500
  Εκτύπωση  Decrease font size Increase font size

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχόλια Χρηστών

Σταύρος Π 25/11/2014 20:19

......δύο χώρες που προσφέρουν για πρώτη φορά μία νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο......

Δεν υπάρχει καμμία πηγή. Προσδοκίες μόνο. Καλά το λένε οι Αγγλώφωνοι..."Don;t count your chickens before they hatch"

Νίκος Κανάκης 21/11/2014 13:51

Ο ετήσιος συμψηφισμός δεν έχει καμία απολύτως λογική συνάφεια με την ταμπέλα του αυτοπαραγωγού ή ιδιοκαταναλωτή που φορέθηκε για "ομορφιά" στο net metering. Ο πραγματικός αυτοπαραγωγός παράγει κάθε στιγμή αυτό που μόνο χρειάζεται να ιδιοκαταναλώσει και δεν υποχρεώνει κανέναν αλλο σε υποχρεωτικούς συμψηφισμούς και μάλιστα μεταχρονολογημένους, ασταθέστατους και επιζήμιους για τον άλλο. Προκειται για χατήρι στους εγκαταστάτες και εισαγωγείς εξοπλισμού (κάτι μας θυμίζει αυτό όσους καήκαμε), που μόλις κάποιοι αφελείς τσιμπήσουν θα το καταργήσουν... και θα βουλιάξουν οικονομικά όσους έφτιαξαν!

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 21/11/2014 13:22

Όσο για κάποιους θερμοκέφαλους net meterάδες που δήθεν απειλούν πως θα τα εγκαθιστούσαν παράνομα, ας το ξανασκεφτούν πριν το ξαναπούν. Παράνομο net metering σημαίνει όχι ετήσιος συμψηφισμός, οπότε η οικονομική απόδοση της εγκατάστασης θα πέσει στο μηδέν!! Άσε που αν ο μετρητής κατανάλωσης δεν μετράει καν ανάποδα, όχι μόνο μηδενική αλλά αρνητική οικονομική απόδοση θα έχουν!!!

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 21/11/2014 13:18

Καλά κάνουν και δεν το θέλουν!!
Άσε που το γέμισαν επιδοτήσεις και δεκανίκια για να σταθεί... Το net metering δεν είναι ούτε αυτοπαραγωγή ούτε ιδιοκατανάλωση. Θα ήταν, μόνο αν ο ενεργειακός συμψηφισμός και οι χρεώσεις αφορούσαν καταμέτρηση αποκλειστικά σε πραγματικό χρόνο. Ο ετήσιος συμψηφισμός που τους δόθηκε είναι ξεκάθαρη επιδότηση, αφού χωρίς αυτόν θα χρειαζόντουσαν τριπλάσια εγκατάσταση για να επιτύχουν το ίδιο λογιστικό αποτέλεσμα. Άρα επιδοτούνται, οπότε επειδή δεν χρειαζόμαστε καν άλλα ΦΒ μιας και ο στόχος καλύφθηκε, δεν βλέπω λόγο ανάπτυξης τους. Ας ασχοληθούμε με κάτι άλλο...

energy paribus 21/11/2014 13:07

Σύμφωνα με US Εnergy Information Assosiation οι ΗΠΑ το 2012 είχαν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανά τεχνολογία ως εξής: 42%κάρβουνο, 19% πυρηνικά, 26% φυσικό αέριο, 12% ΑΠΕ και 1% πετρέλαιο ή άλλη μορφή. Μεγάλο ποσό του φυσικού αερίου είναι shale gas άρα εγχώριο προϊόν και όχι εισαγόμενο και στο κόστος του δεν έχουν συμπεριληφθεί τα περιβαλλοντικά προβλήματα από το shale gas. Επίσης εκεί οι ΑΠΕ έχουν ως επιδότηση τη φοροαπαλλαγή ώστε να μην επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Άρα μήπως το φθηνό αέριο που αναφέρει το άρθρο δεν έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα στο κόστος ρεύματος (26%) στις ΗΠΑ και δεν είναι το εισαγόμενο αέριο που προσπαθούν να προωθήσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;

Nikos Papadopoulos 21/11/2014 12:14

Προφανώς και δεν το θέλει πολύς κόσμος και ακόμα κι εγώ δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει σώνει και καλά να γίνει αυτή τη στιγμή. Ο στόχος των Φ/Β για το 2020 έχει επιτευχθεί (έτσι όπως επιτεύχθει λόγω κακοδιαχείρισης). Με το ζόρι δηλαδή να βάλουμε κι άλλα ? Ας κοιτάξουμε τις άλλες ΑΠΕ και την ΕΞΕ που είναι μίλια πίσω.

Στέφανος Μίτμαν 21/11/2014 09:43

Δεν το θέλουν...

D A 20/11/2014 16:46

Επειδή το καυτό αυτό ζήτημα παρασύρει πολλούς "υπευθύνους", ουσιαστικά τρία χρόνια μετά, να εκφέρουν την όποια άποψή τους για την άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών και της πολιτείας, καλό είναι να θυμηθούν αυτοί τουλάχιστον που γνωρίζουν καλά την υπόθεση ότι ουσιαστικά η έρευνα για τις δύο αυτές εταιρείες προμήθειας δεν ξεκίνησε ούτε με πρωτοβουλία του Ρυθμιστή αλλά και ούτε του ΔΕΣΜΗΕ (τότε) αλλά μετά από καταγγελία άλλης εταιρείας συμμετέχουσας στην αγορά.

Manolis Safos 19/11/2014 19:28

Μα το Desertec επί της ουσίας εγκαταλείφτηκε. Το λέτε και εσείς σε άλλο σημείο του energypress.

http://www.energypress.gr/news/hlios-hliothermika/Telos-stis-filodoxies-toy-Desertec-sto-exhs-tha-parehei-mono-yphresies-stoys-ependytes

τραμπουκος energy 19/11/2014 15:15

Μα, ακριβώς πριν 10 εργάσιμες μέρες υποσχέθηκε (για πολλοστή φορά) ο Υφ. ενώπιον όλως των "αναπτυξιακών" παραγόντων οτι εντός 10 ημερών ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ θα το υπογράψει! Το έχει έτοιμο στο γραφείο του .. μας είπε!

pani 3 13/11/2014 13:37

Το ...1990 η κυβέρνηση καλωσόριζε τον αγωγό Φ/Α που "θα τροφοδοτήσει την ηπειρωτική επικράτεια με το νέο και φθηνότερο καύσιμο", όπως εκατομμύρια άλλους ..."εξαρτημένους" στην Ευρώπη...

Μπορεί οι "άτυχοι πολίτες" να μην γνώριζαν τότε τις κερδοσκοπικές απολήξεις του Φ/Α και τα 20(!) ευρώ Καταναγκαστικό "Τέλος ΑΠΕ", σίγουρα όπως τα ραδίκια παραμένουν πάμφθηνο και υγιεινό μαγειρευτό για όλους...

Σε τι καλλιέργειες να ανήκαν άραγε τότε τα Ραδίκια του κήπου μας;... Ως "επιδοτούμενοι-κουρεμένοι" σήμερα, τότε θα πρέπει να ήταν πολλά Φ/Β έτη φωτός μπροστά...

S. Pap 13/11/2014 11:46

Η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς και στον φύσικο της χώρο, έρευνας - εξερεύνησης διαστήματος.
Για μαζική παραγωγή ενέργειας με την λογική βραστήρα εντός του πλανήτη μας, μόνο καταστροφές μπορεί να προσφέρει και σε κόστη υπέρμετρα σε σχέση πλέων με συνδυασμένες ΑΠΕ.

akis venieris 12/11/2014 19:37

"Τα ζωα μου αργα".Αντε μας σκασατε.Και δεν ειναι κανενας "βαρυς" μηνας ο Ιουνιος....

panagiotis dervenis 12/11/2014 16:32

Η προηγούμενη πληρωμή συγκεκριμμένου φβ πάρκου έγινε την 02 10 2014. Τώρα γίνεται την 12 11 2014.
Αντί να μειώνεται ο χρόνος πληρωμής από μήνα σε μήνα μεγαλώνει.
Ωραίο new deal κατέβασε ο κος Παπαγεωργίου!!!!!
Να τον πάρουν και στα ποιό δυσκολα!!!!!!1

Dimitrios Papoutsis 11/11/2014 20:50

" Για την χορήγηση της επιδότησης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο καταναλωτής κατά την προμήθεια και κατασκευή της νέας εγκατάστασης φυσικού αερίου, καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή. Το επιδοτούμενο ποσό θα αποδοθεί στον εγκαταστάτη ή και προμηθευτή του νέου εξοπλισμού μέσω της ΕΠΑ Αττικής μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου."
Η απόδοση του ποσού θα γίνει στα πρότυπα του "Εξοικονόμηση κατ'οίκον" ? Δηλαδή πάλι εμείς οι εγκαταστάτες θα χρηματοδοτήσουμε και αυτό το πρόγραμμα ?

rebel a 11/11/2014 11:24

Πολύ καλό σχόλιο κε Νίκο. Αλλά κάποιοι δυστυχώς έχουν κοντή μνήμη.

Nikos Papadopoulos 11/11/2014 10:40

Αίσχος και ντροπή. Τι στιγμή που το "εξοικονομώ κατ' οίκον" έχει παραλήσει από την έλειψη κονδυλίων, εμείς δεσμεύουμε πόρους για να ενισχύσουμε τα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο). Αντί να εξοικονομούμε ενέργεια επιδοτούμε το lobby του φυσικού αερίου και τη νέα ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Όταν θα ανακαλύψουν οι άτυχοι πολίτες σε τί νέα παγίδα έπεσαν με το φυσικό αέριο θα είναι πολύ αργά.

Σπύρος Μ. 09/11/2014 12:45

Παρακολουθώντας τις ημερίδες για το ΝΟΜΕ και το TARGET MODEL δεν αντιλήφθηκα ότι το ζητούμενο είναι η μείωση του κόστους ενέργειας για τον καταναλωτή (το αντίθετο είναι πιθανότερο κατά τους ομιλητές) αλλά η παροχή ¨καλύτερων¨υπηρεσιών. Η εκτεταμένη χρήση του λιγνίτη δεν συμφέρει τους νέους παίκτες, τα φ/β τους χαλάνε την ΟΤΣ (μηδέν τιμή εισόδου), λόγω προτεραιότητας δεσμεύουν μέρος της αγοράς και επειδή ¨Η ΧΩΡΑ ΘΕΛΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ¨ ποιός θα πληρώσει; Οι παρατηρητές που κόπτωνται για τον καταναλωτή τώρα ποιά είναι η άποψη τους; Να μην αναφερθω στο χρηματιστηριο ενεργειας και τα παραγωγα που θα ¨παιζονται¨!!!.

pani 3 08/11/2014 13:36

Προβαίνετε σε παρατεταμένες και lumpen υποκειμενικές κρίσεις, ευρισκόμενος σε σύγχυση και δυσφορία.

Είστε εύκολος στόχος... έτσι για να ακούνε και οι μουλωχτοί, κύριε akis μου...

Επί των Αντικειμενικών έχετε να πείτε κάτι;

(1) 150 μισθούς το χρόνο εσείς, 16 οι 1000 συνάδελφοί σας στη Βουλή, δηλαδή καμιά 50ριά δικούς σας...

(2) Το κράτος είναι Ουδέτερο και κοιτάζει τα συμφέροντά του με τον ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ τρόπο, άρα, ψάξτε για τους δικούς σας Άκηδες...

(3) Καλή σας διασκέδαση κ. Γέλτσιν. Πιείτε τους μέχρι σταγόνας!!!

pani 3 08/11/2014 13:10

Να πληροφορήσουμε τον κύριο rebel ότι πολλή ισότητα ονειρεύεται στο ελληνικό σοβιέτ και να το κοιτάξει αυτό...

Και μια και είμαστε σε ανταγωνισμό, να περιμένει και αυτός και όλοι οι πράσινοι ...Radical (που λέει και η γάτα μου) πολλές ταχύτητες, όχι μόνο 2.

Τα καινούρια εξατάχυτα τα είδατε;! Σύντομα θα έχετε την ευκαιρία για πολλά test-drive, με αφετηρία το Σύνταγμα...

akis venieris 06/11/2014 18:53

rebel μην κουραζεσαι.Οι ανθρωποι καταλαβαινουν μονο οτι θελουν να καταλαβουν(η οτι μπορουν,αναλογα με την διανοητικη τους κατασταση).

rebel a 06/11/2014 15:31

Αναζητήστε λοιπόν τις ΑΙΤΙΕΣ στους ΗΓΕΤΕΣ που σας αξίζουν. Εγώ και κάποιοι άλλοι ουδόλως το παίξαμε ηγέτες αλλά ούτε και κακόμοιρα ανθρωπάκια για να βγάζετε το μένος σας σε λάθος αποδέκτες...!!!
Και επειδή ο τρόμος που σας κυριεύει δεν σας αφήνει να "αγγίξετε" τους "ΗΓΕΤΕΣ σας" τους παραγματικούς φταίχτες για "ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ" που κρύβεται μέσα σας, "υμνείστε τους γονιπετείς" μπροστά τους.

rebel a 06/11/2014 15:20

Αν η Θεια Νέμεσις δεν σας καλύπτει "κε παρατηρητή" pani3 αναζητήστε την αλήθεια σας σε πραγματικές φιλοσοφίες και όχι αμπελοσοφίες. Παραδείγματα αξιόλογων ανθρώπων υπάρχουν πολλά. Διαβάστε τους και κυρίως αγαπήστε τον ίδιο σας τον εαυτό και επιδείξτε αυτοσεβασμό. Μόνον έτσι θα μάθετε να "κρίνεται" τους άλλους....

Εμένα δεν μου φταίτε εσείς αν καταλάβατε σωστά μου φταίει το ίδιο μου το κράτος και αυτοί που λαμβάνουν τις τις αποφάσεις για εμένα χωρίς εμένα.

rebel a 06/11/2014 15:01

Ενώ αυτοί που έχουν 151 kW - 500 kW ή και ως 1 MW αλλά είναι πολλοί (με μικρότερα μερίδια) γεννήθηκαν στο πηγάδι.

Πολύ ωραία! Το "διαίρει και βασίλευε"... Έτσι θα πάει αυτή η χώρα μπροστά.

Αν ισχύσει για τους αγρότες να σιχύσει για ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα Φ/Β 13% από τη στιγμή που υπέστησαν ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ μειώσεις στις συμβάσεις τους. Έτσι απλά για να διορθωθεί όσο είναι εφικτό αυτο η αδικία! ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ...

pani 3 05/11/2014 22:50

Ο συσχετισμός ισχύος πλέον είναι συντριπτικός...
Όταν αρχίζουν τα παρακάλια, αντιλαμβάνονται όλοι τι έχει να γίνει...

Όσο για την ορθότητα ή μη των ισχυρισμών, πρόκειται για την απόλυτη διαστρέβλωση. Αν δεν υπήρχαν οι πράσινοι ...Radical (που λέει και η γάτα μου) του 2009, ίσως να μιλούσαμε τώρα για ελεγχόμενη έκρηξη στην (οικιακή βεβαίως, βεβαίως) αυτοπαραγωγή...

Πρόλαβαν τα σαϊνια...
Όσο για τα ηθικο-νομικά μας πιάσαν...!
(βλ. προηγούμενη πρόταση εις το τετράγωνο...)

pani 3 05/11/2014 22:39

Ορθώς προστατεύθηκε η ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια από τα Φ/Β. Χάρη στις άοκνες θυσίες των 10.000 Radical των οικιακών κήπων (όπως λέει και η γάτα μου...) σώθηκε η ΔΕΗ αφού οι ίδιοι ανέλαβαν αγόγγυστα για 1/4 του αιώνα να πληρώσουν όλο το ρίσκο.

Η θυσία αυτή όμως, των φανατικών της κλειστής οικονομίας του ελληνικού σοβιέτ, που υπήρξαν πραγματικοί Ριζοσπάσται, για το καλό του έθνους, δεν είναι πλέον αρκετή!...

Θα χρειαστεί σύντομα, νέα Κάθοδος των Μυρίων, υπέρ της ΔΕΗ Φ/Β...

pani 3 05/11/2014 22:13

Πολύ στη θεολογία το ρίξατε και στον Aνορθολογισμό.

Δεν μπορεί ένας "ορθολογιστής" του κέρδους και των Φ/Β αλλά και "επαναστάτης"/rebel να ρέπει εις Ανορθολογισμόν.
Κουρελιάζεστε έτσι, κύριε Lumpen "rebel a", αν πιστεύετε εις Νέμεσιν και Τροχογυρίσματα...

Πισογυρίσματα... να σκέφτεστε! Και ερωτώ: Αν γύριζε ο χρόνος Πίσω, θα κάνατε τα ίδια;! Σιγά να μην μας πείτε...

Μάλλον έχετε φτάσει στο Αμήν, σε Αδιέξοδο... και φταίνε ΜΟΝΟ οι Άλλοι και τα σπίτια τους.

Ουδόλως λυπούνται για την κατάντια σας, εκείνοι οι "Άλλοι" που την έχουν Ακριβοπληρώσει...

Τι ζητάμε λοιπόν!;
"Λίγο Αιματάκι" που έλεγε και η διαφήμιση...!

Χρήστος 05/11/2014 22:13

Τουλαχιστόν σε αυτό μπορούν να συμφωνήσουν όλοι οι σύλλογοι ώστε επιτέλους να μην υπάρχουν πολίτες 2 κατηγοριών σε αυτή τη χώρα! Να το στηρίξει και ο ΣΠΕΦ.

τραμπουκος energy 05/11/2014 18:46

κάποιο σπουργίτι μου είπε οτι ο Υφ. δήλωσε σήμερα (5 Νοεμβρίου) και οτι το αργότερο σε ΔΕΚΑ (10) ημέρες (μάλλον εργάσιμες!) θα υπογράψει και το net metering.
1) σιγά μην το κάνει!
2) αν το κάνει όμως ... λυπάμαι τον επόμενο!

MAIK SKOR 05/11/2014 15:12

ΜΑΛΛΟΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΚΑΡΗΣ ΕΙΠΕ ΟΣΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.... ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΦΛΕΓΩΝ ΖΗΤΗΜΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ... ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΕ, ΕΝΩ Ο ΛΑΓΗΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ 87% ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΗΣΥΧΟΙ? ΜΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 13% ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΤΡΙΜΗΝΟΥ... ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΑ 500 KW ΚΑΙ ΠΑΝΩ....ΑΡΑ ΤΙ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ?

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 05/11/2014 08:31

Άντε με το καλό!, μπάς και επανέλθει το ήθος και η ειλικρίνεια στην έκφραση του ΜΔΝ.

τραμπουκος energy 03/11/2014 19:12

Τις στρεβλώσεις γιατί να τις πληρώνουν οι επενδυτές στα νησιά οπού με τις επενδύσεις τους μειώνουν το κόστος παραγωγής στα ΜΔΝ και τα ΥΚΟ?? Θα έλεγε οτι με τον τρόπο σας νομιμοποιήσατε τις στρεβλώσεις που υπήρχαν και πέραν των αλλεπάλληλων λαθών που έγιναν στο παρελθόν και των αντισυνταγματικών αποφάσεων που πάρθηκαν, υπάρχει και ο σημαντικότατος παράγοντας του παραλόγου! Για τον λόγο αυτόν ΔΕΝ θα δημιουργηθεί ποτέ αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, απλά επειδή ΔΕΝ θα εμπιστεύεται κανείς να επενδύσει σε αυτήν! Μακάρι εγώ να βγω ο ψεύτης!

Σπύρος Μ. 03/11/2014 09:52

O κ. Κάπρος ανέφερε επίσης τα διμερή συμβόλαια μεταξύ ΔΕΗ Παραγωγή και ΔΕΗ Εμπορία με ¨ευνοϊκές¨ τιμές πώλησης και στη συνέχεια τα διμερή συμβόλαια μεταξύ ΔΕΗ Εμπορία και καταναλωτή με σταθερή τιμή ανεξαρτήτως ΟΤΣ. Για να μην ξεχνάμε πως χειραγωγείται η ΟΤΣ και ποιός στο τέλος την ¨πληρώνει¨. Όλοι κόπτονται για τον καταναλωτή, τόσο καιρό που του έχουν διπλοφορτώσει το έλλειμμα των ΑΠΕ μάλλον ήταν κατά λάθος. Να μην αναφερθώ στο παρελθόν 2xΑΔΙ, το cost recovery 10% επι του αερίου και τον κανόνα 30%!!

τραμπουκος energy 02/11/2014 16:11

Με διαφορά, η καλύτερη τοποθέτηση ήταν του κ. Κάπρου. Με την ένταση και το τρόπο που αρμόζει σε μία κατάσταση σαν αυτήν που αντιμετωπίζει η Ελληνική "αγορά" ενέργειας!

pani 3 01/11/2014 22:36

Ευχόμαστε κάποτε ο ..."επίτιμος" να γράψει -ως είθισται- απομνημονεύματα μήπως ειπωθεί και καμιά αλήθεια...

pani 3 01/11/2014 22:22

Ε μα βέβαια. Με 50 ευρώ ΟΤΣ πως να δουλέψει ο "ανταγωνισμός"...

"Εμείς θέλουμε 150 και βάλε" θα ήταν μια πιστή και ακριβής μετάφραση, των πραγματικών προθέσεων...

Μόνο που τώρα στέρεψαν τα νοικοκυριά από ρευστό, οπότε ο πληθυσμός κινδυνεύει θανάσιμα από τραγική έλλειψη "ανταγωνισμού"...

kostas kriti 01/11/2014 12:32

καλημέρα! γιατι δεν πληρωνονται οι παραγωγοι ουτε ΤΩΡΑ στην ωρα τους? δωστε μια απαντηση σε αυτό..

rebel a 31/10/2014 15:55

Παντως ένα πουλάκι Euroactive λέει ότι άλλα υποστήριξε ο αξιότιμος κ. Μανιάτης στης διάσκεψη στις Βρυξέλλες...
Κατι για Non Binding 30% στην Εξοικονόμηση και Binding 27% στις ΑΠΕ.

Scripta manent...

Για να μη μας θεωρούν πρόβατα...

akis venieris 31/10/2014 12:14

Μου φαινεται οτι οι γατες των ψυχακηδων ειναι ιδιαιτερα εξυπνες.

pani 3 31/10/2014 11:39

«Νυν υπέρ «φράγκων» ο αγών» λοιπόν, για να ξεκινήσω από κάτω προς τα πάνω...

Μερικοί «συναδελφοί» σας θα ήταν ικανοί ακόμα και να σας «τηγανίσουν» για λίγη ταρίφα παραπάνω...

Ακολουθεί το «Ο ρυπαίνων και ΑΜΟΙΦΘΗΣΕΤΑΙ». Αλλάζουν τα πράγματα βλέπετε. Σκληρό «Χρηματιστήριο ΛΑΓΗΕ» και ο λογαριασμός θα είναι όλος δικός σας.

«μην παριστανετε τους αθωους και τους ανηξερους.»
Θα συμφωνήσω απόλυτα.

Αθρόες προσλήψεις Κρατικοδίαιτων εισοδηματιών, προφανώς από άλλον πλανήτη...

Κάθε σπίτι και ηλιακός! (ΔΩΡΕΑΝ ζεστό νερό).
Κάθε στέγη και Φ/Β! (ΔΩΡΕΑΝ ρεύμα, άνευ «Τελών ΑΠΕ»).

OFFshore PV 31/10/2014 01:25

Δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη ο Σαμαράς, από επενδύσεις… η χώρα είναι αυτή που χρειάζεται… για να μην γίνουμε ένα απέραντο γηροκομείο… αποτρέποντας φαινόμενα Κοσοβοποιησης… σε ευαίσθητες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

super agro deal 30/10/2014 21:59

αγροτικο εισοδημα η παραγωγη ηλεκτρικου ρευματος. προφανως το ρευμα που προερχεται απο παρκα αγροτων εχει περισσοτερα''οκτανια'' απο τα παρκα των υπολοιπων κοινων θνητων.δεν θα αλλαξει τιποτα σε αυτον τον τοπο,παντα οι συντεχνιες θα κυβερνουν.μετα ο ΣΑΜΑΡΑΣ περιμενει επενδυσεις.ντροπη στους πολιτικους μας,τελικα αυτοι μας αξιζουν.

Βαγγέλης Βασιλείου 30/10/2014 18:16

Από εκεί κε Ιμπραήμ να καταλάβεις πόση ανάγκη θα... έχουμε τα προσεχή χρόνια για αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής... Ξεκάθαρα ΑΡΝΗΤΙΚΗ!!!
Αλήθεια για ποιο λόγο φωνάζουν κάποιοι να χτίσουμε και άλλη εγκατεστημένη ισχύ??? Μήπως απλά για να πουλήσουν εξοπλισμό στην πλάτη μας ?? και που δεν θα χρειαστούμε ποτέ?

Δημήτρης Ιμπραήμ 30/10/2014 17:00

30% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι το 2030 με βάση αναφοράς το 1990;

Δεν φαίνεται σωστό αυτό.

pani 3 30/10/2014 13:22

Ψιλά γράμματα οι από κοινού αγώνες και η οργανωμένη αγροτική συνείδηση για τους σκόρπιους, περιφερόμενους (προσεχώς και εις το ...εξωτερικόν;) "επενδυτές"...

Κάποτε είδαν ομόλογο τύπου junk, δεν πρόσεξαν καλά (όπως π.χ. η γάτα μου) και τράβηξαν περνώντας το για Λαχείο. "Λίγα θα βάλεις, πολλά θα πάρεις"...

Αμ δε. Πολλά βάζεις, (ούτε) λίγα (δεν) θα πάρεις...
Οργανωμένοι οι κολίγοι, ανοργάνωτοι αυτοί, μεμονωμένοι, απλοί "παρατηρητές". Είναι και αυτό μια κάποια δικαιοσύνη.

akis venieris 30/10/2014 11:28

Ντροπη.Αυτες οι νοοτροπιες κατεστρεψαν τη χωρα.Ζουμε στο ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ της νοτιας Ευρωπης.

MAIK SKOR 30/10/2014 10:21

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ... ΦΟΒΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ....

KOSTAS KIROU 30/10/2014 08:53

Είναι πολλά τα ψηφαλακια Ari.......!!!!!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ 29/10/2014 22:37

Το πιο κατατοπιστικό άρθρο που έχει βγει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων προέλευσης.
Τα συγχαρητήρια μου κύριε Κουμούση.

OFFshore PV 29/10/2014 21:57

Εφόσον υπάρχουν ήδη βιβλία για τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος… φυσικό επακόλουθο είναι να ενταχτούν και τα αγροτικά φωτοβολταικα, στη συγκεκριμένη κλίμακα.
Συγχαρητήρια, σε αυτή τη χούφτα αγροτών, που από το μηδέν, κατάφεραν να χαράξουν τη δική τους πορεία, συσπειρώνοντας τους παραγωγούς, δημιουργώντας ένα δυναμικό σύνδεσμο.

Πανος Νακου 29/10/2014 21:07

ευτυχώς που κράτησα κάτι λεφτάκια για να ξεκινήσω μια δουλίτσα...στο εξωτερικό..(μιας και εκεί τουλάχιστον υπάρχει μια σχετική ισονομία)

Aris Peir 29/10/2014 15:50

Tέλεια...Ειδικό καθεστώς-προτεραιότητα στα αγροτικά κατά την αίτηση, διαφοροποίηση ταρίφας στα αγροτικά στο new deal, 13% φόρος μόνο στα κέρδη από το ρεύμα...γιατί ως γνωστόν το ρεύμα είναι αγροτική απασχόληση...
Έ ρε ξύλο που θέλουν οι πολιτικοί...αλλά καλά μας κάνουνε αφού πάντα οι αγρότες παίρνανε αυτό που θέλανε. Εμείς να δούμε τι θα κάνουμε...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 29/10/2014 11:48

Ενώνω και εγώ την φωνή μου με τους επιφυλακτικούς συναδέλφους!! Η ανικανότητα των Διοικούντων να τηρούν τα όρια είναι απαράμιλλη! Αλίμονο αν αρχίσουμε πάλι τα συνθήματα του τύπου "μακάρι να βάλουν όλοι Φ/Β και ας βρει η Πολιτεία τον τρόπο να μην γεννιούνται ελλείμματα", γιατί τότε σίγουρα θα μας καταστρέψουν και πάλι. Αλίμονο αν εμείς οι κατεστραμμένοι τους δίνουμε άλλοθι με τέτοια συνθήματα να κάνουν ξανά ότι θέλουν. Οι ευθύνες είναι τεράστιες!!! Δεν πρόκειται να βρουν κανένα τρόπο για να μην δημιουργούνται ελλείμματα. Εδώ χρειάστηκαν 5 χρόνια να μαζέψουν τη στρέβλωση της ΟΤΣ που την φώναζαν και οι πέτρες... Τι συζητάμε τώρα κύριοι...

Σπύρος Μ. 29/10/2014 10:04

Συναδελφοι περασαμε προ πολλου το σταδιο των προβλεψεων, απο τον 9/2011 οταν ειχαν συμβολαιοποιηθει εργα πανω απο τους στοχους, το 2009 ειχε προβλεφθει οτι η αναπτυξη των ΑΠΕ δεν επρεπε να επιβαρυνει υπερμετρα τον καταναλωτη. Πλεον βαση των γεγονοτων μιλαμε για εγκληματικη αμελια των Διοικουντων που δεν εκαναν εγκαιρα τιποτα για να μην φτασουμε στο παρον χαλι οποτε φοβαμαι οτι και η προαναφερομενη διαδικασια για τις ΑΠΕ θα καταληξει σε φιασκο που θα το πληρωσουμε ολοι. Κυριοι δεν εχουμε μνημη χρυσοψαρου και δεν δικαιολογειται πλεον το " δεν το ειχαμε προβλεψει" ειχατε και εχετε ολα τα στοιχεια μην παριστανετε τους αθωους και τους ανηξερους.

KOSTAS KIROU 28/10/2014 09:40

Αγαπητέ rebel a, δεν θα είχες καθόλου άδικο εαν ειχαμε κράτος που σχεδιάζει - προβλέπει - αποφασίζει λαμβάνοντας υπ όψιν του τι έχει γίνει στο μεσοδιάστημα. Να θυμισω σε ολους μας ότι ποτε δεν σχεδίασε την αναπτυξη των ΑΠΕ και το σημερινο ΕΤΜΕΑΡ, δεν προέβλεψε το Χάλι που θα προέκυπτε απο τη αθρόα είσοδο επενδυτών ΑΠΕ και βέβαια εκ των εστέρων αποφάσισε κούρεμα κάνοντάς μας να τρεχουμε να καλύψουμε τις τράπεζες. Δεν ξέρω για τις συντεχνίες που αναφέρεται, απλα εγώ ψυσαω και το γιαούρτι που λέει και η παροιμία.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 27/10/2014 18:43

Τι εννοεί ο κος Χασελχοφ όταν λέει πως έχουν πολλά έργα ΑΠΕ, πολύ παραγωγή και πως η παραγώμενη ενέργεια από ΑΠΕ αυτή χάνεται με μεγάλο μάλιστα κόστος?? Για ποιούς??Αποσυνδέουν τους παραγωγούς λογω υπερφόρτωσης και ύστερα τους αποζημιώνουν για τη χασούρα?? ή το κόστος αφορά την ζημιά των παραγωγών από τις αποσυνδέσεις??

Νίκος Κανάκης 27/10/2014 18:18

Στην ουσία τώρα, συμμερίζομαι τον προβληματισμό για το πως θα προχωρήσει η κατάσταση χωρίς ελλείμματα λόγω net metering. Μαθηματικά τουλάχιστον προκύπτει προβληματισμός. Εκτός και αν αλλάξει ολόκληρη η λογική της αγοράς, του ειδικού λογαριασμού, του ΕΤΜΕΑΡ κλπ που δεν το βλέπω όμως... με όσα έχουν δει τα μάτια μου. Σε κάθε περίπτωση αν δεν το κριτικάρουν κάποιοι και προχωρήσουμε μόνο με αγαθές προθέσεις τη βάψαμε!!

Νίκος Κανάκης 27/10/2014 18:16

Στην ουσία τώρα, συμμερίζομαι τον προβληματισμό για το πως θα προχωρήσει η κατάσταση χωρίς ελλείμματα λόγω net metering. Μαθηματικά τουλάχιστον προκύπτει σοβαρός μάλιστα προβληματισμός. Εκτός και αν αλλάξει ολόκληρη η λογική της αγοράς, του ειδικού λογαριασμού, του ΕΤΜΕΑΡ κλπ που δεν το βλέπω όμως... με όσα έχουν δει τα μάτια μου. Σε κάθε περίπτωση αν δεν το κριτικάρουν κάποιοι και προχωρήσουμε πάλι μόνο με συνθήματα, τη βάψαμε!!

Νίκος Κανάκης 27/10/2014 18:13

Το πρόβλημα δεν είναι σε αυτά που λέει ο ΘΕΣΙΦ, που άλλωστε είναι δίκαια πολύ επικριτικός με τον Υπουργό Μανιάτη και την για δεύτερη φορά απουσία σχεδιασμού τώρα στο net metering όπως και το 2010 που οι ίδιος άνθρωπος ήταν Υφυπουργός. Ο τίτλος του δελτίου τύπου νομίζω είναι άστοχος, αφού δεν προϊδεάζει καθόλου για την κριτική που ακολουθεί.

Νίκος Κανάκης 27/10/2014 18:12

Το πρόβλημα δεν είναι σε αυτά που λέει ο ΘΕΣΙΦ, που άλλωστε είναι δίκαια πολύ επικριτικός με τον Υπουργό Μανιάτη και την για δεύτερη φορά απουσία σχεδιασμού τώρα στο met metering όπως και το 2010 που οι ίδιος άνθρωπος ήταν Υφυπουργός. Ο τίτλος του δελτίου τύπου νομίζω είναι άστοχος, αφού δεν προϊδεάζει καθόλου για την κριτική που ακολουθεί.
Στην ουσία τώρα, συμμερίζομαι τον προβληματισμό για το πως θα προχωρήσει η κατάσταση χωρίς ελλείμματα λόγω net metering. Μαθηματικά τουλάχιστον αυτό προκύπτει. Εκτός και αν αλλάξει ολόκληρη η λογική της αγοράς, του ειδικού λογαριασμού, του ΕΤΜΕΑΡ κλπ που δεν το βλέπω όμως...

Νίκος Κανάκης 27/10/2014 17:23

Η ανάπτυξη τρόπου σκέψης είναι μάλλον άπιαστο όνειρο αγαπητέ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Μνήμη χρυσόψαρου πολιτικοί και λαός να μην είχαν και οι επιτήδειοι θα είχαν πάει οριστικά σπίτι τους! Αλλά βλέπεις η μνήμη των πολιτικών "συζητείται", του δε λαού απλά δεν υπάρχει. Έτσι οι ίδιοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία από τις ιίδιες καρέκλες να ξανακάνουν τα ίδια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 27/10/2014 15:40

Παντού το ίδιο συμβαίνει, γιαυτό και οι φούσκες πάνε σύννεφο στον πλανήτη...! 'Αλλωστε αυτοί που "στήνουν" τις αγορές, εκεί ακριβώς βασίζονται για να ξεπουλήσουν την πραμμάτια γρήγορα-γρήγορα και ύστερα μην τους είδατε...

Όσο για τους μίμους που μένουν πάντα πίσω με τη σαμπρέλα της σκασμένης φούσκας στα χέρια, δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει ότι το μόνο που δεν μπορεί η μίμηση να καλύψει είναι το να μάθουν κάποια στιγμή έστω να σκέφτονται!!

rebel a 27/10/2014 11:55

Και προς επίρρωση των ανωτέρω μια νέα Νορβηγική μελέτη για το ανθρακικό αποτύπωμα όλων των τεχνολογιών σε όλο τον κύκλο ζωής τους (LCA).

http://theenergycollective.com/roman-kilisek/2142526/life-cycle-study-confirms-global-environmental-benefit-low-carbon-energy-techn
http://www.pnas.org/content/early/2014/10/02/1312753111.full.pdf+html

Πολύ σωστά τα λέει ο ΘΕΣΙΦ για σωστό σχεδιασμό. Που βλέπετε το παράλογο?

rebel a 27/10/2014 11:53

Το θέμα είναι να βλέπουμε κε Κύρου πιο είναι το ΣΩΣΤΟ και όχι το στενό συντεχνιακό όφελος. Και η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι αυτή. Ο ρυπαίνων ΠΛΗΡΩΝΕΙ. Αυτό άλλωστε είναι και το αναταγωνιστικό πλεονέκτημα των ΑΠΕ και όποιος δεν θέλει να το καταλάβει ακυρώνει το ίδιο τους το πλεονέκτημα.
Ναι να βάλουν όλοι Φ/Β αν είναι δυνατόν. Ευθύνη του κράτους είναι να διαμορφώσει τις σωστές συνθήκες και τον τρόπο που θα γίνει. Διότι η πρόοδος δεν μπορεί να ανασχεθεί με οπισθοδρομικά μέτρα και κραυγές. Οι συνετεχνίες κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν το κοντόφθαλμο συμφέρον τους.
Από ένα παραγωγό Φ/Β επί εδάφους.

ΘΕΜΗΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ 25/10/2014 23:17

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΕΝΙΚΑ, ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΡ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗΣ ΓΗΣ.
ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΤΑΡ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΟΧΛΕΙ.
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΕΥΣΗ.

Δημήτρης Μακρής 25/10/2014 22:35

Και πέρα από τη διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων, είναι πραγματικά σκάνδαλο να προχωρά η κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής στο Πρασονήσι της Ρόδου, αντί να προωθείται η παράλληλη κατασκευή διασύνδεσης της Ρόδου με την Κρήτη... Τα business plan εκεί δείχνουν άλλα;

Ιωαννης Τζανακακης 25/10/2014 10:32

Σωστα τα γραφει ο συντακτης.
Χαθηκαν 8 χρονια για μιαν υποθεση που ενας υπουργος μπορουσε να αναθεσει μετα απο απλη ακροαση των ενδιαφερομενων.

Αξιζει να αποτελεσει θεμα case study για να αποδειχθει η καταντια της ελληνικης γραφειοκρατιας για να αποφευγεται το τυπικο να υπερτερει του ουσιαστικου.

KOSTAS KIROU 24/10/2014 15:49

πολυ γαλαντομους τους βρισκω τους συναδελφους απο την Θεσσαλια. Εαν αρχισει το βιολι των εξαιρεσεων στην καταβολη του ΕΤΜΕΑΡ να δουμε απο που θα πληρωνονται σε 5 χρονια τα μελη του ΘΕΣΙΦ. Λεω συναδελφοι καλυτερα να τρωτε και να πινετε αντι να μιλατε, να γραφετε η να παιρνετε θεση σε τοσο λεπτα ζητηματα που εχουν σχεση με την υπαρξη μας σαν κλαδος και σαν επιχειρησεις.

rebel a 23/10/2014 11:52

Γιατί μακάρι να μην γυρίσει ο τροχός και οι σημερινοί "ξύπνιοι" φωστήρες εμφανισθούν ως "αδαείς" στη θέση των σημερινών "αδαών Φ/Β παραγωγών".
Διότι, δεν πιστεύω να πιστεύει κανείς από δαύτους τους "παρατηρητές" που ευκόλως σήμερα κρίνουν τα αλλότρια ότι την όποια τρύπα στα οικονομικά του κράτους από τις μακακίες του θα κληθούν να τα πληρώσουν άλλοι πέραν από τους πολίτες.
Διότι υπάρχει και η ΘΕΙΑ ΝΕΜΕΣΙΣ...

rebel a 23/10/2014 11:46

Ως γνωστόν οι "απλοί παρατηρητές" γνωρίζουν καλύτερα και παπαγαλίζουν ανατρέχοντας και ξεθάβωντας χειλιοεεμπεδομένες "ατάκες" που παραπέμπουν σε κάτι άσχετες γάτες και ραδίκια. Δεν γνωρίζουν όμως πως ίσως και να γυρίσει ο τροχός και γι αυτούς και όταν θα χάνουν τα σπίτια τους για να συνεισφέρουν στην αποζημίωση των αδίκως ζημιωθέντων παραγωγών από τις οφειλές του κράτους που θα τους επιβληθούν καπέλο με το προκάλυμα της φορολόγησης γαι να καλύψουν τρύπες στον προϋπολογισμό τότε να δω κατά πόσο θα κάνουν σχόλια αφ' υψηλού.

Στέφανος Μίτμαν 23/10/2014 09:04

Η διασύνδεση των νησιών (Κρήτη, Κυκλάδες) είναι ίσως ένα από τα λίγα "μεγάλα" έργα με υγιές business plan και δεδομένο πολύ σύντομο χρόνο απόσβεσης.
Ποτέ το κόστος χρήματος από την κεντρική τράπεζα δεν ήταν τόσο χαμηλό, σχεδόν μηδενικό. Πως είναι δυνατόν να μην έχει ήδη ξεκινήσει η διασύνδεση... Έχουμε την πολυτέλεια να πληρώνουμε ως καταναλωτές και ως χώρα πετρέλαιο και τη μεταφορά του στα νησιά επειδή κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν τα σίγουρα έσοδά τους...;

Yannis Tav 23/10/2014 00:47

Στη Βραζιλία το αποθηκεύουν σε μπανάνες και στο Πήλιο σε μήλα. Στην Αυστραλία δοκίμασαν σε πρόβατα, αλλά είχαν εκρηκτικά προβλήματα

Yannis Tav 23/10/2014 00:43

Είναι κατόρθωμα εκ μέρους του κράτους να είναι πιο συμφέρουσα η παράνομη εγκατάσταση Φ/Β!

pani 3 22/10/2014 15:40

Αφού λοιπόν βλέπω ότι εξαντλείστε, μένοντας από δυνάμεις και επιχειρήματα, αναγκάζεστε να το ρίξετε στην τρομοκρατία και τις απειλές για τα κόκκινα δάνεια...

Και πάλι, δε σώζεστε. Θα καταντήσετε και μισητοί στον μέσο καταναλωτή. Καλά τα πάτε, έτσι...!

Μέχρι να συμβουλευθείτε άλλους συναδέλφους σας για μια απάντηση σταπροηγούμενα, να σας υπενθυμίσω την ιστορία με τη γάτα μου...

Ως γνωστόν, όταν πριν μερικά χρόνια πρότειναν στη γάτα μου(!) να κάνει πάρκο αρνήθηκε ευγενικά και τους παρέπεμψε στα Ραδίκια του κήπου μας: «Αυτά είναι τα καταλληλότερα για τη «δουλειά» που θέλετε», τους είπε...

pani 3 22/10/2014 14:48

"Με έκπληξη" θα διαπιστώσουν σύντομα, οι όψιμοι υποστηρικτές του (υπαρκτού) Σοβιετικού μοντέλου κλειστής και επιδοτούμενης οικονομίας, την ...αποδόμησή τους.

Συμφωνώ με τον πρώτο λαλήσαντα, όπως και με τον "αινιγματικό" κύριο Hank τις προάλλες...

Αναφέρεστε και εσείς στους 10.000 Προνοιούχους των 150 μισθών το χρόνο. Όπου και να τα δώσουμε, θα μας τα πάρουν πάλι. Όχι στους ίδιους όμως και αυτό (τους) καίει...

Όσο για το άνοιγμα των οφθαλμών που (μάταια) επικαλείσθε, τα έχουμε πει. Απληστίαν γαρ Τετύφλωκεν αυτών τους οφθαλούς...

ΔΗΜΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 22/10/2014 14:11

Ένας αυτοπαραγωγός που θα καταναλώνει π.χ. 1000 Kwh και θα παράγει 600 Kwh άρα θα παίρνει από το δίκτυο 400 Kwh, σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα πληρώνει ΕΤΜΕΑΡ για τις 400 Kwh που παίρνει από το δίκτυο.
Και έρχονται οι κύριοι του ΣΠΕΦ να ζητούν ο αυτοπαραγωγός να πληρώνει ΕΤΜΕΑΡ και για τις 1000 Kwh. Κύριοι η πλεονεξία καθώς και η κοινωνική αναλγησία είναι κακοί σύμβουλοι.

Στέφανος Μίτμαν 22/10/2014 10:43

Θα επαναλάβω και ας γίνομαι κουραστικός:
Το net metering, έτσι όπως σχεδιάζεται με δύο μετρητές είναι πολύ ακριβό στην εγκατάσταση και κυρίως είναι επικίνδυνο... αυτό το αναξιόπιστο κράτος θα μπορεί να κάνει ότι θέλει για να εισπράξει περισσότερα χρήματα αργότερα... Ο δεύτερος μετρητής (που μετράει ολόκληρη την παραγωγή του Φ/Β) είναι μία θηλιά στο λαιμό του ιδιοκτήτη του Φ/Β που το κράτος θα μπορεί να σφίγγει όποτε αυτό θέλει... μακριά...
Δύο είναι οι ουσιαστικές επιλογές:
1. Πραγματικό net metering με μόνο ένα μετρητή
2. Ιδιοκατανάλωση και μεγάλη οικονομία στο λογαριασμό ρεύματος
Διαλέγουμε και παίρνουμε...

Σπύρος Μ. 22/10/2014 09:44

Αν όντως αναζητάτε την ειλικρίνεια τότε θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ¨πληρωνόμαστε λόγω των τραπεζών που έχουν δανειοδοτήσει τα έργα μας¨ αν δεν ήταν οι τράπεζες στη μέση θα μας είχαν ¨εκτελέσει¨ καιρό τώρα. Σίγουρα δεν θα ήθελε κανένας να φορτωθούν τα τραπεζικά ιδρύματα περί των 3δις ευρώ ¨κατακόκκινα¨δάνεια¨ γιατί ξέρετε ποιοι και με ποιο τρόπο θα τα πληρώσουν!!! Καλό είναι να βλέπουμε όλοι την πραγματικότητα σε ευρύτερο πλαίσιο και όχι όπως μας βολεύει.

energy paribus 22/10/2014 01:50

Υπάρχει μελέτη για την ευστάθεια του δικτύου και ποιο είναι το ενεργειακό μίγμα? Μήπως τα υπολόγισαν έτσι ώστε να καταναλώνουμε μόνο φυσικό αέριο και ο λιγνήτης να σταματήσει να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα? Μήπως σε χώρες με πλεονασματικό λογαριασμό ΑΠΕ πληρώνουν και οι αυτοπαραγωγοί τέλη ΑΠΕ? Ο δευτερος μετρητής βρωμάει πολύ. Τι τους νοιάζει τι καταναλώνεις αν το παράγεις μόνος σου?

pani 3 21/10/2014 18:28

Βεβαίως!
Το επόμενο βήμα θα είναι η πλήρης κατάργηση του "Ειδικού Τέλους ΑΠΕ" (διότι ήδη το ξερογλύφονται αι Ειδικαί Διασυνέσεις) ώστε να συνεχίσεις να κόφτεις το 20αράκι από τη σύνταξη των 300 ευρώ...
Όλα αυτά στη Μεγάλη Πορεία προς το Πεκίνο, δηλαδή το net-metering και στο βάθος grid parity με εκκατομύρια νέα GW...
Και πράγματι, εις τους 100ρηδες Φ/Β θα αξίζει εύσημο ...πενταδάκτυλο για την (άκριτη και επιπόλαια) συμβολή τους στην οικοδόμηση του Σοσιαλισμού, με τα τραγικά λάθη κερδοσκοίας εις Οποίαν και επασύρθησαν...

pani 3 21/10/2014 18:21

Να μη φοβούνται καθόλου (για να γυρίσουμε στον αρχικό τίτλο) είναι πλέον βέβαιο ότι θα τα χάσουν και επιπλέον θα συνεισφέρουν και αυτοί με τους 150 (!!!) μισθούς που παίρνουν το χρόνο...

Εμ βέβαια, το 2006 ήταν όλα ωραία. Μετά, φταίνε οι 300... Λίγο κλουβιο-αυγίτικο δε νομίζετε;

Ελάχιστοι εξαπατήθηκαν. Μόλις 10.000, ανίκανοι κριτικής σκέψης! Ναι αλλά εδώ μιλάμε για ...1.500.000 μισθούς το χρόνο!!! Ξέρετε τι λουκουμάκι είναι αυτό για την καταπολέμηση της ανεργίας;;;!

Σας βλέπω σύντομα στοχοποιημένους "ΠΡΟΝΟΜΟΥΧΟΥΣ" με 90Ε/MW και πολύ είναι, με 50 ΟΤΣ... Μεταξύ κυνισμών λοιπόν, ειλικρίνεια...

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 21/10/2014 16:41

Ενώ κε DiVa εσύ νομίζεις πως..., τάχα θα πάει μπροστά η Ελλάδα όταν μονίμως υποσκάπτει αυτούς που επένδυσαν προς χάριν των εργολάβων όσων καλούνται να επενδύσουν στο μέλλον... Κούνια που σε κούναγε...

Αν υποστηρίζεις πράγματι αυτή τη ζούγκλα, τότε πες από τώρα στον πελάτη σου, πως μόλις του φτιάξεις το net-metering σε λίγο το κράτος θα του βάλει κάποιο νέο χαράτσι να πληρώνει, έτσι για να βρει χρήματα για κάποια νέα κορόιδα...!!

Di. Va. 21/10/2014 16:04

"Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι ...θέλετε να εξορθολογήσετε την αγορά των Φ/Β και να επιλέξετε ένα βιώσιμο σύστημα για το μέλλον, με πολλαπλά οφέλη για την Ελληνική αγορά ενώ κανονικά θα έπρεπε όλοι εσείς οι "άλλοι" που δεν έχετε εγκαταστήσει Φ/Β να κόψετε το κεφάλι σας και να εξασφαλίσετε πρώτα τις δικές μας ταρίφες γιατί πρέπει να κάνουμε απόσβεση σε 4 χρόνια και όχι σε 5 ή 6!! Εμείς είμαστε οι έξυπνοι ενώ οι άλλοι να πάνε να πνιγούνε..." Ωραία αντίληψη! Εύγε! Έτσι ακριβώς θα πάει η Ελλάδα μπροστά. Ανοίξτε τα μάτια σας και τα μυαλά σας κύριοι να δείτε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο!!

pani 3 21/10/2014 15:38

Αν μείνει πάντως το 80 στο πετρελαιάκι και μέχρι να περάσει η τελική μείωση στη λιανική, από Γενάρη και βάλε, νομίζω ότι θα αντιστραφούν τα δεδομένα διότι -πιθανόν- ο κύκλος μακροπρόθεσμης προμήθειας του Φ/Α είναι πολύ μακρύτερος από αυτόν του πετρελαίου.

Θυμηθείτε τι έγινε πριν λίγα χρόνια στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης/Θεσσαλίας...

Και φανταστείτε η αυτονόμηση στην Πολυκατοικία να είναι μη αντιστρέψιμη... Αλήθεια αν κάποιος θελήσει να γυρίσει τι γίνεται;...

pani 3 21/10/2014 15:23

Ψυλλιάζεστε που πάει το πράγμα αλλά πως να την πείτε τώρα στον Άγιο... Κομμάτι δύσκολο.

Τώρα για τους "μικροεπενδυτές" του Εκατομμυρίου λέτε να μην το ξέρει; Απλά δεν το λέει, οπότε μιλήστε του και εσείς δια την μουσικήν "Ροκ" και πόσον τα ώτα βλάπτειν...

Αμ δια τους οθφαλμούς δεν θα του ειπείτε τίποτις;!
Απληστίαν γαρ Τετύφλωκεν αυτών τους οφθαλμούς...

Να μην τα ξαναλέμε ε...

rebel a 20/10/2014 14:35

Ακόμη και έτσι λέγονται τα αυτονόητα...

Dimitris civil 20/10/2014 11:38

Καλή η παρέμβαση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμου, αν και καλό θα ήταν να αναφερόταν σε όλα τα φωτοβολταϊκά (ΦΒ) που πλήττονται και αυτά εξίσου και ανήκουν σε μικροεπενδυτές. Για να μην εμφανιστεί το φαινόμενο λόγο εκλογών να γίνει ρύθμιση υπέρ των οικιακών ΦΒ σε βάρος των αγροτικών και των επαγγελματικών ΦΒ.

archaeo pteryx 18/10/2014 11:07

H "καμπύλη κατανομής" είναι αμείλικη, "Εκτοπίζω" σημαίνει "καθιστώ ασύμφορο και αναγκάζω σε κλείσιμο". Χωρίς φυσικά να υποκαθιστώ. Το DRAX εφεξής θα εισπραττει ΑΔΙ. Θα επιδοτούμε ΚΑΙ τον κάρβουνο χάρη στα επιδοτούμενα αιολικά. Η Γερμανία αύξησε την χρηση καρβουνου, χάρη στα αιολικά (και τα φ/β) που εκτόπισαν το αέριο. Η Γερμανία έχει ακριβότερο ρεύμα από την (πετρελαιοκίνητη) Κύπρο, χάρης στις ΑΠΕ, αλλά μας τις εξάγει (το λέει η Γιουροστατ).

Δημήτρης Μακρής 17/10/2014 17:26

Αυτό που αγνοεί η μελέτη είναι ότι το grid parity δεν προκύπτει μόνο από τη σύγκριση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο λιανικής με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μιας τεχνολογίας, αλλά επηρεάζεται και από το θεσμικό πλαίσιο. Π.χ. για τα φ/β ένα καθαρό σχήμα net metering (όπως στην California) σημαίνει χαμηλότερο κόστος παραγωγής για τους τελικούς καταναλωτές επειδή δεν χρειάζεται σύστημα αποθήκευσησ, ενώ ένα σχήμα self consumption οδηγεί σε υψηλότερο κόστος.

Σπύρος Μ. 17/10/2014 12:58

Αρκετά χρήσιμο θα ήταν η ΡΑΕ να μας ενημερώσει πόσο ήταν και το κέρδος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ απο την κατάργηση των προαναφερομένων στρεβλώσεων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρουσιασθεί πόσα έσοδα στερούνταν ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ απο αυτές τις στρεβώσεις απο την αρχή της ισχύς τους. Θα ήταν κάλο και για τους καταναλωτές να καταλάβουν πόσα χρήματα επιβαρύνθηκαν μέσο ΕΤΜΕΑΡ για ποιό λόγο και ποιοί εισέπραξαν το όφελος. Αναμένουμε με ιδιαίτερη προσμονή την ανάλογη αποτίμηση απο τη ΡΑΕ.!!

Σπύρος Μ. 17/10/2014 11:45

Οι τιμές δεν ορίσθηκαν απο τους παραγωγούς. Οι συμβάσεις αγοροπωλησίας και οι πίνακες εγγυημένων τιμών πέρασαν από την Βουλή το 2006, το 2010 έγινε και η αναπροσαρμογή τον Γενάρη του 2012 στα νέα έργα. Από εκεί και πέρα αν δεν σας αρέσουν τα περιεχόμενα των υφιστάμενων νόμων είναι διαφορετικό θέμα από την αθέτηση σύμβασης εκ μέρους του Κράτους. Αν έχετε πρόβλημα με τους μισθούς, αποζημιώσεις κ.τ.λ να έρθετε μαζί μας σε αυτούς τους 300 που τα οικονομάνε, ψηφίζουν ότι να ΄ναι και εξαπατούν την κοινωνία. Σας περιμένουμε!!!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 17/10/2014 06:11

Πολύ σωστή και κοινωνικά δίκαιη η τοποθέτηση της ΠΟΜΙΔΑ.
Αλίμονο αν για να τα οικονομίσουν οι εγκαταστάτες-εισαγωγείς καυστήρων, διαλύσουμε τον κοινωνικό ιστό εντός των πολυκατοικιών και κάνει ο καθένας ότι του καπνίσει. Δεν θα μπορούμε να σταθούμε από τις οχλήσεις και την ασχήμια που θα καταστρέψει τις περιουσίες μας,
Να τα βλέπουν αυτά και κάποιοι άλλοι εγκαταστάτες, που για να πουλάνε πανέλα οι ίδιοι, θέλουν να διαλύσουν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με τις υπερβολές στο net-metering.

pani 3 16/10/2014 23:57

Νομίζω ότι ο "αινιγματικός" κύριος Hank σας προβοκάρει εύστοχα στη γλώσσα που -μόνο- καταλαβαίνετε. Στην τιμή...

Θα πρέπει να στηθείτε όξω απ΄ του Μάξιμου με πλακάτ "150 μισθοί το χρόνο για 10.000 ανυποχώρητους και καταϊδρωμένους Εισοδηματίες: Επιτέλους τελειώστε αυτή την ανωμαλία!"...

Οι 1000 περίπου συνάδελφοί σας στη Βουλή λαμβάνουν 16 μισθούς, δηλαδή (μόνον!) καμιά 50αριά δικούς σας...

Εύστοχος ο "αινιγματικός" κύριος Hank. Σας δείχνει το μέλλον. Μόνοι σας στοχοποιείστε...

Dimitris civil 16/10/2014 18:51

Να συμβάλλουμε στις ΑΠΕ για να πετύχει το κράτος τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μη πληρώνει πρόστιμα όπως έγινε με τα σκουπίδια και να βάλουμε και από τη τσέπη μας. Επιτέλους να πέσουν οι μάσκες και ο κύριος Hank και ο κάθε κύριος Hank που μπαίνει εδώ μέσα και στα διάφορα forum για να τρολάρει και να δημιουργήσει εντυπώσεις εξυπηρετώντας ιδίους σκοπούς, καλό θα κάνει να μας πει ποιοι είναι αυτοί. Σίγουρα όχι τις συντάξεις που επικαλείται….

Dimitris civil 16/10/2014 18:51

Έχουμε και λέμε για πάρκο 100Kw η ετήσια παραγωγή είναι περίπου 150.000 Kwh. Τα 50€/Mwh=0,05€/Kwh. Άρα απλά μαθηματικά δημοτικού 150.000Χ0,05=7.500€ ετησίως. Άρα στα 20 έτη που προβλέπεται η λειτουργιά των φωτοβολταϊκών πάρκων 7.500Χ20=150.000€. Να μας πει ο κύριος Hank αν το 2010 που συμβασιοποιήθηκαν οι τιμές 500€/Mwh αν μπορούσες να κατασκευάσεις 100Kw με λιγότερο από 300.000€ πλέον ΦΠΑ και έξοδα διασύνδεσης δικτύου. Σε αυτά να προσθέσουμε λειτουργικά έξοδα, εφορία, ασφάλεια, συντήρηση κλπ. Δηλαδή να βάλουμε χρήματα και να πάρουμε ούτε τα μισά μετά από 20 χρόνια.

Dimitris civil 16/10/2014 18:50

Επειδή δεν είναι συνηθισμένο σε διάφορα forum και δει τεχνικού χαρακτήρα να συμμετάσχουν και να αναλώνουν το χρόνο τους άτομα που δεν είναι συναφή με το αντικείμενο να μας πει ο κύριος Hank Rearden ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Ότι είναι παντελώς άσχετος αυτός που κρύβεται πίσω από αυτό το όνομα, φαίνεται από τις εκτιμήσεις του για το κόστος της MWh από ΑΠΕ.

Αλ Καλαθάς 16/10/2014 18:46

@ Hank

Εμείς τουλάχιστον παράγουμε MWh και τις δίνουμε στο σύστημα.

Αλίμονο από αυτούς που υπερασπίζεσαι και που αν μπουν ξέφραγα, θα τρώνε MWh και δεν θα δίνουν φράγκο!!!

Θα σου ευχόμουν καλή όρεξη..., αλλά μάλλον ξύπνησαν οι ιθύνοντες και το πάρτι που περιμένεις δεν πρόκειται να ξαναγίνει!!!

pani 3 16/10/2014 13:59

Νομίζω ότι λαθεύετε στα περί "ζούγκλας" και "κρατισμού". Αστειεύεστε;;;

Διότι το κρίσιμο έτος ήταν πράγματι το 9 (τι 1989 τι 2009...) όπου οι Σοβιετολάτρες φίλοι μας επένδυσαν εις ΑΠΕ, γδύνοντας τους συμπολίτες τους (Τέλη ΑΠΕ)...

Που να φανταστούν οι φουκαράδες όμως ότι θα έρθει το ...1989 και θα αλλάξουν τα πράγματα, με ...50ετή "σχέδια ανοικοδόμησης" (MoU) και ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά χωρίς Ονόματα...

Τους έβαλαν να πνίξουν ΔΕΗ και Λιγνίτη εις Υγείαν Φ/Α και Φόρων και αυτοί το δέχτηκαν...!!!

Καλή σας διασκέδαση κ. Γέλτσιν.
Πιείτε τους μέχρι σταγόνας!!!

T. D 16/10/2014 13:53

Κύριε Βενιερη δεν διαφωνώ σε τίποτα από αυτά που λέτε αλλά από που προκύπτει ότι ο ΣΠΕΦ θέλει να τηρούνται οι συμβάσεις. Αυτός δεν ήταν ο πρώτος που είπε να κουρευτούν οι συμβάσεις για να πληρωνόμαστε, αυτός δεν ήταν που έκανε πλάτες στο υπουργείο με τις μελέτες του. Μην ξεχνάμε της πράξεις του καθένα. Και το χειρότερο ότι μετά το κούρεμα συνεχίζουμε να μην πληρωνόμαστε και όλοι οι σύλλογοι είναι άφαντοι. Οπότε μην μιλάμε για συμβάσεις γιατί έγιναν κουρέλια και αυτό θα το δούμε και στην συνέχεια. Όποιος πιστεύει ότι έχει ακόμα σύμβαση είναι πολύ μακριά νυχτωμένος, το μονό που δεν έχει αλλάξει είναι ότι μας παίρνουν όλη την ενέργεια.

akis venieris 16/10/2014 12:15

Για μερικους μαλιστα βλεποντας το υφος αυτων που γραφουν ειμαι σιγουρος οτι ειναι ΔΕΗτζηδες.

akis venieris 16/10/2014 12:13

Η χωρα δεν μπορει να πληρωσει συνταξεις γιατι οι πολιτικοι μας αφου διορισαν στο δημοσιο και τις γατες τους,στη συνεχεια τους εβγαζαν στην συνταξη απο τα 45 τους.Για καθε εναν συνταξιουχο υπαρχει ενας εργαζομενος ενω επρεπε να υπαρχουν 4-5.Να αρθει επιτελους η μονιμοτητα και να γινουν οι απολυσεις στο κηφηναριο που μαζευτηκε στο δημοσιο.Μετα να δεις πως θα μπορει το δημοσιο να πληρωνει τα παντα.Αλλα εσεις που να καταλαβετε απο αυτα.Ειμαι σιγουρος οτι εκει ανηκετε και γιαυτο σταζετε χολη σε καθε post για τους φβ ιδιωτες. συνεχιζω

pani 3 16/10/2014 11:53

Νομίζω ότι λαθεύετε στα περί "ζούγκλας" και "κρατισμού". Αστειεύεστε;;;

Διότι το κρίσιμο έτος ήταν πράγματι το 9 (τι 1989 τι 2009...) όπου οι Σοβιετολάτρες φίλοι μας επένδυσαν εις ΑΠΕ, γδύνοντας τους συμπολίτες τους (Τέλη ΑΠΕ)...

Που να φανταστούν οι φουκαράδες όμως ότι θα έρθει το ...1989 και θα αλλάξουν τα πράγματα, με ...50ετή "σχέδια ανοικοδόμησης" (MoU) και ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά χωρίς Ονόματα...

Τους έβαλαν να πνίξουν ΔΕΗ και Λιγνίτη εις Υγείαν Φ/Α και Φόρων και αυτοί το δέχτηκαν...!!!

Καλή σας διασκέδαση κ. Γέλτσιν.
Πιείτε τους μέχρι σταγόνας!!!

Μους Καλ 16/10/2014 11:16

Οταν βγήκε στο σύστημα του ΛΑΓΗΕ η φόρμα για την ΥΔ για το κόστος της επένδυσης, ο ΠΟΣΠΗΕΦ είχε παρακινήσει τους παραγωγούς να μην προχωρήσουν στις δηλώσεις ακόμα, μέχρι να δωθούν διευκρινήσεις. Τι γίνεται με αυτό το θέμα; Η πλειοψηφία των παραγωγών έχει κάνει τις δηλώσεις; Από αυτούς που δεν έχουν επιχορήγηση η πλειοψηφία έχει κάνει τις δηλώσεις; Και αυτοί που δεν τις έχουν κάνει χάνουν πλέον τη διαφορά των χρημάτων τους οριστικά;

akis venieris 15/10/2014 19:43

Ο ΣΠΕΦ θελει να υπαρχει καλο κουμαντο στην αγορα για να μην γινει ξεφραγο αμπελι.Ετσι θα μπορουμε να πληρωνομαστε κανονικα και θα τηρουνται οι συμβασεις μας.Τωρα αν τα αυτονοητα σε αυτη την χωρα ειναι παραλογα και τα ψαχνουμε ειναι και ο βασικος λογος που παει κατα διαολου και θα σηκωσει κεφαλι του αγιου.......ποτε ανημερα.Αντε να φυγουμε και οι τελευταιοι ιδιωτες απο τη χωρα και να μεινουν μονο οι ΔΥ και οι συνταξιουχοι για να κανουν κουμαντο στο...........(δεν γραφω την λεξη για να μην το κοψουν)

Hank Rearden 15/10/2014 18:12

@Αλ Καλαθάς

Υποθέτω, με τη δική σας λογική, πως κάποιος που "επένδυσε" σε μια "εγγυημένη τιμή" 500 ευρώ/MWh για 20 χρόνια (!!!) όταν ένα λογικό κόστος παραγωγής είναι κάτω από 50 ευρώ και μάλιστα σε μια χώρα που δεν έχει να πληρώσει συντάξεις, πρέπει να λογίζεται σα σοβαρός επενδυτής, που δεν "μπήκε για να φάει"...

Ή μήπως ο τίτλος του "μικρού" τον απαλλάσσει και από κάθε ευθύνη και επιχειρηματικό ρίσκο?

Σοβαρευτείτε λίγο, που θέλετε ένα βασικό μισθό για κάθε MWh....

Σπύρος Μ. 15/10/2014 13:12

Τα σχόλια περί των επιχειρήσεων ΑΠΕ θα ήταν καλό να συνοδεύονται και με γεγονότα. Μην ξεχνάτε ότι το 1δις για το 2014 (ΕΤΜΕΑΡ) δεν το έχουν λάβει οι ΑΠΕ καθώς χάρισαν απο 4-6μήνες, τους επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά απο 25%-42% και βρίσκονται σε υπερημερίες 4μηνών. Οπότε δεν πληρωνόμαστε τα χρήματα που καταβάλλει ο καταναλωτής. Θα ήταν υπεύθυνο απο μέρους όλων να αναζητήσουν ποιοί λαμβάνουν αυτά τα χρήματα και αυτούς να λοιδορείσουν! Καλό θα ήταν να δείτε μέ πόσα λέφτά επιδότείται το Φ.Α για να κάθεται (ΑΔΙ).!!!

Αλ Καλαθάς 15/10/2014 12:08

Κάθε λογικός άνθρωπος νομίζω θέλει:

α. Να μην ξαναμπούν τσαμπατζήδες στην λιανική αλλά μόνο σοβαροί παίκτες που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
β. Να υπάρξει μηχανισμός που να τους υποχρεώνει να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και όχι να τους αφήνει στην καλή τους διάθεση.
γ. Το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί κόστος ρεύματος όπως είναι και ο ΗΕΠ, άρα κόστος της Προμήθειας.

Τα υπόλοιπα περί ανοίγματος της αγοράς λιανικής ξέφραγα χωρίς προυποθέσεις υποκρύπτουν σκοπιμότητες, από όσους προφανώς θέλουν να μπουν για να τα φάνε...!!!

Hank Rearden 15/10/2014 10:40

Είναι μια καθαρά αντικοινωνική αντίληψη που φεύγει από τα όρια της οικονομίας και αποκαλύπτει μια εμπεδωμένη στάση ζωής που παραπέμπει σε ζούγκλα.

Μπορεί το greenwashing να έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια αλλά ας μην θεωρείτε πως απευθύνεστε συνεχώς σε κρετίνους!

Hank Rearden 15/10/2014 10:40

Κάτσε για να καταλάβω, δηλαδή ο ΣΠΕΦ θέλει:

1. Να μην ανοίξει ποτέ αγορά ρεύματος, να μείνουμε με το μονοπώλιο της ΔΕΗ

2. Να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις των ανεξάρτητων παραγωγών που φτάνουν το 1 δισ. το χρόνο για να κάθονται.

3. Να διατηρηθεί το μοντέλο του ραντιέρη στις ΑΠΕ σε βάρος μιας κοινωνίας που έχει φτωχυνει δραματικά.

Φοβάμαι ότι οι εκπρόσωποι των "επενδυτών" ΑΠΕ αποτελούν την πιο σκληρή μορφή κρατισμού, συνδικαλιστικής νοοτροπίας και οπισθοδρομικότητας.

MAIK SKOR 15/10/2014 10:25

ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ... ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΟΤΚΩΒΡΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΜΑΪΟΣ.. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΪΟΥ( ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΕΙΘΕΤΑΙ ΕΞΟΦΛΗΘΗΣΑΝ)...
ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ... ΟΤΑΝ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΣΟΥΜΕ Φ.Π.Α. ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΙΔΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΘΑ ΓΛΕΝΤΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ....ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΝΕΟΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΗ ΚΑΙ ΛΑΓΗΕ... Ο ΕΝΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΜΕ 2 ΔΙΣ ΚΑΙ Ο ΔΕ ΛΑΓΗΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΗΣ Α.Ε. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2015....ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΡΩΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ?

MAIK SKOR 15/10/2014 10:17

ΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ... ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΑΜΕ ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΜΑΪΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΣΟΥΜΕ ΤΟ Φ.Π.Α. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ.... ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ Η ΔΕΗ ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑ 2 ΔΙΣ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΛΑΓΗΕ ΥΠΟΤΕΙΘΕΤΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΣ....ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ... ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΓΙΝΑΜΕ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ... ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ...

Στέφανος Μίτμαν 15/10/2014 09:11

Το Desertec ήταν project από άλλες εποχές, όταν το κόστος των Φ/Β ήταν 5.000 ευρώ / kWp και η καλύτερη απόδοση (ηλιοφάνεια) έπαιζε σημαντικό ρόλο και υπερκάλυπτε το κόστος μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ και χρόνια, με το κόστος να έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τόσο σύντομα, το Desertec δεν έχει λόγο ύπαρξης... Η δουλειά όμως έγινε, και έχουμε νέα δεδομένα για τα Φ/Β: αυτοκατανάλωση ακόμα και με την χαμηλή ηλιοφάνεια της Γερμανίας, πόσο μάλλον στην Ελλάδα...

pani 3 15/10/2014 01:17

Που να γνωρίζει ο αυτο-εργαζόμενος "νέος" (που νόμιζε ότι εκτελώντας ΔΕΗ και Λιγνίτη θα πλουτίσει ο ίδιος και όχι το Φ/Α και οι Φόροι) ότι ο "παππούς" κουβαλάει έναν αιώνα τώρα την Ψυχή και τη Φωνή χιλιάδων εκτελεσμένων και αδικοχαμένων...

Αυτά παθαίνει όποιος διαβάζει από μικρός Μαρίνο...
Ως "ετοιμοθάνατο'' πάντως, τον βλέπω με πολλά πλεονεκτήματα. Άσε που θα γλυτώσει και το Ξύλο-μα...

pani 3 15/10/2014 00:58

Μπράβο σας!
Διακρίνω στα σχόλια πλήρη επίγνωση της Σοβιετικού τύπου Οικονομίας στην οποία ζείτε...

Τώρα αυτά περί ισοπολιτείας αφήστε τα, διότι αμφισβητώ την Πολιτειολογική σας δεινότητα... Εκτός εάν έχετε συνειδητά εγκαταλείψει Ορθοδοξία, ρέπετε δηλαδή προς Ρεβιζιονισμό... Τι σημαίνει τώρα αυτό;

Ότι για τη οικοδόμηση του Σοσιαλισμού εργάζεστε και μόνο, απλά δεν το έχετε πάρει χαμπάρι...

Του Σοσιαλισμού αυτών που θα σας πάρουν τα πάρκα, οπότε περιμένουμε Πόρισμα αλλά και (όλα τα) Ονόματα...

Nikos Panayotopoulos 14/10/2014 19:25

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειξει οτι δεν ειναι ελεφαντας ρε Αντε τελειωνετε και βγαλτε τα στοιχειά σας στην φορα Αηντε Ονοματα τοπο καιο χρονο Δημοσιογραφοι...

τραμπουκος energy 14/10/2014 17:53

ω, τι κρίμα, και το project ΗΛΙΟΣ που ήταν η επέκταση του Desertec τι θα απογίνει τώρα!

Μιχάλης Φωτιάδης 13/10/2014 20:56

Καλή αρχή στη νέα στήλη κ. Καθηγητά!

Costas Faitatzoglou 13/10/2014 16:25

Αν οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν εντελώς μη επιδοτούμενες (άμεσα ή έμμεσα) και η χρηματοδότηση των έργων αυτών ήταν σε επίπεδα προ 2008, τότε το grid parity για τα αιολικά και φωτοβολταϊκά στις χώρες της μεσογείου θα ήταν ήδη πραγματικότητα. Ιδικά αν υπολογίσεις στο κόστος δικτύου και την ενέργεια που χάνεται από την μεταφορά!

CONSTANTIN YANNSON 13/10/2014 15:26

Επιτέλους μία ορθολογική τοποθέτηση, αλλά η λογική για μας είναι μάλλον υπέρβαση!

Σπύρος Μ. 13/10/2014 14:51

Βεβαιώς κύριοι, οι ¨φωτοβολταϊκοι¨ είναι κερδοσκόποι και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες στην Ελλάδα ¨χασοσκόποι¨! Για το τέλος εφοδιασμού στο αέριο αν και όποτε χρειαστεί δεν υπάρχει επιβάρυνση της βιομηχανίας και των καταναλωτών?? Δεν βλέπω κανένα σχόλιο όμως!!! Oι επενδυτές στην λιανική ξέρουν να απαιτούν και να κερδίζουν τις επισφάλιες του ΕΤΜΕΑΡ (θα τις φορτωθεί ο ΛΑΓΗΕ), αυτοί δεν ξέρουν που επενδύουν και τι ρίσκα υπάρχουν ή τους στρώνουμε το χαλί μην και χάσουν κανένα ευρώ! Ισότιμη και ισόνομη Πολιτεία!!!!!!!!!

rebel a 13/10/2014 13:50

Τα υπόλοιπα για μετοχοδάνεια, λιγνίτες κλπ. άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Διότι, οι Συμβάσεις στις προηγμένες χώρες (όπου πάντως δεν ανήκετε εσείς και εγώ και η Ελλάδα) υπάρχουν για να τηρούνται.

Καλή συνέχεια στην "ΑΠΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ" (και αναμένουμε το πόρισμα).

rebel a 13/10/2014 13:46

Πολύ καλά τα λέτε.
Εμείς και κάποιοι άλλοι (φούσκηδες, ή αφελείς) επιχειρούν, προσπαθούν και τρώνε τα μούτρα τους. Εσείς ως απλοί παρατηρητές-κηφήνες γιατί δεν γίνεστε πιο "ενεργοί πολίτες" για να αλλάξετε τα "πράγματα" από το να παπαγαλίζετε τα ίδια και τα ίδια?
Πάντως συμφωνώ μαζί σας (εν μέρει) ότι όταν επιχειρείς το κάνεις και με ιδιοτέλεια (εξάλλου με δικά σου λεφτά το κάνεις όχι με δικά σας). Θα ήταν λοιπόν παράλογο να μην επιχειρείς και για ίδιον όφελος. Από την άλλη όταν επιχειρείς στη χώρα σου το κάνεις μάλλον από ανιδιοτέλια έστω και αν στο ταμείο τελικά προκύπτει από βλακεία. Αλλιώς θα πήγαινες να επενδύσεις σε μια πιο σοβαρή χώρα.

KOSTAS KIROU 13/10/2014 09:48

Πολύ σωστός ο Γιάννης Παπακυριακού …..!!!! βαρύς !!!!… άρα χορτάτος….. κάνε του ένα ακόμη κουρεματάκι στις ταρίφες του θα πουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Που να γνωρίζει ο λαλίστατος ‘παππούς’ ότι υπάρχουν και αδύνατοι έως ετοιμοθάνατοι στον κλάδο μας. Εξ άλλου αυτός τα έχει βάλει με την Μέρκελ που μας πούλησε τα Πανέλλα. Τι θα δούμε άλλο….!!!!! από όσους που μας εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θελουν να κυβερνήσουν......

KOSTAS KIROU 12/10/2014 01:21

Γιατί να μην υποσχεθεί.... Μήπως πρόκειται να πραγματοποιήσει τίποτα απο τα υποσχεθεντα....????? Αφού θα βρει κι αυτός καμμένη γή οπώς όλοι οι προηγούμενοι για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του. Πως θα συνεχισει τα ταξιδακια του στη θεσσαλονικη με φιλικό ελικόπτερο εαν δεν πει και κάτι στη βουλή έτσι για τις αναγκες της αντιπολίτευσης.

pani 3 11/10/2014 21:43

Σας ευχαριστώ θερμά! Διότι οι Φούσκηδες δεν μπορεί να διαθέτουν ανιδιοτελή στάση ζωής και να τζογάρουν κιόλας...

Διότι μάλλον είναι σε δεινή θέση όπως και οι παραφουσκωμένοι από αφέλεια συνάδελφοί τους που παίξαν μετοχοδάνεια το '99...

Σας έβαλαν να σκοτώσετε το Λιγνίτη εις υγείαν του Φ/Α και εσείς τσιμπήσατε. Για το οποίο όμως, κανένα σχολιάκι δε βλέπω. Σιγά μην το παραδεχτείτε...

Σπύρος Μ. 11/10/2014 13:41

Εαν το παραπάνω θεσμοθετηθεί χωρίς τον κατάλληλο μηχανισμό διασφάλισης εσόδων μέσο ΕΤΜΕΑΡ στον ΛΑΓΗΕ( λόγω πρότερης εμπειρίας ENERGA HELLAS POWER) ο ειδικός λογαριασμός θα τιναχτεί στον αέρα καθώς όλη η ανεισπραξιμότητα των λογαριασμών της ΔΕΗ αρά και του ΕΤΜΕΑΡ θα φορτωθεί στον ΛΑΓΗΕ. Εκτός του ότι θα αποδείξει ποιά είναι η πολιτική βούληση για της ΑΠΕ, αν επίσης λάβουμε υπόψη ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι το 50% των εσόδων του ειδικού λογαριασμού μπορούν όλοι να καταλάβουν που θα οδηγηθούμε!!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ 11/10/2014 11:08

Για να κάνουμε και κανένα αστείο...Πέτρο προτείνω να σταματήσεις τις επαφές με πολιτικούς φορείς!Αν σε δούνε θα φάμε κι άλλο κούρεμα,δεν το γλυτώνουμε!

Ελευθέριος Πατρινός 10/10/2014 18:43

...τον γλέζο τον ρώτησες;
...το λαφαζάνη τον ρώτησες;
...μην υπόσχεσαι τόσο απλόχερα...

Nikos Papadopoulos 10/10/2014 15:52

Ήθελα να ' ξερα τί κύρος έχει ένα άρθρο που δεν αναφέρει καν την οικονομικότερη μέθοδο θέρμανσης σύμφωνα με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, τα πλεονεκτήματα και τις επιδοτήσεις που την αφορούν. Και μετά γκρινιάζουμε γιατί σε αυτή τη χώρα δεν πάμε μπροστά.

Πανος Νακου 10/10/2014 14:35

τα 750 λιτρα πετρέλαιο ,αν αφαιρέσεις την επιδότηση,κοστίζουν περίπου 540 ευρώ!!αρα για ποιό λογο να κάνεις μετατροπή σε φυσικό αεριο?για 20 ευρώ το έτος?και το κόστος της μετατροπής??ένας ατομικός λέβητας αερίου κοστίζει 1800 ευρώ και επιδοτείτεαι με 60%,τα 720 ευρώ δλδ ο καταναλωτης θα τα βάλει απο την τσέπη του!!Αρα απόσβεση σε 36 χρόνια!!

ΤΣΙΚΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ 10/10/2014 13:50

Aγαπητέ Κώστα Κύρου ,
Σε παρακαλώ να δείς οτι το άρθρο είναι ενυπόγραφο , αρα δεν το έγγραψα εγώ , αρα δεν αυτοαποκαλούμε Βαρύ Πυροβολικό .
Πέρα όμως απο αυτό , δεν είναι ψέματα . Είμαι 124 κιλά ο βαρύτερος απο όλα τα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας .

Yannis Tav 10/10/2014 13:49

Εγώ τον βρίσκω σωστό τον παππού. Η εγκατάσταση σε καλλιεργήσιμη γη, και μάλιστα από αγρότες με προτεραιότητα ήταν λάθος.

KOSTAS KIROU 10/10/2014 12:14

Ταξιδακι εις Βρυξελλας...... Οτι ακριβώς χρειαζόταν ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, ή ο φίλος μας Πέτρος ( το βαρύ πυροβολικό του ΠΟΣΗΕΦ οπώς αυτοαποκαλείται). Αγαπητέ Πέτρο ο παππούς είναι αγυριστο κεφάλι.... Τζάμπα προσπαθείς. Καλά θα είναι να μην προλάβει να κυβερνήσει... γιατί μάλλον θα τα θερισεις τα φωτοβολταϊκά σου, μαζί με το σιτάρι της χρονιας σου όταν ερθει ο Παπούς στα πράγματα.

rebel a 09/10/2014 15:15

ΑΚΡΙΒΩΣ! Αυτό είναι το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ δυστύχημα και η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ κατάντια κε πανι.
Ότι είστε απλοί παρατηρητές των πεπραγμένων.
Κρίμα πρωτίστως στις οικογένειες σας (αλλά και δευτερευόντως το κοινωνικό σύνολο) που σας ανέχονται καθέ μέρα ως απλούς παρατηρητές και μαϊντανοσχολιαστές των πεπραγμένων της ζωής... Γι' αυτό άλλωστε αυτοί οι χώροι δεν πήγε μπροστά.

Τουλάχιστον όμως έχετε το θάρρος και το γνώθεις εαυτόν να το παραδεχθείτε!

Σας δίδω ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για τη "στάση ζωής" που πρεσβεύεται..!!!

Yannis Tav 09/10/2014 13:09

Επενδύση 25.000€ για 20kWp. Παραγωγή 25.000kWh/έτος. Μέση τιμή kWh 8-9 λεπτά (αφού πληρώνουμε ουσιαστικά επιβαρύνσεις και επί της παραγωγής). Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση της τάξης των 2000€/έτος. Κάθε 5 χρόνια, αλλαγή του/των inverter με κόστος της τάξης των 5000€. Εάν υπολογίσουμε ετήσιο επιτόκιο καταθέσεων 2%, η απόσβεση της επένδυσης με ίδια κεφάλαια 100% γίνεται σε 20-25 έτη . ΕΥΚΑΙΡΙΑ

pani 3 09/10/2014 13:07

Αυτά παθαίνει όποιος βλέπει τη Δημοκρατία με Φ/Β κρύσταλλα...

Ο λογικός άνθρωπος οφείλει να βλέπει χωρίς παρωπίδες και ουχί επιλεκτικά. Αλλέως, η νοημοσύνη αυτού θα ημπορούσε να συναγωνισθεί (και) μετά των νηπίων.

Εκτός εάν... συμβαίνει τίποτα άλλο...
Βουλιμία γαρ τετύφλωκεν αυτών τους οφθαλμούς...

(Υ.Γ. Αφιερωμένο εξαιρετικά:) Εγώ πάντως, δεν έχω ακούσει κανένα κόμμα να ομιλεί για "ξύλωμα" με Ύψιλον. Αλλού πάει μάλλον το μυαλό σας και δικαίως, διότι πάντοτε το ξήλωμα έχει ένα χαρακτήρα λίγο βίαιο...!

Yannis Tav 09/10/2014 12:58

Εκ των υστέρων προφήτες και σωτήρες κ. Σιούφα δεν χρειαζόμαστε.

pani 3 09/10/2014 12:43

Λέω να σου απαντήξω εγώ αυτοβούλως, αν δε σε πειράζει βέβαια...

Προς απάντησίν σου λοιπόν (και για να το ξέρεις εφεξής) το 3% των αγροτικών εκτάσεων με Φ/Β έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια ένα τζίρο αναλογικά πολλαπλάσιο του τζίρου του υπόλοιπου 97%...

Ποιός λοιπόν πληρώνει αυτό τον τζίρο, υποχρεωτικά;...
Άλλο πατάτες χωρίς μεσάζοντες και άλλο ΕΤΜΕΑΡ...

Όσο για τον Μανώλη που λες (και για να το ξέρεις και αυτό εφεξής) μέχρι το 1974 βόλταρε ακούσια (ΜΤΦ: χωρίς τη θέλησή του) σε φυλακές και εξορίες. Από το 1974 και μετά η Αθήνα είναι πάνω-κάτω όπως την ξέρεις...

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 09/10/2014 12:21

Θα πρότεινα στην ΔΕΗ να μιλήσει με ΟΤΕ, COSMOTE, VODFONE κλπ και να τους ρωτήσει πως άραγε γίνεται αυτοί να μην έχουν ληξιπρόθεσμα.
Για μένα είναι σίγουρο, πως δεν έχουν ληξιπρόθεσμα επειδή κανένας πολιτικάντης λαικιστής δεν επεμβαίνει με δημόσιες δηλώσεις περί χαρίσματος του προιόντος τους και μάλιστα χωρίς διακοπή του!!!
Στον ιδιωτικό τομέα το Τσοβόλα δώστα όλα δεν έπαιξε ποτέ!!!

pani 3 09/10/2014 11:49

Ας μιλήσουμε ανοιχτά... Πρόκειται για χιλιάδες Μεταλλαγμένους που "εξαπατήθηκαν" μεν, με ΠΛΗΡΗ γνώση τους δε... "Πράσινος" με το ζόρι δε γίνεται. Διότι οι περισσότεροι από αυτούς τυγχάνουν άσσοι της λογιστικής και των υπολογισμών.

Αλλά... ένας "μικροαστός λογιστάκος" πέφτει ΠΑΝΤΟΤΕ έξω διότι (εκ των πραγματων) την κρίσιμη στιγμή πριν την απόφαση, δεν διαθέτει και το απαιτούμενο socio-economic feeling της περιρρέουσας ατμόσφαιρας...

Απληστίαν γαρ τετύφλωκεν αυτών τους οφθαλμούς...

τραμπουκος energy 09/10/2014 11:11

Αγαπητέ κ. τέως Υπουργέ, είχες επίσης βάλει το cost recovery να αντλεί τα χρήματά του από τον ιδικό λογαριασμό ΑΠΕ με αποτέλεσμα αυτός να αδειάσει από τους παραγωγούς με Φ.Α. και η αγορά των ΑΠΕ να μείνει χωρίς σταγόνα ....

ΣΩΤΗΡΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ 08/10/2014 19:10

ΜΗΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ, ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΓΚΑΦΑ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΛΕΖΟΣ, ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ?
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΡΙΕ ΓΛΕΖΟ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΕΦΕΡΑΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΤΕ? ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ?
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

pani 3 08/10/2014 15:43

Τώρα πού' στε στριμωγμένοι δε σας παίρνει μια...
Εμείς απλοί παρατηρητές του κλάδου είμαστε.
Αυτή είναι η διαφορά μας...
Τώρα σας πήρε ο πόνος για τα ανείσπρακτα τη ΔΕΗ μπας και πληρωθείτε κανένα ψιχουλάκι γιατί σας έρχεται κρύος ιδρώτας από τα νέα GW...
Αν τους πιστέψατε -και σοφά- τους στηρίξατε για να σας γδάρουν, δικό σας Λαϊκισμός σε βάρος των άλλων...
Εμάς λοιπόν (τα κορόιδα) που θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε ΔΕΗ ξέροντας ότι κάποιοι δεν πληρώνουν/ κλέβουν, μας διασκεδάζετε με τα παθήματά σας...!
Ο δικός μας Λαϊκισμός είναι η ΧΛΕΥΗ απέναντί σας...

τραμπουκος energy 08/10/2014 13:29

ακόμα μία καλοστημένη απάτη ετοιμάζεται. Η τεχνολογία που θα έλυνε το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας έχει καταλήξει το μαύρο πρόβατο, και όσοι ασχολήθηκαν με αυτήν, ψεύτες και απατεώνες ... Αυτοί που επένδυσαν δε, κλαίνε την ώρα και την στιγμή που πήραν τούτη την απόφαση!

Στέφανος Μίτμαν 08/10/2014 09:27

Net metering με δύο μετρητές για χρέωση όλων των επιβαρύνσεων στο σύνολο της κατανάλωσης δεν είναι net metering, είναι άλλη μία εκκολαπτόμενη απάτη από αυτό το αναξιόπιστο κράτος...
Μακριά...

τραμπουκος energy 07/10/2014 18:03

κύριε Μανώλη, 2 πράγματα έχω να σας πω:
1) κακός φωνάζεται, το έχουν κάνει και άλλοι στο παρελθόν, και έλαβαν μόνο υποσχέσεις!
2) η Ελλάδα (η αρχαία) δημιούργησε το δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο (έχουμε την ψευδαίσθηση) μας κυβερνά. Στις επόμενες εκλογές λοιπόν μην ξεχάσετε λοιπόν να υπερασπιστείτε το δικαίωμα σας! Και μην πιστέψετε καμία προεκλογική υπόσχεση αν δεν την δείτε σε ΦΕΚ!

KOSTAS KIROU 07/10/2014 15:28

Ποιος απο ολους εμάς τους φωτοβολταικους πιστεύει ότι κάποιο άλλο κόμμα κι αν κυβερνούσε δεν θα μας πετσοκοβε. Ακόμη και τώρα που κάπως η κατασταση έχει εξομαλυνθεί υπαρχουν φωνές στην αντιπολίτευση που μιλάνε για ξύλωμα των ηδη υπαρχόντων φωτοβολταϊκών (ακομη και μετα το πετσοκομα που εχουμε υποστει) που έσπειρε η Μέρκελ στα ελληνικά χωράφια. Δεν είμαστε καλοί ανθρώποι εμείς οι Ελληνες..... να το αποδεχτουμε και να δουμε τι θα κάνουμε εξω απο τα κόμματα και τις κυβερνήσεις μας. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ...??????

Γεράσιμος Φλώρος 07/10/2014 13:27

Και μετά απορούν γιατί η ΝΔ κατρακύλησε στο 17% και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ στο 4%.Καθώς, επίσης, γιατί η χρυση αυγη ανέβηκε στο 10%.........................

pani 3 07/10/2014 11:48

Με ΟΤΣ ακόμα και κάτω από 50Ε/MW, όπως γνωρίζεις καλύτερα από μένα, αγαπητέ Αρχαιοπτέρυξ, ανοίγει ο δρόμος για τη σκύλευση -ceteris paribus- της Φούσκας των διάσπαρτων Φ/Β...

Με βάση τους απλήρωτους λογαριασμούς 2 ΔΙΣ. που (αν ακριβαίνει το ρεύμα) θα βαίνουν αυξανόμενοι, το θέμα είναι:
Η σκύλευση στα κατοστάρια (90Ε/MW και όλα συγκεντρωμένα σε 2-3 μεγάλους) θα πάρει 4-5 χρόνια ή θα γίνει νωρίτερα;

Διότι όπως καταλαβαίνεις, με 45% και 45% (Λιγνίτης/μηδενική προσφορά) κουτσά-στραβά μέχρι το 2020, μόνο οι προβλέψεις 2020-30 έχουν σημασία πλέον...

pani 3 07/10/2014 10:38

Πάντα ο Βίκτωρας, "Με Ανοιχτά Χαρτιά" μιλούσε...

Εσύ μάλλον κάνεις (εκ των υστέρων...) πως ήρθες από τον Άρη να φεσωθείς Φ/Β χωρίς να ρωτήσεις κανέναν σοβαρό άνθρωπο πρώτα, που ζει στην Ελλάδα και όχι σε άλλο πλανήτη...

Αυτό που είναι 1000% σίγουρο όμως, είναι ότι αν ανοίξω τα δικά σου Κλειστά Χαρτιά, πουθενά δε θα βρω να γράφεις μέσα "πρόσεξε, πάνε να σε βάλουν δόλωμα να σκοτώσεις το Λιγνίτη και να αναστήσεις το Αέριο, για πάρτη τους. ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ!!!"...

ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ;;;

pani 3 07/10/2014 10:16

Α ρε περήφανη Κρήτη!
100 φορές έγραψες ότι χρεωκόπησες, μας είπες τι ψήφισες και τι δεν θα ξαναψηφίσεις. Και τελαλείς ακόμα...

Δεν ξέρω τι απέγινε με το 80αράκι σου αλλά μάλλον δεν κατάλαβες ποτέ αυτό που χρόνια λέει ο Αρχαιοπτέρυξ: Ότι σας βάλαν δόλωμα για να σκοτώσετε το λιγνίτη και να αναστήσετε το αέριο. Και εσείς τσιμήσατε...

Ο προηγούμενος τελάλησε "κομψά" ("σοβαρό πρόβλημα υπερδυναμικότητας"). Εσύ τελαλείς σε απόγνωση ("ρευστότητα") γιατί τα βλέπεις τα GW να έρχονται...

Χάσατε και οι ΔΥΟ...
ΟΥΤΕ το αέριο θα τη βγάλει, ΟΥΤΕ και εσείς...

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 06/10/2014 21:15

Πολύ σωστά κε Κανάκη !!! Το ότι η τηλεφωνία δεν έχει ληξιπρόθεσμα αποδεικνύει την παρασιτολογία του λαϊκισμού των τεμπελχανάδων τσαμπατζήδων πολιτικών και του κινήματος "δεν πληρώνω" που σπέρνουν, καταστρέφοντας την ΔΕΗ και όχι μόνο. Οι λογαριασμοί ΔΕΗ μπορούν να εισπράττονται σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό!! Απλά ο πολιτικός λαϊκισμός έχει παραλύσει την ΔΕΗ και κάποιοι αρχιλαικιστές ακόμα και εδώ μέσα (pani, pteryx) πετάνε τη σκούφια τους... που φεσώνουν την επιχείρηση που κατά τα άλλα δήθεν υπερασπίζονται... Από εκεί να καταλάβει κανείς τον εγκεφαλικό ξεπεσμό...

kostas kriti 06/10/2014 21:08

Καλησπερα! Ειναι δυνατον με το προβλημα ρευστοτητας που υπαρχει στα υπαρχοντα φωτοβολταικα,να επιτραπουν άπο το ΥΠΕΚΑ να μπουν και αλλα στο συστημα; Θα ερθει η ωρα που η παρουσα κυβερνηση,θα πληρωσει ακριβα,γενικα την πολιτικη της στα φωτοβολταικα..αλλα τοτε θα ειναι αργα...εχει ηδη καταστρεψει ανθρωπους και οικογενειες με αυτη την πολιτικη της στα φωτοβολταικα εξυπηρετωντας μονο σκοπιμοτητες..κυριοι του ΥΠΕΚΑ βαζοντας και αλλα φωτοβολταικα στο συστημα,επιβαρυνοντας και αλλο τον λογαριασμο ΑΠΕ θελετε να καταστρεψετε και οσους λιγους δεν εχουν καταστραφει ακομα;;;

Kostas Papakostopoulos 06/10/2014 20:33

Πρώτον κύριε Νέτα Βίκτωρα δεν γνωρίζω την ιδιότητά σας αλλά μάλλον δεν διαβάσατε σωστά τις συμβάσεις και τα ΦΕΚ και εκ παραδρομής ίσως παρουσιάζετε υπαίτιους τους οικιακούς φωτοβολταϊκούς ότι δήθεν δεν διάβασαν τη σύμβαση.
Την διάβασαν και πολύ καλά μάλιστα.
Η σταθερή τιμή αναφοράς δεν είναι αυτή που γράφεται μετά το NEW DEAL στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά για την κάθε σύμβαση ήταν αυτή που αναγράφοταν στην εκάστοτε σύμβαση συμψηφισμού.
Όσο για την αναπροσαρμογή μόνο προς τα πάνω έπρεπε να είναι και σας παραθέτω την παράγραφο 4 του άρθρου 3 της κοινής υπουργικής απόφασης ΦΕΚ1079/Β/04.06.2009

Kostas Papakostopoulos 06/10/2014 20:33

4. Η τιμή στην οποία συνομολογείται η Σύμβαση Συμψηφισμού αναπροσαρμόζεται κάθε έτος,
κατά ποσοστό 25% του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, όπως αυτός
καθορίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος ή τον εκάστοτε αρμόδιο φορέα.
Αν η τιμή που προκύπτει με την ανωτέρω αναπροσαρμογή, είναι μικρότερη της μέσης Οριακής
Τιμής του Συστήματος, όπως αυτή διαμορφώνεται κατά το προηγούμενο έτος, προσαυξημένης
κατά 40%, η τιμολόγηση γίνεται με βάση τη μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος του
προηγούμενου έτους, προσαυξημένη κατά τον αντίστοιχο ως άνω συντελεστή.

Kostas Papakostopoulos 06/10/2014 20:32

Δεν θα σχολιάσω άλλα λάθη του άρθρου που είναι πολλά γι αυτούς που έχουν γνώση.
Το καλύτερο άρθρο που θα μπορούσατε να γράψετε είναι ότι με μια κυβέρνηση που σπάει συμβάσεις, καταστρέφει νοικοκύριδες και με δικαστήρια που δικαιώνουν μόνο τους δικούς τους μισθούς εμάς τους πολίτες δεν μας σώζει τιποτα.

archaeo pteryx 06/10/2014 16:41

Η παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά είναι ΑΣΗΜΑΝΤΗ. Ούτε που φαίνεται στα στατιστικά. Τα πυρηνικά είναι σταθερά. Τα υδροηλεκτικά είναι λίγο μεγαλύτερο ποσοστό από τα πυρηνικά, και ο κόσμος ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, κάρβουνο, κάρβουνο, λιγνίτη και αέριο. Η "εγκατεστημένξη ονομαστική ισχύς αιολικών και φωτοβολταϊκών" είναι πολλά πεταμένα λεφτά, αλλά δεν ηλεκτροδοτεί. Το λέει ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ! Και η ΡΑΕ. Όποιος δεν το καταλαβαίνει να βρει νοσοκομείο ηλεκτροδοτούμενο από αιολικά και φωτοβολταϊκά για την οικογένεια του.

archaeo pteryx 06/10/2014 16:32

ίδεες της δεκαετίας του 70 σε νέα έκδοση. Το ρεύμα από τα κτηνοτροφικά απόβλητα δεν φτάνει για ...λίπασμα. Πολύ πιο φτηνή και αποτελεσματική η χρήση τους σαν λίπασμα.

archaeo pteryx 06/10/2014 16:30

τα φ/β είναι πανάκριβη ημερήσια ισχύς αιχμής για 200 περιπου μέρες το χρόνο. Παρασιτολογία του σκοτωμού. Τα αιολικά είναι άχρηστα και βλαπτικά για την ηλεκτροπραγωγή. Κλοπή. Αν η απάτη και η κλοπή κάνουν καλό, τότε θέλουμε κι άλλες, πολλές ΑΠΕ. Να δω τι θα κάνουμε για ρεύμα... Θα παρακαλάμε την Τουρκία να μας δίνει...

pani 3 06/10/2014 11:30

Πάντως να ξέρεις, άμα μπουν τα GW μέσα, εισαγωγείς/εγκαταστάτες και κατοστάρηδες και Σια πάνε χαμένοι...

Ενώ για τα κορόιδα (απλοί καταναλωτές) το ίδιο θα είναι, μην πω και καλύτερα. Πως είναι οι πατάτες χωρίς μεσάζοντες...

Πάντως απ' ότι ξέρω, στην κατοχή οι τότε κρατούντες τα λιβανιστήρια τους τα "βόλευαν" στο τέλος με μια σφαίρα... Έτσι δεν είναι;

Έτσι για να λέμε όλη την αλήθεια και όχι ότι μας συμφέρει, μια και το "σοβαρό πρόβλημα" τελάλησε...

pani 3 06/10/2014 10:46

...Αυτά παθαίνει όποιος συ-σχολιαστής συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια...

Εύκολες (αντι-διαλεκτικές) αναγωγές, εύκολα συμπεράσματα και στο τέλος αναγκαστικές φαντασιώσεις...

Άμα τα βλέπεις όλα "εταιρείες'' και "αγορά" πως να καταλάβεις τι είναι να χάνεις έναν άνθρωπο από καταχρηστική αναλγησία.

Μα κι εσύ κατά βάθος δε σιγόνταρες σε αυτή την αναλγησία; Απλά για να μη σε ξεβολέψει η αλήθεια των 2 ΔΙΣ, το λες "λαϊκισμό". Πάνε εσύ να τα μαζέψεις να σε δούμε, αφού σε γαργαλάει...

Λες να έχει πολύ οξύτητα το φετινό λάδι;
Θα το μάθουμε άραγε ποτέ;

Νίκος Κανάκης 06/10/2014 08:34

Η ΔΕΗ καλά θα κάνει να βγει στη γύρα με δικηγόρους και να εισπράξει τα ληξηπρόθεσμα. Η κλάψα πως ανεβαίνουν οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί μαζί με το λαϊκισμό των πολιτικών για μη διακοπή ρεύματος στους κακοπληρωτές, την οδηγούν στο γκρεμό. Δηλαδή πως γίνεται οι εταιρείες π.χ. τηλεφωνίας, που παρέχουν λιγότερο κρίσιμο προϊόν μάλιστα, να μην έχουν ανείσπρακτα και να έχει μόνο η ΔΕΗ;;;
Απλά στην τηλεφωνία όποιος δεν πληρώσει του κόβουν το τηλέφωνο τελεία και παύλα. Γιαυτό και πληρώνουν όλοι!!!
Με την ΔΕΗ δυστυχώς οι λαικιστές έκαναν το εύκολο δύσκολο και θα διαλύσουν την εταιρεία και την αγορά μαζί!!!! Αναγκαστικές εισπράξεις λοιπόν τώρα!!!!

Νίκος Κανάκης 06/10/2014 08:27

Λοιπόν, για να μην ξανασυμβούν τα ίδια... και αρχίσουν ύστερα οι υπεύθυνοι τα δεν ξέρω, δεν είδα, θα πρεπει να ισχύσει κανονικά το καθεστώς ΟΤΣ Χ 1,1 από 1/1/15. Θα είναι εγκληματικό σε τόσο μεγάλα έργα να δοθεί ταρίφα σαν να μην συμβαίνει τίποτα!!
Ακόμη και η ΕΕ απαγορεύει πλέον το καθεστώς ταρίφας για νέα έργα πάνω από 500 kW. Η Γερμανία το εφάρμοσε ήδη και μάλιστα από από 1/1/16 δεν θα δίνει ταρίφα σε νέα έργα άνω των 100kw!!
Συν τοις άλλοις στην Ελλάδα έχουμε και σοβαρό πρόβλημα υπερδυναμικότητας.

T. D 04/10/2014 19:32

Κύριοι λογιστές της Αχαΐας εκτίθεστε. Δεν έχουν την ίδια παραγωγή τα 5Χ20 με τα 100kw, μέχρι 20 kw έχουν +10% στην τιμή. Επίσης αν θέλουν να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος να ζητήσουν πρώτα να τους ενοποιήσουν την ισχυη και μετά ας τα υπολογίσουν σαν ένα πάρκο αλλά έτσι δεν συμφέρει γιατί θα χάσουν από την τιμή. Και για όσους δεν ξέρουν στην Αχαΐα υπάρχουν 3 εταιρείες με 40 και 80 εικοσάρια. Για να υπολογίσουν την τιμή 1,6mw κανονικό και την τιμή 1,6 mw αλλά με την τιμή που έχει ένα εικοσάρη να δούμε ποιος είναι ο αδικημένος.

pani 3 04/10/2014 19:23

Ο ταξιτζής που αποφάσισε ότι δεν θα ξαναδεί τα ξύλινα έδρανα, η πεταλουδίτσα που έχει μείνει άστεγη, ελλείψει ανθών, φαίνεται ότι συγκινεί κάποιους και μάλιστα σοβαρά...!...

Αλλά θα έχει πολύ πλάκα τελικά να τον λυπηθούν οι Κουρείς και να τον φιλοξενήσουν στα Κουρεία τους, μια και ο ίδιος ...ντρέπεται να κάνει τέτοιο άλμα...

Εσείς τι λέτε;

pani 3 04/10/2014 16:03

Καλά, περιττό να μιλήσω για κοινωνική αναλγησία εις ώτα από καιρού λοβοτομημένων... Το παιχνίδι είναι -γι' αυτούς- χαμένο προ πολλού...

Για να δούμε όμως ποιανών "δικών μας" τα λεφτά, είναι αυτά τα "λεφτά τα δικά μας", γιατί αυτό είναι ένα άλλο χαμένο παιχνίδι για το οποίο όμως υπάρχει ακόμα καιρός...

Ποιανών λοιπόν είναι τα "λεφτά τα δικά μας"; Αυτών που εκτελούν ΕΚΟΥΣΙΩΣ Δημόσια Μονοπωλιακή Υπηρεσία, διότι η ΔΕΗ -παράνομα και καταχρηστικά- εξαιρέθηκε από τα Φ/Β;

Αν έχουν ακόμα τέτοια εντύπωση, τα διάφορα νεο-ΔΕΚΟ αλάνια θα καταλάβουν σύντομα ότι αυτή η Υπηρεσία (Φ/Β) είτε θα έχει ΜΗΔΕΝΙΚΟ κέρδος είτε θα αρθεί υπέρ του ανταγωνισμού...

pani 3 04/10/2014 15:49

Δεν βλέπω τους λαλίστατους Φ/Β συ-σχολιαστές να έρχονται προς τα δω να σχολιάσουν...

Δε νομίζω να τους παίρνει και πολύ...
Ασχολούνται με τα εύκολα, τι είπε ο ένας και ο άλλος...

Νομίζω άλλωστε πως είναι πολύ απασχολημένοι.
Κάνουν ακόμα ηλιοθεραπεία, αλλά με το κεφάλι χωμένο στην άμμο...

Για να δούμε, θα φανεί κανείς...

pani 3 04/10/2014 15:17

Μου φαίνονται πολύ αστείες αλλά και ένοχες οι αντιδράσεις...

Η "πρασινο-δεξιά" έριξε το δόλωμα, η "μαυρο-δεξιά" κούρεψε. Αλλά οι ψηφοφόροι αμφοτέρων προσπαθούν να πιαστούν με τα ...τέσσερα από τα μαλλιά τους, μάλλον γιατί πνίγονται...

Όχι από το χείμαρρο που θα έρθει (αυτό είναι βέβαιο, θα συμφωνήσω, εκτός κι αν "ΑΠΕ στην πρώτη γραμμή" σημαίνει "αλογομούρηδες" τύπους...) αλλά από το θολό ποτάμι που ήδη πνίγονται μέσα, με τη ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ θέληση...

pani 3 04/10/2014 15:00

Το ΛΑΘΟΣ: - Τα διαδοχικά κουρέματα και όσοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν μένοντας ακόμα στις "συμβάσεις"... Το σιγοψήσιμο είναι πάντα καλύτερο από το "μια και έξω"...

- Όσοι βρήκαν νέα καραμέλα περί ΥΚΩ νομίζοντας πως θα σωθούν, πίσω από τις νησιωτικές διασυνδέσεις και τα ΔΙΣ. που ετοιμάζονται φορτωθούν στις πλάτες της οικιακής τάσης, ρίχνοντας κανένα Φ/Β MW στα νησιά του "πανάκριβου πετρελαίου"...

Αν νομίζετε ότι στα νησιά το 100Ε/MW θα γίνει 400Ε/MW που θα πληρώνουν τα κορόιδα από το ΔΣ, προσγειωθείτε στην πραγματικότητα των 2 ΔΙΣ. ανεξόφλητων λογαριασμών ΔΕΗ και θα καταλάβετε...

pani 3 04/10/2014 14:46

Το ΟΡΘΟ: Να επιστρέψουν όλες οι συμβάσεις στην πραγματικότητα. Οριακή Τιμή Συστήματος για ΟΛΑ τα Φ/Β και όσοι έχουν δάνεια, διαχείριση όπως και τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια.

Αιτιολόγηση: Οι idiot-ες που τζογάραν Φ/Β αγνόησαν ότι η ΔΕΗ -παράνομα και καταχρηστικά- εξαιρέθηκε από τα Φ/Β και διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει για την Αναδρομική θεραπεία του αποκλεισμού (βλέπε COSMOTE 1998).

Κατά συνέπεια, όλα τα Φ/Β εκτελούν ΕΚΟΥΣΙΩΣ Δημόσια Μονοπωλιακή Υπηρεσία, η οποία είτε θα έχει ΜΗΔΕΝΙΚΟ κέρδος είτε θα αρθεί υπέρ του ανταγωνισμού...

Ελευθέριος Πατρινός 03/10/2014 11:20

Ο Πετράκος τάζει και απλώνει χρήμα με το κλασσικό "λεφτά υπάρχουν".

Ο αρχηγός τους ο Τσίπρας λέει ότι οι ΑΠΕ είναι στην πρώτη γραμμή του τσύριζα.

Ο παππούς - η σημαία τους - τους αναιρεί και ξεσκεπάζει την κρυφή ατζέντα τους.

Ερώτηση: Ο Έλληνας τόσα χρόνια που ψήφιζε όσους του τάζανε και μετά μουτζονώτανε, δεν έχει βάλει μυαλό;

Πότε θα βάλει; Πάλι στο "λεφτά υπάρχουν";

Αυτοί θα βάλουν κούρεμα άλλο 50% σε όλες τις ΑΠΕ για να βρουν λεφτά σε όσους έχουν υποσχεθεί προεκλογικά...

thanos THANOS 03/10/2014 09:01

Αυτά για να καταλαβαίνουμε που πάμε.
Και ο ΣΠΕΦ δεν θέλει να πάει στα δικαστήρια για το new deal.
Το επόμενο κούρεμα έρχεται αφού οι καθυστερήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται αντί να μειώνονται.

KOSTAS KIROU 02/10/2014 23:13

Να τον χαίρονται και να τον καμαρωνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον κύριο Μανωλάκη Γλέζο. Να τον καμαρωνουν και οι συνάδελφοι φωτοβολταικοι παλαιοί και μελλοντικοί ψηφοφόροι του. Με πιο απλα λόγια οι συνάδελφοι ΣΥΡΙΖΕΟΙ ψηφοφόροι έχουν οτι τους αξίζει στην Ευρωβουλή. Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε απο τ' αστέρια της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάποιοι αρχισαν με κούρεμα και κος Μανωλάκης μιλάει για βαθύ ξύρισμα που φτάνει τα όρια της αποτριχωσης που το ονόμασε ξερίζωμα. Λεώ να τον ψηφίσω με τα τέσσερα.

Χρήστος 02/10/2014 22:50

Λεγετε παρακαμψη την νομοθεσιας! Καλα να παθουν!

Χρήστος 02/10/2014 22:48

Οποιος γνωριζει την Ελληνικη υπαιθρο ξερει οτι η μιση γη υψηλης παραγωγικοτητας στην Ελλαδα ειναι ακαλλιεργητη. Παντου γυρω απο το παρκο μου τα χωραφια ειναι παρατημενα. Αν το παρκο μου ειναι αυτο που εμποδιζει να το ξεριζωσουμε !
Ποσο τραγικη αγνοια εχουν οι πολιτικοι μας της πραγματικοτητας!!!!!!!!!!!!!!

Πανος Νακου 02/10/2014 22:37

αφού τους στείλαμε στην ευρωβουλή καλά να πάθουμε...

ΣΩΤΗΡΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ 02/10/2014 19:57

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!! ΟΚ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ Μ. ΓΛΕΖΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΤΕ, ΑΛΛΑ... ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΕΒΛΕΠΕ ΜΙΝΙΦΟΡΟΥΣΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΕΣΚΥΒΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΤΟΥΣ!!!!
ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΓΛΕΖΟ, ΑΠΟΣΥΡΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ !!!!

mike nodeal 02/10/2014 19:02

Ναι ρε Γλεζο,τα φωτοβολταικα σε μαραναν και σενα. Λεγαμε για το new deal. Ο θεος να μας φυλαει απο κυβερνηση Συριζα δλδ. Ελεος!! Καμια περιβαλλοντικη συνειδηση βλεπω..

OFFshore PV 02/10/2014 18:25

Εεε, ρε ΓΛΕΖΙΑ!

old climber 02/10/2014 17:00

ενδεικτικό για την ρευστότητα δεν είναι το ποσοστό των τιμολογίων (πρώτα τα μικρά γαρ) αλλά το ποσοστό των πληρωμών (ποσά) που έχει εξοφληθεί.
Θα ήταν χρησιμότατο να συμπληρωθεί το σχετικό νούμερο στην είδηση.

Yannis Tav 02/10/2014 10:47

Και όλο το '14 να ξοφλήσει, από'μας θα πάρει 3%

Yannis Tav 02/10/2014 10:07

"Τεχνικοί λόγοι αδειοδότησης" ή κουτοπονηριά το 5x20??

MAIK SKOR 02/10/2014 09:52

ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΟΕΜΒΡΗ ΜΕ ΔΕΚΕΜΒΡΗ??? ΓΙ' ΑΥΤΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΞΟΦΛΕΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ.... ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ?

Βαγγέλης Βασιλείου 01/10/2014 16:20

Όποιος πάντως διάβασε την μελέτη που δημοσίευσε η ΔΕΗ στα πλαίσια της διαβούλευσης για τα ΑΔΙ, θα αντελήφθη πως οι μεγάλες (πικρές για τους αεριάδες) αλήθειες εκεί βρίσκονται. Ελάχιστη ευελιξία παρείχε το αέριο τα προηγούμενα χρόνια, λιγότερη μάλιστα και από του λιγνίτη... Για τα νερά πρωταθλητές τι να δώσεις... τριπλά ΑΔΙ;;
Το άλλο συμπέρασμα είναι πως σίγουρα περισσεύουν κάποιες θερμικές μονάδες!! Υπερδυναμικότητα ισχύος στα σίγουρα μέχρι και το 2020, χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νέα ισχύ αλλά μάλλον επιβάλλεται να αποσύρουμε.

KOSTAS KIROU 01/10/2014 12:15

Υπαρχουν ευτυχώς και κάποιοι πολιτικοί που ΔΕΝ μασανε τα λογια τους. Οι υπόλοιποι μάλλον είναι για τα μπάζα περιλαμβανομενων και αυτών που αποφάσισαν και νομίζουν οτι εφαρμόζεται αυτό που ψηφίστηκε.

Γεράσιμος Φλώρος 30/09/2014 14:56

ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!κ. Ψαριανέ, βρέθηκε και ένας βουλευτής να υποστηρίξει τα απόλυτα βεβαιωμένα δίκαια μας.

Γεράσιμος Φλώρος 30/09/2014 09:58

Οταν γνωρίζει κάποιος οτι δεν θα του κόψουν το ρεύμα, τότε γιατί να το πληρώσει; Θα καλύψει άλλες ανάγκες του. Πάντως οι πιό πολλοί απο αυτούς που δεν πληρώνουν, δεν το κάνουν επειδή δεν έχουν, αλλά επειδή ελπίζουν σε κάποια χαριστική ρύθμιση, εν καιρώ βέβαια, που θα τους ωφελήσει.Κι έτσι καλούμαστε οι φωτ/κοί παραγωγοί να πληρώσουμε πάλι τη νύφη, να δείτε που θα μας ξανακουρέψουν για να καλύψουν τα ελλείμματα της ΔΕΗ. Κάνουν δηλ. κοινωνική πολιτική με τα λεφτά τα δικά μας.

Στέφανος Μίτμαν 30/09/2014 09:07

Συγκοινωνούντα δοχεία, ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ, χρέη προς και από το δημόσιο... Φαίνεται ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολα... Τα χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ είναι σήμερα ίσως ο πιο καλός δείκτης για το εάν έχουμε σταθεροποίηση (ανάπτυξη...;) ή εάν συνεχίζουμε να πέφτουμε... απλά πράγματα, κατανοητά από όλους...

Yannis Tav 29/09/2014 18:21

Εξασφαλίσαμε την ουσιαστική διατήρηση των FIT για λίγους και εκλεκτούς, και τώρα κυνηγάμε τις υπερημερίες και "την πρόοδο των διαδικασιών για έργα που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό".

rebel a 29/09/2014 12:00

ΤΟ ΣΩΣΤΟ. Να επιστρέψουν οι τιμές όλων των φ/β εκεί που ήταν διότι απλούστατα δεν είναι ευθύνη των επενδυτών οι συμβάσεις που υπογράφθηκαν.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ. Είναι αυτό που λέτε εσείς κε τραμπούκο. Διότι θα σας απαντήσω και εγώ διαφορετικά για κάτι που ήδη γωρίζεται και ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ επιμελώς. Για τις ΥΚΩ μιλάω που επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός για να έχετε ρεύμα μέσω ακριβών πετρελαϊκών μονάδων και για τις οποίες αναμένεται αύξηση 25% από Οκτώβρη.

Vassilios Kelessidis 27/09/2014 19:17

Καιρός ήταν, επί Χριστοδούλου Διευθύνοντος Συμβούλου ο ίδιος έλεγε ότι ο Ελλαδικός χώρος αλλά και το upstream δεν ήταν στις προτεραιότητες του ομίλου - έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά με τι κόστος για την πατρίδα????

τραμπουκος energy 27/09/2014 01:49

Και στα ΜΔΝ να επανέλθουν οι τιμές εκεί που ήταν πριν. Πέρα του οτι ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ το ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, είναι και σιγουράκι 1700 ψήφοι!

Costas Faitatzoglou 27/09/2014 01:46

Μήπως πρώτα πρέπει να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός ΑΠΕ για τα ΜΔΝ μόνο, όπως υπάρχει και ξεχωριστός Κώδικας για τα ΜΔΝ?

Γεράσιμος Φλώρος 26/09/2014 15:04

Mήπως πρώτα πρέπει να διασφαλίσει τις εισπράξεις απο τη ΔΕΗ και μετά να σκεφθεί για τα υπόλοιπα;

akis venieris 26/09/2014 10:53

Οτι να"ναι.

Σπύρος Μ. 26/09/2014 10:15

O ΛΑΓΗΕ έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ τα οποία συζητήθηκαν στην Ευελπίδων στις 28/2/2014 (είμουν παρόν) και η απόφαση τον δικαιώσε στο θέμα των παράνομων συμψηφισμών (6022/30/5). Τώρα γιατί απο την στιγμή που συνεχίζεται η ανομία των εν λόγω προμηθευτών ο ΛΑΓΗΕ δεν προχωράει στο επόμενο βήμα βάση της απόφασης είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω

pani 3 25/09/2014 21:06

Ως αυτοκριτική, το σχόλιο γίνεται απόλυτα δεκτόν...!
Διότι αν πάει σε αυτούς, τότε αυτόματα πάει και στους απέναντι, μια και τώρα είναι μαζί, αν δεν έχεις καταλάβει...
Επίσης, είναι και αναγνωριστικό παιδείας να ακούς μια λέξη ιερή και το μυαλό σου να τρέχει φοβισμένα να κρυφτεί... Γιατί άραγε;...
Παρελθόντα πολιτικά βιώματα στα οποία δεν μπορώ να υπεισέλθω χωρίς να γνωρίζω. Ευκαιρία λοιπόν τώρα να τα ξεπεράσετε. Μαζί...!
Οι γραφές σας αφήνουν "πολύτιμες" ουρές...

pani 3 25/09/2014 20:43

Επειδή δεν σχολιάζετε με ειλικρινή θέληση αποκάλυψης όλης της αλήθειας, επειδή μάλλον σκόπιμα την αποκρύπτετε, να σας πληροφορήσω τα εξής:
Ο ΛΑΓΗΕ δεν πρόκειται ουδέποτε να προσφύγει εναντίον της ΔΕΗ επειδή όπως είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ούτε καν οι σηματοδότες κυκλοφορίας δεν εξοφλούνται από το κράτος...
Τα πραγματικά θύματα λοιπόν είναι οι απλοί καταναλωτές ρεύματος που πλήρωσαν χρυσάφι ιδιωτικά Φ/Β με ημερομηνία λήξης και όχι τα παράπλευρα θύματα ("νυμφευμένοι") που δεν απαλλάσσονται ούτε άγνοιας του νόμου ούτε, κυρίως κυρίως, άγνοιας της πραγματικότητας.
Απεναντίας...
Πολύ καλά γνώριζαν και ήξεραν.
Βουλιμία γαρ τετύφλωκεν...

Γεράσιμος Φλώρος 25/09/2014 13:03

Επειδή δεν λέτε όλη την Αλήθεια, επειδή μάλλον δεν τη γνωρίζετε, να σας πληροφορήσω τα εξής: Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΛΚ, διατείνεται ή νομίζει οτι Φορείς του Δημοσίου της οφείλουν 200εκ.€, όσα οφείλει και η ίδια στον ΛΑΓΗΕ. Το Δημόσιο ζητάει απο τη ΔΕΗ να του προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά για τις οφειλές αυτές των φορέων του Δημοσίου προς Αυτή.Η ΔΕΗ, όμως δεν τα προσκομίζει ή προσκομίζει μή επαρκή δικαιολογητικά. Ετσι ξέσπασε ένας καυγάς άνευ προηγουμένου μεταξύ τους και τη "νύφη" την πληρώνουν οι Παραγωγοί απο φωτ/κά.
Εκείνο, όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι γιατί ο ΛΑΓΗΕ δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της ΔΕΗ για παράνομη παρακράτηση χρημάτων των παραγωγών.

Στέφανος Μίτμαν 25/09/2014 09:36

Ιδιαίτερα σεβαστός ο κ. Γλέζος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φταίνε τα Φ/Β και η πολύ καλή ηλιοφάνειά μας στην Ελλάδα εάν δεν είναι ανταγωνιστικά τα γεωργικά μας προϊόντα...

Στέφανος Μίτμαν 25/09/2014 09:31

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο σημαίνει: Αντί να πληρώνω 300 ευρώ το μήνα για βενζίνη θα πληρώνω 30 ευρώ για ρεύμα, τόσο απλά... Προφανώς τα χρήματα είναι πολλά και τα συμφέροντα τεράστια...

OFFshore PV 23/09/2014 17:38

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει τα ρέστα του για αυτοδυναμία (και καλά κάνει).
Βαδίζει, την πεπατημένη του Ανδρέα Παπανδρέου, και οπού βγει.
Κρίμα στην κατάντια της ΝΔ, που κινδυνεύει να μετετράπη σε ΠΟΛΑΝ!!!

akis venieris 23/09/2014 11:44

Κριτικαρω τους ανευθυνους.Δεν ειναι τυχαιο το οτι και οι δυο φρασεις προερχονται απο την ιδια"δημοκρατικη παραταξη".Αυτην που ετρεφε ενα σωρο συνδικαληστες λαμογια που μιλανε σαν και σενα με ξυλινη γλωσσα.Οταν ακουω την λεξη δημοκρατης το μυαλο μου παει σε αυτους.

pani 3 23/09/2014 10:45

*Περαιτέρω...

Ωστόσο ...παραταίρως, ξεχάστε τα Δίκτυα. Πρώτα-πρώτα δεν φαίνεται να συμφέρει το ίδιο το establishment...

pani 3 23/09/2014 10:33

Υπάρχουν και Πεφωτισμένοι σε αυτή τη χώρα που κάνουν μέχρι και 1000 χλμ. το μήνα για να φροντίσουν την "επένδυσή" τους.

Αυτοί είναι οι πρωτοπόροι της ανάκαμψης που οπωσδήποτε θα έχουν μια θέση στη νεότερη ιστορία, για την αυτοθυσία τους και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο!

Σπύρος Μ. 23/09/2014 09:18

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθει την πεπατημενη....... οταν βλεπει ο καθε ΣΥΡΙΖΑ οτι παροτι η κυβερνηση μας "ξευτιλησε", για να μην πω τιποτα αλλο χειροτερο, με συνεχομενες μονομερης ενεργειες, εμεις παμε και ζηταμε χαρες. Μην παραπονιεστε κυριοι δεν φταιει κανενας αλλος εκτος απο εμας. Ολοι γνωριζουμε οτι αλλα λενε και αλλα θα κανουν! Το θεμα ειναι τι κανουμε εμεις για να βαλουμε ενα τελος στην αναλγησια τους. Με χαρες και παρακαλια πιστευω να το καταλαβαμε ολοι οτι δεν υπαρχει κανενα αποτελεσμα.

pani 3 22/09/2014 23:48

Ναι ναι... πολύ σωστά τα λες...

Ο Akis είναι φυλακή ισόβια για τους γνωστούς λόγους, για αυτά που ο άλλος έλεγε ότι υπάρχουν, ενώ εσύ και οι άλλοι που καθόσασταν απέναντι (μια και κριτικάρεις μόνο τους από κει, διακρίνω...) όλα εντάξει...

Μπράβο σου!
Ακριβοδίκαιος και Δημοκράτης...
Ωραίος είσαι...

Δεν μου κάνει καμιά εντύπωση, που μαζί με τους άλλους διακρίνω και τον Υβριστάκο μου με τα υπονοούμενά του... Μόνο να του υπενθυμίσω ότι εδώ είναι Ευρώπη -Βαλκάνια έστω- και όχι Μέση Ανατολή... Οπότε θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα, ως ακριβοδίκαιος και δημοκράτης που είναι και αυτός...

Υ.Γ.: Για να είμαι και εγώ ακριβοδίκαιος και σωστός, όποιος και να βγεί, 80/MWh θα πάει... (Ογδόντα).

pani 3 22/09/2014 23:26

Άμα λες τώρα, εν έτει 2000 και βάλε... ότι η ΔΕΗ έχει διπλάσιο κέρδος, με τα Φ/Β στα 400 Ε/MWh εγώ το μεταφράζω ως εξής:
Αφού ψυλλιάζεσαι (αλλά δεν το λες, κατά το συμφέρον σου...) ότι τα "ληγμένα" της ΔΕΗ είναι ικανά να την κλείσουν και μόνο λόγω όγκου διατηρείται, για να επιδοτεί τους υπόλοιπους, πριν ακρωτηριαστεί και εκποιηθεί, εμείς οι απλοί καταναλωτές που δεν έχουμε συμφέρον να το κρύψουμε, σου λέμε:
Όταν αύριο, η χψ "ΔΕΗ" σου παίρνει την KWh για ένα κομμάτι ψωμί (διότι λόγω τύφλας προφανώς, δεν διείδες όταν στα Φ/Β την αφήκαν απόξω) τότε θα είναι πολύ αργά...

akis venieris 22/09/2014 12:48

Ο ελληνικος λαος πληρωσε πολυ ακριβα τις λογικες τυπου "λεφτα υπαρχουν" η "τσοβολα δωστα ολα" αλλα μυαλο δεν θα βαλει ποτε.Ανωριμος λαος σε συνδυασμο με ανεπαρκη πολιτικη ηγεσια ειναι συνταγη καταστροφης........

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ 19/09/2014 21:15

Όταν ένα 10kw/h θα εκχέει τζάμπα στο σύστημα γιατί δεν υπάρχει εκείνη τη στιγμή κατανάλωση στην οικία (π.χ. μεσημέρι που ο κόσμος δουλεύει) θα ρίξει την ΟΤΣ;Aν τη ρίξει δεν θα έχει λιγότερα έσοδα ο ειδικός λογαριασμός;
Aς μην ξεχνάμε οτι ακόμα λόγο κρίσης η κατανάλωση ενέργειας βρίσκεται στο ναδίρ,και δυστυχώς θα συνεχίσει έτσι....εκτός αν κάποιοι βλέπουν την ανάκαμψη να έρχεται.

Δημήτρης Μακρής 19/09/2014 13:25

Η ανακοίνωση βάλλει ξεκάθαρα κατά της πολιτείας.
Ο ΗΛΙΟΣ ήταν πάντα στο πλευρό των παραγωγών σε όλη τη διαδικασία του New Deal. Κάποιοι παραγωγοί όμως πιστεύουν ότι η αυτοπαραγωγή θα τους κόψει τα έσοδα, λόγω μείωσης της κατανάλωσης. Όμως η εμπειρία στο εξωτερικό δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Εκτός αυτού όμως η σταθερή δραστηριότητα στην αγορά π.χ. των φ/β θα κρατήσει εταιρείες στην αγορά που θα μπορούν να υποστηρίξουν τα εγκατεστημένα φ/β. Αν σταματήσει κάθε δραστηριότητα, όπως τώρα, θα είναι πολύ δύσκολο για τους παραγωγούς να κρατήσουν σε λειτουργία της μονάδες τους.

Νίκος Κανάκης 18/09/2014 08:56

Ο σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ βάλει πλέον ευθέως εναντίων των επαγγελματικών ΑΠΕ και του ΕΤΜΕΑΡ που αποτελεί πόρο αποζημίωσης τους. Βάλει ακόμα εναντίον και των επιδοτήσεων αναπτυξιακού σε όσα έργα δόθηκαν, παρά το βαθύ τιμωρητικό κούρεμα που ακολούθησε. Γενικευμένα πλέον ο ΗΛΙΟΣ υιοθετώντας λαϊκίστικη πολιτική προσπαθεί να σκυλεύσει και να γκρεμίσει ότι μεχρι σήμερα χτίστηκε με κόπο και το αίμα των παραγωγών στις ΑΠΕ, ίσα για να έχει μεροκάμματο στην κατεδάφιση χωρίς όρια που προτείνει...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ 17/09/2014 23:19

Και οι φωτοβολταικοί λέμε να πάρετε μια έκτακτη εισφορά από 25%--37%,ένα πιστωτικό 37% για ολόκληρο το τζίρο ενός έτους και μια μείωση τιμής 40% να στρώσετε..

archaeo pteryx 17/09/2014 22:20

και δεν ξέρω πόσα μπλακάουτ έχει το Λασίθι, αλλά εάν μειώθηκαν είναι επειδή δεν πατάνε πια τουρίστες. Σκουπιδότοπος μέχρι Βάϊ.

archaeo pteryx 17/09/2014 22:19

όλα τα αιολικά και όλα τα φ/β και όλα τα βιοαπετέτοια της Γερμανίας δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2. Καινε κάρβουνο για να έχουν ρεύμα,΄έχοτνας διπλασιάσει το κόστο ρεύματος. Το μεγλύτερο εργοστάσιο αποθήκευσης ενέργειας θα είναι ασήμαντο, άχρηστο και ακριβό, αλλά θα έχεις να λές "να αποθήκευση" τον χειμώνα που θα περιμένεις ανύπρακτο αέριο. ΟΛΑ τα αιολικά της Γερμανίας είναι 7% της ονομαστικής ηλεκτροδότητησης και εξάγεται με ζημιά στην Γαλλία και την Ελβετια. Με το εργοστάσιο θα εξάγουν το 6,99%.

archaeo pteryx 17/09/2014 22:15

Tους ακριβαίνουμε το ρεύμα 40-50%, τους κάνουμε τον τόπο τους σκουπιδότοπο και τους λαδώνουμε με 2%. Αυτή δεν είναι η συνταγή της Ελληνικής πολιτικής από τουλάχιστον την μεταπολίτευση και μετά?

Χρήστος Ασημακόπουλος 17/09/2014 12:40

archaeo pteryx πως σχολιάζετε το άρθρο « Το μεγαλύτερο εργοστάσιο αποθήκευσης ενέργειας εγκαινίασε η Γερμανία»; Με όλο τον σεβασμό προς το πρόσωπό σας αλλά μήπως το μέλλον είναι διαφορετικό από αυτό που νομίζετε;

rebel a 17/09/2014 11:48

You told us and that's it*

http://www.energypress.gr/news/Yperaktio-diktyo-3-45-GW-shediazei-h-Ollandia


* Από την ανάποδη (για ρώτα και στο Λασίθι πόσα black-out έχουν κάθε Καλοκαίρι με τα πολλά Αιολικά)

archaeo pteryx 16/09/2014 21:29

δανειζόμαστε λεφτά για να δανειστούμε λεφτά, για να εγχέουμε τυχαίο και μεταβλητό αιολικό ρεύμα που είναι κατά 90% άχρηστο έως βλαπτικό, θα πληρώνουμε τους Βούλγαρους και τους Ιταλούς να το απορρίπτουμε, θα ναρωτιόμαστε που είναι το αέριο και θα συλλαβίζουμε την λέξη b-l-a-c-k-o-u-t και θα ψάχνουμε τι φταίει. Και θα θυμάμαι, και θα λέω "I told you so" στους απολυμένους της ΡΑΕ (στις νέες τους θέσεις).

Fagris Thessalonikeas 16/09/2014 20:09

With the inteligens of the EKEFE Dimokritos (they mesure the air polution of the compresors at 2.500 m above the sealevel, but the station are at 10m above sealevel at the closure plain) the cytizens of Serres town will be have more and more canser, but who cares, they are aboriginals!!!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 16/09/2014 08:22

Ας έχουν κατά νου οι του ΕΣΜΥΕ με τις ξεκάρφωτες μπιχτές τους, πως πληρώνουν στην τοπική κοινωνία λεφτά όσοι χρησιμοποιούν δημόσια γήπεδα και δεν βρίσκονται αποκλειστικά στο δικό τους χωράφι, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα φωτοβολταϊκά.

Χρήστος 15/09/2014 17:02

Μεγαλη εξυπναδα μας ειπαν στην τελευταια παραγραφο! Ας ηταν μεγαλυτερες οι ταριφες στα φβ και ας μας βαζαν και 10%!

Δηλ δεν εχουν σχεση τα ακαθαριστα και ο βαθμος αποδοσης? εχουν τα υ/η χειροτερο και μετα το 3%? ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ Αλλα ο καθενας το μακρυ του και το κοντο του!

rebel a 15/09/2014 11:27

Και το παρακάτω link η επιβεβαίωση των αυτονόητων (ή άλλως όλοι οι άλλοι είναι "χαζοί" και εμείς οι "ξύπνιοι").

http://www.energypress.gr/news/Yperaktio-diktyo-3-45-GW-shediazei-h-Ollandia

Διότι η μετάθεση των προβλημάτων αλλά και των ευθυνών είναι η πιο εύκολη (ελληνική) μέθοδος.

rebel a 15/09/2014 11:21

Ακόμη και τα ΑΔΙ στους αεριάδες θα μπορούσαμε να ελαχιστοποιήσουμε αντικαθιστώντας μονάδες Φ.Α. με Γεωθερμικές μονάδες βάσης που η Ελλάδα έχει πλούσια γεωθερμικά πεδία ιδιαίτερα στα νησιά, στη Β. Ελλάδα αλλά και στα Μέθανα.
ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΜΩΣΕΙ ΔΕΚΑ (και 20 χρόνια) ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΣΚΙΝΙΝΙΖΕΙ (βλ. δίκτυα ΔΕΗ).
Τα ίδιο συμβαίνει και με το νερό στα νησιά (μονάδες αφαλάτωσης vs κόστη μεταφοράς νερού μέσω πλοίων).

rebel a 15/09/2014 11:16

Δηλαδή διπλάσιο κέρδος για τη ΔΕΗ που είναι ο κύριος προμηθευτής του ελληνικού ενεργειακού συστήματος πολύ περισσότερο δε από όταν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ στο σύστημα και η ΟΤΣ ήταν στα ύψη. Με απλά λόγια η ΔΕΗ πλέον αγοράζει φθηνότερο ρεύμα στην χονδρεμπορική και το ρεύμα δεν φθάνει φθηνότερο στον καταναλωτή δηλ. στη λιανική αλλά ακριβότερο και γι' αυτό ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ οι ΑΠΕ που έχουν ελάχιστο λειτουργικό κόστος. Όσο για το κόστος εγκατάτσασης. Και αυτό πλέον είναι ανταγωνίσιμο με τις συμβατικές μονάδες για να μην πω πλέον χαμηλότερο.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΛΛΑ...

rebel a 15/09/2014 11:07

Πάντα πληρώναμε ΥΚΩ γιατί πάντα πληρώναμε τις ακριβές μονάδες των νησιών λόγω έλλειψης δικτύων και πάντα πληρώναμε τις επιλογές των πολιτικών να πληρώνουμε τον κάθε επιχειρηματία.
Αυτό δεν αναιρεί το ΠΑΙΧΝΙΔΙ που παίζεται στις πλάτες των πολιτών τόσα χρόνια από τους πολιτικούς που τα πέρνουν από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Το ότι θάψανε τις φθηνές ΑΠΕ (ακόμη και αν χρειάσθηκαν να επιδοτηθούν για ένα διάστημα ας δεχθούμε περισσότερο από ότι έπρεπε) δεν αναιρεί το ότι αυτές είναι ΦΘΗΝΕΣ αφού αποδεδειγμένα και με στοιχεία έχουν μειώσει την ΟΤΣ στα 56 λεπτά την kWh όταν η ΔΕΗ πουλάει 120 λεπτά την kWh

Νίκος Κανάκης 15/09/2014 11:01

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μιά θα χαρίζει ρεύμα σε 300.000 και βάλε νοικοκυριά...

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη θα βάλει τα νοικοκυριά με... Net metering να παράγουν το ρεύμα μόνα τους...

Και από την τριτη ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τις συμβασεις των φβ...

Όποιος τα χάφτει αυτά είναι άξιος της μοίρας του... Λεφτά υπάρχουν νο 2!!!!

Χρήστος 15/09/2014 10:54

τι σου εκανε εσενα και του σπεφ ο Παπαγεωργιου κε Κυρου και μιλας? πλακα σπας?

Χρήστος 15/09/2014 10:53

τι σου εκανε εσενα και του σπεφ ο Παπαγεωργιου κε Κυρου? εχει ο καιρος γυρισματα. 20 χρονια ειναι πολλα!

Ελευθέριος Πατρινός 15/09/2014 10:45

Αυτό ορίζεται ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ.
Κάθομαι σε μία καρέκλα, τάζω, καφεδάκι, υπόσχομαι, fredo μέτριο, δωρίζω ελληνικό μονό πολλά βαρύ και λέω λέω λέω............με κόστος μηδέν.

Ο Έλληνας κάποτε ψήφιζε και μετά έκλαιγε.
Τώρα είναι ηλιθιότητα να ψηφίσεις κάποιους επειδή οι άλλοι δεν σου κάνουν.
Αδέλφια αυτοί που λένε πολλά λόγια να τους προσέχετε.
Ειδικά από συνδικαΛΗΣΤΕΣ

KOSTAS KIROU 15/09/2014 10:13

Τι περιμένουμε λοιπον....!!!!! Όλοι με τον κο Πετρακο και τον ΖΥΡΙΖΑ. Εδώ και τώρα.....!!!!!
Εαν όμως δεν το κάνει οπώς το λέει...... !!!!! Τι να του κάνουμε σ αυτόν και τον ΣΥΡΙΖΑ????? Οτι κάναμε και στον Παπαγεωργίου και την ΝΔ.......

oikiakos oikiakos1 15/09/2014 09:44

ainte re sirizara...doste ston lao iposxeseis...doste tsampa eine...otan ta kaname ta idia legane ...simvaseis k diaplatew ipografes me to kratos...makari nane alithina ta megala sas logia kyrie petrako....

archaeo pteryx 15/09/2014 06:49

Πάντα πληρώναμε ΥΚΩ, αλλά τώρα βγήκε σε ξεχωριστή γραμμή για να κουκουλώσουμε την έκρηξη στην τιμή του ρεύματος λόγω αερίου, ΑΠΕ και "πόσα μας λείπουν - απελευθέρωσης". Οι ΥΚΩ είναι πιο τίμιος τρόπος να πληρωθεί η διασύνδεση από το ΕΤΜΕΑΡ. Το ΕΤΜΕΑΡ είναι μη ανταποδοτικός φόρος, δεν μειώνει καν ρύπους και σίγουρα δεν μειώνει χρήση καυσίμων (αλλά μας αναγκάζει να πληρώνουμε και ΑΔΙ στους αεριάδες). Φυσικά και πάει για διάλυση όλο το ενεργειακό στην Ελλάδα, και μαζί του ότι έχει απομείνει από βιομηχανία. Επιστροφή στα 1950.

archaeo pteryx 15/09/2014 06:45

Η EREN είναι η "΄πράσινη" EDF με άλλο προσωπείο (για λόγους που δεν γνωρίζω, μάλλον επειδή οι ΑΠΕ έχουν γενικώς αποδειχθεί ενεργειακά μάπα, και είναι θέμα χρόνου να σκάσουν ΚΑΙ τα αιολικά. Τα δε "κεφάλαια" που έρχονται είναι αγορες αδειών. Σαν να λέμε ότι είναι "επένδυση" η είσπραξη κεφαλικού φόρου. Έχουμε 1700-1800 αιολικά μεγαβάτ. Κόστος 2,5-3 δις. Το 80% πήγε για εισαγωγή αιολικών. Πληρώνουμε φόρο στην κάθε εταιρεία για να τα λειτουργούν. Εξοικονομούν καύσιμα; Όχι. Ή να μας πει η ΡΑΕ "πόσα".

ilxas ilxas 14/09/2014 21:23

Τα λεφτά που θα βρεθούν για όλες αυτές τις παροχές δεν μας λέει

ilxas ilxas 14/09/2014 21:20

Μη μας δουλεύετε ρε παιδιά. Με 35% πιστωτικά τιμολόγια σε ισχύ και με μειωμένη παραγωγή λόγω Χειμώνα δεν μπορεί να μαζέψει λεφτά και να πληρώσει το Απρίλιο. Πότε θα πληρωθούν οι υπόλοιποι μήνες που είναι και οι πιό παραγωγικοί?
Πού είναι το αρχικό πλάνο πληρωμών.
Είναι όλοι άχρηστοι !

KOSTAS KIROU 13/09/2014 19:38

Το πήραμε το μήνυμα...... Πανέλα να πουλαμε ν' αγοράζει ο λαός κι αυτοί που τα έχουν αγοράσει και πληρώσει χρυσά ας πάνε να πουλήσουν το ρεύμα στα ψάρια. Εμείς ψηφαλακια θέλουμε και ξέρουμε που είναι κρυμμένα να τα ξετρυπωσουμε. Εαν δεν είναι ψηφοθηρικη κίνηση τότε είναι άγνοια κυνδινου για τους ήδη ταλαιπωρημένους επενδυτές ΑΠΕ.

giannis lei 12/09/2014 15:11

ola ta oikiaka ektos nomu epitelous auth h adikia na teleiosei

rebel a 12/09/2014 11:38

Ε.. όχι λοιπόν.

Εγώ αρνούμε να πληρώσω ΥΚΩ. Προτιμώ να πληρώσω ΕΤΜΕΑΡ, τη στιγμή μάλιστα που το κράτος όχι μόνο δεν σεβάστηκε τις επένδύσεις τόσων μικροεπενδυτών παραγωγών και πάει να τους καταστρέψει επιπλέον με τα πρόσθετα τέλη διακοψιμότητας που πάλι θα τα φορτωθούν οι ηλεκτροπαραγωγοί σε αντιδιαστολή με ότι συμβαίνει στο εξωτερικό.

Επομένως το τι είναι ουτοπία (ή όχι) έχει να κάνει από ποια σκοπιά το βλέπεις. Επομένως μην αποθαρύνεστε διόλου από τα σχόλια όψιμων "ειδικών".

rebel a 12/09/2014 11:32

Κε Μακρή,

Συνεχίστε. Τα λέτε πολύ καλά. Το ότι το κράτος διαχρονικά δεν φρόντισε να φτιάξει δίκτυα (ιδιαίτερα στα νησιά) για να ευνοήσει κάποιους ημετέρους δεν σημαίνει ότι οπισθοδρομικές αντιλήψεις που μεταθέτουν τις ευθύνες θα πρέπει να υιοθετηθούν. Βλέπετε τώρα με τις αυξήσεις στα ΥΚΩ (από την "αδράνεια" τόσων ετών). Προκειμένου να προστατεύουμε τάχατες τους καταναλωτές δεν τους επιβαρύνουμε με ΕΤΜΕΑΡ αλλά τους επιβαρύνουμε με ΥΚΩ (δηλ. επιδοτούμε την παραγωγή από ακριβά ορυκτά καύσιμα)!!!

Σπύρος Μ. 12/09/2014 09:40

Όταν θέλουν ....μπορούν να κάνουν αλλαγές στον ν.4254, 1) ν.4273 αρ.16 επιπλέον αυξήσεις στις ΣΗΘΥΑ με αγροτική δραστηριότητα.2) ν.4277 αρ.47 μείωση εσόδων του ειδικού λογαριασμού απο τα τέλη ρύπων.
Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι ΅δεν μπορείς να ζητάς και να ευελπιστείς σε ΅χάρες΅ απο αυτόν που όχι μόνο δεν τηρεί τις υποσχέσεις του αλλά παραβιάζει και τις νομοθετημένες βασικές αρχές του επιχειρήν΅. Η αναξιοπιστία της Πολιτείας είναι δεδομένη μην εθελοτυφλούμε άλλο........απο υποσχέσεις χορτάσαμε!!!!

Thanasis Thanasis 11/09/2014 17:59

Αμοραλισμός, Εμπαιγμός, και Αναλγησία στο μεγαλείο τους.
Δυστυχώς οι δημόσιες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για άρση των ακραίων αδικιών αφορούν σε όλους τους αδικημένους Έλληνες πλην αυτών που υπέρμετρα αδικούνται, με το new deal, στα φ/β.

Γιώργος Κανελόπουλος 11/09/2014 09:15

Κε Μακρή, από τις 15 γραμμές που γράψατε ως σχόλιο και από τις 100άδες που έχετε γράψει ως άρθρα, δυστυχώς μόνο στις τρεις τελευταίες γραμμούλες του σχολίου σας φάνηκε για πρώτη φορά να αντιλαμβάνεστε τον παράγοντα δίκτυο (ευστάθεια θα το πω εγώ) ως καθοριστικό παράγοντα των ονείρων σας. Είναι μάταιο να αναλώνεστε σε κατεβατά επαναλβάνοντας τα ίδια και τα ίδια ουτοπικά περί δίχως όρια γιαλαντζή-net metering αυτοπαραγωγής και από την άλλη μεριά σκληρές αλήθειες για τους τεχνικούς περιορισμούς που αναμφισβήτητα τίθενται, να αναβλύζουν μόνο από σχολιάκια σας σε blogs...

Δημήτρης Μακρής 11/09/2014 00:24

Πολλοί παραγωγοί ενέργειας (ανεξαρτήτως τεχνολογίας) πιστεύουν ότι αν επιτραπεί η αυτοπαραγωγή, θα χάσουν ένα μέρος των πωλήσεων τους . Όμως το 2013 η διείσδυση φβ και αιολικών μαζί ήταν μόλις 13%. Είναι ανάγκη να αυξηθεί για 3 λόγους: (α) περιβαλλοντικούς, (β) ασφάλειας (λόγω γεωγραφικής διασποράς) και (γ) γεωπολιτικούς (μεγαλύτερη αυτάρκεια = μικρότερη εξάρτηση της χώρας από τρίτους). Άρα η αύξηση των ΑΠΕ με το χαμηλότερο δυνατό κόστος είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος. Ο στόχος λοιπόν πρέπει να είναι η βελτίωση του Δικτύου και του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, ώστε αυτό να καταστεί εφικτό και όχι η διατήρηση της σημερινής κατάστασης.

Δημήτρης Μακρής 11/09/2014 00:24

Σημείωση: Σκοπός του άρθρου ήταν να δοθεί μια τεκμηριωμένη εικόνα της τάξης των μεγεθών και όχι η ακριβής ποσοτικοποίηση, γι' αυτό κι έχει περιορισθεί σε εύκολα κατανοητούς και απλούς υπολογισμούς

rebel a 10/09/2014 11:58

Και ως συνέχεια προηγούμενου σχολίου μου για τις αυξήσεις στα ΥΚΩ έρχεται και η επιβεβαίωση για τη φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια. Τελικά το μέλλον δεν είναι και τόσο μακρινό αλλά κάποιοι (αρχ..οπτέρυγες και νοσταλγοί του παρελθόντος) βλέπουν μόνο τα βραχυπρόθεσμα (κοντόφθαλμα) "οφέλη" από την κατακρεούργηση των ΑΠΕ και τον ευνουχισμο των επενδυτών ΑΠΕ από μεσο-μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινωνία.
Για κάντε λοιπόν μια σύγκριση. Πόσα (θα) πληρώνουμε για ΥΚΩ και πόσα για ΕΤΜΕΑΡ? Αλλά έτσι είμαστε σαν λαός το "τώρα" υπερισχύει του "αύριο" όσο ανέντιμο και καταστροφικό και αν είναι αυτό για την αξιοπιστία μας ως λαός.

rebel a 10/09/2014 11:48

Εθνική Πολιτική
1. Επιβάρυνση καταναλωτών με αυξήσεις στα ΥΚΩ - Επιδότηση ορυκτών καυσίμων
2. Αντί μη (προσωρινής) επιβάρυνσης καταναλωτών με ΕΤΜΕΑΡ και τέλη διακοψιμότητας (όπως γίνεται στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη) - θάψιμο ΑΠΕ και μελλοντικής απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα με φθηνή εγχώρια ενέργεια
Αυτά τα «ωραία» συμβαίνουν ΜΟΝΟ σε μια χώρα όπως η ψωροκώσταινα! Γιατί τόσα χρόνια δεν κάναμε τα αυτονόητα…
Δίκτυα και επενδύσεις σε σταθμούς φορτίου βάσης με βάση (και) τη γεωθερμία των νησιών (Μήλος, Νίσυρος, Σαντορίνη, Μέθανα).
Είμαστε άξιοι της μοίρας μας και των πολιτικών που ψηφίζουμε…

rebel a 10/09/2014 11:20

Καταλάβαμε... Η λυπητερή στις ΑΠΕ για μια ακόμη φορά!
Προτείνω να δωρίσουμε τα πάρκα στις ΑΠΕ αφού έχουν ήδη καταστεί ζημιογόνα. Από την άλλη που ξέρεις? Ίσως να μπούμε και στο πάνθεον των εθνικών ευεργετών! Λίγο το έχετε? Που τέτοια τιμή σε άλλο κράτος!

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 10/09/2014 10:19

Το όλο πακέτο διαβούλευσης της ΡΑΕ για τα ΑΔΙ εμφανίζει βέβαια τις μονάδες φυσικού αερίου υπερβολικά ως τους απόλυτους δήθεν "σωτήρες" ευελιξίας..., παραδόξως αμελώντας την ευελιξία που καθημερινά καλύπτουν τα νερά!! και που φαίνεται στα exceloφυλλα του ΗΕΠ!!!

Στέφανος Μίτμαν 10/09/2014 10:15

Αγαπάω ιδιαίτερα τη Κρήτη και τους ανθρώπους της και παρακαλώ να μη με παρεξηγήσετε, αλλά 400 εκατομμύρια σε πληθυσμό περίπου 600.000 μας κάνει 666,66 ευρώ το κεφάλι κάθε χρόνο... Είναι πάρα πολλά τα λεφτά για το πετρέλαιο για τις γεννήτριες...

Και μη πει κανένας, η διασύνδεση είναι πολύ δύσκολο έργο... και η γέφυρα Ρίο - Αντίρριο ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, αλλά έγινε (εκεί ήταν μικρές οι αντιστάσεις των αντίθετων συμφερόντων...)

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 10/09/2014 10:10

Το σχέδιο ΡΑΕ είναι η μόνη ορθολογική εκδοχή της διακοψιμότητας, απο όσα άλλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Το σχέδιο εν ολίγοις λέει πως αντί να πληρώνουμε σταθερά διπλά ΑΔΙ στις μονάδες φυσικού αερίου ώστε να έχουμε ευελιξία ανταπόκρισης σε ψηλό φορτίο -όταν και αν αυτό εμφανίζεται-, ίσως αν δίναμε τα λεφτά αυτά ή μέρος τους με δημοπρασίες στις βιομηχανίες για να περικόψουν την ζήτηση (αποφυγή ψηλού φορτίου δηλαδή) να είχαμε εξοικονόμηση. Δηλαδή από μέρος των κονδυλίων για τα ΑΔΙ να πληρώσουμε τη διακοψιμότητα και να μείνουν και ρέστα.

Γιώργος Κανελόπουλος 09/09/2014 19:12

Κολιός με κολιο απο το ιδιο βαρέλι κε Θεωδορόπουλε... και βέβαια μας πήξατε στα αν και εφ´οσον, ίσα για να υποστηρίξετε όπως όπως το επάγγελμα σας (δηλαδή του εγκαταστάτη ή εισαγωγέα εξοπλισμού κλπ) δια μέσω των απλοικών... συλλογισμών του κου Μακρή. Και βέβαια όλοι μας πολύ καλά ξέρουμε, πως όλοι εσείς τίποτα δεν εγγυάστε και φυσικά για τίποτα δεν θα πληρώσετε το ´οποιο μάρμαρο μιας νέας αστοχίας!!! Λόγια του αέρα λοιπόν και με πολύ ίδιον ´οφελος, χωρίς μάλιστα να ρισκάρετε τίποτα!! Και εις ανώτερα...

Πέτρος Θεοδωρόπουλος 09/09/2014 16:47

Συμφωνώ με τον κ. Μακρή.

Η ανάλυση που έκανε αν και απλουστευμένη για ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα καταλήγει σε πολύ σωστά συμπεράσματα. Όσων αφορά για τις ΥΚΩ είναι απόλυτα σωστό ότι κάθε χρόνο η ΔΕΗ έχει ζημίες από την παροχή πανάκριβης συμβατικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα νησιά.

Εκεί λύσεις με net-metering, έξυπνους μετρητές ενέργειας και ελεγχόμενα δευτερεύοντα φορτία (για τους καταναλωτές & μικρούς παραγωγούς) και παράλληλα υλοποίηση υβριδικών συστημάτων (για τους μεγάλους παραγωγούς & γιατί όχι από την ίδια τη ΔΕΗ) θα εκμηδένιζε τις ζημίες καθιστώντας την ηλεκτροδότηση των νησιών αειφόρο & βιώσιμη.

Στο σχόλιο του κ. Κανελόπουλου απαξιώ να απαντήσω...

Γιώργος Κανελόπουλος 09/09/2014 10:53

Δυστυχώς τα ίδια και τα ίδια από τους εγκαταστάτες χρόνια τώρα...
Βάζουν στο τραπέζι ένα κουτί της Πανδώρας, το οποίο με "λογιστικούς" υπολογισμούς "υπόσχονται" πως τάχα δεν θ' ανοίξει παραπάνω από μια μόλις χαραμάδα, η οποία χρειάζεται για να τραφούν. Αν πείσουν τους Κυβερνώντες (όπως π.χ. στο παρελθόν), στη συνέχεια ανοίγουν διάπλατα το κουτί για το μεγάλο φαγοπότι με αντίτιμο την καταστροφή όλων των υπολοίπων! Εκεί προσωρινά σιωπούν για να μην πληρώσουν και ύστερα επανέρχονται με ένα καλύτερο κουτάκι... και νέες υποσχέσεις!!

Energia Ftini 08/09/2014 23:28

Αγαπητέ arhaeo pteryx η απάντηση είναι τόσο απλή: Γιατί η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ δεν υπάρχει όταν εσύ χρειάζεσαι ηλεκτρική ενέργεια! Που θα βρεις ενέργεια από ΑΠΕ στις 21:00 που είσαι αραγμένος στον καναπέ, έχεις ανάψει τα φώτα, απολαμβάνεις τις ειδήσεις στον ΣΚΑΙ και έχεις παραγγείλει και pitsa για τον αγώνα μετά?
Μην ξεχνάμε: ο ηλεκτρισμός δεν είναι σοκολάτες, απορυπαντικά κτλ καταναλωτικά αγαθά. Αγαθό και βασικό είναι αλλά όχι κάτι σαν τα παραπάνω. Για να υπάρχει ηλεκτρισμός πρέπει να εφαρμοστεί σχεδόν το 50% της Φυσικής επιστήμης.

archaeo pteryx 08/09/2014 10:15

Μα, με συγχωρείτε... Γιατί δεν αγοράζουμε όλοι ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ? Καθαρή, φιλική, ανεξάντλητη και τσάμπα? (Μου ετέθη το ερώτημα και απλά το μεταφέρω)

archaeo pteryx 08/09/2014 07:23

Στην Γερμανία είπαν ότι δεν συμφέρουν οι "έξυπνοι" μετρητές. http://www.germanenergyblog.de/?p=13875#more-13875 Γιατί τότε βάζουμε στην Ελλάδα? Εχουμε πιο πολλά λεφτά ή είμαστε πιο έξυπνοι?

archaeo pteryx 08/09/2014 07:21

άντε... και το stiftung Roza Luxemburg να σπρώξει και αυτό λίγες ακόμα Γερμανικές εισαγωγές... Ποιά Κλιματική Αλλαγή? Αυτή που υπάρχει από το 4 δις π.Χ.? Η την μη θέρμανση εδώ και 18 χρόνια???

archaeo pteryx 08/09/2014 07:19

Πατέντες του 1969. Ή ήταν 1974? Πάντως πριν το 1980. Το πόση ενέργεια σπαταλάται περιμένοντας στα φανάρια δεν έχει καμία σχέση με το πόση ενεργεια καταναλώνει ένα σπίτι (εκτός εάν διασυνδέσουμε τα σπίτα με τα φανάρια με τηλεπάθεια). Οι πιο πρακτικοί Αμερικάνοι έλυσαν εν μέρει το θέμα, επιτρέποντας στροφή προς τα δεξιά από κόκκινο φανάρι, μετά από Στοπ. Το 1974. Right turn on red after stop. Τσάμπα και δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Απλά να κοιτάμε.

akis venieris 07/09/2014 20:00

Ζουμε σε ενα κρατος μπαταχτση.Οι πολιτικοι ολων των κομματων σκεφτονται μονο πως θα μπορεσουν να μην απολυσουν κανεναν πελατη τους δημοσιο υπαλληλο,ακομα και αν ειναι ανικανος η απατεωνας.Για να το πετυχουν θα κανουν τα παντα και θα στραγγιξουν την ιδιωτικη πρωτοβουλια.Δεν υπαρχει σεβασμος στους νομους και στους θεσμους.Ακομα και οι δικαστες κοιτανε μονο την παρτη τους και καναν κολητο πχ ενστολους.Ολους τους υπολοιπους στον ΚΑΙΑΔΑ...Μπεξαμε ασχημα σε αυτο το κρατος.

Στέφανος Μίτμαν 06/09/2014 11:37

Όσο αυτό το κράτος χρειάζεται περισσότερα λεφτά θα τα παίρνει αναγκαστικά από εκεί που μπορεί να τα πάρει πιο εύκολα... Είναι τόσο απλό... και κατά τα άλλα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα...

kons kost 05/09/2014 20:45

Δεν ξέρω τι προσπαθούν να κάνουν ή μάλλον ξέρω οπως όλοι μας άλλωστε.Το θέμα είναι στο τι πρέπει να κάνουμε για να τελειώσει όλη αυτή η κοροιδία.

τραμπουκος energy 05/09/2014 19:17

Η ".. νέα εκ του νόμου καθορισθείσα εγγυημένη τιμή ..." πώς μπορεί να είναι εγγυημένη όταν ένας νόμος μπορεί να " ... επανακαθορίζει τα στοιχεία για την τιμολόγηση της παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύει από τη δημοσίευσή του και έναντι όλων (erga omnes)." όποτε και όπως θέλει ο νομοθέτης!? οεο?

Αυτό το κράτος θα μας τρελάνει εντελώς!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ 05/09/2014 18:49

Μας υποχρεώσατε με τον πρόσφατο νόμο να κόψουμε πιστωτικά,τα κόψαμε.Στο υπόλοιπο μας ξαναβάλατε έκτακτη εισφορά.Κουρέψατε εγγυημένες τιμές...Κάναμε οτι μας είπατε και πάλι οι υπερημερίες αυξάνονται.Μετά από όλα αυτά που έχουμε περάσει αν νομίζετε οτι αντέχουμε να γίνουμε αβανταδόροι της ΔΕΗ είστε γελασμένοι.

Χρήστος 05/09/2014 10:57

Ποιος θα κανει συσκεψη? Η ΔΕΗ, το υΠΕΚΑ?????????? Η κυρα μάρω?

archaeo pteryx 04/09/2014 09:52

δεν υπήρξε ποτέ Πρασινη Ενέργεια. Υπήρξαν πολλά λεφτά που πετάχτηκαν και πετάγονται για πράγματα που αυτοδιαφημίζονται ότι ΘΑ παράγουν Πράσινη Ενέργεια.Και η Γερμανία έχει πολλά, αλλά δεν ηλεκτροδοτέιται από αυτά (αλλά μας τα εξάγει). Και η Αγγλία έχει πολλά, αλλά ψάχνει για ρεύμα. Κάθε ΑΠΕ που έχει μπει στν χώρα μας είναι μια "νομιμη" ενεργειακή και οικονομική απάτη. Πληρώνονται και δεν είναι διαθέσιμη ισχύς. Συστήνω την σελίδα 40 στην μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ, 10/13. Και τις τελευταίες ειδήσεις από τους FT

archaeo pteryx 04/09/2014 09:47

το euro2day σήμερα ή χτες αναμεταδίδει είδηση των FT, που είναι η ίδια είδηση από την Ισπανία, την Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία,τον ΑΔΜΗΕ του 2013 και την ΕΟΝ του : Τα αιολικά τα πληρώνουμε αλλά δεν ηλκετροδοτούν. Η τυχαία καιμεταβλητή ηλεκτροπαραγωγή δεν είναι ηλεκτοδότηση. Ειδα στα ραδιενεργά ότι βρεθηκαν αγοραστές για αιολικές άδειες. ΄Θα πληρώνουμε ξένους για να μην έχουμε ρεύμα. Ο ΑΔΜΗΕ το λέει, όχι εγώ. Οι ειδήσεις το λένε, όχι εγώ.

OFFshore PV 03/09/2014 10:22

Επίσης, αναφέρεται ότι "το γεγονός της σύναψης συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τίμημα καθορισμένο από το νόμο δεν συνεπάγονταν το αφορολόγητο τούτου και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι διατάξεις του νόμου 4093/2012 που προβλέπουν την εισφορά αυτή, αντίκεινται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος"
Σφάξε με αγά μου να αγιάσω!!!

Πανος Νακου 02/09/2014 21:37

το μέτρο αυτο πέρασε τον 8/2009.μετά απο πεντε έτη είναι πλέον σαφές οτι όποιος δεν το έχει εγκαταστήσει κλέβει!έχουν δοθει αμέτρητες παρατάσεις και αμέτρητες δικαιολογίες.πρέπει τώρα να αφαιρεθούν οι άδειες όσων δεν το έχουν τοποθετήσει!μιλάμε για όργιο!υπάρχουν πρατήρια με μια ταμειακή πάνω σε μία καρέκλα!είναι απαράδεκτο να μας έχουν πάρει και τα σώβρακα και να ανέχονται τέτοιες καταστάσεις στον σοβαρότερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό της χώρας!

OFFshore PV 02/09/2014 18:08

Το περιβαλλοντικο αποτύπωμα μπορεί να είναι το μικρότερο δυνατό... άλλα από την άλλη το αποτύπωμα σε θέσεις εργασίας, είναι πραγματικά απογοητευτικο.
Αφού καμιά εγχώρια βιομηχανία κατασκευής Φ/Β κατάφερε να σταθεί με προϋποθέσεις στο διεθνή ανταγωνισμό.

Σπύρος Μ. 02/09/2014 14:48

Αφού οι δύσκολες μέρες είναι πίσω μας, α) εξυγιάνθηκε ο ειδικός λογαριασμος χαρίζοντας οι παραγωγοί τα οφειλόμενα, β) έχοντας τα πρώτα στοιχεία για την αύξηση της ζήτησης για ενέργεια μέσο της ανάπτυξης, γ) εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μέσο του δείκτη IRR, δ) διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εισροή των εσόδων στον ΛΑΓΗΕ...κ.τ.λ. Μπορούμε πλέον να ασχολούμαστε με τη ΅νέα ανάπτυξη¨, να ΅κοιμόμαστε΅ τον ύπνο του δικαίου και να αφήσουμε να μας φροντίζουν οι ίδιοι που μας φρόντισαν τόσο καλά εως τώρα.

Toni Starosa 02/09/2014 13:50

Αφου εχουμε λυσει ολα τα αλλα πληρωμες, net mettering, new deal, fast truck, helios project ηρθε και η ωρα του απολογισμου

archaeo pteryx 01/09/2014 18:43

Το πάντρεμα Η/Υ και τηλεφώνου (το ιντερνετ) έγινε με το που έγινε το VLSI και όλα αυτά ήταν του 1960, τεχνολογικές εξελίξεις ανακαλύψεων προηγουμένων δεκαετιών. Ιντερνετ με ρεύμα 10-4 δεν υπάρχει (όχι διεθνές τουλάχιστον). Η αποθήκευση και η μεταφορά ρεύματος κολλάει σε πολύ βασική φυσική. Πρακτικά, τα φ/β είναι σχετικά ακριβή ημερήσια ισχύς αιχμής. Όχι "άχρηστα" αλλά όπως στο έγραψα. Τα αιολικά, αντιθέτως είναι και άχρηστα και βλαβερά, και τα πληρώνουν και οι φωτοβολταϊκοί αφου δεσμεύουν μοναδες ταχείας απόκκρισης. Σκέψου το.

odysseas chasapis 01/09/2014 07:36

Τεχνικα σημερα δεν ειναι δυνατον να γινει κατι τετοιο.
Ποιος ομως θα φανταζοτανε την αλλαγη της τεχνολογια στο διαδικτυο η στην ενεργεια η στις τηλεπικοινωνιες που συντελεστηκε τα τελευταια 20 χρονια πριν απο 20 χρονια ?
ποιος μπορει να φανταστει η να πει τι θα υπαρχει σε λειτουργια μετα απο 20 χρονια ? σιγουρα οχι τα αρχαιοπτερα τα οποία λογω της μη εξελιξης τους εξαφανιστηκαν πριν απο εκατομυρια χρονια. Ο ανθρωπος εξελιχτηκε και επεζησε διοτι εχει αντιχειρα στο χερι του και διοτι μπορει και ευεβρισκει. Ελπιζω να προλαβω τις εξελιξεις στο μελλον.

Βαγγέλης Βασιλείου 30/08/2014 11:30

Αυτά που λέει η Κομισιόν αφορούν τα νέα έργα. Τα φβ δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν αφού τα νέα έργα από 1/1/15 δεν θα έχουν ούτως ή άλλως σταθερή ταρίφα αλλά ΟΤΣ Χ 1,1. Πολύ περισσότερο δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα τα νέα μικρά φβ κάτω των 500 kW αν υπάρξουν, αφού η Κομισιόν δεν αντιμάχεται το σύστημα ταρίφας γιαυτά. Την ανησυχία λοιπόν την ´εχουν τα νέα αιολικά που θα γίνουν και μάλιστα τα μεγάλα άνω των 6 MW. Εδώ που τα λέμε δεν μπορεί η παραγωγή να αναπτύσσεται εσαεί με τους ίδιους όρους και χωρίς να δίνει μέσω των τιμών αποζημίωσης το σήμα επένδυσης ή μη επένδυσης στους επενδυτές αναλόγως της ζήτησης.

archaeo pteryx 30/08/2014 08:16

κύριε Καλαθά, θα σας "κλέψω" το σχόλιό σας και θα το κάνω ανάρτηση

archaeo pteryx 30/08/2014 08:15

Εχει γραφτεί στο σοβαρότατο germanenergyblog ότι οι "εξυπνοι" μετρητές δεν συμφέρουν (τον Γερμανό). http://www.germanenergyblog.de/?p=13875 "...It concludes that it is not advisable and not in the interest of German consumers to implement the EU targets which would require that at least 80 % of consumers shall be equipped with intelligent meter­ing systems by 2020..." Δεν χρειάζεται μετάφραση, ελπίζω.

archaeo pteryx 30/08/2014 08:12

Η βόμβα δεν είναι στην αγορά ενέργειας. Η αγορά εισαγωγής αμφιλεγόμενων πραγματων δεν είναι αγορά ενεργειας. Ειναι η αγορά στηριξης Γερμανικων εξαγωγών, όπου την στήριξη την πληρώνει ο Ελληνας καταναλωτής και η Ελληνική βιομηχανία. Δεν λέω, φίλοι μας οι Γερμανοί, έχουν αγοράει και το χρεός μας, αλλά νισάφι (γκρηλκλις του that's enough).

archaeo pteryx 30/08/2014 08:09

Τεχνικά, φυσικά και πρόκειται για μούφα. Το ρεύμα 3-5 ώρες την ημέρα, 200 μέρες τον χρόνο, που δεν αποθηκεύεται, και τσάμπα να είναι, δεν ηλεκτροδοτεί νοσοκομεία ή βιομηχανία, ή ...βραδινή τηλεόραση. Πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια (στιφτούνγκ, οικολόγοι, συνέδριο στην Σίφνο, ο Φούλχτελ παντού), να χρεωθούν ΚΑΙ οι Δήμοι ΚΑΙ οι Περιφέρειες, μπας και πουλήσουν κι άλλα. Σεφτείται. Υπερχρέωση στο Κράτος, στους ιδιώτες, στς εταιρίες ΚΑΙ στους Δήμους. Η αποθήκευση είναι ακριβή επιστημονική φαντασία.

OFFshore PV 28/08/2014 16:05

Χωρίς υπερβολές, και ειρωνείες, το χωρίς όριο, σημαίνει χωρίς σχέδιο...
Μια τέτοια κατάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, σε δημιουργία φούσκας, ιδιαίτερα επικίνδυνη σε καιρούς επερχόμενης ενεργειακής κρίσης!!!

OFFshore PV 28/08/2014 15:49

Ο σύνδεσμος με την επιστολή του αναπολεί της παλιές καλές στιγμές... όπου τα όρια ισχύος ανά κατηγορία, ήταν όνειρο θερινής νυκτός.
Βέβαια, θα μου πείτε ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζετε...
Εκεί έγκειται και η ύπαρξη του ΣΕΦ!!!

OFFshore PV 28/08/2014 15:34

Λογικό... αφού ένα νέο μπάχαλο... θα πλήξει ανεπανόρθωτα την βιωσιμότητα του κλάδου!!!

Νίκος Κανάκης 28/08/2014 13:57

Βρε καλώς τους κομμουνιστές του ΣΕΦ που τους ενόχλησαν οι πισίνες στα νησιά μας!! Δεν μου λέτε κύριοι γερμανοτραφείς εγκαταστάτες, έχετε καταλάβει ότι μόνο ο υψηλός τουρισμός μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και όχι τα πανέλα σας;;;; Μήπως νομίζετε οτι με σακίδιο και σουβλάκι θα κάναμε τάχαμου τουριστικό χαίρι;;; Κούνια που σας κούναγε που τα βάλατε και με τις τουριστικές υποδομές τώρα, για να στηρίξετε τον παραλογισμό σάς!!!

Αλ Καλαθάς 28/08/2014 13:08

Όποιος δεν θέλει να καταναλώνει βρώμικη ενέργεια, να αποσυνδεθεί από το δίκτυο και να βάλει -αν είναι τρελός- μπαταρίες. Οι κυριοι του net metering θα καταναλώνουν όλη μέρα και φουλ τα βράδια βρώμικη ισχύ από το δίκτυο και από ρεύμα που παράγουν άλλοι, οπότε σε καμία απεξάρτηση δεν συντελούν, άρα και πρέπει να πληρώνουν κανονικά τα συμπαραμαρτούμενα. Τα ψέμματα σε ιθαγενείς για να πουλάτε εξοπλισμό κυριοι του ΣΕΦ τέλειωσαν!! Με τον τρόπο μάλιστα που δείξατε και δείχνετε, καταφέρατε να έχετε τους πελάτες σας ΑΠΕΝΑΝΤΙ!!

pani 3 28/08/2014 00:24

Κάθε σπίτι και Ηλιακός.
Κάθε σπίτι και οικιακό Φ/Β.

Ο ήλιος είναι για Όλους και Δωρεάν...!
Δωρεάν ζεστό νερό, Δωρεάν ρεύμα.
Και η περίσσεια στη γειτονιά/τοπικό δίκτυο, Δ-Ω-Ρ-Ε-Α-Ν...!

(Σημ. Οι "μνημονιακοί" επαγγελματίες -αλλά και επαγγελματικά "εξαπατηθέντες"- Φ/Β, θα ενθουσιαστούν από τα επιτεύγματα των εν Ευρώποις παραγωγών Φ/Β εξοπλισμού, που μοναδικό στόχο έχουν τον κατακλυσμό πωλήσεων εξοπλισμού προσεχώς...)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 27/08/2014 18:27

Η ερμηνεία της σκέψης του ΣΕΦ κε Κωστόπουλε είναι η γνωστή, πως δηλαδή μπορούν να υποστηρίξουν το οποιοδήποτε καμουφλάζ, ψέμα, υπερβολή, ακόμη και καταστροφή, προκειμένου να πουλήσουν σήμερα πανέλα!! Το μεθαύριο ουδέποτε τους ενδιέφερε !!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 27/08/2014 17:16

Αφού υπάρχει τέτοιος παραλογισμός υπεραπαιτήσεων, το ΥΠΕΚΑ οφείλει να αποσύρει οριστικά το net metering. Στη θέση του, για όποιον επιμένει στην πραγματική αυτοπαραγωγή και όχι στη μασκαρεμένη του net metering, ας αποσυνδεθεί από το δίκτυο βάζοντας μπαταρίες... Και ας έρθει σε λίγο καιρό να μας πει πως τα περνάει και τι του κοστίζει... Στοιχηματίζω ότι θα ζητήσει επανασύνδεση τρέχοντας!!!

Νίκος Κανάκης 27/08/2014 16:42

Κε KIROU τσάμπα χαλαλίζεις σχολια με τη ΣΤΕΓΗ, οι άνθρωποι απλά είναι αλλού... Φαίνεται και από το κείμενο που είναι ξέφραγο, γεμάτο ´´μαργαριτάριά´´... Φοβούνται λέει μη γίνουμε Κίνα από την ατμοσφαιρική ρύπανση... Αλήθεια με ποια βιομηχανία και ποια παραγωγή θα γίνουμε Κίνα;;; Άσε το άλλο με τα νησιά που προτείνουν να τα γεμίσουμε πανέλα... για να έχουμε και το βράδυ ρεύμα...!!! Μήπως να διώξουμε και τους τουρίστες;;;;;;

Νίκος Κανάκης 27/08/2014 16:26

Κε KIROU τσάμπα χαλαλίζεις σχόλια με τη ΣΤΕΓΗ... Οι άνθρωποι είναι αλλού... Φαίνεται και από το κείμενο που ειναι ξέφραγο, γεμάτο μπούρδες... Φοβούνται λέει μη γίνουμε Κίνα από την ατμοσφαιρική ρύπανση... Αλήθεια με ποια βιομηχανία και ποια παραγωγή θα γίνουμε Κίνα;;;; Άσε το άλλο με τα νησιά, που προτείνουν να τα γεμίσουμε πανέλα... Μήπως να τα γεμίσουμε κσι μπαταρίες...;;;; Ρε άντε από δω, σας βαρεθήκαμε πια!!!!

KOSTAS KIROU 27/08/2014 16:06

Κομουνιστική χωρά είναι ...... Οποτε γουσταρει σταματάει και δεν πληρώνει κανέναν.......

KOSTAS KIROU 27/08/2014 16:02

Επειδή βλέπω οτι έχετε σκεφτεί όλα, ή σχεδόν όλα, τα ενδεχόμενα....... Μήπως μπορείτε να μας πείτε σε ποιους θα παραδίδουν ενέργεια αυτοί που πριν απο μερικά χρονια σας έδωσαν ψωμάκι να φάτε (και τους ξεσκισατε με τις τιμές που τους χρεωσατε) και μετα καβαλησατε το καλάμι του εγκαταστατη....τι σας νοιάζει .......εσείς πανελακια θέλετε να πουλατε κι οι άλλοι που σας εβγαλαν απο τον λακο με τα κακα, ας το φάνε το ρεύμα που παράγουν. Όχι κύριοι......πίσω στο λακο σας........

KOSTAS KIROU 27/08/2014 15:43

Να σας χρωνουμε οτι γουσταρουμε για τις εγκαταστάσεις που πιθανόν να αποφασισετε. Απο που αγοραζετε μυαλό αγαπητοί.??????

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 27/08/2014 15:36

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ!!!
ΣΤΟ ΣΕΦ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΖΗΤΑΝΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑΡΙΦΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΗΤΑΝΕ ΦΟΥΛ ΝΕΤ METERING ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ, ΩΣΤΕ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑΡΙΦΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΚΟΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!!! ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΕΙΣ...

KOSTAS KIROU 27/08/2014 15:34

Ο κος Τάκης Γρηγορίου μάλλον προτίθεται να πληρώσει αγαπητή κυρία Αναστασίου. Ας μας δηλώσει την οικονομική του κατάσταση και εάν είναι αρκετά εύπορος Συμφωνώ να αναλάβει τον συγκεκριμένο βαρος που θα προκύψει, σε διαφορετική περίπτωση ας το βουλωσει γιατί οι προθέσεις του φαίνονται οτι εμπεριέχουν 'ίδιον οφελος'. Όποιος δεν θέλει να πληρώνει τα ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ και τα ρέστα, ας βγει στην ίδια παραγωγη 100% και οτι του περισσεύει ας το βάζει στις μπαταρίες του για τον χειμωνα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 27/08/2014 15:27

Τα ίδια και τα ίδια ξύλινα λόγια... Δηλαδή κύριοι του ΣΕΦ μας λέτε να μην αλλάξει τίποτα και οι καινούργιοι να συνεχίσουν να επενδύουν αμέριμνοι... ελέω σταθερής ταρίφας και τα επόμενα χρόνια γιατί όχι και δεκαετίες. Μήπως σας προβλημάτισε ή μη δυνατότητα απορρόφησης όλης αυτής της μεταβλητής παραγωγής? Μήπως θα έπρεπε όλο αυτό το σοβαρό ρίσκο να περάσει στο μηχανισμό αποζημίωσης ώστε οι καινούργιοι κάθε φορά παίκτες να λαμβάνουν κάπως το σήμα κορεσμού και μη επένδυσης? Χαμπάρι για όλα αυτά... εσείς απλά το προτιμάτε τυφλό για να πουλάτε εξοπλισμό και ύστερα οτι βρέξει ας κατεβάσει...

Δήμητρα Αναστασίου 27/08/2014 14:03

Δηλαδή η Greenpeace ζητάει να... βάλουμε όλοι πανέλα net metering ακόμα και στο κεφάλι μας και να μην ξαναπληρώσομε ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, Τέλη δικτύου και Τέλη συστήματος. Να ρωτήσω εγώ τώρα, αν συμβούν τα όνειρα της Greenpeace, ποιος θα πληρώνει ύστερα τους φόρους αυτούς ώστε να υπάρχει ενιαίο και σταθερό ηλεκτρικό σύστημα στη χώρα;;

archaeo pteryx 26/08/2014 09:53

βεβαίως και αυξάνουν το ΑΕΠ. Της Γερμανίας. Θα μας πουλήσουν σαβούρες που δεν μπορούν πια να πουλάνε γιατί τους πήραν χαμπάρι, και μετά θα μας λένε ότι χρωστάμε κιόλας για αυτές. Οι Γερμανοί εξάγουν το 60-70% τών αιολικών και φωτοβολταϊκών κατασκευών τους και απασχολούν 300.000 άτομα με αυτά. Εμείς πληρωνουμε ΕΤΜΕΑΡ και ταρίφες για εν πολλοίς άχρηστο και προβληματικό ρεύμα. "Στοχαστικό" ρεύμα, όπως είπε ο ΑΔΜΗΕ στην σελίδα 40 της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος. Ο ΑΔΜΗΕ το είπε, όχι εγω!

archaeo pteryx 26/08/2014 09:49

Οι γελιογραφίες, είπαν "όχι αιολικά". Οσο για τους ομιλητές: 1) Αμφιλεγόμενη, παραπλανητική και μη βιώσιμη η ηλεκτροδότηση από αιολικά. 2) Δεν μειώνουν ρύπους αφου δεν υποκαθιστούν ρυπογόνα καύσιμα. 3) Αυξάνουν την εξάρτηση από ανύπαρκτο, ρίσκο, και πανάκριβο αέριο. 4) Ακριβαίνουν το ρεύμα. 5) Κοροϊδία οι αδειοδοτήσεις. 6) Διάτρητες οι "Μελέτες". 7) Ανεπιθύμητοι οι δήθεν επενδυτές και οι υπάλληλοί τους. 8) Υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες. 9) Δεν αξίζουν τον μπελά. 10) Μας κοροϊδεύουν οι Γερμανοι.Ακολουθει "πρες κιτ"

Αναστάσιος Καζίας 22/08/2014 19:06

Με το ρυθμό που εκτελεί τις πληρωμές ο ΛΑΓΗΕ εκτελεί μαζί και εμάς και μας ξαναφέρνει σε 4 μήνες υπερημερία παρά τα λεγόμενα για δήθεν μηδενισμό των χρεών. Βέβαια μας υπέβαλλε στη διαδικασία του εθελοντικού(υποχρεωτικού) κουρέματος πρώτα....και μας παραμυθιάζει και με τα πλεονάσματα που ΘΑ έχει, στη πλάτη μας. Ας περιμένουμε ΞΑΝΑ........

Βαγγέλης Βασιλείου 22/08/2014 17:09

Αντιπροπέρσινα ξυνά σταφύλια... αλά πρόγραμμα Ήλιος, το οποίο για όσους ξέρουν τα γεγονότα και δεν τσιμπάνε στην γερμανική προπαγάνδα, κατέρρευσε και λόγω αδυναμίας υλοποίησης διασυνδέσεων που θα δουλεύουν εξαγωγικά λίγες ώρες την ημέρα και τις υπόλοιπες θα κάθονται!!! Η προπαγάνδα γίνεται για να πουλήσουν εμπόρευμα οι Γερμανοί ως συνήθως και ύστερα θα μας γυρίσουν στο γνωστό τροπάρι "που σε είδα που σε ξέρω..." και στο τέλος το γνωστό "δεν αγοράζουμε αλλά μόνο πουλάμε" όπως μας είπαν και στο Ήλιος!!!

dim gip 22/08/2014 15:22

Μονο που η ψαλίδα αρχιζει και πάλι να ανοιγει!!!

Σπύρος Μ. 22/08/2014 11:52

Μπράβο στους εμπνευστές της εξυγίανσης του ειδικού λογαριασμού μέσο του new deal, αποδεικνύεται ότι όντως οι δύσκολες μέρες είναι πίσω μας. Έχω την απορία, αν δεν μπορούμε να πληρωθούμε τώρα έχοντας όλοι τιμή Μ.Ε, τι θα γίνει όταν πλέον θα πληρώνονται κανονικά οι Χ.Ε. Πριν 1μήνα πέρναγαν τροπολογίες και μοίραζαν αυξήσεις και επιστροφές γιατί ο λογαριασμός έχει λεφτά .Υπάρχει λογική σε αυτό καθώς εμείς πληρωνόμαστε σε υπερημερίες τι να τα κάνουμε τα λεφτα να πληρώνουμε φόρους!!! ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

KOSTAS KIROU 20/08/2014 16:36

Σήμερα 20/8 και ο Λαγηε συνεχίζει να εξωφλει το μικρά πάρκα. Αμάν πιά.... τοσα πολλά είναι αυτά..... ή αρχίσαμε πάλι τα ίδια με τις καθυστερήσεις. Δεν θέλω να πιστέψω οτι μας δουλεύουν ψιλό Γαζί.

Γιώργος Κανελόπουλος 20/08/2014 11:37

Μάλλον δεν κατάλαβες κε pteryx τι είπα. Επαναλαμβάνω λοιπόν πως το έτοιμο προιόν δηλαδή το ρεύμα το αγοράζουμε ~55 ευρώ/MWh από έξω. Για να το παράξουμε με φυσικό αέριο εδώ πρέπει να πάλι να εισάγουμε και να κάψουμε αέριο 70 ευρώ για κάθε MWh. Δηλαδή η εισαγόμενη πρώτη ύλη μας κοστίζει παραπάνω!! απ' ότι το εισαγόμενο έτοιμο προιόν. Εισαγωγές λοιπόν και στην μία και στη άλλη περίπτωση, με την διαφορά όμως ότι όταν εισάγουμε αέριο στέλνουμε ακόμα περισσότερα λεφτά έξω!!

archaeo pteryx 20/08/2014 08:33

Η διασύνδεση καθ εαυτή, δεν είναι κακή ιδέα. Αλλά δεν γίνεται για τα μπλακάουτ της Σαντορίνης η διασύνδεση. Γίνεται για να γίνουν και οι Κυκλάδες αποθετήριο αιολικών σκουπιδιών Ενερκον με ποσοστά σε "επιχειρηματίες" τύπου Φλώρινας. Η Χρύσα Λιάγγου έχει γράψει επ αυτού.

archaeo pteryx 20/08/2014 08:29

Δεν του πέρασε του Κανελόπουλου ότι υπάρχουν φτηνότερες ηλεκτροδοτικές επιλογές... Ανάπτυξη μέσω της κατάργησης της εγχώριας δραστηριότητας και της αναζήτησης φτηνότερων εισαγωγών. Θα εξάγουμε ...υπηρεσίες.

archaeo pteryx 20/08/2014 08:25

Αυτό είναι το πρόβλημα; Τι λέει η δικαιοσύνη για ιατρικό θέμα;; 1) Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. 2) Δεν εξοικονομούν καύσιμα. 3) Ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να ηλεκτροδοτούν. 4) Ρίχνουν αξίες ακινήτων. 5) Διώχνουν τουρισμό. 6) Αυξάνουν την ανεργία (πλην της χώρας που μας τις εξάγει. 7) Αποσταθεροποιούν τα δίκτυα. 8) Μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για επιδοτήσεις. 9) 1.800 διακοσμητικά αιολικά μεγαβάτ κόστους 2,9 δις. 10) 10% της ονομαστική ισχύος, λέει ο ΑΔΜΗΕ.

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 16/08/2014 13:59

Πολύ εύστοχο το σχόλιο σου κε Κανάκη, με λύση απλή για την Πολιτεία. Ας κάνουν λοιπόν και αυτοί οι επενδυτές (5 είναι όλοι κι όλοι) υπεύθυνες δηλώσεις για το αν έχουν λάβει επιδότηση κεφαλαίου και πόσο και ας δημιουργηθούν αντίστοιχα δύο υποκατηγορίες ΑΔΙ (στη θέση της κατηγορίας των σημερινών διπλών ΑΔΙ), ώστε να μην παίρνουν όλοι τους τα αυξημένα ΑΔΙ εκ του περισσού...

Γιώργος Κανελόπουλος 14/08/2014 12:52

Οι εισαγωγές ηλεκτρισμού αυξήθηκαν απλά επειδή εξαφανίστηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που είναι ακριβότερη των εισαγωγών.
Για όποιον έλυσε την άσκηση οικονομικά, θα είδε πως μπορεί μέσω των εισαγωγών ηλεκτρισμού να στέλνουμε κάποια χρήματα στο εξωτερικό (~55 ευρώ/MWh ηλεκτρικής ενέργειας), αλλά τα χρήματα αυτά είναι λιγότερα από αυτά που θα στέλναμε πάλι στο εξωτερικό για αγορές φυσικού αερίου για να παράξουμε την ίδια ενέργεια, αφού για να παραχθεί μία MWh ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να καεί αέριο αξίας 65 - 70 ευρώ. Σε επίπεδο ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών λοιπόν υπάρχει και ώφελος.

Αλ Καλαθάς 13/08/2014 15:08

Όποιος έχει τα κότσια και θέλει να γίνει πραγματικά αυτοπαραγωγός ας αποσυνδεθεί από το δίκτυο και ας καλύψει τα κενά της παραγωγής του με μπαταρίες για να δει τη γλύκα... Μέχρι τότε η γιαλαντζή αυτοπαραγωγή- υποτιθέμενη ιδιοκατανάλωση παραμένει απάτη. Αν μάλιστα σας απαλλασαν από ΥΚΩ, Τέλη δικτύου κλπ (...που δεν προκειται) θα ήταν απάτη με ξένα λεφτά, αφού ζητάτε οι άλλοι να πληρώνουν τη σταθερότητα / ύπαρξη δικτύου που εσείς χρησιμοποιείτε για να υπάρχετε!!! Κατά τα άλλα επιχειρείτε να ξεσηκώσετε τον κόσμο προς νέο γκρεμό!

Δήμητρα Αναστασίου 13/08/2014 13:24

Διαβάζω με απόγνωση τα ίδια και τα ίδια στα δημοσιεύματα των εγκαταστατών και κουράστηκα να βλέπω τα γνωστά πλαστικά δήθεν ερωτήματα τους... Γιατί δήθεν ο ένας περιορισμός, γιατί δήθεν ο άλλος, αφήστε τα όλα ελεύθερα κ.ο.κ.
Πολύ απλά λοιπόν κυριοι όταν χαλαρώνουν οι περιορισμοί γίνεται το μπάχαλο και η φούσκα που ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια! Δηλαδή τι δεν καταλάβατε? Πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη με τα ελλείμματα ίσα για να πουλάνε κάποιοι? Μετά θα βγείτε πάλι να πείτε δήθεν δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω...???

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 13/08/2014 12:56

Δυστυχώς η παρέα των εμπόρων εξοπλισμού-εγκαταστατών συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να κάνει αυτό που έχει μάθει πολύ καλά τόσα χρόνια...

Να γκρεμίζει τα σπίτια των πρώην πελατών της, για να χτίσει νέα σε άλλους!!! Έλα όμως που τελειώσανε οι απονήρευτοι νέοι πελάτες αφού όλοι μας έχουμε πλέον γκρεμισμένα σπίτια!!!

Αλλάξτε τροπάρι κύριοι, γιατί αυτό ξεπεράστηκε από τα αποτελέσματα της καταστροφής σας...

Νίκος Κανάκης 13/08/2014 12:24

Διαβάζοντας τις υπερβολές στις ορέξεις των εγκαταστατών νομίζω και γω πως η αναβολή του προγράμματος για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα ειναι το καλύτερο για όλους μας.
Για τους εγκαταστάτες αμετανόητα χρειάζονται κίνητρα φούσκας για να στήνονται νέες αγορές, που ύστερα όμως καταρρέουν. Δεν υπάρχει στα λεγόμενα τους ούτε μισό δράμι μέτρου και ευστάθειας!!! Ο μόνος τρόπος για να μην καταστραφούμε όλοι από τις υπερβολές αυτές, είναι να υπάρχει ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για ρεύμα, που όμως προς το παρόν ούτε με το κιάλι...

kostas kriti 11/08/2014 14:58

γιατι τετοιο μισος από πλευρας της κυβερνησης για τα ακριτικα νησια μας? που στο κατω κατω τα φωτοβολταικα εκει εξοικονομουν πανακριβο πετρελαιο..αυτοι που σχεδιασαν,τις πολλες αδικιες του New deal, θα ερθει η ωρα να λογοδοτησουν,δεν θα το αφήσουμε να περασει ετσι,με τον έναν η τον άλλο τροπο..γιατι αυτοι που σχεδιασαν το NEW deal,ηξεραν τι εκαναν και εκαναν ΣΚΟΠΙΜΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ...όπως επισης δεν θα αφήσουμε να περασει ετσι η τεραστια αδικια με οσους πηραν αναπτυξιακο,που τους κατακρεουργησαν και τους τιμωρησαν επειδή πηραν αναπτυξιακο..ντροπη σας!!

kostas kriti 11/08/2014 14:47

δεν είναι δυνατον,να γινονται τέτοιες αδικιες όπως στα ΜΔΝ,δηλαδη η Μιτυληνη και η Σαμος με οριο 70kw και η Κρητη με οριο 80ΚW και να μενουν ασυγκίνητοι οι δικαστες..δεν είναι δυνατον αυτά τα νησια να εχουν χαμηλότερες τιμες από το διασυνδεμενο..πετανε την καραμελα ότι η Κρητη εχει 20% περισσοτερη ηλιοφανεια,(που δεν εχει) αλλα και να ειχε, αυτό το 20% ΕΞΑΝΕΜΙΖΕΤΕ αμεσως από την 20% μικροτερη ισχυ που εχουν τα παρκα σε σχεση με το διασυνδεμενο (100kw)...επισης το κοστος κατασκευης των παρκων στα νησια είναι πολύ μεγαλυτερο από ότι στο ηπειρωτικο δικτυο..

Γιώργος Κανελόπουλος 11/08/2014 09:40

Κε τραμπούκος, έγραψα πως δεν μπορώ να μην συμφωνήσω μαζί σου για την αναβολή του net-metering. Ετυμολογικά αυτό σημαίνει πως συμφωνώ με την αναβολή (στο συντακτικό όταν χρησιμοποιούμε δύο αρνήσεις αυτό ισοδυναμεί με μία κατάφαση).

τραμπουκος energy 09/08/2014 12:10

κ. Κανελλόπουλε αυτό που γράφεται δεν το καταλαβαίνω. από την μία δεν συμφωνείται μαζί μου και από την άλλη δηλώνεται οτι τα πολλά φ/β που θα συνδεθούν θα είναι πολλά και θέλουν προσοχή. Δηλαδή αυτό που καταλάβατε εσείς αυτά τα χρόνια είναι οτι κάποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναπροσαρμόζει τα δεδομένα αμερόληπτα? Για αυτό αφέθηκαν στη μοίρα τους τα έργα στα Διασυνδεδεμένο Σύστημα και έγινε οτι έγινε παίρνοντας μαζί και όλους τους άλλους? Δυστυχώς στην Ελλάδα ζούμε και δεν υπάρχει μέτρο αλλά ούτε καμία στρατηγική πρόληψης για τίποτα. Οπότε καλύτερα να μην εφαρμοστεί το net-metering γιατί θα τείνει την ΟΤΣ στο μηδέν! Εκεί να δεις τι έχει να γίνει !

τραμπουκος energy 09/08/2014 11:59

ναι ρε 'συ kostas kriti, αλλά πόσοι ψήφοι έρχονται από την Μυτιλήνη, και πόσοι από την Πελοπόννησο?! Αυτό είναι που μετράει, γιατί αυτά που λες είναι λόγια υψηλής νοημοσύνης για το ΥΠΕΚΑ και για τους περισσότερους "ιδικούς". Άλλωστε πότε ο Έλληνας υπερασπίστηκε το δίκαιο και όχι αυτό που τον συμφέρει ατομικά? Η Μυτιλήνη λοιπόν όπως και όλα τα νησιά μας έχει ηλιοφάνεια μεγαλύτερη και από αυτή της στρατοσφαιρας, ενώ η Πελοπόννησος, συγκρίνεται με τον βόρειο πόλο! Για να μαθαίνεις σου τα λέω ...

τραμπουκος energy 08/08/2014 20:52

Η Κύπρος ΔΕΝ έχει αρκετό αέρα! Και οι μηχανές που μπήκανε δεν έχουν την απόδοση που αναμενόταν! Επίσης σε ένα νησί, πολλαπλάσιο σε μέγεθος από τα δικά μας (δεν μετράει η Κρήτη σαν νησί, είναι ήπειρος από μόνη της!) υπάρχουν ολόκληρες βιομηχανίες και η ζήτηση είναι αρκετών MW ή μερικών λίγων GW μάλλον, και η πολιτική που θα ακολουθήσεις σε μία τέτοια περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική από το νησάκι της Χίου π.χ. που η ζήτηση δεν ξεπερνάει τα 200MW! Μη μπερδεύεις λοιπόν τα καρύδια με τις μπανάνες! Είναι διαφορετικά μη συγκρίσιμα πράγματα.

kostas kriti 08/08/2014 17:41

καταρχην μια παραλειψη πολυ σοβαρη απο μερους μου,καθως υπαρχουν και καποια ατομα στο διασυνδεμενο περα απο τα ΜΔΝ που παλευουν με ενδικα μεσα για ολους μας και μπραβο τους.τα ατομα της ΠΟΣΠΗΕΦ.Επισης τα ατομα που κανουν πολεμο που ειπα προηγουμενα,κατα την γνωμη μου ειναι μια μικρη ομαδα η οποια εχει παρκα στο διαδυνδεμενο για να ριξει σταχτη στα ματια,αλλα κατα βαθος εξυπηρετει συμφεροντα αντιθετα των φωτοβολταικων..

archaeo pteryx 08/08/2014 15:50

κύριε τραμπούκος ένερτζυ, η μη διασυνδεμένη ...Κύπρος, έχει φτηνότερο ρεύμα από πανάκριβο πετρέλαιο, από ότι η Γερμανία που έχει κάρβουνο, λιγνίτη, πυρηνικά, και ... ΑΠΕ! Στοιχεία Eurostat. Αν τα νησιά σφύζουν από αέρα και ήλιο, είναι θαύμα για να στεγνωνουν οι μπουγάδες και να λιάζονται οι τουρίστριες. Να πληρώνουμε ΥΚΩ για να δισυνδέσουμε όσα νησιά συμφέρει. Είναι κρίμα να τα κάνουμε σκουπιδότοπο με κάτι που δεν ηλεκτροδοτεί και δεν εξοικονομεί καύσιμα, ούτως ή αλλως.

kostas kriti 08/08/2014 14:56

Οσο οι παραγωγοι δεν αντιδρουν,δεν διεκδικουν τις συμβασεις τις οποιες υπεγραψαν,τους νομιμους τοκους υπερημεριας βαση της συμβασης που υπογραψανε,γενικα μενουν ησυχοι με το παρον νομοσχεδιο γιατι νομιζουν οτι βολευονται,θα ερθει η τελικη συντριβη μας και μαλιστα συντομα..οι μονοι που αντιδρουν με πολυ κοπο και χρημα,ειναι μερικα ατομα στα ΜΔΝ,και αυτοι βριζονται.και βριζονται απο ατομα του διασυνδεμενου δικτυου γιατι; Επειδη διεκδικουν αν το δειτε κατα βαθος για ολη την Ελλαδα,αλλα και μεμονωμενα για τα ΜΔΝ,γιατι δεν ειναι δυνατον παρκα στη Μυτιληνη των 70kw να εχουν μικροτερη τιμη κοντα 10% απο παρκα των 100kw στην Πελοποννησο με 20% περισσοτερη ηλιοφανεια!!!

τραμπουκος energy 08/08/2014 11:32

Στα νησιά μας που σφύζουν από άνεμο και ήλιο, και σε αρκετά από αυτά από γεωθερμικά πεδία, νομίζετε οτι θα γίνουν συμβατικοί σταθμοί με φυσικό αέριο? Αυτό θεωρείτε ανάπτυξη? Σας παραπέμπω να μάθετε στο τί έγινε στην Μάλτα πρόσφατα και πόσο έντονα αντέδρασε ο κόσμος όχι για το εργοστάσιο παραγωγής, αλλά για τους χώρους αποθήκευσης του φυσικού αερίου, που είναι κάτι σαν ωρολογιακή βόμβα και για τους κατοίκους αλλά και για το περιβάλλον. Και μη μου πείτε οτι αυτοί οι συμβατικοί σταθμοί θα είναι με μαζουτ!!!

rebel a 08/08/2014 11:19

Πολύ σωστή κίνηση.

Αν είχε γίνει και στην Ελλάδα πολλά αναδρομικά μέτρα και η παγίδευση επενδυτών θα είχαν αποτραπεί ΕΓΚΑΙΡΑ...

rebel a 08/08/2014 11:12

Πες τα Χαράλαμπε....!!!

KOSTAS KIROU 07/08/2014 17:26

Την υπερημερία θα την διατηρήσετε τελικά στις 65 – 70 ημέρες κύριοι του ΛΑΓΗΕ…?????? Υπάρχει κάποιο σχέδιο να φτάσουμε εκεί που πρέπει, η θα βολοδέρνουμε σε δίμηνη με τρίμηνη καθυστέρηση. Μετά από, πιστωτικά, μείωση τιμών, κατάργηση συμψηφισμών και στρεβλώσεων, μου φαίνεται ότι πρόκειται για Λερναία Ύδρα ο περίφημος λογαριασμός ΑΠΕ.

rebel a 07/08/2014 12:25

Κατά τα λοιπά ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για την "πολιτική βούληση" στην Ελλάδα.

Απλά να μην μας θεωρούν και αδαείς...

rebel a 07/08/2014 12:24

Στο χωριό υπάρχουν περισσότερα από 190 σπίτια με ιδιωτικά ηλιακά πάνελ ενώ η περιοχή επωφελείται κι από τους τρεις μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, την οικολογική διαχείριση υπερχειλίσεων κι ένα φυσικό σύστημα καθαρισμού των υδάτων.
Το Wildpoldsried έχε τιμηθεί πολλάκις για το πρωτοποριακό του πρόγραμμα στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ πραγματοποιούνται ακόμη και εκπαιδευτικές επισκέψεις από άλλες περιοχές για να διδαχθούν από την πλούσια τεχνογνωσία του. Μάλιστα, ο δήμαρχος της περιοχής πραγματοποιεί παγκόσμιες περιοδείες για την προώθηση της «πράσινης» ανάπτυξης έπειτα από το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα.

rebel a 07/08/2014 12:23

Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση του χωριού της νότιας Βαυαρίας υπήρξε αποτέλεσμα ενός εντατικού προγράμματος «πράσινης» ενεργειακής ανάπτυξης το οποίο του αποδίδει ετησίως έσοδα 4 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις ενέργειας προς το γερμανικό δημόσιο.
Η ιστορία αυτή ξεκίνησε το 1997 όταν η τοπική αρχή αποφάσισε να εκπονήσει ένα πρωτοπόρο σχέδιο με την ονομασία «Klimaschutz», το οποίο θα διευκόλυνε τη δημιουργία νέων βιομηχανιών και θα έσβησε δια παντός τον βραχνά των χρεών.
Στα πλαίσια του «Klimaschutz» κατασκευάστηκαν εννιά δημοτικά κτίρια με ηλιακά πάνελ και τέσσερις χωνευτήρες βιοαερίου, ενώ χτίστηκαν κι επτά σύγχρονοι ανεμόμυλοι.

rebel a 07/08/2014 12:23

Το χωριό με 321% περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειάζεται

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η «πράσινη» ενεργειακή στροφή της Γερμανίας με τις συνεχιζόμενες διακρίσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα είχε μια ακόμη πρωτιά. Ακόμη κι αν αυτή είναι τόσο αξιοπερίεργη.
Αφορμή στάθηκε το μικρό χωριό Wildpoldsried των 2600 κατοίκων, το οποίο δεν είναι απλώς ενεργειακά αυτάρκες, αλλά παρήγαγε τη χρονιά που μας πέρασε 321% περισσότερη ενέργεια από όση χρειαζόταν.

energy paribus 01/08/2014 12:09

Η πολιτική αποφασίζουμε και διατάσουμε αδιαφορόντας για τις έγγραφες συμφωνίες με τους επενδυτές δηλώθηκε ξεκάθαρα: "Εμείς έχουμε δικαίωμα ως κυρίαρχη χώρα να κάνουμε αυτό το οποίο νομίζουμε και η οποιαδήποτε άλλη πλευρά έχει δικαίωμα να μας παραπέμψει στα όργανα τα οποία ούτως ή άλλως προβλέπονται για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη." Ραντεβού σε Ευρωπαικά δικαστήρια...

Στέφανος Μίτμαν 01/08/2014 11:50

Με τη διαβούλευση θα χαθεί άλλος ένας μήνας. Μετά άλλος ένας για να επεξεργαστούν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης... και έτσι πάει και η παραγωγική περίοδος του 2014... Ουσιαστικά αν μπουν νέα Φ/Β με το net metering, αυτά θα παράγουν πια το 2015... Όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μήνες κοσκινίζει... Έχει χάσει κάθε νόημα η "συζήτηση" για το net metering, δεν θέλουν άλλα Φ/Β... Όποιος το καταλάβει, θα βάλει Φ/Β για ιδιοκατανάλωση και μόνο, χωρίς εξάρτηση από το κράτος... Γιατί να αγοράζουμε ρεύμα προς 0,25 ευρώ από τη ΔΕΗ (μικρή ή μεγάλη...), όταν μπορούμε να το παράγουμε μόνοι μας με 0,06 ευρώ...;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 31/07/2014 21:20

Τι κάνετε ρε παιδιά τώρα, καλείτε τον κάθε πικραμένο να πει και από μια κουτουράδα σαν τις δικές σας και όλο αυτό το βαφτιζουμε τάχα σχεδιασμό για το καλό της χώρας??
Υπάρχουν ξέρετε καλύτερα ποιηματάκια να γράφετε, που δεν βλάπτουν και την υγεία της χώρας!!!

Γιώργος Κανελόπουλος 31/07/2014 21:04

Οι εγκαταστάτες που μόνο πλούτισαν (και μάλιστα χωρίς να επενδύσουν λεφτά!!!) από τη φούσκα των ΦΒ (αφού τα κουρέματα τους είναι εντελώς αδιάφορα), δεν έχουν κανένα ενδοιασμό απ´ ότι φαίνεται να επιζητούν νέα φούσκα εκ νέου.
Αυτό που ενοχλεί τους παραγωγούς ωστόσο είναι το θράσος με το οποίο η όρεξη τους αυτή προβάλλεται. Είναι απαράδεκτο να γράφονται τέτοιες προχειρότητες από συλλόγους όπως ο παραπάνω και χωρίς καμμία τεχνική ή οικονομική βάση, αλλά μόνο με μυθεύματα και φλυαρίες χωρίς καν σημεία στίξης!!!

Γιώργος Κανελόπουλος 31/07/2014 20:55

Το σχέδιο της Υπουργικής είναι ό,τι περισσότερο μπορεί να δοθεί για το net-metering χωρίς να δημιουργεί προβλήματα και χάος, όπως οι εγκαταστάτες ως συνήθως ζητούν.

Δεν μπορώ επίσης να μην συμφωνίσω και με τον τραμπούκος energy που ζητάει αναβολή του σχεδίου λόγω ύφεσης στην κατανάλωση. Άλλωστε όπως σωστά έχει γραφτεί το net-metering θα προσθέσει αλύπητα νέα ΦΒ ισχύ και θέλει προσοχή!!

Bond 31/07/2014 17:45

Ωραίος και επιεικης τίτλος αλλά ανακριβης προς το τέλος και αυτό γιατί συμφέρει τον ορυκτο καύσιμο που δεν θα χάσει κανένα πελάτη. Η πολιτεία κάνει τα πάντα ώστε να μην θίγετε η εξάρτηση της χώρας από το ορυκτο καύσιμο..

Bond 31/07/2014 17:32

Κύριε παπαγεωργιου θα ήταν ποιο έντιμο να πείτε στον λαό οτι δεν θέλετε ΑΠΕ από τον να τους παραπλανατε με τέτοια απόφαση. Η υπεροψία και ο αλζωνισμος θα τιμωρηθούν εμείς έχουμε υπομονή εσάς;

lampra lampra 31/07/2014 13:01

@Μιχάλης Πέτσιος
Το μηχανολόγο - ηλεκτρολόγο του ίσως και να μπορεί να τον εμπιστεύεται (εάν αυτό εννοείς μηχανικό) .
Το κράτος δεν μπορεί ούτε πρέπει να το εμπιστεύεται πλεον.
Τώρα τα κόστη σηκώνουν συζήτηση.
Και η μόνιμη κατοικία μπορεί να λειτουργήσει με "ημι"αυτόνομο ή/και με αυτόνομο σύστημα.
Οσονούπω με τους νέους μετρητές της ΔΕΗ είμαι σίγουρος ότι θα βγάλουν τα χρήματά τους οι μπαταρίες

Στέφανος Μίτμαν 31/07/2014 12:05

Το 2011 υλοποιήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα Φ/Β έργα στις Κυκλάδες, ένα πάρκο 150kW στη Σαντορίνη. Υπολόγισα τότε ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια της συμβατικής του λειτουργίας θα εξοικονομήσει στη Σαντορίνη κατανάλωση άνω των 1.000.000 λίτρων πετρελαίου. Είναι πολλά τα λεφτά που θα χάσουν κάποιοι αν προχωρήσουν οι διασυνδέσεις... και βέβαια που ξέρουμε που πάει όλο αυτό το πετρέλαιο...

τραμπουκος energy 31/07/2014 11:36

ελπίζω απλά να είναι υποσχέσεις όλα που ακούγονται για το net-meetering. είναι μεγάλο λάθος η εφαρμογή του την δεδομένη χρονική στιγμή. η αγορά ενέργειας χρειάζεται κατανάλωση και ΟΧΙ εξοικονόμηση! δώστε κίνητρα για κατανάλωση ενέργειας κυρίως στο βιοτεχνικό και εμπορικό τομέα!! Αν ανεβεί η κατανάλωση από τα 4-5GW κατα 50% τότε θα είναι ΟΚ. αλλά δεν το βλέπω να γίνετε με τις παρούσες συνθήκες αυτό σύντομα.

Στέφανος Μίτμαν 31/07/2014 11:23

Η υλοποίηση του net metering με 2 μετρητές αποτελεί μεγάλη ΠΑΓΙΔΑ. Αφήνει στο κράτος όλες τις δυνατότητες να ΑΛΛΑΞΕΙ τα δεδομένα στο μέλλον. Το net metering για να είναι αξιόπιστο επενδυτικά θα πρέπει να υλοποιηθεί μόνο με ΕΝΑΝ (αμφίδρομο) μετρητή. Αυτό θα είναι και πολύ πιο οικονομικό (κόστος δεύτερου μετρητή, καλωδιώσεων μέχρι τον πίνακα, pillar, κλπ...). Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή για να μην το μετανιώσουμε άσχημα αργότερα...!

Bond 31/07/2014 01:28

Με κάθε απόφαση του ο υπουργός μας θυμίζει πόσο πολύ δουλοπρεπης στο ορυκτο καύσιμο. Ξέρει καλά την τέχνη να διορίζει αγροφύλακες

Bond 30/07/2014 21:55

O υπουργός δείχνει στους ευρωπαίους οτι ειναι υπέρ των ΦΒ με τροπο που δεν επιτρέπει να τα βάλει κανεις.
Σε όλο τον κόσμο ο συμψηφισμός γίνετε με όση ενέργεια καταναλώνεται τόση δίνεις στο δίκτυο.

Μιχάλης Πέτσιος 30/07/2014 18:07

Ας ελπίσουμε το 29 Αυγούστου να είναι για το έτος 2014! Όσον αφορά για το σχόλιο για τα αυτόνομα συστήματα η άποψή μου είναι ότι κάθε ενδιαφερόμενος θα απευθυνθεί στον μηχανικό που εμπιστεύεται και θα τον βοηθήσει να επιλέξει το σύστημα που του ταιριάζει. Πρόκειται για μόνιμη-κύρια κατοικία οικογένειας? Θα βάλει σύστημα αυτοπαραγωγής (η εξοικονόμηση στη μία περίπτωση γίνεται με πχ 6.000€ στην άλλη με 20.000€ + χρόνος ζωής μπαταριών + black-outs κλπ.). Πρόκειται για εξοχικό? Κτίσμα μακριά από ΔΕΗ? τροχόσπιτο? Θα βάλει αυτόνομο φωτοβολταικό...

rebel a 30/07/2014 14:20

Τα αυτόνομα Φ/Β χρειάζονται σύστημα αποθήκευσης για να καλύψουν την απαιτούμενη ενέργεια που θα χρειασθεί σε νεφελώδεις ημέρες (κυρίως χειμώνα).
Συνήθως η διαστασιολόγηση γίνεται για 3 ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια.

Αυτό που λες εσύ Lambra είναι κάτι άλλο και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις νεφελώδεις ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια.

lampra lampra 30/07/2014 11:30

Για τους ανυποψίαστους νέους υποψήφιους μια παρότρυνση - συμβουλή: ΜΗΝ ασχολείστε με το net metering, αν θέλετε να βάλετε ΦΒ βάλτε αυτόνομο σύστημα. Μην εμπιστεύεστε το κράτος γιατί όπως και οι παλαιότεροι θα το μετανιώσετε στο μέλλον.

lampra lampra 30/07/2014 11:27

Ναι λοιπόν, η ανυστερόβουλη θυσία των λεγόμενων πρωτοπόρων συνοψίζεται στην προηγούμενη παρότρυνση:
Αυτόνομα Φ/Β αντί για net metering, να μην μπλέξει κανείς πάλι με ΔΕΗ και κράτος γιατί σίγουρα θα χάσει.

@rebel a Αν κάποιος δεν θέλει να διαθέσει χρήματα για μπαταρίες τώρα υπάρχουν και Inverter που το λογισμικό τους υποστηρίζει παραγωγή ανάλογα με την κατανάλωση. Ωστόσο η υπόλοιπη δυνητικά παραγόμενη ενέργεια πάει χαμένη (η μάλλον δεν παράγεται)

Νίκος Κανάκης 30/07/2014 02:52

Αν έχουν πάρει επιδότηση αναπτυξιακού, το επιχείρημα της μελέτης πως τα διπλά ΑΔΙ καλύπτουν ίσα το κόστος κεφαλαίου πέφτει στο κενό, αφού το κόστος κεφαλαίου πρέπει να υπολογίζεται στα πλην του αναπτυξιακού κεφάλαια.

Αν πάλι δεν παίρνουν αναπτυξιακό, πάσο...

Νίκος Κανάκης 30/07/2014 02:35

Αλήθεια, οι μονάδες φυσικού αερίου εντάσσονταν στον αναπτυξιακό?

Αν ναι, τότε θα πρέπει στην οικονομική μελέτη για τα ΑΔΙ κλπ, το κοστος κεφαλαίου WACC 10% που χρεώνεται να αφορά μόνο τα υπόλοιπα κεφάλαια πλην του αναπτυξιακού, έτσι για να είμαστε δίκαιοι... προς τις ΑΠΕ με τα ΧΕ και ΜΕ που έχουν!! (ανέκαθεν οι υπόλοιπες ΑΠΕ και εσχάτως κσι τα φωτοβολταϊκά).

KOMISARIOS PIERIA PV 29/07/2014 21:43

Τώρα που το ξανασκέφτομαι βρε συ pani3, θα δοκιμασω σε ένα υπάρχον 3κιλο inverter να εφαρμόσω liquid submersion και θα γίνει πιο λεπτό κι απο μηλόφωνο. Το πολύ-πολύ να μου μείνει στα χέρια απτον πυρετό. Νομίζω οτι είμαι κοντά στο να γίνω millionaire αλλά ακόμα πιο κοντά στο να γίνω ισοβίτης στα Διαβατά

pani 3 29/07/2014 20:23

Λάθος!

Μόνο με την ...ανυστερόβουλη θυσία των Πρωτοπόρων, προχωρά το υπόλοιπο σύνολο μπροστά.

Τα Φ/Β απέδειξαν ότι δεν χρειάζεται να στηθείς μπροστά στο απόσπασμα για να αντισταθείς...

O tempora, o mores...

pani 3 29/07/2014 20:18

Ενδιαφέρουσα η τεχνική σας προσέγγιση με κάποιες επιφυλάξεις βέβαια ως προς τον όγκο της συσκευής που προτείνετε, όπως άλλωστε, επιφυλάξεις για τις τεράστιες ευθύνες "αποπλάνησης" των προμηθευτών Φ/Β...

Όσο δε, για τους πάντοτε κακοπροαίρετους, ισχύει και εδώ η ιστορία με τη γάτα μου:

Όταν πρότειναν στη γάτα μου να κάνει Φ/Β πάρκο, εκείνη αρνήθηκε ευγενικά και τους παρέπεμψε στα ραδίκια του κήπου μας. "Αυτά είναι τα κατάλληλα για τη δουλειά που θέλετε" τους είπε...

Με άλλα λόγια: Όσα δεν φτάνει η Ραδικού, τα κάνει κρεμαστάρια...

rebel a 29/07/2014 12:22

Σωστός! Αυτό προτείνω και εγώ σε όσους με ρωτάνε ακόμη και αν ευξάνεται λίγο το κόστος λόγος και χρήσης μπαταριών.

Μακριά από το ελληνικό κράτος!

Στερνή μου γν'ωση να σε είχα πρώτα!

KOSTAS KIROU 28/07/2014 10:38

Η απάντηση σας κύριε KOMISARIΕ με κάλυψε πλήρως. Δεν μένει τίποτε άλλο από το εκατομμύριο που μάλλον είναι ήδη στην τσέπη σας. Σε καλή μεριά…!!!!!!

KOMISARIOS PIERIA PV 26/07/2014 15:34

Κε Κύρου, ακολουθώντας πιστά τις προτροπές σας μπορώ να σας ενημερωσω για το σχεδιασμό αυτού του inverter. Ένα αρχικό concept που σκέφτηκα καθώς κολυμπούσα, είναι η χρήση super low-loss module PM25CL1A120 σε συνδυασμό με ένα slimline κλειστό κύκλωμα υδρόψυξης με φρέον. Το όλο σύστημα θα ελέγχεται μόνο απο ένα FPGA το οποίο κ θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες μας για signal processing, gate drive αλλά και για τον έλεγχο των i/o όπως τα ρελέ ισχύος κ ψύξη. Περισσότερα δεν μπορώ να αποκαλύψω γιατί πρεπει να εκπληρώσω και την 2η προτροπή σας, ήτοι, να τσεκάρω τα inverter μου.

Σπύρος Μ. 25/07/2014 20:09

Όσο οι φωτοβολταϊκοί δεν βρίσκουν κοινούς σκοπούς και στόχους κάποιοι άλλοι αφαιρούν πόρους από τον ειδικό λογαριασμό με τις ευλογίες της Ευρώπης.
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/8486725.pdf
Προσθέτουν έξοδα στον ειδικό λογαριασμό
Ν 4273 11 7 2014 "ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ" ΣΗΘΥΑ ΑΡΘΡΟ16
Μπορούμε να "τρωγόμαστε" μεταξύ μας κι΄άλλο μέχρι να μας αποτελειώσουν!!! ΟΚΕΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ!!!!

OFFshore PV 25/07/2014 18:28

Αποτέλεσμα, της στρατηγικής συνεργασίας με γνωστή εταιρεία στο χώρο τον ΑΠΕ!
Ο ρόλος του διευθύνοντα σύμβουλου, κ. Κανακάρη, κρίνετε ιδιαίτερα κρίσιμος, στην αξιοποίηση κρίσιμων συνεργιών.

lampra lampra 25/07/2014 12:36

Άντε, καιρός να δούμε πόσα θύματα θα πέσουν τώρα στην παγίδα.

Έτσι όπως πάνε αυτοί είναι ικανοί να βάλουν φόρο στο λογαριασμό της ΔΕΗ (κάτι αλλά χαράτσι) για την "κατοχή" ΦΒ.

Καλό είναι να μην παίσει κανείς στην παγίδα.

Αν θέλει κάποιος ας φτιάξει αυτόνομο ΦΒ και να μην μπλέκει με ΔΕΗ και κράτος. Είναι σίγουρο ότι δεν θα τηρήσουν ούτε νόμους ούτε υπογραφές.

KOSTAS KIROU 25/07/2014 09:41

Μου είναι ακατανόητο ότι άφησαν κάποιοι, ένα άτομο μόνο του, στο σπίτι έστω και για 5 λεπτά, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με μηχανήματα υποστήριξης της ζωής του.
Ερώτηση: το ίδιο δεν θα γινότανε εάν συνέβαινε γενικότερη διακοπή ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή…??????? Αφού δεν υπήρχε κάποιος με την ασθενή…!!!!! Για να ενεργοποιήσει την γεννήτρια..???? Μου μυρίζει πολιτική εκμετάλλευση του θέματος αυτού για την πώληση της ΔΕΗ.

KOSTAS KIROU 25/07/2014 09:31

Αγαπητέ KOMISARIΕ μέχρι να βάλεις το αφεντικό της google να κάνει μασάζ στο κατοικίδιο σου, γράψε κάτι πιο χρήσιμο για τη σμίκρυνση ή ρίξε μια ματιά εάν λειτουργούν οι μετατροπείς σου και δεν πουλάς ρεύμα στο δίκτυο (λόγω υπερπροσφοράς). Υπάρχει και τρίτη πρόταση, για μια βουτιά στη θάλασσα να δροσίσεις τις ιδέες σου, μπας και πάρεις το εκατομμύριο.

KOMISARIOS PIERIA PV 24/07/2014 15:23

Έχουν κι αλλους εξυπνόβλαχους εκει στη γκουγκλ? Αν καταφέρω να σχεδιασω ένα τέτοιο inverter, σε λίγα χρόνια θα έχω αγοράσει όλη τη γκούγκλ και μαζί και το αφεντικό να κάνει και μασάζ το κατοικίδιο μου. Το 1εκ. δε θα έφτανε ουτε για τη σκυλοτροφή.

energy paribus 24/07/2014 11:43

Το θέμα είναι να μοιράζεται το έλλειμα "συμμέτρως" σε όλους που είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ κάποτε. Τα μικρά Φ/Β είναι σταγόνα στο ωκεανό και το έλλειμα της ενεργειακής αγοράς παραμένει έτσι όλο στο ΛΑΓΗΕ. Γιατί οι συμβατικές μονάδες είχαν πληρωμή στο δίμηνο και κάτω ενώ οι ΑΠΕ στο οκτάμηνο? με ελάχιστη καθυστέρηση πληρωμής στις συμβατικές μονάδες θα πέφταμε μήνες κάτω αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση για αυτό.

τραμπουκος energy 24/07/2014 10:01

το πρόβλημα με τα φωτοβολταϊκά ανέδειξε για άλλη μια φορά την κουλτούρα του Έλληνα που προτεραιότητα έχει να βγάλει τα μάτια του γείτονα. Το πανηγύρι το άρχισε ο ΣΕΦ (υπερασπιζόμενος τους προμηθευτές εξοπλισμού) το κορύφωσε ο ΣΠΕΦ (ο οποίος το έχει παρακάνει με την εμπάθεια του σε όλα τα επίπεδα) και διακρίνω τάσεις να μεταφερθεί και στα δικηγορικά γραφεία που τρώγονται για το ποίος είναι καλύτερος. Είμαστε οτι μας αξίζει ...

Yannis Tav 23/07/2014 11:59

Δυστυχώς, ο ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ και η ΠΟΣΠΗΕΦ κινούνται στα ίχνη του ΣΠΕΦ, προσπαθώντας να καταφέρουν διαφορετική μεταχείριση για ιδιαίτερες κατηγορίες. Πού είναι οι επιτροπές που θα γίνονταν στην ΠΟΣΠΗΕΦ για να ετοιμάσουν προτάσεις;;; Άκυρα όλα. Βάλαμε μπροστάρη τον ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ, μαζευτήκαμε, και περιμένουμε να δικαιωθούν οι μεγάλοι αδικημένοι του New Deal

Yannis Tav 23/07/2014 11:54

Δηλαδή εμείς που είχαμε την ατυχία να συνδεθούμε το πρώτο τρίμηνο του 2013 αντί για το τελευταίο του 2012, και αυτό μας κοστίζει 15% κούρεμα δεν αδικούμαστε; Μόνο τα πάρκα του ΜΔΝ και αυτά που επιδοτήθηκαν αδικούνται; Επειδή έγινε ένα λογιστικό non-paper το οποίο γράφει κάτι για ...35000€ έξοδα το χρόνο; Το New Deal σίγουρα δεν είναι αλάθητο. Το ίδιο και οι κάθε λογής μικροσύνδεσμοι, οι οποίοι εξελίσσονται σε μικρογραφίες του ΣΠΕΦ

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 21/07/2014 14:45

Για τους εκτός τόπου και χρόνου κε Γιατράκο οι ενέργειες του ΣΠΕΦ κατά των συμψηφισμών ξεκίνησαν όπως δείχνει το πρωτόκολλο της καταγγελίας τον Οκτώβριο του 2013. Τότε δηλαδή που πληρωνόμαςταν στους 8 μήνες και κάποιοι άλλοι παράνομα μπροστά μας... Αλλά τι ξέρεις εσύ στο ΜΔΝ από αυτά... αφού μέσα στο κόλπο των συμψηφισμών ήσασταν!!

G. Giatrakos 21/07/2014 12:41

Όχι, κύριε Χαραλαμπίδη, η ντροπή ανήκει μόνο στον ΣΠΕΦ.

Τα οικιακά πληρώνονται ούτως ή άλλως με τετράμηνες εκκαθαρίσεις άρα με τρεις μήνες καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, "Τα χειρότερα είναι πίσω μας" και το New Deal πετυχημένο και δίκαιο, ενώ οι πληρωμές υποτίθεται επανέρχονται σε καθεστώς δίμηνης υπερημερίας.

Για ποιό λόγο λοιπόν, ο ΣΠΕΦ επιμένει στο εμφύλιο κατά των αντισυμβαλλόμενων της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ?

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 20/07/2014 17:42

Η ντροπή ανήκει σε αυτούς που αρνούνται να διαβάσουν και να σεβαστούν (με την σιωπή τους) τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και το δίκιο των άλλων έστω και αν αφορά επιχειρηματίες. Μπράβο στο ΣΠΕΦ και στις δράσεις τάξης που δρομολόγησε και κέρδισε.

Χρηστος Σκαρας 19/07/2014 20:33

Καλημερα
Ολοι οσοι εσχοληθει εστω και λιγο με τις νεες τεχνολογιες εξορυξης εχουν ενημερωθει οτι υπαρχει σε λειτουργεια τεχνολογια υγροποιησης του λιγνιτη με αποτελεσμα τη μειωση των εξοδων εξορυξης αλλα και την αυξηση της ποσοτητας των εκμεταλευσιμων κοιτασματων.
Τα στελεχη που ειναι η δουλεια τους να τα γνωριζουν αυτα τα πραγματα τι κανουν?
Φιλικα.

G Georgiou 19/07/2014 15:14

Οι επιχειρηματιες του ΣΠΕΦ έχουν κανει αποσβεση και σημερα βγάζουν καθαρά από 200.000 έως 600.000 ευρω ετησίως. Η τεχνολογία όμως δεν ανηκει μονο στους επιχειρηματιες θα επρεπε να εχει πρωτιστως οφέλη και για τους μικρούς. Οι ιδιοκτητες οικιακών δεν είναι επενδυτες και είναι πρωτα ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ και ο συμψηφισμος εφαρμόζεται συμφωνα με το σχετικο Νομο.
ΝΤΡΟΠΗ που προσπαθουν να προκαλεσουν προβλήματα σε χιλιαδες νοικοκυρια που εβαλαν ένα οικιακο και πολλοι είναι ανεργοι και πολυτεκνοι

archaeo pteryx 18/07/2014 20:24

οι "γίγαντες" δεν είναι όμως ηλεκτροπραγωγοί, και ο Warren Buffett είπε ξεκάθαρα ΓΙΑΤΙ επενδυουν (και ο ίδιος) σε ΑΠΕ: Berkshire Hathaway CEO Warren Buffett: "On wind energy, we get a tax credit if we build a lot of wind farms. That's the only reason to build them. They don't make sense without the tax credit." Πηγή: http://www.realclearenergy.org/charticles/2014/07/09/wind_collapses_without_tax_credit_107878.html Μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις. Στις ΗΠΑ, φοροαπαλλαγές. Εδώ, μετρητά.

Αντώνης Καλογιάννης 18/07/2014 13:22

Κύριε Γιατράκο,δεν με χωρίζει τίποτα από τους νησιώτες συναδέρφους,κυρίως μου βάρεσε πολύ άσχημα ο πίνακας με το κόστος ανά περίοδο,το οποίο ,επειδή ασχολούμε με το χώρο από το 2009 , γνωρίζω πού κυμαινόταν πάαρα πολύ καλά.Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένετε σε αυτό καθώς πέρα από τα προσωπικά στοιχεία από χονδρεμπόρους, υπάρχουν σαφέστατα πίνακες με τις διεθνείς τιμές spot για πανελ κάθε προέλευσης. Οι συνάδερφοι νησιώτες του 2013 συμφωνούν άραγε με τους ψεύτικους πίνακες της σελίδας 13. Γιατί αν εχουν εσάς μπροστάρη και ισχυρίζεσται τέτοια πράγματα,πρέπει να καταλάβουν οτι δεν εξυπηρειτε τα συμφέροντά τους,πολλώ δε μάλλον την αλήθεια.

τραμπουκος energy 18/07/2014 13:11

στην Γερμανία δεν έχουν δυνατότητα να κατασκευάσουν αντλισιοταμιευτήρες. Γιατί δεν παίρνουμε το παράδειγμα της Ιταλίας, που αν και ξεκίνησε πολύ αργότερα το πρόγραμμα των φ/β της, ήταν πολύ ποιο βιώσιμο από το Ελληνικό, και ΔΕΝ έχει καταρρεύσει ουτε η αγορά, αλλά ουτε η βιομηχανία των φ/β όπως έγινε στην Ελλάδα, οπου παρεπιπτώντος δεν είχε ποτέ ουσιαστική βιομηχανία, μόνο επιδοτούμενη βιομηχανία! Στην Ιταλία λοιπόν δεν συζητάν ουτε κατα διάνοια για μπαταρίες, γιατί απλούστατα έχουν αντλισιοταμιευτήρες!! Μόνο NetMetering και πολύ νωρίτερα από τοτε που μάθαμε να το παπαγαλίζουμε!!

archaeo pteryx 18/07/2014 09:42

το ακριβό αέριο θα γίνει ακριβότερο (και λιγότερο αποτελεσματική η χρήση του), και η φθηνή, ήδη πληρωμένη, ισχύς αιχμής θα γίνει ακριβή ισχύς εφεδρείας, και όλα επειδή επιδτοτούμε τις ΑΠΕ. Ποιός θα πάει φυλακή? Μάλλον ο ελεύθερος επαγγελματίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 18/07/2014 07:07

ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΤΕ "ΜΕΛΛΟΝ" ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ... ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΦΒ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΖΟΥΝΕ ΜΙΣΟ ΧΡΟΝΟ (ΑΝ ΖΟΥΝΕ ΚΙΑΥΤΟΝ) ΑΠΟ ΤΑ ΦΒ.

Αντώνης Καλογιάννης 18/07/2014 05:29

Τις τιμές των επιμέρους υλικών και εργασιών δεν τις αναφέρετε εσύ και οι υπόλοιποι γιατί απλά θα ξεσκεπαστούν πολύ εύκολα τα σαθρά επιχειρήματά σας περί των τεράστιων κοστολογικών διαφορών . Αυτά είναι η ταμπακιέρα, όχι η από σπόντα μη σωστή διαχείριση μεμονωμένων περιπτωσεων που έχασαν το 18μηνο.Δε μπορούν οι εξαιρέσεις να φτιάχνουν τον κανόνα. Κι ο κανόνας λεεί οτι με την οριζόντια εισφορά οι συνάδερφοι αγρότες του 2013 δεν χαντακώθηκαν, υπήρξε ισοκατανομή βαρών. Μακάρι κι εμείς να συνειδητοποιήσουμε άμεσα το παιχνίδι που έπαιξαν στην πλάτη μας και να αντιδράσουμε.

Αντώνης Καλογιάννης 18/07/2014 05:23

Στο τέλος τέλος ποσως με ενδιαφέρει τι γίνεται με τα ενδοαγροτικά σας. Εγώ στηλιτεύω τη λογικοφανή "αγανάκτησή" σου που στην ουσία είναι σκίσιμο των νέων για να απολαμβάνουν ταρίφες στο θεό οι υπόλοιποι.
Το ίδιο που έγινε με τους αγρότες έπρεπε να γίνει και σε μας. Οριζόντια περικοπή 12% ,άντε πες 15% μιας και οι αγρότες σύμφωνα με το νόμο είχαν και μια υποτίθεται προτεραιότητα.
Δηλαδή τα 0,47 να γίνουν 0,4 , τα 0,43 να γίνουν 0,365 , τα 0,4 να γίνουν 0,34 κοκ. Οριζόντια δεν σημαίνει ίδια όπως βλέπεις.

Αντώνης Καλογιάννης 18/07/2014 05:08

Και αυτά που λές αφορούν το ζήτημα της απώλειας του 18μήνου από κάποιους άτυχους επενδυτές αγρότες.Είναι εξαιρέσεις όχι ο γενικός κανόνας.
Μα καλά, ο αγρότης που λες με το αρχικό 0,4034 άρχισε να μετρά 18μηνό από τον Αύγουστο του 11 και ύστερα.Πώς τον απρίλιο του 13 έχασε την τιμή αφού οι αγρότες πήραν τρίμηνη παράταση(γιατί οι τράπεζες δεν τους χρηματοδοτούσαν) ;
Αν κατάλαβα καλά εσύ γκρινιάζεις γιατί οι αγρότες με το 0,40 το 0,42 ή 0,45 που υλοποίησαν το 2011-12 δεν πήραν το μπόνους +15% ,δηλαδή δεν πήγαν 0,46 - 0,48 και 0,52 αντίστοιχα; Και ήθελες οι του 2013 αγρότες να μείνουν στη γωνία με 0,32 ; Καταλαβαίνεις τι συζητάς ρε Μπαλωτή;

Αντώνης Καλογιάννης 18/07/2014 04:57

Η ταμπακιέρα λοιπόν δεν είναι κατά τον κύριο Μπαλωτή το αν υπήρξε δικαιοσύνη στις περικοπές με βάση το πραγματικό κόστος εγκατάστασης. Αυτό είναι άνθρωπέ μου η ταμπακιέρα,γιατί δεν το εννοείς; Αν υπάρξει ισόρροπη κατανομή των βαρών τότε δεν υπάρχει λόγος διαχωρισμού αγροτών και υπολοίπων. Εσύ περιορίζεις το οπτικό σου πεδίο στους αγρότες μόνο. Εγώ αυτό που λέω εξαρχής είναι οτι οι ανισότητες είναι τεράστιες γενικά. Χοντρικά , δεν έπρεπε να υπάρχουν ταρίφες πάνω από 40 λεπτά και κάτω από 35. Για όλους.Εκτός από εκείνους φυσικά που κατοχύρωσαν τιμή κάτω από τα 0,35 εξαρχής.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 18/07/2014 01:13

Ενεργειακός σχεδιασμός με μπαταρίες και τουλίπες δεν γίνεται κε Ψωμά, γιατί οι τουλίπες μαραίνονται... και οι μπαταρίες πεθαίνουν ξαφνικά ένα κρύο πρωινό. Αλίμονο σε αυτόν που θα δεχτεί να πληρώσει διπλά το φωτοβολταϊκό για κερδίσει μόλις μια ώρα αποθηκευτική ικανότητα.

G. Giatrakos 18/07/2014 00:10

Φυσικά, δεν στέκεστε στην εξώφθαλμη αδικία, δεν σας ενοχλεί, χαίρεστε που κόψαν 50 - 60 € ανά MWh από τα νησιά για να μοιράσου 10 € / MWh στο Ηπειρωτικό. Φυσικά, η σύγκριση των τιμών στην σελ 5, δηλαδή το άκρως εξόφθαλμο όπου για το ίδιο τρίμηνο τα έργα του ΔΣ κουρεύονται κατά 14% και του ΜΔΝ κατά 28%, ενώ αρχίζουν αμφότερα από την ίδια τιμή αναφοράς (419€/MWh), σας αφήνει παντελώς αδιάφορο.
Όσον αφορά το πως στον Κόρακα βγαίνουν οι τιμές BOS, κάντε τη δική σας έρευνα και ελάτε με μέσους όρους που πληρούν τις δικές σας παραδοχές, βάλτε τα στα ξεκλείδωτα excel και δείτε ότι τα αποτελέσματα πάλι θα βγάζουν αδικημένα τα ΜΔΝ.

G. Giatrakos 18/07/2014 00:03

Κύριε Καλογιάννη,
Το τρολάρισμα που κάνετε είναι άνευ αντικειμένου.
Στέκεστε στις τιμές των Φ/Β που λαμβάνονται υπόψη (και οι οποίες είναι απολύτως ακριβείς με βάση μέσο όρο τιμολογίων CIF Αθήνα επώνυμων κατασκευαστών όπως Yingli, Upsolar, Jinko, Luxor) και οι οποίες λαμβάνονται υπόψη ίδιες ΚΑΙ στο ΔΣ ΚΑΙ στα ΜΔΝ, και συνεπώς δεν επηρρεάζουν το όποιο αποτέλεσμα.
Και ο μόνος λόγος που τα αναφέρετε είναι για να λασπολογήσετε τους συντάκτες, να απαξιώσετε τις μελέτες και να μπερδέψετε τους αναγνώστες.

Costas Faitatzoglou 17/07/2014 22:13

Αυτό σημαίνει οτι τους μήνες της άνοιξης χάνω 1-2 ώρες την ημέρα. Και ναι, συμφωνώ οτι οι τιμές εξοπλισμού που αναγράφει στη μελέτη ο κ. Γιατράκος είναι πολύ ΣΩΣΤΕΣ για έναν ποιοτικό εξοπλισμό εταιρειών που σέβονταν την ποιότητα και την αξία της τεχνολογίας.

Costas Faitatzoglou 17/07/2014 22:13

70kW στη Σάμο, 100 μέτρα από το σταθμό της ΔΕΗ πλήρωσα 23000 για έργα σύνδεσης 320 μέτρων!! και έχω ταρίφα 0,26 με το νέο νόμο. Που τα είδες τα 50c ? Η ΡΑΕ καθυστέρησε 2 χρόνια να μου εξετάσει την αίτηση, η περιφέρεια 6 μήνες να απαντήσει για απαλλαγή (ήταν σε άλλο νησί η έδρα του υπάλληλου) και ο ΔΕΔΔΗΕ 6 μήνες να μου κάνει προσφορά και άλλους 3 να την διορθώσει!!!. Επίσης εμένα μου κόβουν την παραγωγή ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ χωρίς να με αποζημιώνουν. ΔΕΝ έχω προτεραιότητα όπως στην ηπειρωτική χώρα.

Αντώνης Καλογιάννης 17/07/2014 18:01

Εδώ κάποιοι κύριοι έφτιαξαν το 10 και το 11 πάρκα με τον αναπτυξιακό,πλήρωσαν,χαρις στα εξόφθαλμα παραφουσκωμένα τιμολόγια, το εγκατεστημένο KW χαμηλότερα από ότι οι οικιακοί τέλη 12 άρχές 13, κονομάνε την ίδια και καλύτερη ταρίφα από αυτούς (έως και 10 ολόκληρα λεπτά) και συνεχίζουν την ενοχλητική ανούσια κριτική στα οικιακά.
Δεν ειναι τα οικιακά το πρόβλημά μας αγαπητέ κύριε, κι αν θα πληρωθούμε ταυτόχρονα ή 1 μήνα παραπίσω. Το πρόβλημα είναι τι μπάινει στο τέλος στην τσέπη, και στο θέμα αυτό η "αγωνιστικότητά" σας ήταν παροιμιωδώς διχαστική και καταστροφική για τους νεότερους οικιακούς και επαγγελματίες μικρούς παραγωγούς.

Νίκος Κανάκης 17/07/2014 17:46

Εμένα κε Καλαθά (από το άλλο φορουμ) και να μου διπλασίαζαν την ταρίφα για να κάνω ΦΒ με μπαταρία, δηλαδή διπλάσιου κόστους και μάλιστα για μία μόνο ώρα κάθε μέρα στην αιχμή, δεν θα τους πίστευα με τίποτα!! Είναι αυτοκτονία σήμερα να επενδύεις τα λεφτά σου και να δανείζεσαι για εντελώς ανώριμα πράγματα, ίσα για να πουλήσουν κάποιοι και ενδεχομένως αυτά να φθηνήνουν στο μέλλον (αν βέβαια)... Με την εμπειρία που αποκτήσαμε..., είναι βέβαιο πως μετά από λίγα χρόνια οι ίδιοι που στα πούλησαν θα σε λένε κορόιδο, λαμόγιο, ακριβατζή,παράσιτο κλπ, κλπ για να σε κουρέψουν. Και το χειρότερο είναι πως εσύ θα πρέπει να ξαναβάλεις σύντομα λεφτά για να αλλάξεις τις μπαταρίες!!! Έρε γλέντια!!!

Αλ Καλαθάς 17/07/2014 17:13

Οι μπαταρίες μάλιστα δεν ζουν πάνω από 10 χρόνια ενώ το φβ ζει 20 χρόνια. Άρα το κόστος τους ανά kWp του φωτοβολταϊκού διπλασιάζεται ως προς τον συνολικό χρόνο ζωής του πάρκου.

Αν το κόστος τους λοιπόν δεν πέσει κατά 90% δεν βλέπω λόγο ύπαρξης τους, εκτός και αν θέλουμε απλά πωλήσεις...

Αλ Καλαθάς 17/07/2014 17:10

Επειδή ψάχτηκα για το εξοχικό μου, το κόστος αποθήκευσης (μπαταρίες) κοστίζει 1000 ευρώ ανά KWh αποθήκευσης, δηλαδή όσο το Φ/Β ολόκληρο και για αποθήκευση της παραγωγής του για μία μόνο ώρα. Παράδειγμα τώρα, για πάρκο ισχύος 1 MW που κοστίζει σήμερα 1.000.000 ευρώ, θα χρειάζεται 1.000.000 ευρώ για μπαταρία που θα μπορεί για μία μόνο ώρα (μετά γεμίζει δηλαδή) να απορροφήσει την παραγωγή του στο peak του 1 MW.
Υπάρχει άραγε από κανέναν όρεξη να διπλασιάσουμε τις φβ ταρίφες ώστε να βγαίνει το έργο και για δυνατότητα μίας μόλις ώρας αποθήκευσης?? Συνεχίζω...

Αλ Καλαθάς 17/07/2014 12:52

Δεν πρόκειται καν για νέα μελέτη, αλλά για επανάληψη της περσινής που πάλι ζήταγαν 6 GW ΦΒ μέχρι το 2020. Η μόνη διαφορά είναι ότι το τώρα το πήγαν στο 2030 !
Για να είμαι όμως και εποικοδομητικός, θα ήθελα να ρωτήσω τον ΣΕΦ αν προβληματίστηκε και αν έκανε την πρόσθεση ισχύος τα μεσημέρια για να δει αν χωράνε να δουλεύουν όλα αυτά μαζί. Και στο μαζί εννοώ και κάποια από τα π.χ. 5 GW αιολικά και φυσικά και συμβατικες μονάδες για λόγους σταθερότητας?? Το κούρεμα απορρόφησης θα είναι η λύση έτσι?? Να το λέτε αφού το πιστεύετε για να σας κρίνει ο κόσμος!!!

τραμπουκος energy 17/07/2014 12:37

ΔΕΝ φρόντισε επίσης να απαιτεί πιστοποίηση τεχνικών γνώσεων από τους εγκαταστάτες με αποτέλεσμα να δηλώνει εγκαταστατης φ/β από υδραυλικός έως και μαραγκός! Τι μας πετάει τώρα μελέτες και αηδίες, ο κλάδος θα είναι νεκρός για καμιά 10ετία λόγο αναξιοπιστίας!

τραμπουκος energy 17/07/2014 12:37

Η πηγή του προβλήματος στην αγορά είναι ο ΣΕΦ, και συνεχίζει να προκαλεί. Αρχικά πρότεινε υπερβολικές τιμές FiT και ζήτησε να διατηρηθεί η επιδότηση στα έργα. Το οποίο έκανε υπερβολικά προκλητική την επένδυση και έφερε τα πρόσφατα προβλήματα τα οποία ΔΕΝ φρόντισε έγκαιρα να αποτρέψει. Επίσης, ΔΕΝ φρόντισε, ως όφειλε σαν επαγγελματικός σύνδεσμος, να επιβάλει κώδικα δεοντολογιάς στα μέλη του με άρθρα όπως σεβασμό στον ανταγωνισμό και στην συμπεριφορά στους εργαζομένους στον κλάδο με κυρώσεις. Αποτέλεσμα οι χιλιάδες άνεργοι που κυριολεκτικά έφυγαν κλοτσηδόν μερικές φορές από τις εταιρείες που εργάζονταν σε άθλιες συνθήκες για να ολοκληρώσουν τα έργα.

Yannis Tav 17/07/2014 11:37

Αυτό το "χωρίς επιβάρυνση" τι διαφορά έχει με το αντίστοιχο του 2006 και τα 450€/MWh??Καμία. Και τα δυο θα καταλήξουν σε κερδοσκοπία των λίγων και οικονομική καταστροφή των πολλών και εύπιστων ψηφοφόρων-επενδυτών

Yannis Tav 17/07/2014 10:13

Αν συνεχίσουν να πληρώνουν ό,τι θέλουν όποτε θέλουν, 100% ΑΠΕ

OFFshore PV 17/07/2014 10:04

Θα σταθώ στα τελευταία συμπεράσματα, παραβλέποντας τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, ως επιεικώς επιφανειακούς:
Ναι, στην καθαρότερη ενεργεία, και στο καθαρότερο περιβάλλον.
Όσο για την περισσότερη απασχόληση, για την διατηρήσιμη ανάπτυξη και το βιώσιμο μέλλον... εκεί που είναι και το μείζον, ουδόλως πιστεύω ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν με το σκεπτικό της μελέτης!!!

KOSTAS KIROU 17/07/2014 09:36

Γνωμοδότηση έκαναν οι άνθρωποι……!!!!! Δεν πήραν και προσωπική ευθύνη. Κάτι... όπως στα καφενεία των ελληνικών χωριών. Οι άνθρωποι εκεί γνωμοδοτούν καθημερινά για το ποιανού τα ζώα έφαγαν τις ελιές του διπλανού τους. Εξ άλλου οι καθηγητές υπάρχουν για να γνωμοδοτούν και οι γνωμοδοτήσεις τους να παρουσιάζονται στα δικαστήρια από μια άλλη εξαιρετική κοινωνική ομάδα…. Έτσι είναι η κοινωνία μας, γι αυτό είμαστε εδώ που είμαστε…… Μάλλον…!!!!

KOSTAS KIROU 17/07/2014 09:27

Συμπληρώνω: Σε περίπτωση που δεν θα είναι ακριβώς έτσι όπως περιγράφει η μελέτη, τα πράγματα, ότι προκύψει εις βάρος του καταναλωτή, ή του λογαριασμού ΑΠΕ, αναλαμβάνουν υπεύθυνα να το καλύψουν οι κύριοι καθηγητές του ΑΠΘ και ο ΣΕΦ δεσμεύοντας προκαταβολικά την προσωπική περιουσία των ιδίων αλλά και των απογόνων τους……… έτσι συμφωνούμε όλοι μας αρκεί η προσωπική περιουσία όλων αυτών των κυρίων να είναι ανάλογης αξίας.

Νίκος Κανάκης 17/07/2014 09:15

Κοι του ΣΕΦ τα ίδια περί επιθετικής ανάπτυξης λέγατε και το 2010 (μέχρι τότε π.χ. σας ενοχλούσε η πολύπλοκη αδειοδοτική διαδικασία) και όταν η τότε Κυβέρνηση σας έκανε το χατήρι και την αποψίλωσε, φτάσαμε στη φούσκα και στα γνωστά κουρέματα!!!
Εμείς οι παραγωγοί το πληρώσαμε το λάθος μας να σας πιστέψουμε τότε και να ορμήσουμε... να επενδύσουμε. Εσείς για το λάθος σας πληρώσατε κάτι? Δεν νομίζω... Γιαυτό και επανέρχεστε με την ίδια συνταγή και για να ξανακάνετε τα ίδια!!!

Τριανταφυλλος Μπαλωτής 17/07/2014 08:55

Αντώνη OFFshore Καλλογιάννη κλπ.
Όχι στο γήπεδο των αλχημειών και του αποπροσανατολισμού.
Τα κόστη ανά εποχή είναι γνωστά σε όλους και δεν αμφισβητούνται παρά μόνο από σένα..
ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ:
-Για την ουσία της ταμπακιέρας που ανέφερα στα προηγούμενα σχόλια έχεις κάτι να πεις; (Την αποφεύγεις όπως ο διάβολος το λιβάνι)
-Θα ζητήσεις συγνώμη απ' αυτούς τους ανθρώπους;

Αντώνης Καλογιάννης 17/07/2014 02:55

Πληρώνεστε και 50 cent (και ποιος ξέρει πόσο έχει ανέβει τώρα με προσαυξήσεις)!! Με τις παραγωγές που έχετε πρέπει οι παλιοί σας να έχουν κάνει εύκολα απόσβεση μεχρί τώρα.Αυτοί που πραγματικά σφαγιάστηκαν τόσο σε Διασυνδεμένο και ΜΗ ,είμαστε τα πάρκα του '13,οπου κανένας μας δεν υλοποίησε με αναπτυξιακό ενώ οι του 2011 και πίσω όλοι φτιάξαν έργα με τα ίδια χρήματα με μάς ελέω αναπτυξιακού και υπερτιμολογήσεων. Κι ενώ εμείς πέσαμε στα 28 και τα 27 λεπτά εκείνοι έχοντας σχεδόν κάνει απόσβεση πολλοί από αυτούς θα καρπώνονται πολύ μεγαλύτερες ταρίφες .4 έως 16 λεπτά οι ΜΕ . Και οι του 2011-12 ΧΕ από 6 έως 20 ολόκληρα λεπτά! Για πολύ μικρό σχετικά κόστος εγκατάστασης διαφορά με αυτούς τους

Αντώνης Καλογιάννης 17/07/2014 02:29

Συνεχίζω
Αυτά τα λοιπά κόστη(BOS) Πώς στον κόρακα το 2010 είναι 110 K και το 2013 είναι μόλις 75Κ? Πού αποσκοπεί αυτό το μαγείρεμα; Ήδη από το 2009 αγόραζες 9 11άρηδες της SMA με λιγότερο από 20 χιλιάρικα. 18,5 Κ αγόραζες 6 τριφασικούς 17,000 TL της SMA αρχές 2013. Δεν μπορώ να καταλάβω ,αυτοί οι μύθοι ξαναλέω,σε χαζούς απευθύνονται. Όλα τα λοιπά κόστη είναι τα ίδια.
Και για να έχουμε ένα καλό ερώτημα μιας και στο ΜΔΣ η μερίδα του λέοντος είναι στην Κρήτη.Με παράγωγή 200 kwh/KW από την κεντρική και 300 από την βόρια Ελλάδα δεν έχετε μάνι-μάνι ένα 12-20% μεγαλύτερη παραγωγή το χρόνο;Και μάλιστα κάθε χρόνο για 20 έτη. Ε λοιπόν;

Αντώνης Καλογιάννης 17/07/2014 02:10

Δεν έχω παρακολουθήσει ομολογώ το θέμα του ΜΔΝ αλλά αν η ανάλυσή τους στηρίζεται στον πίνακα της σελίδας 11 του πρώτου αρχείου, είναι παντελώς ψευδή και μεροληπτική. Εμφανίζει κόστος πανελ το Α' 2010 στα 2,8 ευρώ/W, ενώ ήδη οι τιμές των ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ είχαν πέσει κάτω από 2 ευρώ! Και μετά οι μάγκες βάζουν Α'2013 κόστος 0,47 που προφανώς ούτε β' διαλογής στο πιο τριτοκοσμικό εργοστάσιο της άπω ανατολής δεν έιχε τόσο χαμηλά. Το αντίστοιχο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ το Α'2013 κόστιζε 0,8 ευρώ. Δηλαδή πραγματική διαφορά 2-0,8=1,2 ευρώ/W, κι όχι 2,8 - 0,47 = 2,33 ευρώ/Watt !!! Τι ψέματα είναι αυτά ρε παιδιά ; Σε χαζούς νομίζετε οτι απευθύνεσται;

RES 2 16/07/2014 20:56

Εκτός της συντονισμένης νομικής και πολιτικής πίεσης κ. KOMISARIE, μας λέτε τι θα είχε "αντίκρυσμα"; Είναι σαφές ότι οι μοιρολατρικές προσεγγίσεις υιοθετούνται και βολεύουν και πολλούς που μάλλον συμφωνούν με το New Deal αλλά δεν μπορούν επίσημα να βγουν και να το πουν.

Αντώνης Καλογιάννης 16/07/2014 19:31

Πέρασε πάνω από μια εβδομάδα και προφανώς κανένας δεν είχε μέχρι τώρα τα κότσια να μιλήσει αναλυτικά για τα επιμέρους κόστη κατασκευής. Όχι το παραφουσκωμένο χαρτί του EPC. Να μας πουν οι 3 προλαλήσαντες και όλοι όσοι συμφωνούν με την παράτυπη λογική του υπουργείου και του ΣΠΕΦ τα ακριβή κόστη του έργου τους.
Αλλά μου φαίνεται και χίλιες βδομάδες να περιμένει κανείς απάντηση δεν θα πάρει παρά μόνο αερολογίες "τσαμπα πάρκα του '13" κλπ κλπ.
Για να δουμε, πιο παληκαράκι θα κάνει επιτέλους την αρχή....

OFFshore PV 16/07/2014 18:09

Αποθήκευση Ενέργειας + Ηλεκτροκίνηση: Τα δυο μεγάλα στοιχήματα του συνδέσμου!!!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 16/07/2014 17:29

G Giatrakos η παράκρουση στοιχείων (π.χ. κόστοι φβ πάρκων στο ΔΣΣ) βλέπω επεκτάθηκε και στα πρόσωπα... Και εις ανώτερα στην τρέλα που λένε!
Αν βλέπεις παντού μονίμως τον Λουμάκη, ξέρεις κάπως λέγεται στην ψυχιατρική αυτό!!
Στα υπόλοιπα από σένα, τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα...

KOMISARIOS PIERIA PV 16/07/2014 17:28

Εμφανώς, αυτό το άρθρο αποτελεί το τυράκι για τους παραγωγούς, ώστε να αναπτερωθούν οι ελπίδες τους και να αρχίσουνε πάλι να τα σκάνε στους γνωστούς "Συνδέσμους" και μεγαλοδικηγόρους για νέες δίκες χωρίς αντίκρυσμα...

G. Giatrakos 16/07/2014 14:27

Κύριε Δημήτριε ή μαλλον αγαπητέ Στέλιο,

Συνεχίζεις την ανώνυμη λασπολογία.
Ύβρεις δεν εχω απευθύνει προς κανέναν συνομιλητή μου στο energy press.

Οσο και να προσπαθείς, δεν θα βρεις σύμμαχο στον αγώνα υπεράσπισης του "αλάθητου" new deal που επέβαλες. Μονο οι πολλαπλοί ψευδώνυμοι (άλλοι με κεφαλαια και άλλοι με πεζά) των οποίων τους λογαριασμούς διαχειρίζεσαι.

Δ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 16/07/2014 13:26

Aγαπητέ Thessaloniki PV100:
α) πρέπει πρώτα να ενημερωθείς καλύτερα με ποιους προΰπολογισμούς επιδοτήθηκαν τα έργα των ΜΔΝ και αν η όποια υπερτιμολόγηση έπαιξε ρόλο και β) πρέπει να διαβάσεις τα κείμενα και τις μελέτες-προτάσεις και αν το έχεις ήδη κάνει, να τις διαβάσεις προσεκτικότερα για να διαπιστώσεις ότι οι προτάσεις για τα ΜΕ δεν κάνουν διάκριση σε ΜΔΝ και ΔΣ.
Από τις προτάσεις όλοι κερδίζουν, κανένας δεν χάνει.
Αυτό στο λέω με βεβαιότητα.
Μην παρασύρεσαι από τον σκόπιμα διασπαστικό ρόλο κάποιων.

Thessaloniki PV 100kw 16/07/2014 13:10

κ. Κωνσταντίνε, δεν μπορώ να σεβαστώ τους επιδοτημενους συναδελφους οι οποίοι μέχρι πρότινος υπερηφανεύονταν για τις υπερτιμολογησεις τους.
Όσο για την επιβάρυνση του διακριτου χειρισμου ΜΔΝ/ΜΕ: Εαν υπαρχει περιθωριο βελτιωσης του new deal, να βελτιωθει για ολους οσους εχει θιξει. Εαν θελτιωθει επιλεκτικα μονο η θεση επιλεγμενων κατηγοριων, τοτε θιγονται τα συμφεροντα των υπολοιπων. Δεν στεκει λοιπον ο ισχυρισμος σας οτι οι προτάσεις του ΜΔΝ δεν θιγουν τους υπολοιπους.

Δ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 16/07/2014 12:36

Για τον Thessaloniki PV100kw έχω να πω ότι αποκλείεται να έχει ποτέ διοικήσει επιχείριση, έστω και μπακάλικο, ούτε καν έχει περάσει απ' την πόρτα. Αν το είχε κάνει δεν θα χρησιμοποιούσε τον όρο "Επιδοτημένοι" σαν ρετσινιά.
Ντροπή!!!!!!!!!! Τουλάχιστον λίγο σεβασμό.......

Δ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 16/07/2014 12:32

Για τον αγαπητό Δημήτριο Δημήτριο έχω να πω ότι τα ΜΔΝ με τα αιτήματα και τις προτάσεις τους, σε αντίθεση με τον ΣΠΕΦ, δεν θίγουν ούτε κατά ένα ευρώ τα συμφέροντα των συναδέλφων τους.Οι δε προτάσεις για τα ΜΕ και ΧΕ αφορούν σε όλη την επικράτεια. Δυστυχώς, ο Δημήτριος Δημήτριος ακολουθεί άλλες μεθόδους. Αλίμονο! Ο αρχιερέας πάντα χρειάζεται και εξαπτέρυγα.

Βαγγέλης Βασιλείου 16/07/2014 11:58

Και όλα αυτά αγαπητέ τραμπούκος energy ώστε από τα... Αντικύθηρα, να γίνεις εσύ ζάπλουτος μόλις σε μήνες και με λίγα kW πανέλων!!!

Αυτό και αν λέγεται "επιχειρηματικότητα"...

Βαγγέλης Βασιλείου 16/07/2014 11:44

Κε τραμπούκος energy για να ενισχύσεις το παράλογο δίκιο σου, θα σου πρότεινα να έκανες Φ/Β το 2012 στα Αντικύθηρα ώστε να ζητάς ταρίφα 1.748 ευρώ/MWh!!! στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα που λένε...

Θα σε έβαζαν μάλιστα και στους λογαριασμούς ρεύματος ως χωριστή χρέωση "ΥΚΩ υπέρ ΑΠΕ Αντικυθήρων" !!! (στην επίσης παράλογη λογική των τάχα διαφορετικών λογαριασμών ΑΠΕ) για να γνωρίζουν οι κάτοικοι της ηπειρωτικής χώρας βρε αδερφέ ποιον πληρώνουν!!

Costas Faitatzoglou 16/07/2014 01:15

Θα πρέπει να προστεθεί επίσης στο παραπάνω κείμενο οτι η κατανάλωση ενέργειας στα νησιά ΔΕΝ μειώθηκε από το 2006 που έγινε το αρχικό σχέδιο από την ΡΑΕ, όπως μειώθηκε κατά πολύ στην ηπειρωτική χώρα, λόγο κρίσης. Αντίθετα, βάση της ΕΛΣΤΑΤ, η κατανάλωση στα νησιά είχε μια αύξηση της τάξης του 1% συνολικά, σε αρκετά νησιά πολύ περισσότερη, αν και εφαρμόστηκαν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα ξενοδοχεία. Ο λόγος είναι φυσικά ο τουρισμός τον οποίο έχουμε βάλει στυλοβάτη της ανάπτυξης ...

ELIAS KOLLYRIS 15/07/2014 19:31

ΚΕ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ "ΚΡΥΒΟΜΑΙ" ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΤΕΧΝΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ (ΔΕΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ) ΟΤΙ ΕΞΑΡΧΗΣ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΞΕΔΟΘΗ Ο ΝΟΜΟΣ) Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΧΑΡΑΞΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΛΩΘΩ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (ΓΙΑΤΙ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΠΕΡΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΕΙΤΕ ΑΓΝΟΙΑ ΕΙΤΕ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΤΕ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ)
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΩ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ. ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟ.
ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΟΛΛΥΡΗΣ

energy paribus 15/07/2014 19:10

Η τρόικα είναι ευχαριστημένη που δεν μπήκαν τέλη χρήσης νερού στα μεγάλα υδροηλεκτρικά ενώ το μνημόνιο το έλεγε ξεκάθαρα και έπεσε μεγαλύτερο τσεκούρι στις ΑΠΕ για να βγει το έλλειμα του ΛΑΓΗΕ? Αυτά θα τα βάλετε αφού πωληθεί η ΔΕΗ?

Thessaloniki PV 100kw 15/07/2014 15:37

Να οι μεγαλοι αδικημένοι... Το ΜΔΝ και οι επιδοτημενοι..Πάλι καλά που το μάζεψε το τροπαρι ο ΠΟΣΠΗΕΦ, και τωρα τα λεει μονο ο συλλογος των νησιων. Μονο μην τυχον και υοθετησουν εκ νεου τις προτασεις τους.

τραμπουκος energy 15/07/2014 14:20

Ας μου εξηγήσει κάποιος από το ΥΠΕΚΑ, που είναι ποιο έξυπνος από μένα, πώς είναι δυνατόν στην Σκύρο το κόστος παραγωγής να είναι 420€/MWh και να πληρώνουν τα 5-6 φωτοβολταϊκά πάρκα που υπάρχουν στο νησί με έως και 260€/MWh, όταν στην ηπειρωτική χώρα που το κόστος παραγωγής ενέργειας είναι στα 60-70€MWh δίνουν αντίστοιχα 270€/MWh. Αυτό δεν λέγεται αδικία, λέγετε αλητεία!

τραμπουκος energy 15/07/2014 11:44

Με το NEW DEAL για ακόμα μια φορά τα τελευταία χρόνια οι πολιτικοί μας έδειξαν οτι επιθυμούν τον νοικοκύρη να το κάνουν επαίτη και τον απατεώνα/λαμόγιο, μάγκα. Οι κύριοι που πουλούσαν χαρτάκια/άδειες δεξιά κ αριστερά (αυτό έγινε κυρίως στο ηπειρωτικό δίκτυο) λαμβάνοντας μαύρο χρήμα έγιναν μάγκες, και ο νοικοκύρης νησιώτης που επένδυσε στον τόπο του για να βοηθήσει την γειτονία του τρέχει να πληρώσει τα σπασμένα των άλλων (-102% στο συνημμένο).

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 14/07/2014 21:31

Συνεχίζουν λοιπόν να συκοφαντούν τα πάρκα στο διασυνδεδεμένο για να βγάζουν τάχαμου θύμα το ´καημένο ´ το ΜΔΝ... Και μέσα στην θολούρα που ρίχνουν, ξανά μανά τα ίδια και με τα ΥΚΩ, ότι αυτοί μόνο τάχα δεν κοστίζουν, ότι το θερμικό ΜΜΚ ΜΔΝ δήθεν τους ανήκει, μπλά, μπλά, μπλά... Έλα κύριε Γιατράκο αντιπρόεδρε στο ΜΔΝ, ξεκίνα να βρίζεις πάλι... έτσι για να μιλάτε μόνοι σας!!!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 14/07/2014 21:25

Καλά οι ΜΔΝίδες ως συνήθως έχουν ξεφύγει τελείως... Επειδή δεν ασχολείται κανείς με τις ψευτομελέτες τους (δήθεν το 100άρι στο διασυνδεδεμένο κόστιζε μόνο 140.000 ευρώ στα τέλη 2012 και αρχές 2013), νομίζουν πως τάχα τα αποδεχόμαστε.
Βλέπεις όσοι στην αρχή τους απάντησαν, αντιμετώπισαν ύβρεις, προφανώς επίτηδες ώστε ηθελημένα να μην ξανασχοληθεί κανείς μαζί τους και έτσι δήθεν να λένε πως τα αποδεχόμαστε... Ευτυχώς όμως δεν ασχολείται και το ΥΠΕΚΑ μαζί τους!!! Βλέπεις αν μία φορά ρίξεις το επίπεδο, μετά ότι και να σερβίρεις δεν τρώγεται!!!

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 21:04

να την υποστηρίζει, εν συνεχεία δε, να είναι έτοιμος να αλλάξει συλλήβδην την πρότασή του εξ αιτίας της πραγματικότητας που μεταβλήθηκε και να προσαρμόσει την νέα του πρόταση, ως εκ θαύματος, στα νέα δεδομένα. Για την ώρα, μόνο ασφαλές νομικό έρεισμα στο ζήτημα του «new deal» φαίνεται να είναι η παραβίαση εκ μέρους του νομοθέτη της αρχής της αναλογικότητας, όπως αυτή προστατεύεται συνταγματικά στο άρθρο 25 του Συντάγματος.

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 21:04

Επομένως, κανενός είδους νομική στρατηγική δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι στεγανή, στάσιμη και προσηλωμένη σε αντιλήψεις και θεωρίες που δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα και τις εξελίξεις. Είναι, όμως, άλλο το να αφουγκράζεται κανείς την πραγματικότητα και, αναλόγως, να διαμορφώνει την πρότασή του, την οποία οφείλει να υποστηρίξει μέχρι τέλους, άλλως θα ήταν ασφαλέστερο και επαγγελματικά συνεπέστερο να απέχει ή έστω να διατυπώσει επιφυλάξεις, και άλλο το να αφουγκράζεται την πραγματικότητα, να διαμορφώνει μια πρόταση,

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 21:02

Θα ήταν συμφερότερο για όλους, δικηγόρους και παραγωγούς, εάν η νομική προσέγγιση του πράγματι νέου στα νομικά προηγούμενα και εξ αυτού του λόγου ακόμη θολού ζητήματος του «new deal», προσανατολίζονταν πριν απ’ όλα στην ανεύρεση στέρεων και «ρεαλιστικών» επιχειρημάτων τα οποία, δίχως να συνιστούν μονόδρομο, ωστόσο απηχούν μια δομημένη, μελετημένη και επιστημονικά θεμελιωμένη στρατηγική. Ούτως ή άλλως, στην προϊούσα οικονομική και πολιτική κρίση που διανύουμε, δεν υπάρχει πτυχή του κοινωνικοοικονομικού σκηνικού που να θεωρείται δεδομένη, κεκτημένη ή έστω βέβαιη.

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 21:02

αθεμελίωτων και πρόχειρων επιχειρημάτων τα οποία, στην καλύτερη περίπτωση, θα οδηγούν σε απόρριψη των σχετικών ενδίκων μέσων και βοηθημάτων ως απαράδεκτων και στην συνακόλουθη απώλεια χρόνου και άσκοπων δαπανών εκ μέρους των παραγωγών.

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 21:01

Ευλόγως διερωτάται κανείς πώς άραγε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «ρεαλιστικότερη στρατηγική» η ανεύρεση επιχειρημάτων «αναλόγως της εξέλιξης» και του είδους του δικαστηρίου στο οποίο, αρχικά ή μεταγενέστερα, θα αχθεί η εν λόγω διαφορά. Παρόμοια στρατηγική θυμίζει κατασκευή ευκαιριακών επιχειρημάτων της στιγμής, απέχοντας πολύ από το να θεωρηθεί «ρεαλιστική στρατηγική», στο μέτρο που για να μπορεί να «σταθεί» επί αμφότερων δικαστηρίων, ήτοι τόσο πολιτικών όσο και διοικητικών, εγκυμονεί το λιγότερο τον κίνδυνο αντιφατικών,

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 21:01

«αναλόγως της εξέλιξης», ήτοι ανεξαρτήτως της εδραίας νομικής θεμελίωσης, προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο έναν δικηγόρο «a la carte», του οποίου η νομική κατάρτιση και συμβουλή διαμορφώνεται εκ των υστέρων ως αποτέλεσμα των εξελίξεων. Επιπλέον, μια τέτοια προσέγγιση, η οποία αναμφίβολα χαρακτηρίζεται από νομική εφευρετικότητα, πρωτοτυπία και πρωτοφανή ευελιξία, δεν μπορεί παρά να προβληματίζει ως προς την αποτελεσματικότητά της δεδομένου ότι προκρίνει την υποστήριξη επιχειρημάτων ενώπιον «αρχικά» των πολιτικών δικαστηρίων, «επικουρικώς και σε δεύτερο χρόνο» δε, την υποστήριξη των ακριβώς αντίθετων - ή πάντως αναγκαίως διαφορετικών - επιχειρημάτων ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 21:00

Περαιτέρω, η προσέγγιση του ζητήματος του «new deal» ως αντικείμενο δίκης κατ’ αρχήν πολιτικό και επικουρικώς, ήτοι αναλόγως των εξελίξεων (εν προκειμένω αναλόγως απόρριψης ή μη των σχετικών αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων) διοικητικό, εγείρει σε μια πρώτη ανάγνωση ζητήματα δικηγορικής δεοντολογίας στο βαθμό που επιβραβεύει την ανεύρεση και υποστήριξη επιχειρημάτων συγχρόνως και από την μία (σε περίπτωση που το ζήτημα θεωρηθεί αντικείμενο πολιτικής δίκης) και από την άλλη πλευρά (σε περίπτωση που το ζήτημα θεωρηθεί αντικείμενο διοικητικής δίκης) με μόνο σκοπό την μεγιστοποίηση της πιθανότητας δικαστικής νίκης και μάλιστα, δικαστικής νίκης

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 20:59

Συμπερασματικά, ναι μεν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της «έκτακτης εισφοράς» δεν δημιουργεί νομικό προηγούμενο σχετικά με την αρμοδιότητα – δικαιοδοσία όσον αφορά το «new deal», ωστόσο, πέραν του ότι σε κάθε περίπτωση, όπως ήδη ελέχθη, δεν υφίσταται στη χώρα μας δεσμευτικό νομικό προηγούμενο, αποτελεί οπωσδήποτε ερμηνευτικό οδηγό για την περαιτέρω νομολογιακή αντιμετώπιση κάθε ζητήματος που άπτεται της φύσης των ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ και των πράξεων που εκδίδουν.

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 20:59

Είναι όμως επίσης ξεκάθαρο ότι η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τον διφυή χαρακτήρα των ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να αγνοηθεί όταν το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κληθεί να δικάσει επί ζητήματος το οποίο, καίτοι διάφορο, εντούτοις άμεσα συνυφασμένο με τη φύση των ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ και των πράξεων που εκδίδουν.

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 20:58

Ασφαλώς, η με το παρόν υποστηριζόμενη άποψη περί της αναγκαιότητας λήψης υπόψιν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στα πλαίσια της πιλοτικής δίκης για το «new deal», της προγενέστερης απόφασής του στα πλαίσια της πιλοτικής δίκης για την «έκτακτη εισφορά», ουδόλως σημαίνει ότι η προγενέστερη αυτή απόφαση δεσμεύει σε όμοια δικαιοδοτική κρίση καθόσον είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά αντικείμενα δίκης.

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 20:57

Έτσι, σε μια ενδεχόμενη πιλοτική δίκη σχετικά με το ζήτημα του «new deal», καίτοι το αντικείμενό της είναι διάφορο από την πιλοτική δίκη για την «έκτακτη εισφορά» και, επομένως, η δικαιοδοτική κρίση πιθανόν να είναι διάφορη ή να έχει διαφορετικά ερείσματα, η μη λήψη υπόψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προγενέστερης δικής του απόφασης η οποία, ναι μεν είχε διάφορο αντικείμενο, πλην όμως εκρίθη για πρώτη φορά το ζήτημα της φύσης των ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ και των πράξεων που εκδίδουν, θα προκαλούσε το λιγότερο αμηχανία ως προς την έκταση του δικαστικού ακτιβισμού εντός ενός Κράτους Δικαίου

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 20:56

Επομένως, η εμμονή στην πεποίθηση περί ad hoc δικαιοδοτικής κρίσης, πέραν του εκφράζει το προφανές, ήτοι ότι ο δικανικός συλλογισμός σχηματίζεται επί τη βάσει της συγκεκριμένης διαφοράς που άγεται ενώπιον του δικαστή δεσμεύοντας μόνον τους διαδίκους της συγκεκριμένης δίκης, επιπλέον κλονίζει την ασφάλεια και την ενότητα του δικαίου στο βαθμό που ενέχει τον κίνδυνο αυθαίρετων, στεγανών και αθεμελίωτων δικαστικών αποφάσεων.

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 20:56

Εάν δε ληφθεί υπόψη ότι η νομολογία - ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων - στη χώρα μας, συνιστά μία εκ των πηγών του δικαίου, δίχως τούτο να της προσδίδει τον δεσμευτικό χαρακτήρα του νομολογιακού προηγούμενου του αγγλοσαξονικού δικαίου, την καθιστά οπωσδήποτε ερμηνευτική βάση επί της οποίας ερείδεται η εφαρμογή και εξέλιξη του δικαίου.

dimitrios kapetanakis 14/07/2014 20:55

Η απόφαση που εκδίδεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης αφορά ζήτημα «γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων» (άρθρο 1 Ν.3900/2010). Ήδη από την απλή ανάγνωση, ήτοι την γραμματική ερμηνεία, του κειμένου του νόμου, είναι σαφές ότι η εν λόγω απόφαση διαθέτει αν μη τι άλλο βαρύνουσα σημασία στο μέτρο που, εξ ορισμού, εκδίδεται εξ αφορμής ζητήματος μείζονος σπουδαιότητος από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, στα πλαίσια διαδικασίας που συνεπάγεται αυτοδικαίως και υποχρεωτικώς την αναστολή εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων στις οποίες τίθεται το ίδιο ζήτημα.

Νίκος Κανάκης 14/07/2014 19:50

Κε ΜΙΧΑΗΛ έχεις δίκαιο! Άμα βάλει κανείς τα νούμερα εισροών-εκροών για τους καλοκαιρινούς αυξημένους αλλά και τους υπόλοιπους μήνες που λείπουν το 2016 ίδια με αυτά του 2015 (χωρίς τους ρύπους όμως), η εικόνα είναι πως ότι μπαίνει ακριβώς θα βγαίνει +/- κάτι ψιλοεκκατομύρια... Προφανώς το ίδιο και μετέπειτα!!

Άμα θέλουν ακρίβεια στην οικονομία (για τους άλλους πάντα) πως το πετυχαίνουν ε?? Μόνο στα ελλείμματα δεν τους ένοιαζε!!!

τραμπουκος energy 14/07/2014 19:37

άρα οι αποζημιώσεις των παραγωγών που θα κερδίσουν τις αγωγές, θα "φύγουν" από τον ισολογισμό του ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ... έξυπνο!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 14/07/2014 16:45

Για όποιον επίσης έλυσε την άσκηση του λογαριασμού για όλο το 2016 υπό αυτούς τους όρους, θα είδε πως απλά όσα χρήματα θα μπαίνουν τόσα περίπου θα βγαίνουν για να πληρωθούν οι ΑΠΕ ισοσκελισμένα, χωρίς να παράγεται άλλο νέο πλεόνασμα. Κατά συνέπεια η όποια "κάβα-πλεόνασμα" φτιαχτεί μέχρι τέλος του 2015, είναι για να βγάλουμε τις διακυμάνσεις του μέλλοντος. Το πλεόνασμα 152 εκατ. που φαίνεται για τον Μάιο του 2016, μόλις π.χ. καταγραφούν και οι πληρωμές για τους καλοκαιρινούς μήνες του 2016, στα τέλη του 2016 θα έχει πέσει στα π.χ 50 εκατ. Και το 2017 πάλι τον Μάιο το πλεόνασμα στα 150 εκατ και το Δεκ του 2017 ξανά στα 50 εκατ. κ.ο.κ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 14/07/2014 16:39

Μην φοβάσαι... φίλτατε "ταρμπούκος energy" και το πλεόνασμα δεν είναι για χόρταση!!. Για όποιον μελέτησε το δελτίο ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, θα είδε πως ο ν. 4062 αντικαθιστά ΠΛΗΡΩΣ τον ν. 4001 για την εισφορά δικαιωμάτων ρύπων στον λογαριασμό. Το αποτέλεσμα είναι, όπως φαίνεται και στους αναλυτικούς πίνακες του ΛΑΓΗΕ, πως έσοδα από δικαιώματα ρύπων ΔΕΝ θα υπάρχουν από 1/1/16 για τον λογαριασμό ΑΠΕ. Συνεχίζω...

τραμπουκος energy 14/07/2014 12:55

αλλη μια απεργία της ΓΕΝΟΠ για να πάει η ΟΤΣ στο θεό, και το κλείσαμε το έλλειμμα. Αμήν! Και μετά θα έρθει το πλεόνασμα για να αποφασίσουμε οτι το ΝΟΜΕ δεν μας "βολεύει" και να επιστρέψουμε στα παλιά τερτιπια ... γιατί η δικαιολογία θα είναι, όπως και τότε, τι θα το κάνουμε τόσο πλεόνασμα στο λογαριασμό ΑΠΕ!!! Σίγα μην αφήσουμε τους "φωτοβολταϊκούς" να το φάνε ... ο εθνικός διχασμός από δεξιούς και αριστερούς, έχει μετατραπεί πλέον σε "φωτοβολταϊκούς", "αιολικούς" και "εναλλακτικούς με φυσικό αέριο". Μέσα στους "φωτοβολταϊκούς" δε είναι αυτοί με τις στέγες, τα νησιά, οι αγρότες, οι ΣΠΕΦιτες και εγώ δεν ξέρω πόσες ακόμα οργανώσεις. Διαίρει και βασίλευε !!! αντε καλά μπάνια ....

τραμπουκος energy 12/07/2014 17:59

ματαιώτης, ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιώτης ...

RES 2 10/07/2014 18:04

Τα ερωτήματα είναι σαφή: Πότε προσδοκάτε απόφαση σε πρώτο βαθμό στα πολιτικά δικαστήρια; Ακόμα κι αν σε πρώτο βαθμό δικαιωθείτε μετά από χρόνια, ποιος αφελής πιστεύει ότι δεν θα προσφύγει το Δημόσιο σε ένδικα μέσα; Υπάρχει δυνατότητα να αποφευχθεί η κρίση των ανωτάτων δικαστηρίων; Αν όχι, ποιον συμφέρει η διαιώνιση μιας αντιδικίας με (πιθανά) αρνητικό αποτέλεσμα μετά από χρόνια (οικονομικής) ταλαιπωρίας των παραγωγών;

ELIAS KOLLYRIS 10/07/2014 12:07

Για το λόγο αυτό εξαρχής έχουμε προτείνει ως ενδεδειγμένη στρατηγική: προσφυγή αρχικά στα πολιτικά δικαστήρια, επικουρικώς και σε δεύτερο μόνο χρόνο στα διοικητικά δικαστήρια (αναλόγως της εξέλιξης) και σε κάθε περίπτωση όχι μέσω «πιλοτικών δικών».

ELIAS KOLLYRIS 10/07/2014 12:07

Για το λόγο αυτό εξαρχής έχουμε προτείνει ως ενδεδειγμένη στρατηγική: προσφυγή αρχικά στα πολιτικά δικαστήρια, επικουρικώς και σε δεύτερο μόνο χρόνο στα διοικητικά δικαστήρια (αναλόγως της εξέλιξης) και σε κάθε περίπτωση όχι μέσω «πιλοτικών δικών».

ELIAS KOLLYRIS 10/07/2014 12:07

Συνεπώς πέραν από θεμιτές νομικές απόπειρες αντιμετώπισης του new deal κρίσιμο είναι καθ’ ημάς ότι σε τέτοιου είδους υποθέσεις, η επιλογή αν μη τι άλλο της ρεαλιστικότερης (με βάση τις συνθήκες όπως διαμορφώνονται) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ δεν πρέπει να λησμονάται.
Γιατί στόχος κάθε δικηγόρου και παραγωγού που θέλει να αντιμετωπίσει το new deal δεν μπορεί παρά να είναι κυρίως πως θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να κερδίσει τη δίκη και όχι απλώς η επιτυχής διεκπεραίωση – εισαγωγή της υπόθεσης στο αρμόδιο Δικαστήριο.

ELIAS KOLLYRIS 10/07/2014 12:06

Σημειωτέον ότι η προσπάθεια εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (αναστολή 50% -για μικρό χρονικό διάστημα ημερών- κατά του ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ λόγω υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής σε αυτούς ως «φορολογικές αρχές») δεν θεωρούμε ότι έχει πρακτικά πιθανότητα επιτυχίας.
Για να λέμε τα πράγματα απλά και καθαρά και να μην ξεχνάμε την ουσία η υπόθεση στο ΣτΕ μέσω ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ δυστυχώς χάθηκε.

ELIAS KOLLYRIS 10/07/2014 12:06

Συνεπώς δεν είναι ακριβές ότι «τα διοικητικά δικαστήρια αναδεικνύονται σε κεντρικό πυλώνα για την αντιμετώπιση νομικών ζητημάτων που προκύπτουν από το New Deal».
Αντίθετα για τα θέματα της ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ (που έθιξε το new deal) αρμόδια ήταν και παραμένουν κατεξοχήν τα πολιτικά δικαστήρια.

ELIAS KOLLYRIS 10/07/2014 12:06

Η απόφαση του ΣτΕ για την «έκτακτη εισφορά» δεν δημιουργεί αντικειμενικά νομικό προηγούμενο αναφορικά με την αρμοδιότητα – δικαιοδοσία όσον αφορά στο new deal, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο θεώρησε την ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ και μόνο ως φόρο και τους ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΗΕ για την συγκεκριμένη επιβολή και μόνο ως διφυές νομικό πρόσωπο και όχι εν γένει.

ELIAS KOLLYRIS 10/07/2014 12:05

Η αντιμετώπιση του new deal αποτελεί αναμφίβολα πρόκληση για κάθε νομικό και δη μάχιμο δικηγόρο ασχολείται συναφώς, λόγω της πρωτοτυπίας των θεμάτων και της de facto υπεροχής του Κράτος στο να νομοθετεί ουσιαστικά υπέρ του ιδιώτη αντισυμβαλλομένου (ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ), θέτοντας συνεχή εμπόδια (βλ. υποχρέωση για υποβολή υπεύθυνης δήλωσης) και εκμεταλλευόμενο τις υπαρκτές αγκυλώσεις του ελληνικού δικανικού συστήματος.

ELIAS KOLLYRIS 10/07/2014 12:05

Ηλίας Δ. Κολλύρης
Δικηγόρος – Διδάκτωρ Νομικής
________________________________________
Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση όλων των παράγωγων Φ/Β, ενυπογράφως και όλως συνοπτικώς, λεκτέα τα ακόλουθα ιδίως προς αποκατάσταση της πλήρους εικόνας εν σχέσει προς όσα πραγματεύεται το ως άνω άρθρο.

archaeo pteryx 09/07/2014 20:10

Οι ΑΠΕ είναι μια επιδοτούμενη φούσκα. Μόνο όσο επιδοτούνται. Να προωθεί κανείς και μετοχές για αυτό, το μόνο που πετυχαίνει είναι η προώθηση ατελέσφοροων επιδοτήσεων. Μην ακούς εμένα, ακου τι είπε ο ΑΔΜΗΕ στην μελετη επάρκεια ισχύος του Οκτ 2013, σελ 40 και 50...

Τριανταφυλλος Μπαλωτής 08/07/2014 20:17

Σου αρέσει που αν και 5 μήνες αργότερα από τους άλλους δύο (Αύγ. 2012 – Ιαν.2013) και με μικρότερο κόστος παίρνεις 29% περισσότερο απ' αυτούς, αφού κατάφερες να τους στείλεις στο 0,2954; Σου αρέσει που αφαίρεσες χρήματα από τους 11άρηδες και 12άρηδες και τα έβαλες στην τσέπη σου; Σ' αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να απολογηθείς για τον ρόλο σου και να δώσεις απαντήσεις. Και όχι αποπροσανατολισμό και συσκότιση με αλχημείες...!!!

Τριανταφυλλος Μπαλωτής 08/07/2014 20:17

Αντώνη OFFshore Καλλογιάννη
Πετάς την μπάλα στην εξέδρα και προσπαθείς να εκτρέψεις την κουβέντα. Η ταμπακιέρα είναι το οριζόντιό σου και τα αποτελέσματα που περιέγραψα πριν. Γι αυτά έχεις να πεις κάτι; Αυτούς τους αγρότες σαν σύνδεσμος τους ωφέλησες ή τους χαντάκωσες; Σου αρέσει που με 3 μήνες νωρίτερα (Ιαν. - Απρ. 2013) κατάφερες να παίρνεις διπλάσια τιμή (0,377 – 0,1931) από τους 2; συνέχεια....

Αντώνης Καλογιάννης 08/07/2014 16:57

Κυριε Μπαλωτή,επίσης πάρτε σειρά και απαριθμήστε μας ενα ένα τα επιμέρους κόστη του έργου σας.

Εδώ θα φανείτε όλοι αν είστε παληκάρια.

Αλλά θέλω ακρίβεια, όχι γενικολογίες.

Αντώνης Καλογιάννης 08/07/2014 16:48

Και ασφαλώς καταλαβαίνετε οτι ιστορίες του στυλ "σκάψαμε όλο το βουνό", "δε μας τα έφερναν και πήραμε ακριβότερα", "ο EPC με μάδησε αλλά δεν έβρησκα άλλον εκείνη την περίοδο", "πλήρωσα 40 χιλιάδες όρους σύνδεσης" είναι ως ένα βαθμό ανεκτά στοιχεία που μπορούν ανεβάσουν το κόστος του έργου αλλά όλα αυτά ισχύουν τόσο για τους παλιούς ,όσο και για τους καινούργιους. Επιπλέον ο προγρσμματισμός και η διορατικότητα ενός επιχειρηματία είναι απαραίτητα στοιχεία. Αν είσαι ένας τυχαίος ή τα πάς όλα στο "χαλαρό", μην περιμένεις οι άλλοι να πληρώνουν.
Ακούω τα στοιχεία σας κύριοι.

Αντώνης Καλογιάννης 08/07/2014 16:34

Κύριε Μαντζανά αν πραγματικά θέλετε να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση απαριθμήστε ένα ένα τα κόστη του πάρκου σας.Το ίδιο και ο έταιρος Καπαδόκης ο Fletser που το έφτιαξε με 350 σχεδόν....Έτσι ε; Αυτά διαβάζω και μάλλον αυτό που χρειάζεσται ένας ένας είναι καταγγελία στον εισαγγελέα για ψευδή τιμολόγια.
Για πάμε παιδιά. Ένα -ένα τα κόστη σας.
Στη συνέχεια θα εξετάσουμε ΤΙ άλλαξε έως το 2013 και τα τσιμέντα στοίχισαν 1/3, οι βάσεις πλέον δεν ηταν επιχρυσωμένες,η περίφραξη είχε λογικό κόστος κι όχι όσο το τρέχον μέτρο του φράγματος στον Έβρο.
Αλλά θα συγκρίνουμε όμοια πράγματα. Γερμανικό-Γερμανικό,Κινέζικο-Κινέζικο. Σταθερό-Σταθερό κ.ο.κ

OFFshore PV 08/07/2014 15:31

Άκρως φυσιολογικό, όταν δεν είσαι "μπανανια".
Βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα, για τα "κοράκια", που έκαναν χρυσές δουλειές, με της παράτυπες αγοραπωλησίες.

OFFshore PV 08/07/2014 15:12

@fletser cool
Μπορείς, να ερωταπαντας όσες φορές θες.
Μεταεορτια, καταφέρεσαι κατά του ΠΣΑΦ, και των εγκαλείς να εφαρμόσει, το διαίρει και βασίλευε, που εφάρμοσαν όλοι οι υπόλοιποι, και είδες που κατέληξαν!!!

fletser cool 08/07/2014 13:46

ΠΟΙΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΟΤΙ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ 2011 ΚΟΣΤΙΖΕ 50000 ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕ ΚΑΙ ΠΟΝΕΣΕ 344521,03 ΕΥΡΩ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΦΟΡΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ Ο Λ Ο Ι .ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΚΟΠΤΕΣΘΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΞΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ Κ ΟΧΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ .ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΟΣ Ο ΠΣΑΦ ΘΑ ΚΑΤΑΝΟΟΥΣΕ Κ ΘΑ ΕΞΑΙΡΟΥΣΕ ΑΥΤΟΥΣ Κ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΝ ΣΥΛΟΓΟ ,ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΟ 20 ΛΕΠΤΑ ΑΛΛΟ 38 ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ .ΛΕΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ .Ε ΟΦ ΣΟΡ Η ΚΑΛΟΓΙΑΝΗ Η ΟΠΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΣΑΙ ΕΝΩ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ Ε ΚΩΣΤΑ

Τριανταφυλλος Μπαλωτής 08/07/2014 11:29

Απ' τους υπόλοιπους όσοι είναι το 2011 παίρνουν λιγότερο απ' τους επαγγελματίες και όσοι το 2012 σχεδόν τα ίδια, πολύ λιγότερο όμως απ' ότι θα έπαιρναν αναλογικά.
Και όλα αυτά ώστε ο κος OFFshorePV – Αντώνης Καλλογιάννης κ.λ.π. αντί για 15% πάνω απ' τον επαγγελματία να πάρει 32,3%, δηλαδή αντί για 0,3277 (0,285 +15%) να πάρει 0,377 (0,428-12%).
Αγαπητέ Θέμη, έτσι καταλαβαίνει ο άνθρωπος το δίκαιο....!!!!

Τριανταφυλλος Μπαλωτής 08/07/2014 11:29

Δύο απ' αυτούς -με κλειδωμένη τιμή 0,441 (0,45058 το 2014)- έχασαν το 18μηνο που έληγε 31 Ιουλ. 2012 και συνδέθηκαν Αύγ.- Σεπ. 2012 με τιμή 0,3357 και κόστος 202 & 190 χιλ. αντίστοιχα. Αυτοί εξ' αιτίας του οριζόντιου όχι μόνο δεν παίρνουν πάνω από το 0,36 των επαγγελματικών, αλλά κουρεύονται και +12% και πάνε στο 0,2954.
Το ίδιο γίνετε και με 2 που συνδέθηκαν τον Απρίλιο του 2013. Είχαν κλειδωμένη 0,4034 και επειδή έχασαν το 18μηνο πήραν 0,2195. Αυτοί με οριζόντιο -12% πάνε στο 0,1931 και οι επαγγελματίες της ίδιας περιόδου στο 0,27.
συνέχεια.....

Τριανταφυλλος Μπαλωτής 08/07/2014 11:27

OFFshorePV – Αντώνης Καλλογιάννης κ.λ.π.
Παρ' ότι είπα δεν θα επανέλθω, το κάνω για τελευταία φορά για να γίνω κατανοητός και από τον THEMIS MANTZANAS.
Είμαι γεωτεχνικός – μελετητής και έχω επαγγελματικό όπως και ο Θέμης Χ.Ε. με σύνδεση 17 Ιαν. 2011 και κόστος 332.000. Η παρέμβασή μου όμως δεν έχει να κάνει με τα επαγγελματικά. Τα σχόλιά μου αναφέρονται στις ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ αδικίες των αγροτικών.
Λόγω της δουλειάς μου είμαι σε καθημερινή επαφή με τους αγρότες. Σε 17 απ' αυτούς - σε συνεργασία με Ηλεκτρολόγο Μηχανικό - ετοίμασα το 2010 τους φακέλους που κατατέθηκαν στην ΔΕΗ και με τους περισσότερους μιλάω σχεδόν καθημερινά. συνέχεια....

Λεωνίδας Παπαχρήστος 07/07/2014 16:29

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ξέρεις κανένα τηλέφωνο η email για να επικοινωνήσω μαζί τους;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

THEMIS MANTZANAS 07/07/2014 14:52

Κυριε ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΤΙΠΟΤΑ... ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ... ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΤΟΝ ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 2007 ΠΗΡΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟ 2009 ΠΗΡΑ ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2010 ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟ 2011 ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ....ΜΕ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟ ΔΕΝ ΚΛΕΒΩ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΤΕ ΡΟΥΦΑΩ ΜΕΛΟΥΔΙ ΚΑΝΕΝΟΣ.. ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΠΟΝΗΡΟΣ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕΣ ΤΟ 13 ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΕΜΠΑΖΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΩΘΕΙΣ ΕΣΥ Ο ΤΕΛΕΤΑΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ....ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΤΑΡΙΦΕΣ 2009 ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 2013
ΚΟΣΤΟΣ ΜΕ ΤΙΜ .289.000
ΔΕΗ 10.000
ΕΞΟΔΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2007-2011 16.000 ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΩ
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΠΑΡΕ ΤΗΛ 6972631967

OFFshore PV 07/07/2014 14:49

Από τη μια σιωπώ (OFFshore PV), και από την άλλη φλυαρώ (Αντώνης Καλογιάννης)... εεε ναι λοιπόν, είμαι ο John Forbes Νας, (κοινώς ένας Υπέροχος Άνθρωπος)!!!

Τριανταφυλλος Μπαλωτής 07/07/2014 12:56

Αντώνης Καλογιάννης - OFFshore PV
Μια τελευταία ερώτηση που ενδεχομένως (αν απαντηθεί ειλικρινά) οδηγεί σε ''αποκαλυπτήρια" και δεν επανέρχομαι μαζί σας:
- Πέρα από απόλυτη ταύτιση απόψεων μεταξύ σας, μήπως υπάρχει και ταύτιση προσώπων (κοινώς ταυτοπροσωπία);
Είμαι πολύ παλιός στο διαδίκτυο και η διαίσθησή μου σπάνια με προδίδει.

Σπύρος Μ. 07/07/2014 12:13

Βάση Δελτίου ΗΕΠ η ΔΕΗ Α.Ε έχει την κατοχή της 16 Υδροηλεκτρικές μονάδες 3172,7MW. Στην απεργία έβγαλε εκτός 900MW. Στο Δελτίο του Ειδικού λογαριασμού λαμβάνονται υπόψη ως ΑΠΕ τα 220MW ΜΥΗΣ οπότε το 7% θεωρείται ΑΠΕ.
Παρακολούθησα στην τηλεόραση δήλωση αντιπροσώπου της ΓΕΝΟΠ ότι " μια 400αρα μονάδα φυσικού αερίου τις ημέρες της απεργίας "αποβλήθηκε" από τον ΛΑΓΗΕ εκτός ΗΕΠ λόγω αδικαιολόγητα υψηλού κόστους προσφοράς"???

ΘΕΜΗΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ 07/07/2014 11:59

ΜΕ 800ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ,

ΘΕΜΗΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ 07/07/2014 11:50

«Στα σχέδια μας είναι η δημιουργία εθνικού πάρκου του Αζερμπαϊτζάν στη Θεσσαλονίκη καθώς και η υλοποίηση δράσεων που αφορούν τα αρχαιολογικά μουσεία και συγκεκριμένα τα μουσεία ισλαμικής τέχνης»,
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΘΑ ΣΠΡΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΡ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ,
ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ,
ΤΕΛΗ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑΡ

OFFshore PV 07/07/2014 10:57

Ο κ. Καλογιάννης έκανε μια προσπάθεια να αποτυπώσει κάποια πράγματα, άλλα μας τα χαλάει λίγο στα "τζάμπα πάρκα"!!!
Τώρα ο κ. Μπαλωτης μας προκαλεί τουλάχιστον τον γέλωτα, με τον αν, ο άνωθεν, εντάσσεται στα δρώμενα του ΠΣΑΦ...
ΕΛΕΟΣ πια, δεν βλάπτει και λίγο σοβαρότητα!!!

Υ.Γ Απ' ότι βλέπω το afo σου κάνει καλό!!!

Τριανταφυλλος Μπαλωτής 06/07/2014 23:44

γ) Οι αλχημείες των υπολογισμών σου στις τιμές και στα κόστη, τα βαρύγδουπα "να ψοφήσουν οι άλλοι" (... η κατσίκα του γείτονα) και η αποστροφή σου στην αναλογικότητα παραπέμπουν σε αρθρογράφο του afo και οδηγούν σε συνειρμούς...
Έχεις κανενός είδους σχέση μαζί του; Επειδή εκείνος δεν λέγεται .....Αντώνης Καλογιάννης!!

Υ.Γ.
Πάντως σου αναγνωρίζω πως θεμιτά και αθέμιτα δίνεις τον υπέρ πάντων αγώνα για να προασπίσεις την στρεβλή, οριζόντια και άδικη λύση που σε βόλεψε και διαισθάνεσαι πως κινδυνεύει να χαθεί.

Τριανταφυλλος Μπαλωτής 06/07/2014 23:43

κ. Καλογιάννη
α) Ποιος βλέπει η δεν βλέπει πέρα απ' την μύτη του φαίνεται απ' τα κείμενά του. Σε κάθε περίπτωση άσε άλλους να το κρίνουν.
β) Το ποιος αναλώνετε στο ίντερνετ είναι αστείο. Αρκεί να μετρήσει κάποιος τα σχόλιά σου. Είσαι ο πρώτος και με διαφορά....

συνεχίζετε

archaeo pteryx 06/07/2014 22:15

χμμ... ενδιαφέρον! Τα Υ/Η είναι τελικά ΑΠΕ. Ευτυχώς γιατί αυτό νομιζα και εγώ αλλά ολοι οι πρασινοι μου έλεγαν δεν είναι. Και φυσούσε του σκοτωμού 2-3 μέρες τώρα, και έχουμε 1793,4 αιολικά μεγαβάτ που έχουν κοστίσει περί τα 3 δις ευρώ. Που πήγαν τα 3 δις ευρώ και τα 1793,4 αιολικά μεγαβατ? Μα δεν μάθαμε από την Γερμανικη εμπειρία ότι όταν περιμένουμε αέρα ψάχνουμε για εφεδρείες για να κρατηθεί το σύστημα; Θα βάλουμε κι άλλα αιολικά;

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 06/07/2014 21:31

Η νομική φλυαρία αγαπητέ RES 2 βρίσκεται στο να ρωτάει αφελώς δημόσια με άρθρο δικηγόρος αν το κόστος σύνδεσης του ΔΕΔΔΗΕ τάχα μετράει ή όχι!! Δηλαδή αν ο Πάπας είναι Χριστιανός!! Μη μου πεις ότι θα μας προστατέψει με τέτοιες ερωτήσεις...!!
Θα το πω ακόμα μια φορά, γιατί οι επενδυτές που επένδυσαν χρήματα το ξέρουν καλύτερα από τον καθενα και δεν χρειάζονται δικηγόρο για να τους μάθει επενδυτικό αλφάβητο. Περιλαμβάνονται όλα στο κόστος επένδυσης πλην της γης και του ΦΠΑ. Εσείς κύριοι δικηγόροι μόλις μάθατε από ΦΠΑ οπότε τα μπερδεύετε ακόμη...

Δημήτριος Τραγάκης 05/07/2014 09:51

Και εγώ που με την οικογένεά μου που δουλέβαμε χειρονακτικά επί μήνες στη πλαγιά ενός κακοτράχηλου βραχώδους λόφου για να στήσουμε το πάρκο μας και τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία κόστους που έχουμε είναι τα των υλικών που αγοράσαμε και η σύνδεση με τη ΔΕΗ, τί κόστος έργου θα δηλώσουμε;

Πανος Νακου 04/07/2014 21:35

τι πριν τι μετά το new deal τα ίδια και τα ίδια κουραστικά σχόλια...και κανένας δεν έχει πεί οτι αν θέλουν να αντιμετώπιζουν τα πάρκα ως επενδυτικά προιόντα,για να ελέγξουν το βαθμό απόδοσης,θα πρέπει να τα φορολογήσουν και ως επενδυτικα και οχι ως επχειρησεις!σε όλους τους τομείς της αγοράς ο καλός επενδυτής είναι ο ώριμος που παίρνει και τις καλύτερες τιμές υλοποιησης ενός έργου..εχω ασχοληθεί με καυσιμα,lpg,ακίνητα και βιοαέριο και παντόυ ισχύει αυτό...

RES 2 04/07/2014 21:00

Αν υφίσταται θέμα προσωπικών δεδομένων, προφανώς και το όλο δεν είναι ¨νομικές φλυαρίες". Εκτός και αν κάποιος πιστεύει (αφελώς) ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη ετέθη για λόγους διαφάνειας και διευκόλυνσης των νομικών διεκδικήσεων των παραγωγών.

Αντώνης Καλογιάννης 04/07/2014 20:57

Και το κόστος της γης είναι σχετικό.Εγώ θα έπαιρνα όρους σχεδόν 35 Κ ,και τελικά αγόρασα αγροτεμάχιο 10 στρ σε σχετικά κοντινή απόσταση από μέση τάση για 25 Κ.Οι όροι μου ήρθαν 16 χιλιάδες,αλλά με αυτά που διαβάζω δεν ξέρω αν έκανα καλά που μείωσα το φαινομενικό κόστος .
Για το λόγο των υποκειμενικών επιλογών που υπεισέρχονται σε κάθε επένδυση κρίνω όλη αυτή την πονηρή απαίτηση δήλωσης κόστους ιδιαίτερα άδικη και αστήρικτη.
Όπως και με τον απαράδεκτο και αβάσιμο τρόπο που κριθηκε η περικοπή στο New Deal, επιμένω και θα επιμένω οτι μοναδικό κριτήριο πρέπει να είναι οι διεθνείς τιμές των πανελ ανά εποχή και τίποτε παραπέρα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 04/07/2014 20:49

Κε Λωνίδα Παπαχρήστο είναι κάποιος συνταξιούχος απόστρατος με αγροτικό φβ στο όνομα της γυναίκας του, που κυνηγάει δικαστικά μαζί και με ´αλλους οριζόντια σφαγμένους αγρότες το θέμα του ισοπεδωτικά οριζόντιου κουρέμματος στα αγροτικά φβ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 04/07/2014 20:44

Κάποιο υπάλληλοι στον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ θα αρχίσουν να βγάζουν ´εξτρα μεροκάμματο πουλώντας τα εξατομικευμένα στοιχεία κόστους των εγκαταστάσεων ΑΠΕ (αιολικά, φ/β, υδροηλεκτρικά κλπ) σε κοράκια αγοραστές στο μέλλον. Θα έχουν έτσι την ευκαιρία να χτυπούν συγκεκριμένα έργα, επιχειρηματίες, ακόμα και ομίλους ολόκληρους. Δεν είναι απλώς βιομηχανική κατασκοπία που λέει ο κος Χαραλαμπίδης αλλά αποξήλωση κάθε έννοιας επιχειρηματικού απορρήτου. Όσοι μάλιστα δεν έχουν καν δανειστεί και άρα αποκαλύψει/μοιραστεί το παραμικρό από τα κόστη τους με τράπεζες, βγαίνουν με το στανιό στο κλαρί από το ΥΠΕΚΑ με τη βάση αυτή.
Η βάση δεδομένων αυτή είναι εντελώς παράνομη!

Αντώνης Καλογιάννης 04/07/2014 20:32

Όσο για σας κύριε Μπαλωτή ,καλά είναι να βλέπουμε και πέρα από τη μύτη μας. Οχυρώνεσαι γιατί σε συμφέρει στη θεωρία της αναλογικότητας και ας πάνε οι άλλοι να ψοφήσουν.
Ζητάτε κι εσείς να πάιρνετε 43 ή 47 λεπτά και οι άλλοι του 13 να παίρνουν 28. Δηλαδή για 50 χιλιάρικα διαφορά κόστος κατασκευής θέλετε να τζιράρετε παραπάνω από εμάς τα κορόιδα σχεδόν 25 χιλιάρικα το χρόνο. Και αναλώνεσαι στο ιντερνετ γράφοντας πύρινους λόγους για τα "καταπατημένα" συμφέροντά σου.Ο ατομικισμός στο έπακρο. Και η διαστρέβλωση των πραγμάτων στον υπέρτατο βαθμό.

Αντώνης Καλογιάννης 04/07/2014 20:21

Κϋριε Ματζανά ,ωραία η προπαγάνδα ,αλλά τα διεθνή στοιχεία σας διαψεύδουν. Αν εσείς κάνατε πάρκο με 315 χιλιάρικα κι ενώ η μέση τιμή Γερμανικών πανελ έπαιζε στο 1,6 ευρώ/Watt ήδη από το Μάρτιο του 11, αυτό σημαίνει οτι τα λοιπά κόστη σας στοίχισαν 315-160 = 155 χιλιάρικα.
Για να σας αναγνωρίσουμε εσάς οτι τα 315 είναι πραγματικά κι όχι μουσαντέ, θα πρέπει κι εσείς να αναγνωρίσετε οτι το 13 με μέση τιμή Γερμανικών στα 0,8 ευρώ/Watt , το τελικό κόστος επενδυτή επρεπε να είναι 80+155=235 ,χοντρικά 230 χιλιάρικα. Εσείς όμως πετάτε για την προπαγάνδα σας "τσάμπα πάρκα του '13 με 150 χιλιάδες" για να "δικαιολογήσετε τα 19 λεπτά υπουργικό μπόνους που ρουφάτε από το μεδούλι μας

Σπύρος Μ. 04/07/2014 20:15

Τις μέρες της απεργίας της ΓΕΝΟΠ η χώρα αποφεύγει το γενικό blackout λόγω των φωτοβολταϊκων κατά δήλωση όλων των αρμόδιων φορέων!! Αποδεικνύεται χωρίς να κλείσει κανένας τον διακόπτη ποια είναι η προσφορά των ΑΠΕ στην προμήθεια ενέργειας της χώρας και εσείς συζητάτε ποιός θα πληρώσει το έλλειμα. Ακόμα να καταλάβετε ότι το έλλειμα δημιουργήθηκε λόγω των απίστευτων νομοθετικών παρεμβάσεων των Κυβερνούντων. Οι άδειες, οι ταρίφες και τα συμβόλαια δόθηκαν από το Κράτος, ποιός φταίει?? Ο επενδυτής ????

Μπάμπης Χαραλαμπίδης 04/07/2014 20:14

Νομικές φλυαρίες. Σιγά μην ρωτήσουμε τον υπουργό για το τι σημαίνει κόστος επένδυσης, έτσι ώστε ναρθει και αυθαίρετα να βγάλει κατηγορίες κόστους εκτός λες και δεν τις πληρώσαμε. Με εξαίρεση το κόστος της γης, τα πάντα που δαπανήθηκαν για να στηθεί και να λειτουργήσει κάθε πάρκο περιλαμβάνονται. Τόσο απλά!

Όσο για τα προσωπικά δεδομένα θα συμφωνήσω πως η βάση δεδομένων αυτή δεν είναι ότι πιο νόμιμο. Ίσως μάλιστα περνάει και τα όρια της βιομηχανικής κατασκοπίας... να διαθέτει τέτοια στοιχεία ο διαχειριστής, που αργότερα θα ιδιοτικοποιηθεί ενδεχομένως κιόλας!!!

Λεωνίδας Παπαχρήστος 04/07/2014 19:50

Άκουσα ότι κάποιοι αγρότες έπιασαν δικηγόρο και πάνε στα δικαστήρια. Γνωρίζει κανείς κάτι περισσότερο για να έρθω σε επαφή μαζί τους;

THEMIS MANTZANAS 04/07/2014 17:40

...κυριε ΑΝΤΩΝΗ εσεις του 2013 ξερατε πολυ καλα πως το καραβι βουλιαζει με τιμες παλιες και κοστοι στο τζαμπα ( οι τιμες πεφταν 20% τον μηνα το τελευταιο 3μηνο του 2011,κλπ )οταν αρχισε η κριση, αλλα κανατε τα παρκα και γνωριζατε που θα παει το πραμα...τωρα δεν σας φταιμε εμεις σαν εργου δικο μου με πανελ Γερμανικα κοστος 315000 ευρω σταθερα....16- 5-2011...αντε γεια......

Τριανταφυλλος Μπαλωτής 04/07/2014 17:36

Κύριε Καλογιάννη
Γράφεις πολλά και δεν λες τίποτα.
Έκανα μία σαφή και ξεκάθαρη καταγγελία. Έχεις να πεις τίποτα το συγκεκριμένο επ' αυτού ή θα μιλάς περί ανέμων και υδάτων;

Αντώνης Καλογιάννης 04/07/2014 16:32

Κύριε Κύρου, ωστε είχε δίκιο ο εν λόγω κύριος, έτσι; Τα καλά και συμφέροντα. Πριν ενα χρόνο πήγαινε και ερχόταν ο μαρθαβουρτσιμός αλλά τώρα που καβαλήσαμε τα ψηλά στρώματα στις ταρίφες παίζουμε με τον πόνο του άλλου εκ του ασφαλούς.
Ακριβά -φτηνά υλικά και κατασκευή είναι επιλογή του επενδυτή.
Δεν μπορούν όλοι να το παίζουν "δεν ήξερα" , " με κορόιδεψαν" "δεν είχα επιλογές" και να πιάνει την παλαβή κρυβόμενος πίσω από την γενικόλογη έννοια "κόστος κατασκευής. Τα λεφτά των επενδύσεών μας είναι σημαντικά ποσά και η "αφέλεια" ανήκει μάλλον σε πονηρούς παρά σε πραγματικά ανήμπορους να διαχειριστούν τα χρήματά τους

energy paribus 04/07/2014 16:30

Πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιος τα κονόμισε από τις εισαγωγές με προθεσμιακά συμβόλαια γνωρίζοντας εδώ και καιρό για τις απεργίες των εργαζομένων της ΔΕΗ και πόσο μπήκαν μέσα οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας.Στο παρελθόν η energa αν θυμάμαι καλά έμπαινε 1 εκ. την ημέρα μέσα και τα λεφτά τα βγάλανε οι τριγύρω κάποιων συνδικαλιστών...

Αντώνης Καλογιάννης 04/07/2014 16:20

Κύριε Κωστόπουλε , το "ΌΛΟΥΣ ΕΜΑΣ" προφανώς το χρησιμοποιείτε για τον εαυτό σας και όλους όσους έχετε καταβολευτεί με τις μηχανοραφίες και την συστηματική προπαγάνδα του γνωστού "Συλλόγου" που μας έχουν φτάσει σε αυτά τα χάλια οπού επενδυτής του '11 που μπορούσε να υλοποιήσει με 50 χιλιάδες διαφορά από έναν του '13 να πληρώνεται με 15 λεπτά επιπλέον. Το χαρακτηρισμό περι αναίδειας τον επιστρέφω όχι για λόγους αοριστόλογης κοκορομαχίας,αλλά γιατί πατάτε στον λαιμό του άλλου και το θεωρείτε και δικαίωμά σας από πάνω εγκαλώντας για ημιμάθεια και προκλησεις. Εκεί που μας χρώσταγαν μας παίρνουν και το γαίδαρο δηλαδή....

KOSTAS KIROU 04/07/2014 15:13

Με έκπληξη βλέπω ότι άρχισε ο δεύτερος γύρος των μαχών Παλαιών και Νέων, Βορείων και Νοτίων. Θα σοβαρευτούμε καθόλου….. ή θα συνεχίσουμε έτσι ακάθεκτοι πάλι. Δεν βλέπω πουθενά ακόμη το όνομα Λουμάκης….. τι έγινε συνάδελφοι…. τον συγχωρήσατε ή διαπιστώσατε ότι είχε δίκιο με την παραμετροποίηση.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 04/07/2014 14:13

ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ, ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΙΔΕΣΤΑΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟΥ ΚΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ, ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ Η΄ΣΥΓΓΕΝΙΚΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΒ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗΣ ΗΜΙΜΑΘΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ "ΤΥΦΛΑΣ" ΠΟΥ ΤΑ "ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ", ΒΓΑΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ!! ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΤΥΦΛΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΕΙ ΚΙΟΛΑΣ, ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΒΡΑΖΟΥΝ... ΑΠΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟΥΣ!!

Αντώνης Καλογιάννης 04/07/2014 14:09

Και λοιπόν κύριε Μαντζανά; Τι θελέτε να μας πέιτε, οτι δίκαια εμείς παίρνουμε 28 λεπτά κι εσείς 43 ή 47;
Όταν εμένα με διαλύουν δεν θα κάτσω να καταπιώ την περιπτοσιολογία του καθενός. Υπάρχει η αντικειμενικότητα των διεθνών τιμων των πάνελ και υπάρχει και η θολούρα περί κόστους εγκατάστασης ,που καλούμαστε εμείς να πληρώσουμε τα γερμανικά πάνελ και τις πραγματικά ή εικονικά υπερπολυτελείς κατασκευές σας.Εσείς του 11 ειδικά χωρίς ενίσχυση έχετε τινάξει την μπάνγκα στον αέρα. Ούτε εσείς οι ίδιοι πιστεύατε το δώρο από το υπουργείο.
Η χαρτούρα είναι αναμονή κι όχι καμια άξια λόγου οικονομική επιβάρυνση. Επιχειρηματίες είστε όχι μωρά.

THEMIS MANTZANAS 04/07/2014 13:01

...και γιατι κυριε ΑΝΤΩΝΗ δεν κανατε το παρκο το 2011..??
και το κανατε το 2013....???υπαρχουμε και εμεις του 2011...που αρχισαμε απο το 2007 την χαρτουρα....και τελειωσαμε 2011 και χωρις αναπτυξιακου και επιδοτησεις και υπερτιμολογισεις....δεν ειναι ολοι λαμογια.....σκεψου το πριν γραψεις ...!!!

Αντώνης Καλογιάννης 04/07/2014 12:23

Και καταλήξαμε με αυτά τα μαγειρέματα εμείς του 13 να παίρνουμε 28 λεπτά κι ο αντίστοιχος με εσάς του Γ' του 11 να παίρνει 43 , κι ο Β' του 11 να παίρνει 47!!!!! Για αντικειμενική διαφορά κόστους 50 χιλιάρικα!!!!
Όποιος ήθελε να καταλάβει κατάλαβε, όποιος έφτιαξε με αναπτυξιακούς, υπερτιμολογήσεις και ακριβά υλικά τρίβει τα χέρια του και κουνάει στον αέρα "τιμολόγια"

Τριανταφυλλος Μπαλωτής 04/07/2014 12:23

OFFshore PV
Απαντάς με την σιωπή σου. Δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο για να καταλάβω την ανασφάλειά σου και τις ανησυχίες σου...

Αντώνης Καλογιάννης 04/07/2014 12:16

Ξέρω πολύ καλά τι έγινε με τους αγρότες και ήταν ότι πιο κοντινό στο δίκαιο. Αυτά που έγιναν σε έμάς με τη θεωρία της αναλογικότητας είναι οικονομικά εγκλήματα που επέβαλαν κλίκες.
Μακάρι να υπήρχε σε όλους οριζόντια περικοπη,πολεμήθηκε γιατί ακριβως οι παλιοι με τον αναπτυξιακό κόβανε τιμολόγια με 100άρες+ σε υπερτιμολογήσεις και ανεμίζανε ψευτοτιμολόγια.
Ενας νέος με 40 ή 42 λεπτά με -12% θα πήγαινε στα 35,2 - 37 λεπτά. Ο παλιός με 47 λεπτά με -12 θα πήγαινε 41,36 .
Σύν το ότι ο παλιός πληρωνόταν όλη την ταρίφα για 1 ως4 χρόνια

Αντώνης Καλογιάννης 04/07/2014 12:07

Κύριε Μπαλωτή,αυτό το "ολα στο φως" δε μου λέει απολύτως τίποτα ,μάλλον μου θυμίζει τη διαχρονική φράση διαφόρων πολιτικών κινουμένων στα όρια της παρανομίας και της νομιμοφάνειας. Αν μου λέτε οτι εμείς φτιάχναμε με 150 κι εσείς με 300 καταλαβαίνω καλά πού το πάτε το πράγμα, και σας εξήγησα πολύ καλά οτι η διαφορά μας είναι στα γερμανικά πάνελ (ή ακόμα και στα λοιπά έξοδα όπως πολύ αναλυτικά σας περιγράφω) και στις υπερτιμολογήσεις των εγκαταστατών για να σας έρθει πιο βολική η συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων. Τακτική που ακολουθήθηκε σχεδόν από όλους

Βαγγέλης Βασιλείου 04/07/2014 11:42

Μόνο το κοστος αγοράς του χωραφιού δεν μπαίνει (αφού η αγορά γης γενικά δεν θεωρείται κοστος). Όλα τα υπόλοιπα ειναι μέσα.

Τελευταία Σχόλια

Μανιάτης: Ελλάδα και Κύπρος προσφέρουν μία νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας

25/11/2014 20:19

......δύο χώρες που προσφέρουν για πρώτη φορά μία νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο......

Δεν υπάρχει καμμί...

Σταύρος Π

«Πάγος» στην απόφαση για net metering μέχρι να κλειδώσει το νομοσχέδιο για το αέριο

21/11/2014 13:51

Ο ετήσιος συμψηφισμός δεν έχει καμία απολύτως λογική συνάφεια με την ταμπέλα του αυτοπαραγωγού ή ιδιοκαταναλωτή που φορέθηκε για "ομορφιά" στο net ...

Νίκος Κανάκης

«Πάγος» στην απόφαση για net metering μέχρι να κλειδώσει το νομοσχέδιο για το αέριο

21/11/2014 13:22

Όσο για κάποιους θερμοκέφαλους net meterάδες που δήθεν απειλούν πως θα τα εγκαθιστούσαν παράνομα, ας το ξανασκεφτούν πριν το ξαναπούν. Παράνομο net...

Μπάμπης Χαραλαμπίδης

«Πάγος» στην απόφαση για net metering μέχρι να κλειδώσει το νομοσχέδιο για το αέριο

21/11/2014 13:18

Καλά κάνουν και δεν το θέλουν!!
Άσε που το γέμισαν επιδοτήσεις και δεκανίκια για να σταθεί... Το net metering δεν είναι ούτε αυτοπαραγωγή ούτ...

Μπάμπης Χαραλαμπίδης

Αποκαλυπτική σύγκριση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος σε Ευρώπη και ΗΠΑ από την ΕΙΑ

21/11/2014 13:07

Σύμφωνα με US Εnergy Information Assosiation οι ΗΠΑ το 2012 είχαν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανά τεχνολογία ως εξής: 42%κάρβουνο, 19% πυρηνικά, ...

energy paribus