να μην καταστραφούμε όλοι από τις υπερβολές αυτές, είναι να υπάρχει ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για ρεύμα, που όμως προς το παρόν ούτε με το κιάλι...

kostas kriti 11/08/2014 14:58

γιατι τετοιο μισος από πλευρας της κυβερνησης για τα ακριτικα νησια μας? που στο κατω κατω τα φωτοβολταικα εκει εξοικονομουν πανακριβο πετρελαιο..αυτοι που σχεδιασαν,τις πολλες αδικιες του New deal, θα ερθει η ωρα να λογοδοτησουν,δεν θα το αφήσουμε να περασει ετσι,με τον έναν η τον άλλο τροπο..γιατι αυτοι που σχεδιασαν το NEW deal,ηξεραν τι εκαναν και εκαναν ΣΚΟΠΙΜΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ...όπως επισης δεν θα αφήσουμε να περασει ετσι η τεραστια αδικια με οσους πηραν αναπτυξιακο,που τους κατακρεουργησαν και τους τιμωρησαν επειδή πηραν αναπτυξιακο..ντροπη σας!!

kostas kriti 11/08/2014 14:47

δεν είναι δυνατον,να γινονται τέτοιες αδικιες όπως στα ΜΔΝ,δηλαδη η Μιτυληνη και η Σαμος με οριο 70kw και η Κρητη με οριο 80ΚW και να μενουν ασυγκίνητοι οι δικαστες..δεν είναι δυνατον αυτά τα νησια να εχουν χαμηλότερες τιμες από το διασυνδεμενο..πετανε την καραμελα ότι η Κρητη εχει 20% περισσοτερη ηλιοφανεια,(που δεν εχει) αλλα και να ειχε, αυτό το 20% ΕΞΑΝΕΜΙΖΕΤΕ αμεσως από την 20% μικροτερη ισχυ που εχουν τα παρκα σε σχεση με το διασυνδεμενο (100kw)...επισης το κοστος κατασκευης των παρκων στα νησια είναι πολύ μεγαλυτερο από ότι στο ηπειρωτικο δικτυο..

Γιώργος Κανελόπουλος 11/08/2014 09:40

Κε τραμπούκος, έγραψα πως δεν μπορώ να μην συμφωνήσω μαζί σου για την αναβολή του net-metering. Ετυμολογικά αυτό σημαίνει πως συμφωνώ με την αναβολή (στο συντακτικό όταν χρησιμοποιούμε δύο αρνήσεις αυτό ισοδυναμεί με μία κατάφαση).

τραμπουκος energy 09/08/2014 12:10

κ. Κανελλόπουλε αυτό που γράφεται δεν το καταλαβαίνω. από την μία δεν συμφωνείται μαζί μου και από την άλλη δηλώνεται οτι τα πολλά φ/β που θα συνδεθούν θα είναι πολλά και θέλουν προσοχή. Δηλαδή αυτό που καταλάβατε εσείς αυτά τα χρόνια είναι οτι κάποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναπροσαρμόζει τα δεδομένα αμερόληπτα? Για αυτό αφέθηκαν στη μοίρα τους τα έργα στα Διασυνδεδεμένο Σύστημα και έγινε οτι έγινε παίρνοντας μαζί και όλους τους άλλους? Δυστυχώς στην Ελλάδα ζούμε και δεν υπάρχει μέτρο αλλά ούτε καμία στρατηγική πρόληψης για τίποτα. Οπότε καλύτερα να μην εφαρμοστεί το net-metering γιατί θα τείνει την ΟΤΣ στο μηδέν! Εκεί να δεις τι έχει να γίνει !

τραμπουκος energy 09/08/2014 11:59

ναι ρε 'συ kostas kriti, αλλά πόσοι ψήφοι έρχονται από την Μυτιλήνη, και πόσοι από την Πελοπόννησο?! Αυτό είναι που μετράει, γιατί αυτά που λες είναι λόγια υψηλής νοημοσύνης για το ΥΠΕΚΑ και για τους περισσότερους "ιδικούς". Άλλωστε πότε ο Έλληνας υπερασπίστηκε το δίκαιο και όχι αυτό που τον συμφέρει ατομικά? Η Μυτιλήνη λοιπόν όπως και όλα τα νησιά μας έχει ηλιοφάνεια μεγαλύτερη και από αυτή της στρατοσφαιρας, ενώ η Πελοπόννησος, συγκρίνεται με τον βόρειο πόλο! Για να μαθαίνεις σου τα λέω ...

τραμπουκος energy 08/08/2014 20:52

Η Κύπρος ΔΕΝ έχει αρκετό αέρα! Και οι μηχανές που μπήκανε δεν έχουν την απόδοση που αναμενόταν! Επίσης σε ένα νησί, πολλαπλάσιο σε μέγεθος από τα δικά μας (δεν μετράει η Κρήτη σαν νησί, είναι ήπειρος από μόνη της!) υπάρχουν ολόκληρες βιομηχανίες και η ζήτηση είναι αρκετών MW ή μερικών λίγων GW μάλλον, και η πολιτική που θα ακολουθήσεις σε μία τέτοια περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική από το νησάκι της Χίου π.χ. που η ζήτηση δεν ξεπερνάει τα 200MW! Μη μπερδεύεις λοιπόν τα καρύδια με τις μπανάνες! Είναι διαφορετικά μη συγκρίσιμα πράγματα.

Τελευταία Σχόλια

Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά με το πρώτο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

26/01/2015 19:47

αυτή η κίνηση μπορεί και να σώσει την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. η ΔΕΗ ούτως ή άλλως δεν πληρώνεται από αυτά τα 300χιλ σπίτια, τουλάχιστον η κατα...

Κ. Φ.

Χ. Φλουδόπουλος: Το πράσινο όνειρο ξεθωριάζει με το πετρέλαιο στα 50 δολάρια

26/01/2015 13:09

Το πετρέλαιο δεν θα μείνει για πάντα στα 50 δολάρια. μπορεί να πάει ποιό κάτω, ή και λίγο ποιο πάνω σε βάθος 10ετίας. Όμως οι ΑΠΕ έχουν καιρό που σ...

Κ. Φ.

Χ. Φλουδόπουλος: Το πράσινο όνειρο ξεθωριάζει με το πετρέλαιο στα 50 δολάρια

26/01/2015 10:41

Αλοίμονο εάν οι οικονομικοί αναλυτές που ενδιαφέρονται για τα βραχυπρόθεσμα κέρδη και γράφουν εκθέσεις με ορίζοντα το έτος καθόριζαν την ενεργειακή...

Nikos Papadopoulos

Φθηνότερο το ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές

26/01/2015 08:05

Θα πρότεινα στην νέα κυβέρνηση να κρατήσουν τον Μάκη Παπαγεωργίου ,που ξέρει απο κούρεμα!!! Συμβάσεων, τιμολογίων, ανατροπή υπογεγραμένων συμφωνιώ...

patou donzi

Μ. Καϊταντζίδης: ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-Οι θέσεις στην ενέργεια, οι αντιθέσεις και η θλιβερή πραγματικότητα

25/01/2015 00:14

Μία σύγχυση την βγάζει ο αρθρογράφος. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους για την βιομηχανία, ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση των δανειακών δόσεων ...

Κωστας Βουλγαρης